Drama v Rogaški, možnost izpusta strupov

erikson

Guru
25. avg 2007
22.677
6.439
113
V Steklarni Rogaška obstaja nevarnost izpusta jedkih nevarnih snovi. Prebivalce v bližini pozivajo, naj do preklica ostanejo v zaprtih prostorih, zaprejo okna ter vrata in izklopijo zračenje.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.677
6.439
113
V Steklarni Rogaška nevarnost izpusta jedkih nevarnih snovi

Do izpusta še ni prišlo, so za Siol.net pojasnili na celjski izpostavi uprave za zaščito in reševaje. Pojasnili so, da je enega od IBS-kontejnerjev, ki so namenjeni skladiščenju snovi, napihnilo. Težava je v tem, da ne vedo točno, kaj je v njem. Zdaj morajo kontejner nadzorovano odpreti, zato bodo izvedli lokalno evakuacijo bližjega prebivalstva, če bi morda karkoli šlo narobe, so nam še povedali.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Mogoče navadna voda, pa jim je v prejšnjih dneh zamrznila in je kocko napihnilo. Danes pa so opazili in je panika.
:)
Sicer pa če gre za nevarno snov, je res čudno, da ne vedo, kaj je v posamezni posodi. To je precej bolj resen problem od tega, da je eno kocko napihnilo.

• Všeč mi je
Reactions: Mr_Wolf in Kamele0N

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Sanje ko smo bili mali, da bi meli tak kanister za karbid pokat! Na sedaj, če delaš v steklarni imaš užitek še na stara leta!;)

ON topic: Najbrž je le slabo opran kontejner in so potem vlili vanj predvideno kemikalijo pa je prišlo do reakcije. Ne vedo kaj je notri od prej, kaj so vlili noter pa najbrž je označeno!

I

Izbrisan uporabnik #9334

Kakšna dušikova 5 ali pa HF, še bolj verjetno. Ne vem, zakaj bi bilo treba ravno ljudi evakuirat zaradi tega?
Že res da je problem, toda za evakuacijo ...

I

Izbrisan uporabnik #9334

Niti ne smrdi ... ali da bi imela kakšen izrazit vonj. Je pa nevarna, to pa!
Toda ne vem, zakaj bi morali zato ljudi v okolici evakuirat. Po moje je spet nekdo zgodbo malce napihnil.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Zakaj bi pa morali obremenjevat narod s tekočimi zadevami? Dokler so stvari obvladljive, je najbolje da se nihče razen pristojnih ne vtika vmes. Ker gre potem večina energije za pomirjanje čustev nekih ljudi naokoli, namesto za reševanje situacije. Kot da nimajo bolj pametnega dela ... :confused:

Napihovanje in čisto nič drugega. Zato da lahko nekateri pisuni nekaj pišejo. :mad:

Kaj pa je to problem, pospraviti en kubik HF ? Že res da je to najmočnejša od možnih kislin, toda daleč od tega, da ne bi bila obvladljiva. :mad:

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.451
9.743
113
EU
Boš videl zvečer na FOP TV poročilih "'šokantno, neverjetno in rdeči alarm" novico :valjamse:

I

Izbrisan uporabnik #9334

Odvisno kako gledaš. Po disociaciji bi naj bila. Lahko mi pa osvetliš znanje, pa še komu če ga morda zanima.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.084
-8.781
113
Večkomponentna kislina(mešanica) je daleč najmočnejša H2FSbF6. H0 ima pod -21, medtem ko ga ima HF "samo" -15,1
Da ni mešanica, pa je najmočnejša H(CHB11F11)

HF je na petem mestu.

• Všeč mi je
Reactions: MaverickT

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
HF (fluorovodikova kislina) po kemijski definicija spada med šibke kisline, imaš po definiciji tudi močne kisline (žveplova (6) kislina, klorovodikova kislina, ...) pa poleg klasičnih kislin obstajaja tudi t.i. superkisline ki so par potenc močnejše ("kisle"). Skratka kot kislina ni HF nič posebnega, tam na ravni ocetne kisline (kis za na solato).

Druga stvar je toksičnost in jedkost, kar ni povezano z "močjo" kisline.

HF je precej pogosta v industriji. Ker je za telo zaradi mehanizma delovanja precej strupena (tako preko vdihavanja kot kontaktno) je najbrž kar najbolj nevarna od vseh ki se uporabljajo, to pa drži. Vsak pozna dejstvo da prodre skozi kožo kjer skoraj ne reagira zato je kemijske opekline težko zaznat dokler ti ne raztopi kosti!;)

• Všeč mi je
I

Izbrisan uporabnik #9334

Ja, hvala. Moja kemija je pač precej stara, pa še to samo srednješolska. Pa vsaj 30 let je nisem uporabljal ...

Ampak, glede na problem v Rogaški, se meni to sploh ne zdi problem. Predvidevam da je v igri - ali HF, ali pa HNO3. Ker gre za steklarno. Lahko tudi HCl .
Vse to nevtralizirat, in to en kubik - to pa res ni problem za, v bistvu nikogar ki se s temi snovmi ukvarja. Firma ki ima v posesti en kubik neke kisline, jo mora biti sposobna tudi obvladovati, kajne. Nobena galvana ne dobi obratovalnega dovoljenja, če nima teh osnovnih zadev poštimanih.

Tule so samo novinarji (mrhovinarji) zavohali host za glodanje, nič drugega. :mad:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Sej tu ni šlo za kakšen problem razlitja kisline. Sem 100% da imajo zaščitne ukrepe če se to zgodi in so tudi skladišča ustrezno zaščitena z lovilci za primere izpustov.

Tu je šlo za to da je kislina, ki jo sicer redno uporabljajo v delovnem procesu reagirala z neznano snovjo v shranjevalnem kontejnerju. V tem primeru nimaš kaj razmišljat, potrebno je takoj izvest evakuacijo in šele potem ugotavljat kaj točno je v igri. Recimo reakcije določenih snovi s kislinami lahko tvorijo zelo nevarne strupene pline, v okolici talilnih peči pa se tudi ni za igrat s kakšnimi uhajanji vodika (ki je pogosto rezultat reakcije s kislinami).

• Všeč mi je
I

Izbrisan uporabnik #9334

Ja, Ok.
Mi je pa čudno oz. pretirano. Sicer pa firma že ve, kaj ima v tistem balonu, da je zagnala izredne razmere. Jaz še vedno navijam, da je to samo novinarska raca.