Dsg menjalniki

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.278
3.737
113
Če imaš "auto hold" potem ne leze nikamor, dokler ne daš gasa, sej je ravno to njegova funkcija (zelena lučka za "ročno" na armaturki).

Starejši VAGovci imajo pa ponavadi v paketu z DSG tudi "hill hold", ki deluje po mojem mnenju preveč agresivno. Prime prehitro glede na "stopnjo" klanca, drži preveč in spusti prepočasi (še bolj kot pri DSG je delovanje moteče na ročnih menjalnikih).
V čemu je pa razlika med "Auto hold" in "Hill hold"?
Ni to isto??
"Hill hold" drži zavoro samo na klancu (gor in dol?), "Avto hold" pa vedno?
Valjda nista to dve ločeni funkciji??
.
Da pa za vklop/izklop ni fizičnega gumba in moraš to upravljati na ekranu je pa :bonk: .

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo in Najbolji

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.544
75
48
Kranj
Jaz imam na Koni fizični gumb za Avto hold. Imam izklopljenega, ker mi je vsakič če sem malo bolj stisnil zavoro zabremzal (pri parkiranju ali obračanju avta)kot bi ročno potegnil. Bilo je pa fino ko sem se v rahlem klancu pomikal v koloni. Ja je različno...Hill hold spusti po 3 sekundah.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.363
3.172
113
V čemu je pa razlika med "Auto hold" in "Hill hold"?
Ni to isto??
"Hill hold" drži zavoro samo na klancu (gor in dol?), "Avto hold" pa vedno?
Valjda nista to dve ločeni funkciji??
.
Da pa za vklop/izklop ni fizičnega gumba in moraš to upravljati na ekranu je pa :bonk: .
Hill hold in Auto hold ni ista funkcija. Hill drži avtomatično samo pri speljevanju v hrib in to par sekund. Nimaš kaj nastavljat in vklapljat; pač ravno toliko da nogo premakneš z zavore na gas.

Medtem je auto hold funkcija na zahtevo, torej ga vklopiš z gumbom, v meniju ali s pedalom za zavoro in drži vedno in povsod, sprosti se s pritiskom na gas ali ponovnim pritiskom na bremzo.

Verjetno pa gre v ozadju za dve rahlo različni funkciji istega sistema - električne ročne zavore.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.610
1.194
113
Vozim Škodo Kamiq 2022 1.5 DSG, ročna na zajlo. V opremi piše "hill hold". Torej: v načinu "D" ko spustiš gas začne takoj rahlo speljevati, tudi preko ovire bi najbrž šlo (nisem še testiral), spelje sam tudi v rahel do soliden klanec, itak potem dodaš gas. Nazaj itak nikoli nič ne poleze, tudi če je klanec zmeren. Če pa je klanec zares hud (kakšno dvorišče, uvoz) ti ga zadrži, a brez dodanega gasa ne spelje in ne vem kaj bi naredil, če bi ga tako "matral"? Z dodanim gasom pa itak lepo spelje. Hudič je samo, ker nima sistema proti zdrsu pogonskih koles in je to edini strah (ki se mi sicer še ni pripetil), kako bi speljal v klanec po snegu/ledu. Ker včasih res prehitro spelje/cukne. Ročno pa sem do zdaj uporabljal le pri parkiranju v klanec. V "N" šaltam le na dvorišču, ko moram izstopiti iz avta, da umaknem razno otroško kramo iz dvorišča, da zapeljem v garažo. N = prosti tek oz. ler.

Za znalce pa sedaj vprašanje, kdaj torej menjati olje v tem menjalniku?

• Všeč mi je
Reactions: Gamero

sad

Guru
24. avg 2007
21.562
10.241
113
Hudič je samo, ker nima sistema proti zdrsu pogonskih koles in je to edini strah (ki se mi sicer še ni pripetil), kako bi speljal v klanec po snegu/ledu.
Skoraj vsi avtomobili zadnjih vsaj 10 let imajo ta sistem že serijsko. Zagotovo pa od obveznega ESP sistema naprej, ker je traction control vključen v ESP sistem.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.362
11.374
113
kod Džej-Zija
Drži, samo ta traction cotrol deluje preko odvzema plina, zaradi česar običajno zelo zamuja in je bistveno manj učinkovit kot špera ali uporaba abs.

sad

Guru
24. avg 2007
21.562
10.241
113
Odvisno od vozila. Kolikor vem VAG na večini vozil uporablja zavore in ne odvzem plina. To se mi zdi, je bolj domena Renaulta.
ESP sistem sam pa itak deluje prek zavor.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.363
3.172
113
Vozim Škodo Kamiq 2022 1.5 DSG, ročna na zajlo. V opremi piše "hill hold". Torej: v načinu "D" ko spustiš gas začne takoj rahlo speljevati, tudi preko ovire bi najbrž šlo (nisem še testiral), spelje sam tudi v rahel do soliden klanec, itak potem dodaš gas. Nazaj itak nikoli nič ne poleze, tudi če je klanec zmeren. Če pa je klanec zares hud (kakšno dvorišče, uvoz) ti ga zadrži, a brez dodanega gasa ne spelje in ne vem kaj bi naredil, če bi ga tako "matral"? Z dodanim gasom pa itak lepo spelje. Hudič je samo, ker nima sistema proti zdrsu pogonskih koles in je to edini strah (ki se mi sicer še ni pripetil), kako bi speljal v klanec po snegu/ledu. Ker včasih res prehitro spelje/cukne. Ročno pa sem do zdaj uporabljal le pri parkiranju v klanec. V "N" šaltam le na dvorišču, ko moram izstopiti iz avta, da umaknem razno otroško kramo iz dvorišča, da zapeljem v garažo. N = prosti tek oz. ler.

Za znalce pa sedaj vprašanje, kdaj torej menjati olje v tem menjalniku?
To kar ti opisuješ ni hill hold pač pa običajno obnašanje DSG menjalnika, ki pač vleče.
Hill hold drži avto na mestu par trenutkov, da lahko spelješ.

tony

Guru
23. jul 2007
9.923
1.638
113
Ja pri Golf 8 in naprej je treba plačat, da lahko klešča odpreš zadaj pri ročni.

Ni penez za dostop do krmilne enote.
Kaj točneje pomeni "treba plačati"? Lokalni VAG popoldanec je s piratskim VAG-COMom že pred 15imi leti klešče zadaj odpiral...

So zdaj to zaostrili in rabiš uradni servis in dostop do serverja nekje v cloudu? :sprasujemse:

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.964
1.064
113
Trump pa Musk bi vedla, toncek baloncek... Ce ne sta pa garant kriva ne? Simpl k pasul... Al pa Doge :cheer:

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.944
4.530
113
Kaj točneje pomeni "treba plačati"? Lokalni VAG popoldanec je s piratskim VAG-COMom že pred 15imi leti klešče zadaj odpiral...

So zdaj to zaostrili in rabiš uradni servis in dostop do serverja nekje v cloudu? :sprasujemse:
Rabiš token, da odkleneš.
Je pa že rešitev veni ampak ni čist zastonj.

• Všeč mi je
Reactions: tony