to je point. pri pametni polnilnici se nič ne ukvarjaš. niti s tem ne, kdaj avto vklopiš. če je na voljo, se avto fila, če ne, pa ne. podnevi imam jaz osebno malokrat priliko, da bi avto filala, sploh ker se mi nikdar ne zgodi, da grem na škrge in bi potencialno ful profitirala zdele enkrat sredi dneva, da bi lahko recimo 2h vmes filala. recimo pri pametni polnilnici je to lahko 22kWh nafilanega, pri tumpasti pa lahko merkam pa nafilam 8, pa še si blok dvignem. to seveda raje sploh en dovoliš polniti avta čez dan. enim to prav pride, drugim malo manj. če bi imela manjšo baterijo, bi bilo tudi zame to kar pomembno, da lahko avto kadarkoli malo stoji doma, lahko vklopim. 9A je recimo zame nesprejemljivo, glede na to, da imam 1. blok 6,6, 2.ga pa omejenega na 7kW. bolj malo bom filala, če SE ne bo kaj od sebe dala.
3) OVE + SPTE trenutno ne plačujemo lastniki SE. Se pa plačuje glede na moč - slab evro na kW obračunske moči najnižjega bloka v sezoni. Drugo leto bomo plačevali vsi in se bo obračunaval glede na prevzeto moč iz omrežja. cene še niso znane.
PS
Zavoljo debate. kaki lepi novembrski in februarski dnevi meni pošljejo SE na 8kW. Peaki so lahko kar visoki, samo skupna dnevna bera je zanič, ker je dan kratek. Ravno takrat to najbolj do izraza pride. Ko veš da bo dan dolg in lep, ne rabiš pameti. ko pa lahk je, naslednji moment pa lahko ni, ČB je pa 1, je pa bolj važno. Pač, če kdo rabi in mu prav pride. Meni osebno niti ne, ni bilo treba nekega ekstra prilagajanja (sem pač v tesli naštimala filanja od 22-6), da nisem nikdar na cesti ostala.