Dovoljenje za mladoletnico

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Pozdravljeni

Pri nas je na obisku 13 letna hčerka - bližnja sorodnica od moje žene. Zanima me ali rabim za njo dovoljenje za prehod čez mejo s Hrvaško al gre lahko brez dovoljenja z nami?

Hvala

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
23
38
Murska republika

Katere listine potrebujejo otroci za prehod državne meje z Republiko Hrvaško?
PDF natisni E-pošta
Mejne zadeve in tujci

Otroci za potovanje v tujino potrebujejo veljaven dokument za prestop državne meje (veljavna osebna izkaznica, veljaven potni list ali drug dokument, ki je priznan kot potovalna listina, npr. potna listina za begunce, apatride, potni list za tujce ipd.). Če gre za take potovalne listine, je treba pri pristojnih hrvaških organih predhodno preveriti, ali jih priznavajo kot veljavne dokumente za prehod meje.

Leta 2009 je bila v Republiki Sloveniji in Republiki Hrvaški spremenjena zakonodaja, ki je določala, da otrok do 15. leta starosti, ki potuje v tujino ali iz tujine brez spremstva zakonitega zastopnika, potrebuje dovoljenje zakonitega zastopnika (v Republiki Hrvaški overjeno soglasje zakonitega zastopnika). Sedaj otrok, ki v Republiko Hrvaško potuje brez spremstva zakonitega zastopnika, ne potrebuje nobenega slovenskega ali hrvaškega posebnega dovoljenja.

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije kljub temu priporoča, da se ob organiziranih skupinskih potovanjih (ekskurzije, letovanja, športne, kulturne in druge prireditve mladoletnikov) še vedno pripravi seznam članov skupine. Tako je omogočena lažja in hitrejša mejna kontrola.

Nazaj na poglavje: Dokumenti za prestop državne meje
Delovno področje: Mejne zadeve in tujci

http://www.policija.si/index.php/delovna-podroja/mejne-zadeve-in-tujci/1110

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Super. Najlepša hvala
zmaga.gif
(Bi ti dal 5*, pa sem ti jih že enkrat dal)

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.404
5.661
113
Ce se isto pise kot ti ne kompliciraj....

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.500
122
63
Vse znotraj EU samo z osebnim dokumentom (ce jo glih legitimirajo). Ni pa to po mojem mnenju glih fajn, ceprov na sengnu ni vec nekih kontrol.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.500
122
63
Ni fajn da do 18 ne potrebuje dovoljenja starsev, vcasih je blo treba na UE postempljat. Zdej pa lohk odpels kergakol otroka ce ma le osebno pr sebi

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.500
122
63
Citat:
Uporabnik Car pravi:
In v čem je problem?
Če ga boš ugrabil ali bo pogrešan, te bodo že na prvi meji dobili.
Nope, ker ni vec kontrol zarad schengna. Primer pogresane hcerke od sosede prjsn mesec, ko je sla s frendico+njenimi starsi na hrvasko, njim je rekla da je doma zmenjena, polcaji so jo pa po SLO iskal (pustmo zakaj je do tega sploh prslo, zakaj je na HR meji zlahka slo cez, pac eden bl simpl primerov, kako lahko mladoletn otrok gre kamorkol po evropi brez vedenja starsev npr, sam da ma enga polnoletnga s sabo).

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.188
3.620
113
Marlbor
Kjer ni kontrol morebitni ugrabitelji itak ne rabijo ne dovoljenja, ne UE overitve, niti osebnega dokumenta, ...

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.321
7.349
113
Ne pozabite da zakonik o SCH mejah predvideva mejne kontrole brez zastojev. To pomeni da velja za drzavljane EU, CH in EEC poenostavljena mejna kontrola - brei kot: ko policist vidi da imas ustrezne dokumente te spusti naprej ne da bi jih preverjal po racunalniku.

No tako se zgodi da se kdo tudi izogne sploh v poletnih mesecih.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.188
3.620
113
Marlbor
Na Hrvaški meji se mi konstantno dogaja, da ženi ki ima osebno samo pogleda, meni in sinu ki imama pasoše, pa jih skenira. V čem je to fora?