Drama v Rogaški, možnost izpusta strupov

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Pomojem da je kontejner od pogodbenika, ki prevzema te nevarne snovi (svojčas je to delal Kemis) in v steklarni samo filajo noter odpadno frakcijo. Pogodbenik lahko prevzema druge nevarne snovi še na 100 drugih mestih/firmah, zato se po "izpraznjenju" embalažo opere da je nevtralna. Sedaj čisto kot primer, ampak če je kontejner bil prej v kidričevem pa so ostali delci aluminija v njem in so v steklarni noter vlili žveplovo kislino se je začel sproščat vodik (rezultat: poišči na yutubi "foil bomb").

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Zaradi kemične reakcije je prišlo do raztezanja rezervoarja, kar bi lahko imelo za posledico nekontrolirano ekspanzijo vsebine in uhajanje hlapov v ozračje ter drugih nevarnih reakcij ob stiku z okolico v kateri se je nahajalo še okoli 35 kubičnih metrov drugih nevarnih snovi.

A je to po ps-u da imajo vse kemikalije v istem prostoru ?

I

Izbrisan uporabnik #9334

Eh - zaradi enega balona neke kisline? Daj no!

Poleg tega imajo spodaj lovilni jašek itd ... to ni domača delavnica.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.637
2.685
113
še v SLO - ampak komaj
HF (fluorovodikova kislina) po kemijski definicija spada med šibke kisline, imaš po definiciji tudi močne kisline (žveplova (6) kislina, klorovodikova kislina, ...) pa poleg klasičnih kislin obstajaja tudi t.i. superkisline ki so par potenc močnejše ("kisle"). Skratka kot kislina ni HF nič posebnega, tam na ravni ocetne kisline (kis za na solato).

Druga stvar je toksičnost in jedkost, kar ni povezano z "močjo" kisline.

HF je precej pogosta v industriji. Ker je za telo zaradi mehanizma delovanja precej strupena (tako preko vdihavanja kot kontaktno) je najbrž kar najbolj nevarna od vseh ki se uporabljajo, to pa drži. Vsak pozna dejstvo da prodre skozi kožo kjer skoraj ne reagira zato je kemijske opekline težko zaznat dokler ti ne raztopi kosti!;)

Uporabi Google in poglej zakaj se florurovodikova uporablja in zakaj je tako nevarna.

Sicer drži, da sam pH ni merodajen za “strupenost”, veliko bolj pomenbno je kaj je “kislina” razžira in kaj nastane kot produkt reakcije.

HF “topi” steklo in kosti. In ni bilo evakuacije, ampak samo nasvet, da se ne hodi ven in ima zaprta okna - po moje kar primeren ukrep.

Nazadnje uredil moderator:

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Pred leti je pri nas nekemu študentu počila rokavica, ko je mešal HF v digestoriju. Rezultat je bil, da so mu roko za dva meseca zašili v trebuh.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Eden od mojih fantov ima pa kosmate zobe ... pa je imel vsa zaščitna sredstva, samo malce preveč kmečke pameti.

Ja, je nevarna. Toda noben problem za skladiščit ali nevtralizirat. Sploh če je to na tovarniški deponiji, ki je kontrolirana. Bo kar tisto od gr69 taprava. Ne vedo, kaj je bilo notri.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Od čega ma kosmate zobe? Flourovodikove al dušikove?

V glavnem, očala je že imel na rilcu, usta pa odprta, in mu je priletela kapljica na zobe. Seveda je takoj letel k umivalniku, toda zobe pa ima še vedno od takrat kosmate, mislim da je že deset let od takrat. Se ne vidi, toda sam čuti tako. In verjamem (mi je tudi logično).

I

Izbrisan uporabnik #9334

Dušikova je pa pes ! :confused:
Z njo sem nekoč precej delal - mehčal sem vodo, ko smo imeli 24 ° DH in pH 8,4 (katastrofa ! :eek:).

V glavnem, če delaš z njo, moraš biti v skafandru. Sem jo enkrat takole vdihnil in sem imel potem nekaj mesecev modulacijo kot Luis Armstrong :bonk:

Hello, Dolly

Nazadnje uredil moderator:

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Dušikova je pa pes ! :confused:
Z njo sem nekoč precej delal - mehčal sem vodo, ko smo imeli 24 ° DH in pH 8,4 (katastrofa ! :eek:).

V glavnem, če delaš z njo, moraš biti v skafandru. Sem jo enkrat takole vdihnil in sem imel potem nekaj mesecev modulacijo kot Luis Armstrong :bonk:

Hello, Dolly
Ne pretiravaj. Z dušikovo kislino smo si umivali roke, kadar so bile črne od srebrovega nitrata. Sicer so bile potem rumene, vseeno lepše kot črne. :)

I

Izbrisan uporabnik #9334

Pišuka, :D , sedaj samo še pokaži, kako z rokami pobiraš pomfrit iz friteze ... :valjamse:

In - da, tudi jaz sem včasih nosil naokoli rumene dlani ... :valjamse:

gr69

Guru
15. dec 2009
11.637
2.685
113
še v SLO - ampak komaj
Ne pretiravaj. Z dušikovo kislino smo si umivali roke, kadar so bile črne od srebrovega nitrata. Sicer so bile potem rumene, vseeno lepše kot črne. :)

Počasi - si res siguren, da dušikova (HNO3) in če ja - kakšna koncentracija? Ker z "100%" (98% ozr. 69% kar se da kupiti) ste si roke umili samo enkrat. Pa tudi pri bistveno nižjih koncentracijah si zelo hitro ribaš roke.

Ali pa ste si umivali roke z dušikasto kislino (HNO2). Ampak potem ziher ne za čiščenje srebrovega nitrata.
Srebrov nitrat je namreč produkt reakcije srebra z dušikovo kislino in tako sam nitrat ne reagira več z dušikovo kislino - tako, da res ne vem kaj ste si vi umivali s čim. :p

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ne, ko se omočiš s srebrovim nitratom, se ti zaradi pH-ja kože in sladkorjev na njej izloči koloidno srebro - koža rata črna, ali pa vsaj vijolična.
Potem pa si roke opereš z razredčeno HNO3 ( menda ja ne s koncentrirano, buhpomagej! :zavijazocmi: ), tisto koloidno srebro preide v vodotopen nitrat in naprej v umivalnik itd ... ti imaš pa ročice za en teden ali dva rahlo opečene in zato rumene. Kolateralna škoda, jebiga, takšno je življenje. :norec:

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Ne, ko se omočiš s srebrovim nitratom, se ti zaradi pH-ja kože in sladkorjev na njej izloči koloidno srebro - koža rata črna, ali pa vsaj vijolična.
Potem pa si roke opereš z razredčeno HNO3 ( menda ja ne s koncentrirano, buhpomagej! :zavijazocmi: ), tisto koloidno srebro preide v vodotopen nitrat in naprej v umivalnik itd ... ti imaš pa ročice za en teden ali dva rahlo opečene in zato rumene. Kolateralna škoda, jebiga, takšno je življenje. :norec:
Točno tako, črno je izločeno srebro iz srebrovega nitrata. Kratko umivanje s koncentrirano dušikovo kislino, seveda ne s kadečo, ni kaj dosti nevarno, v nasprotju s žveplovo kislino. Koža pa postane rumena zaradi ksantoproteinske reakcije in to ni opeklina.