DROPBOX (orodje za sinhronizacijo datotek)

magnum

Pripravnik
31. avg 2007
230
3
18
Lp.

Ali že kdo uporablja DropBox?
Če ne poznate, je predstavitveni filmček na zgornji povezavi.

Srečno, jZ

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Izgleda zelo obetavno.

Bistvena je dobra integracija v upravitelja datotek (explorer, win. commander, finder, etc.). Torej seamless prehod iz lokalnega diska v mrežni disk. Gmail drive npr. ponuja nekaj podobnega, vendar je precej počasen in nezanesljiv.

Zanimivo bi bilo tudi vedeti, kako se obnaša EFS v tem primeru. Ali se na splet pošiljajo kodirane datoteke ali nekodirane. V primeru uporabe raznih naprednih funkcij kot je web-album, morajo verjetno biti nekodirani
frown-1.gif
.

Nikjer nisem zasledil, koliko je omejitev prostora / velikosti posamezne datoteke. In pa - cena storitve (čeprav karkoli dražje kot zastonj je vprašljivo).

A ti že imaš beta account?

magnum

Pripravnik
31. avg 2007
230
3
18
Lp.

Ratalo! Dobil beta account.

Jernej, tebi sem že poslal, če pa še kdo želi (imam še 9 povabil), naj napiše mail.

Srečno, jZ

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Zadeva dela kot šus... se vidi, da se gre za namensko stvar in ne za adaptacijo ala Gmail-Drive.

Plusi:
- vse, kar si lahko človek zamisli glede prenosljivosti datotek; opcija javnih in zasebnih folderjev, enostavno linkanje datotek za javnost... super, skratka
- bliskovito indeksiranje in kasnejše prenašanje zgolj sprememb

Minusi:
- če so datoteke lokalno kriptirane (npr. EFS), se na strežniku enkripcija izgubi. Lahko kdo potrdi, če je enako ob uporabi True Crypta?
-- torej je enako kot pri Gmailu - zaupati ali ne zaupati
sprasujem se.gif

Fly

Guru
21. jul 2007
2.643
508
113
dobra in enostavna stvar

@dude - lahko mi poveš e-mail pa ti bom poslal povabilo

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Fajli so enkriptirani na disku. Ko se preberejo, se dekriptirajo.
Kako naj dropbox ve, da je fajl v resnici bil enkriptiran ?
Kako naj "imitira" to enkripcijo na serverju ?

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

?

Tako da jih bere direktno z diska in ne preko OS-a. Presname se datoteka, kakršna je v binarni obliki.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

?

Tako da jih bere direktno z diska in ne preko OS-a. Presname se datoteka, kakršna je v binarni obliki.
Mimo OS-a ne moreš nikakor.
Datoteka je vedno v binarni obliki. Nebinarne datoteke ne obstajajo.

Če bi "binarno" datoteko skopiral iz TrueCrypt diska gor, pa na drugem PC dol, kak bi ga uporabljal ?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.860
689
113
Kolko sem videl ta video, mi zgleda stvar identična kot kakšen SVN, samo da sprememb ne rabiš ročno commitat/updejtat.

magnum

Pripravnik
31. avg 2007
230
3
18
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Kolko sem videl ta video, mi zgleda stvar identična kot kakšen SVN, samo da sprememb ne rabiš ročno commitat/updejtat.

Lp.

Kolikor sem jaz uporabljal CVS (pred nekaj leti) je dropbox daleč od tega. Tole je dosti bolj lamerproof. Obetavno se mi zdi predvsem zato, ker imajo (tudi zaradi tega, ker je tole svež projekt fantov in deklet z MIT) dobro osnovo, iz katere se lahko razvije še marsikaj
wink-1.gif

Saj če te firbec, napiši mail na privat, pa dobiš invite.

Vse dobro in srečno!

jZ

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ne razumem točno, kaj želiš povedati.

Ne vem, kje je poanta, da se na strežnik nalagajo dekriptirane datoteke. Enostavno se gor naloži kriptiran file in se kot tak tudi sinhronizira z oddaljenim računalnikom, ki pa jo lahko odpre / prebere le, če ima ustrezen ključ.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Ne razumem točno, kaj želiš povedati.

Ne vem, kje je poanta, da se na strežnik nalagajo dekriptirane datoteke. Enostavno se gor naloži kriptiran file in se kot tak tudi sinhronizira z oddaljenim računalnikom, ki pa jo lahko odpre / prebere le, če ima ustrezen ključ.

Glej, ko program (bilokakšen program) prebere datoteko, dobi dekriptirane podatke.
Drugače nima smisla. Na primer, če bi notepad prebral kriptiran fajl c:\moja_gesla.txt in bi dobil same kvake, kako bi potem sploh kaj počel s tem fajlom ?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Zakaj nima smisla? Saj moja_gesla.txt ne odpiraš preko interneta, ampak lokalno. Tam, kjer je lokalno nameščen pravilen ključ, se datoteka odpre, drugače pač ne.

Ravno zato imam datoteko moja_gesla.txt še vedno na NTFS USB disku, kjer se ohrani EFS enkripcija.

Pač enostavno - uporabnik se na lokalnem disku odloči, katere datoteke so kriptirane in katere ne in po mojem bi se moralo to preslikati na strežnik / oddaljen računalnik.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.860
689
113
Do kriptiranih podatkov ima dostop samo OS, ti vidiš samo dekriptirane podatke.
Zdaj razen če si boš OS predelal tako, da ti bo pustilo iz diska brati surove podatke...