Dopolnilna dejavnost na kmetiji

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
178
63
38
Živjo!

Nekaj me zanima. Koliko dopolnilnih dejavnosti ima lahko ena kmetija? Je lahko nosilec dop. dejavnosti samo eden, ali sta lahko dva. Npr. moj oče ima že odprto dopolnilno dejavnost, jaz pa bi odprl še drugo. Naziv dejavnosti bi bil drug.

Se to da?

Hvala in lep pozdrav!

Srandi

Pripravnik
16. feb 2011
338
0
16
Seveda se da. Država bo še vesela, ko bo imela dve namesto ene dejavnosti registrirani (davki...). Pozanimaj se še za subvencije pri odpiranju novih s.p., ki jih zadnje čase radodarno talaj(m)o.

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.258
7.048
113
Radodarno talajo subvencije? Resno? ali je to šala? ne morem si zamisliti, da bi v času krize, tako veselo razmetavali s denarjem...razen, če je govora samo o kmetijski dejavnosti, ki ima večji potencial, kot pa če nekdo reče, da bo imel doma šiviljstvo?

Srandi

Pripravnik
16. feb 2011
338
0
16
Pa ravno v krizi razmetavaj(m)o, seveda z upanjem, da se bo vsaj nekaj novoustanovljenih s.p.-jev obdržalo tudi na dolgi rok. Sicer pa je pogoj za pridobitev subvencije mislim da tudi izdelava poslovnega načrta, tako da čisto na lepe očke je tudi ne dobiš. Poleg tega se zavežeš, da boš imel s.p. vsaj 2 leti, sicer moraš vračati subvencijo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.258
7.048
113
No...to je pa potem drugo ja, ni razno, da jih talajo
smile-1.gif

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
178
63
38
Kako je pa potem z omejitvijo prihodkov, če nočeš bit davčni zavezanec. Sedaj je, se mi zdi da 15000€. Če bova z očetom imela vsak svojo dop. dejavnost na eni kmetiji... A potem vsak zase lahko zasluživa 15k €, a oba skupaj? Gre ta omejitev na kmetijo, ali na dopolnilno dejavnost?

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
178
63
38
Tole sem našel, pa si ne znam čist točno interpretirat...

Citat:
Dopolnilna dejavnost in kmetijska oziroma gozdarska dejavnost, obdavčena po katastru, se pri vključevanju v sistem davka na dodano vrednost obravnavata ločeno.
Prag za obvezno vključitev v sistem davka na dodano vrednost je za osnovno kmetijsko oziroma gozdarsko dejavnost določen z višino katastrskega dohodka. Obračunavanja DDV smo oproščeni, če katastrski dohodek vseh članov kmečkega gospodinjstva za zadnje koledarsko leto ne presega 7.500 eurov – 94. člen ZDDV-1.
Pri dopolnilnih dejavnostih prag za obvezno vključitev v sistem DDV predstavlja višina obdavčljivega prometa. Tako smo obračunavanja DDV oproščeni, če v obdobju zadnjih 12 mesecev nismo presegli oziroma ni verjetno, da bi presegli znesek 25.000 eurov obdavčljivega prometa – 94. člen ZDDV-1.

japke

Fizikalc
13. avg 2007
1.349
12
38
44
skoz okol
A ni pogoj za dopolnilno dejavnost t.i. status kmeta, za katerega pa je pogoj, da imaš v lasti/najemu določeno kvadraturo zemlje.

kako se bo pa potem obračunala amortizacije, če imata vsak zase ločeno dopolnil. na isti kmetiji?
en kup vprašanj se tu poraja.. najboljš se direkt pozanimat...

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Citat:
Uporabnik Srandi pravi:
Seveda se da. Država bo še vesela, ko bo imela dve namesto ene dejavnosti registrirani (davki...). Pozanimaj se še za subvencije pri odpiranju novih s.p., ki jih zadnje čase radodarno talaj(m)o.
kakšna subvencija neki... Mar res nobeden ne ve da kmet ne more imeti poleg osnovne dejavnosti (kmetijstva) registriran še popoldanski S.p.
Sem letos hotel to narediti ker sem začel s kmetijsko dejavnostjo, redne zaposlitve nimam več in na koncu sem se moral zaposliti kot s.p in ne kot kmet , pa čeprav sem prej kot zaposleni lahko imel redno službo in popoldanski s.p.
KER NE MOREŠ BITI KMET IN IMET POPOLDANCA
bonk.gif

Kaj je s tem država naredila ? Nič drugega kot še en kvazi socialni problem.....
bonk.gif

Ker bom imel sedaj samo prihodke iz S.p in od tega bom tudi" živel" , če pa bi bilo možno da bi bila moja osnovna dejavnost kmetijstvo bi plačeval dajatve iz kmetijstva in še v dohodnino bi se mi prištevali dohodki iz s.p
Če imamo tako kretensko državo jo pa imejmo
stupid-1.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ne bom trdil da imam prav, ampak kolikor razumem filozofijo okrog KMG bo bolj verjetno, da je nosilec vseh dodatnih dejavnosti lahko samo nosilec KMG. Mogoče je kaka šansa, da bi bil nosilec kakšne dodatne dejavnosti tudi namestnik nosilca KMG, ampak to je že za preverit.

Zakaj pravzaprav pa bi hotel bit nosilec dodatne dejavnosti? Vse dodatne dejavnosti se vežejo na KMG, torej tudi dohodek in obveznosti iz njih ...

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
178
63
38
No se mi je zdelo da je tako.

Raje bi bil nosilec še dodatne dop. dejavnosti, kot pa da odpiram s.p.. Sicer je pa do tja še nekaj časa, je treba najprej faks končat.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Kot že napisano če dejavnost ne bo po katalogu dovoljenih dodatnih dejavnosti si avtomatično redni s.p .

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.613
2.421
113
Pomurje
Ta dopolnilna dejavnost na kmetiji je čista črna ekonomija. Država vlaga v kmete, od njih pa nima skoraj nič, razen da se kmetje bogatijo.

Govorim za gozdarski sektor.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Ne razumem kaj hočeš povedat ? Morda misliš na tiste kateri vršijo posek drevja v tujih gozdovih kot dodatno dejavnost ?

Ti povem nekaj drugega. Idiotizem naše države je zakupniški sistem v državnih gozdovih kjer so sedaj zakupniki nekdanji GG-ji (gg bled, Ego les in podobni ) ker država dobi od posekanega kubika lesa 6€ izvajalci pa desetkrat toliko, pa še tisto jim potem vračajo kot za pogozdovanje in vzdrževanje !!!!!! In zakupnik ne moreš postati ti kot kmet ampak so to lahko samo nekdanji TOZD-i. Lep posel mar ne ? In Janševci so ta sistem že hoteli spremeniti v bolj donosnega za državo pa ni uspelo ker so na oblast spet prišli komunajzarji. Sedaj so koncesije spet podpisane do 2030 (?) tle leto gor dol. Od kje se potem napajajo črni proračuni strank ?
10.gif

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.613
2.421
113
Pomurje
Koncesija je do 2016, koncesije ni mogoče preklicati, ker imajo GG odlično pogodbo. Koncesija je prvovrstna svinjarija.
Naprej bo pomojem sistem podoben hrvaškemu. Licitacije. Edino pravilno, ker sedaj samo izbranci lahko pridejo do lesa GG-jev.
So se pa tako obogateli, da bodo še vsaj 20 let prvi igralev v državnih gozdovih.

Svinjarija. Prav tako cerkveni gozdovi in dopolnilna dejavnost na kmetiji.

Kmet naj odpre s.p., če dela za trg. Sedaj pa delajo za trg, ne plačujejo pa nikakršnih davščin. Temu je treba naredit konec.

Lp