DSLR brez Live Viewa

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.921
10.650
113
kod Džej-Zija
Narobe veš. Prvi funkcionalen aparat z LVjem je Olympus E-330.
smirk-1.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.921
10.650
113
kod Džej-Zija
Kaj pa E-330 manjka, sarkazmu navkljub?
17758-icon_confused.gif
Čudno, da Leice nihče ne spljuva, ko je imela takrat nekoliko pohabljeno kopijo E-330, reklo se ji je Leica Digilux 3, skupaj s Panasonicom L1.

Da o tem, da je Nikon rabil leto in pol, da je prišel s pohabljeno verzijo LVja ven, niti ne govorim. Mimogrede, tudi oznako LiveView je prvič uporabil E-330.

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
ksz,

Tule je zbranih kar nekaj profi fotografov, pa tudi polprofesionalcev. Skratka, znalcev.
Torej, zanima me, kdo od vas sploh uporablja Live View in kdaj.
Sam sem probal le kakšnih dvakrat, bolj za štos in vedno naredil precej zgrešen posnetek.
Zdi se mi, da bi liveview lahko uporabil kvečjemu v kakšni gužvi, ko bi moral slikati nad glavo.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
hehe, tu imam sam zanimivo štorijo.

namreč, lani sem celo poletje delal na Slovenskem Top Modelu, kjer je bilo velikokrat fotografirati med samim snemanjem oddaje. problem je bil, da je bil 1Ds tako glasen pri škljocu, da je dostikrat motil in smo skupaj iskali rešitev. potem pa sem enkrat fotkal z 1Ds pa je bil previsok (zaradi vgrajenega gripa), 40D pa sem tudi imel v torbi in sem snel grip, pa je bil prave višine. ker je bil na tleh, in je imel Live View, sem seveda to izkoristil - res da je šlo malce bolj na počas, ker bolj slabo ostri (ali pa sem moral popravljati na roke) fotke so pa bile. naslednji dan pride do mene tonski mojster in režiserka - "kaj si pa ti včeraj delal, kar naenkrat ni bilo slišat fotiča ..." naredimo par tonskih testov in ugotovimo, da je tako vse okej, da je fotič dovolj tih - od takrat pa kak mesec sem več ali manj vse tihe scene fotkal na Live View in se kar da.
smile-1.gif

druga štorija pa je z boksarskega dvoboja Zavec vs. Martinez (prvi fajt v Sloveniji po tem, ko je osvojil naslov), kjer je bila dobra luč in zelo gužva - pa sem nastavil ostrino na neskončnost, zaprl malce blendo (da je bila zih ostrina) in lepo delal na Live View.
grin1.gif

drugače pa, dragi Huggy, prvi fotoaparat s snemanjem videa je bila Canonova 5D mark II.
wink-1.gif

nahrung002.gif
:

prvi fotič pa, kot omenjeno Olympus E330 oz. kar takrat celotna serija s 4xx in 5xx. pa Sonyiji takoj zatem ...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik Dolfe pravi:
Torej, zanima me, kdo od vas sploh uporablja Live View in kdaj.

Ker zadnje čase uporabljam skoraj izključno aparat, kjer je pravzaprav live view edina opcija (A55 ima elektronsko iskalo) morda nisem pravi za odgovor, pa vendar: pri večini posnetkov v naravi, kjer je objekt vsaj nekaj časa na istem mestu, ali pa se premika bolj počasi, izkoristim možnost povečevanja žive slike, ki mi jo aparat omogoča. Ker gre vse do 15x, je zelo dobro vidno kaj bo rezultat.
Druga prednost live viewa in povečevanja pri tem pa je bistveno bolj uspešna uporaba slikanja z ročnimi, m42 objektivi, posebej še, ko želim nek objekt kasneje združevati ('stacking') v programu.
In seveda že omenjene možnosti uporabe aparata nad glavo, izza kakšne ovire ali na tleh.