"Domači" pridelki

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.934
270
83
Slovenija
Citat:
Uporabnik kravakonj pravi:
Citat:
Uporabnik mcn pravi:
huh, kako se prckate gor in dol, kojn s teorijo, nekateri s prakso....
kolikor vidim kojna najbolj zanima razlika med bio in nebio, razlaga pa se mu razlika med domačo in industrijsko pridelavo
smile-1.gif

ampak tu je vsaj 50 odtenkov sivine vmes, domači, ekološko pridelani paradižnik v kvalitetni, neoporoečni zemlji je zagotovo dobrega okusa.
Še desetič: zakaj zagotovo? Na podlagi česa?

ja, niti dva paradižnika na svetu nimata enakega okusa - vendar ta razlika ne izhaja iz 'bio' 'nebio', pač pa iz 1001 razloga.

pa saj je čisto preprosto,
imaš osiromašeno in hranljivo zemljo , osiromašena (minerali, organske spojine) da paradajzu manj, to ti ni logično? Rastlina ne črpa samo vode ven, ne?

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36

Aha, vsa bio zelenjava je pridelana na 'hranljivi' zemlji, in vsa nebio na 'nehranljivi'.

http://www.livescience.com/22893-organic-foods-conventional-nutrition-bacteria.html

Organic foods are no more nutritious than conventionally grown foods, and no less likely to be contaminated with certain bacteria, according to a new review of studies.

However, organics were less likely to contain pesticide residues, or harbor bacteria that were resistant to antibiotics, compared with conventional alternatives, the study found.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Rambo013 pravi:
koliko od vas pa sploh pridela kakšno zelenjavo doma?
kravakonj vsekakor niti plevela. Pravi, da je industrijski plevel popolnoma enak kot domači, zato ga kupi v trgovini.

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.812
389
83
Vipavska dolina
Tista znano poreklo je bolj tko...
Vem za primer ko je krava, katera je bila "prisiljena" za zasilni zakol končala v mesnici kot "BIO". Je pa tista kmetije vseeno kar "daleč od bio".
smile-1.gif

Najbolj zanesljivo "zunano poreklo" je, da ti "kupiš" od kmeta katerega poznaš in veš kako prideluje.
Pri zelenjavi pa osebno pridelamo več ali manj vse kar potrebujemo, razen tudi pri nas v določenih obdobjih je treba iti po nakupih. Ampak se ne obremenjujem s kakšnim bio, ker ne vidim poante v tem da bi plačeval nekaj dražje, katero je lahko bio samo na etiketi.
Pri ločevanju zelenjave je pa veliko faktorjev, ni samo izgled in okus, denimo krompir je krompir ali njivo pognojiš z umetnikom ali hlevskim gnojem. Če nima pogojev ne bo ne enega ne drugega...

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Najbolj zanesljivo "zunano poreklo" je, da ti "kupiš" od kmeta katerega poznaš in veš kako prideluje.
Zakaj potem kdo še trdi, da je med bio in nebio občutna razlika, če pa moraš kupovati od nekoga, za katerega veš, da kmetuje 'bio'?

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.812
389
83
Vipavska dolina
Kakšna je pa razlika med "bio ne nebio"?
Kakšni so tisti "zahtevki" kateri določujejo razliko". Jaz zase vem da se ne obremenjujem (kot sem že prej napisal, zato me ne zanima).
Ti bom pa podal primer, ko smo pred leti prodali meso, je možakar šel v hlev pogledat s kakšno hrano jo hranimo. In je videl tudi silažni silos v bližini mojega hleva, a mu je bilo takoj razloženo (pa ne z moje strani) da naša živina silaže ne vidi. Ko pa veš za primer kmeta, kateri proda en kup živine na leto, zase jo gre pa drugam kupit, hmm mogoče ima kaj vpliva s hrano s katero jih hrani...

Med domačo zelenjavo in industrijsko je ogromna razlika, kakšna je pa med domačo organsko, bio in industrijsko...

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Med domačo zelenjavo in industrijsko je ogromna razlika, kakšna je pa med domačo organsko, bio in industrijsko...
Razlika je, dokler ti na pakungi piše 'kupljeno v Mercatorju' in 'pridelano na eko kmetiji'. Ko naredimo poizkus, kjer potrošnik ne ve, ali je eko ali industirjsko, razlika kar naenkrat izgine.

Če je razlika, zakaj so potem tisti prodajalci v Novi Gorici nategovali potrošnike tako dolgo, brez da bi jih kdo prijavil?

Nazadnje urejeno:

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.812
389
83
Vipavska dolina
Mogoče pri takem, kateri potiho verjame da so krave tudi en mal vijoličaste.
smile-1.gif

Kot sem napisal, tisti ki pridela neko zelenjavo doma bo vedel kakšna je razlika med domačo in industrijsko, tisti ki pač ne pa naj verjame kar hoče...
No sej nekateri kupujejo tudi bio jajca, ampak ne boš verjel tudi tam se pozna razlika med domačimi in industrijskimi. Če pa ga še vi življenju nisi jedel domačega pa verjamem da razlike ne boš opazil, na zunaj sta več ali manj enaka...

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
haha smešen si...ti bi torej kupil stanovanje poleg 500kV voda? je v zakonsko dovoljenih mejah (naredili posebne meritve), gre pa od okna cca 10 metrov vod mimo.

ps stanovanje je še zdaj prazno,že par let. Novogradnja - blok.
Brez problema.

Smešen sem, ker vprašam povsem logično vprašanje? Zakaj torej potrošniki niso opazili razlike?
smešen si, ker vrjameš novinarjem, da niso opazili razlike. tisti resni potrošniki so že zdavnaj opazili razliko, ampak večina je neresnih in hodijo na tržnico po boljšo hrano hkrati pa iščejo najcenejše na tržnici. ni nobene raziskave o strukturah ljudi na tržnicah po sloveniji, ampak ti lahko iz prve roke povem.

raziskave pa povejo to kar želiš, da povejo. ko veliko podjetje, ki prodaja aeroponiko dela raziskavo le ta pokaže, da je zelenjava iz take poizvodnje povsem primerljiva ali celo boljša, kot recimo domača. na drugi strani imaš drugačne raziskave. ker si tako v raziskavah jih lahko sam poiščeš. vseeno ti pa še prej polagam na srce, da pojdi na tržnico in se malo uživi, malo pogovori z ljudmi. boš za nekaj bogatejši, nenazadnje okusi in vonji še vedno niso na internetu.

za konec, med resnimi potrošniki se je kar vedelo, kdo hodi v trst in kdo ne. in iz pogovra s metom si tudi hitro ugotovil ali te farba ali ne, samo stvari moraš malo poznati. no na nek način se mi bloki generacija smilite. tako zelo ste nevedni, da morajo imeti živalski vrtovi domače živali noter, ker bi drugače vsi sveto vrjeli, da je milka vijolična v tovarni pa jo zavijajo svizci. če bi to pokazala raziskava bi pa sploh bilo sveto.

opazil sem tudi, da si nehal uporabljati izraz organsko. ampak žal sem vseeno ostal brez pojasnila kaj naj bi to sploh pomenilo.

aja pa filozodija je na realni tržnici toliko boljša kot na virtualni. ni razsikave ampak mi boš moral zaupati. ker pa je sedaj vroče in je doma klima lahko počakaš na jesen in sam to prizkusiš.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.209
3.572
113
Marlbor
Ovca: A je ta paradižnik bil škropljen?
Šiptar: Bijo, bijo, ...
Ovca: Kako? A pravte, da je bio?
Šiptar: Pa da, bijo stoposto.
Ovca: Super, bio je, pa mi ga kar dajte 3 kile.

Šiptar potihem: Bijo, bijo, škropljen svaki dan ...

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Kje imaš dokaze za te svoje trditve? Hočemo povezave na resne raziskave (po možnosti guardian in daily mail)? Kje so RTV prispevki? Kje ....

(eh, ne morem več, saj veš kaj sem mislil)

(aja, sem se spomnil; kako boš čuval idiote, ki vejo da jih nategujejo pa še vedno hodijo tja kupovat? s tem da vse kar ti povedo drugi to enostavno ignoriraš ker nimajo povezav na gurdiana in daily mail. evo, zdaj sem pa res končal
pozdrav.gif
)

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Evo, pa še ena iz senzacionalistične inštitucije 'University of Stanford', nedvomno plačana iz strani 'velikih multinacionalk':
http://www.livescience.com/22966-should-you-buy-organic.html
Citat:
Organic food is no healthier than food grown through conventional methods, according to a group of scientists at Stanford University. After examining the results of 237 past studies on the subject, they concluded that fruits, vegetables and meat labeled organic had, on average, the same nutritional value as their cheaper, nonorganic counterparts.

Citat:
Studies show fresh, ripe fruit and vegetables taste better. "That has nothing to do with whether it was grown organically or not, but everything to do with harvest, storage, and how long it takes to get the food from farm to table," Bravata said.

Tole debato si izgubil na celi črti, saj kaj dlje od 'ni vse v znanost' nisi uspel prilesti.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Tole debato si izgubil na celi črti, saj kaj dlje od 'ni vse v znanost' nisi uspel prilesti.
Ah, univerze in doktorji znanosti, ti so res merilo okusa hrane ...

Torej trdiš, da ima plastičen paradajz, uvožen iz Nizozemske sredi januarja, praktično identičen okus, kot pa paradajz, ravnokar nabran iz mojega vrta? Daj nehaj, se ti bodo še na Stanfordu smejali.
hysterical-1.gif

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Ne, okus bo različen, kar pa nima nobene veze s tem, da je tvoj paradižnik 'organski', pač pa s tem, da je svež. Če bi na mizo dobil svež paradižnik iz Nizozemske, razlike sploh ne bi bilo.
Citat:
Studies show fresh, ripe fruit and vegetables taste better. "That has nothing to do with whether it was grown organically or not, but everything to do with harvest, storage, and how long it takes to get the food from farm to table," Bravata said. Some of the places one tends to find organic produce, such as farmers' markets and farm-to-table restaurants, will use local, and thus more recently harvested, produce, and so it tastes better, she said.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Saj vem da mi bo žal ampak vseeno ...

Katere prehranske vrednosti so pa gledali?

Predpostavljam da je omenjeni Bravata znanstvenik. Od zanosti se pričakuje točno to, da ugotavlja očitne stvari (zrelo sadje ima boljši okus), kar troli (pa ne maram te besede) trosite okrog kot znanstveni dosežek.

Tudi označevanja ljudi ne maram, ampak žal mi je, ti si definitivno premalo kvalificiran, da bi sploh bral povzetke (interpretacije) raziskav, ker jih postavljaš v napačen kontekst.

Ali to ali pa sem jaz totalni [cenzura] (no, to sem itak, ker se ukvarjam s teboj).

Nego, si ti kdaj sodeloval na kupidu? Stil mi je neznansko znan ...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Ne, okus bo različen, kar pa nima nobene veze s tem, da je tvoj paradižnik 'organski', pač pa s tem, da je svež. Če bi na mizo dobil svež paradižnik iz Nizozemske, razlike sploh ne bi bilo.
A daj no, kaj ne poveš?

Pa saj o tem govorimo cel čas. Trgovine pač več ali manj nimajo sveže pobrane zelenjave (in sadja), ker prehitro zgnije. Plastičnega okusa je pač zato, ker je pobrana nezrela, prisilno zorjena. In zato tudi ni tako okusna.

Ne pa da ti doktoriraš iz 117 linkov raziskav in nekih ostalih neumnosti. Pač priznaj, da je frišno iz njive boljše in to je to. Ker frišno iz trgovine, tega pojma pač v večini primerov ni.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Citat:
Studies show fresh, ripe fruit and vegetables taste better. "That has nothing to do with whether it was grown organically or not, but everything to do with harvest, storage, and how long it takes to get the food from farm to table," Bravata said. Some of the places one tends to find organic produce, such as farmers' markets and farm-to-table restaurants, will use local, and thus more recently harvested, produce, and so it tastes better, she said.

Tole ne drži pa lahko citiraš ne vem koliko meta analiz študij. In vse kar je treba je da vzameš en paradajz iz holandije in paradajz iz certificirane eko proizvodnje (če se ti upira domači vrt sosede).

Ampak ja, če to storiš si boš moral priznat, da trolaš. Če je to priznanje sploh problem zate.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.132
11.220
113
ne rabi it v holandijo, lahko kr lušta vzame, je tudi voden in bolj brez okusa..so pa hudičevo dobribilieni češnjevi iz italije, sladki in njami njami, verjetno vseeno daleč od eko.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
A daj no, kaj ne poveš?

Pa saj o tem govorimo cel čas. Trgovine pač več ali manj nimajo sveže pobrane zelenjave (in sadja), ker prehitro zgnije. Plastičnega okusa je pač zato, ker je pobrana nezrela, prisilno zorjena. In zato tudi ni tako okusna.

Ne pa da ti doktoriraš iz 117 linkov raziskav in nekih ostalih neumnosti. Pač priznaj, da je frišno iz njive boljše in to je to. Ker frišno iz trgovine, tega pojma pač v večini primerov ni.

No, zrelost ima vpliv na okus, ampak človek bi pričakoval da nekdo, ki je sposoben prižgat računalnik in tolčt po tipkovnici to že ve. Očitno temu ni tako.
Povedano na stran, zame ima tehnika pridelave generalno gledano definitivno vpliv na okus. Že če ta pridelava poteka na njivi(različna), kaj šele, če primerjamo hidroponiko in ostalo eksotiko z dobro uležano in preskrbljeno njivo.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
ne rabi it v holandijo, lahko kr lušta vzame, je tudi voden in bolj brez okusa..so pa hudičevo dobribilieni češnjevi iz italije, sladki in njami njami, verjetno vseeno daleč od eko.

Viš, hec je v tem, da imaš ti lahko normalno ne eko proizvodnjo, pa vseeno ne uporabljaš pesticidov ali pretiravaš z gnojenjem (imaš pač srečo in imaš dobra godna tla, ki jih lahko z nekaj znanja brez problema tudi vzdržuješ taka), nisi preveč pohlepen (imaš veliko površin in te umetna gnojila stanejo več kot drugi prijemi) in posledično nimaš certifikata eko, ne moreš rečt da si eko, ker vseh pravil pa vseeno ne spoštuješ ... no potem pa imaš tudi okus zelo dober. In taka pridelava bi morala bit vsa, če se mene vpraša.

(me pa zanima kakšen zaključek bo iz tegale potegnil naš novopečeni znanstvenik
grims-1.gif