Državni spam in širjenje panike

erikson

Guru
25. avg 2007
23.394
7.140
113
bo morda sms in se bi dalo blokirat stevilko, al bo sistem nategoval
Kolikor vem gre tu za obvestilo bazne postaje vsem, ki so nanjo povezani. Glede izklopa piše v članku:

Sprožil se bo glasen zvok, na zaslonu se bo izpisalo sporočilo, telefon pa bo tudi glasno vibriral. Najbolj pomembnih opozoril, to so opozorila prve stopnje, ne bo mogoče izklopiti. Potisna sporočila druge, tretje in četrte stopnje, ki jih bo možno tudi izklopiti, ne bodo življenjsko ogrožajoče stopnje, bodo pa pomembna za vaše zdravje ali premoženje. Sporočila pete stopnje bodo predvidoma namenjena iskanju pogrešanih oseb, a nad tem bo bdela Policija. Sporočila bodo poslana v več jezikih, primarno v slovenščini in angleščini, na obmejnih območjih pa tudi v italijanščini in madžarščini.

Pogoj pa seveda je, da mobilno omrežje sploh deluje. Kar je bil ob žledu in poplavah 2023 izziv.

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
2.646
-1.119
48
Valparaiso
Kolikor vem gre tu za obvestilo bazne postaje vsem, ki so nanjo povezani. Glede izklopa piše v članku:

Sprožil se bo glasen zvok, na zaslonu se bo izpisalo sporočilo, telefon pa bo tudi glasno vibriral. Najbolj pomembnih opozoril, to so opozorila prve stopnje, ne bo mogoče izklopiti. Potisna sporočila druge, tretje in četrte stopnje, ki jih bo možno tudi izklopiti, ne bodo življenjsko ogrožajoče stopnje, bodo pa pomembna za vaše zdravje ali premoženje. Sporočila pete stopnje bodo predvidoma namenjena iskanju pogrešanih oseb, a nad tem bo bdela Policija. Sporočila bodo poslana v več jezikih, primarno v slovenščini in angleščini, na obmejnih območjih pa tudi v italijanščini in madžarščini.

Pogoj pa seveda je, da mobilno omrežje sploh deluje. Kar je bil ob žledu in poplavah 2023 izziv.
Men se zdi to poseg v zasebnost... koji k... te ima nekdo pravico gnjavit po telefonu brez soglasja :)

Pa glasen zvok in vibracija...

Folk tak nonstop drsa po telefonih, ni nobene potrebe za še dodaten spam.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.629
97
48
To mi nekako ni najbolj jasno.
S prejetim sporočilom se bo iz npr. "Silent Moda" vključilo glasno zvonjenje in močna vibra ...
Kako jim bo pa to uspelo, če ne bo naložene aplikacije, ki bi to lahko sprožila??

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.046
7.467
113
Mogoce so res to sporocila, ki jih nisem "naročila", ampak od vsega spama so to zadnja za katera se bom pomujala, da jih ne dobim (beri, ne bom se, naj hodijo). Raje bom se bolj efikasna za preostali spam.

• Všeč mi je
Reactions: erikson

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
2.646
-1.119
48
Valparaiso
Glede na druge države, ki to že imajo, so ta obvestila izredno redka.
Od MZZ dobivamo SMS, to se da izklopit.

"Nacionalno opozorilo," oz. nekaj v tem stilu bo pisalo na vašem mobilnem telefonu, v kolikor ta dopušča potisna sporočila "cell broadcast". Večina novodobnih androidov in iphonov jih, vprašanje pa, kako je s starejšimi telefoni, ki niso "pametni". Način prikaza na telefonu je v veliki meri odvisen tudi od samega proizvajalca telefona.
potisna sporočila se izklopijo, al ne

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.702
1.247
113
To mi nekako ni najbolj jasno.
S prejetim sporočilom se bo iz npr. "Silent Moda" vključilo glasno zvonjenje in močna vibra ...
Kako jim bo pa to uspelo, če ne bo naložene aplikacije, ki bi to lahko sprožila??
Tudi meni to ni jasno, kako lahko vse te nastavitve "povozijo". Pri nas pa delali celo znanost, kako iz požarne centrale poslati SMS ob sprožitvi...

CLIO15

Guru
1. nov 2007
14.281
4.719
113
Poseben protokol, mi je že enkrat tulil v Nemčiji.
Nič posebnega. Boljše kot gasilska sirena enkrat na mesec.

erikson

Guru
25. avg 2007
23.394
7.140
113
Predlagam, da počakate na prvo obvestilo in se potem odločite, ali vas to zanima. Tu je mišljeno da bodo prihajala obvestila o stvareh, ki vas življenjsko ogrožajo.

Če boste imeli vklopljen "amber alert" (in če bo policija to funkcijo uporabljala), pa tudi o pogrešanih in izgubljenih otrocih.