Domača polnilnica

Hanzi

Guru
27. jul 2007
51.468
9.054
113
pri taščici
ja kabel bi itak potegnil 2,5, moti me ta vtičnica, ki ima zgleda napeljavo 1,5mm... ja ampak vidim ja, očitno bo 3kw kar težka
Upaj da imajo vticnice dovolj velike kontakte za 2.5kabel.
Sicer pa eno zamenjaš camper 16A (CEE modro 3 pinsko) in tja priklopis polnilnico .
Se bolje pa ce na poonolnici odcvikas schuko vtikac in kabel s sponkami direkt povežeš oziroma s tulci in skrcko

darwin

Majstr
17. avg 2007
861
633
93
Od aplikacij v Slo uporabljam OneCharge od Petrola, na Hrvaškem espots za polnilnico na destinaciji, povsod drugje pa Ionity in Tesla (odkar je odprta za druge znamke).
Dodatno imam še ABRP za preverjanje cen na polnilnicah po EU, če je za specifično polnilnico opazno ceneje s kakšnim drugim appom, ga naložim na licu mesta. To so spet polnilnice na destinaciji, tako da si časovno lahko privoščim tistih nekaj minut, da poiščem, namestim in se registriram.

Polnilnico mečem ven, ker vsi tisti featurji, ki naj bi jih imela ne delujejo zanesljivo, aplikacija, ki je zadaj, pa tudi ne omogoča nobene uporabne funkcije. Ugotovil sem, da rabim 2 profila polnjenja - takoj in hitro ter ponoči in počasi. S hitro in takoj dobiš "kazen" v obliki elektro blokov, tako da 95% časa uporabljam nočni profil, kjer tok omejim na 8-10A. S tem sem na varni strani, kar se tiče glavne varovalke, pa še tok na žicah je nižji, kar doda nekaj varnostne rezerve zaradi pregrevanja. Kitajčki imajo tipke na sami polnilnici, tako da ob vtikanju kabla natipkam kaj rabim brez potrebe po telefonu.
Kaj se splača? Težko rečem, verjetno odvisno od potreb posameznika.

• Všeč mi je
Reactions: tony, Fly in sajkek

Hanzi

Guru
27. jul 2007
51.468
9.054
113
pri taščici
A zna kaka kitajka polniti samo z viski iz SE?
Katere zaupanja vredne so pa tiste ki jih nasi monterji prodajajo in znajo samo iz sonca polniti?
Zappy?
Trydan v2c
Pa seveda slovenska od Pečjaka

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.761
9.850
113
Ce imas solaredge, trydan ne zna.

Jaz nisem nasla poceni kitajke, ki bi pustila spreminjati amperazo med polnjenjem, kar je ključno, ce zelis to funkcijo. Res pa, da nisem tokrat gledala na kaj dosti vec kot na ceno, ker imam za rezervo, ce mi trydan spet shodi... Mogoce so tudi kake bolj sofisticirane zadeve na voljo...

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.761
9.850
113
2) moč se plačuje ne glede na netmetering. ko SE dela, lahko avto na 16A filaš, pa ne bo nič. Potem pa gre sonce zadaj malo vmes, avto pa v 1. ali 2. bloku še vedno 16A vleče - to se pa že zna toliko poznati, da se splača malo pomerkati. eni smo sicer enostavno, dokler smo imeli tumasto polnilnico, vedno polnili samo ponoči.

3) drugo leto začnemo vsi plačevati ove+spte in to glede na prevzeto kwh iz omrežja. takrat bo nočno polnjenje vedno snakcionirano. spet bo panika. ne bi pa zdaj, o kakih denarjih to govorimo... (ker tu je pa res drobiž še za take kot sem jaz, ko sem lani prevzela 14100kWh iz omrežja).

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
11.355
5.543
113
2) - meni jasno, nikoli Tesle ne filam podnevi, za Mečko je vseeno ker jemlje 9A. Namesto, das e ukvarjam s soncem in oblaki, raje ta štrom "skladiščim" v omrežju in ga ponoči/pozimi trošim.

3) - tudi jasno, se bo pač kW polnjenja dvignil iz 0,164 (celoten strošek na kW) v avgustu letos na 0,165. ;)

PS: 1. blok ti laufa takrat ko ti en drekec-pekec iz SE dobiš.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.761
9.850
113
to je point. pri pametni polnilnici se nič ne ukvarjaš. niti s tem ne, kdaj avto vklopiš. če je na voljo, se avto fila, če ne, pa ne. podnevi imam jaz osebno malokrat priliko, da bi avto filala, sploh ker se mi nikdar ne zgodi, da grem na škrge in bi potencialno ful profitirala zdele enkrat sredi dneva, da bi lahko recimo 2h vmes filala. recimo pri pametni polnilnici je to lahko 22kWh nafilanega, pri tumpasti pa lahko merkam pa nafilam 8, pa še si blok dvignem. to seveda raje sploh en dovoliš polniti avta čez dan. enim to prav pride, drugim malo manj. če bi imela manjšo baterijo, bi bilo tudi zame to kar pomembno, da lahko avto kadarkoli malo stoji doma, lahko vklopim. 9A je recimo zame nesprejemljivo, glede na to, da imam 1. blok 6,6, 2.ga pa omejenega na 7kW. bolj malo bom filala, če SE ne bo kaj od sebe dala.

3) OVE + SPTE trenutno ne plačujemo lastniki SE. Se pa plačuje glede na moč - slab evro na kW obračunske moči najnižjega bloka v sezoni. Drugo leto bomo plačevali vsi in se bo obračunaval glede na prevzeto moč iz omrežja. cene še niso znane.

PS
Zavoljo debate. kaki lepi novembrski in februarski dnevi meni pošljejo SE na 8kW. Peaki so lahko kar visoki, samo skupna dnevna bera je zanič, ker je dan kratek. Ravno takrat to najbolj do izraza pride. Ko veš da bo dan dolg in lep, ne rabiš pameti. ko pa lahk je, naslednji moment pa lahko ni, ČB je pa 1, je pa bolj važno. Pač, če kdo rabi in mu prav pride. Meni osebno niti ne, ni bilo treba nekega ekstra prilagajanja (sem pač v tesli naštimala filanja od 22-6), da nisem nikdar na cesti ostala.

mtl

Guru
19. jul 2007
11.475
1.099
113
Kras
www.mtl.si
Ce imas solaredge, trydan ne zna.

Jaz nisem nasla poceni kitajke, ki bi pustila spreminjati amperazo med polnjenjem, kar je ključno, ce zelis to funkcijo. Res pa, da nisem tokrat gledala na kaj dosti vec kot na ceno, ker imam za rezervo, ce mi trydan spet shodi... Mogoce so tudi kake bolj sofisticirane zadeve na voljo...
Trydan ima nastavitev profila prav za to ;).
IMG_1328.png

mtl

Guru
19. jul 2007
11.475
1.099
113
Kras
www.mtl.si
Aja, to pa ne vem, ker ne uporabljam tega.
Pa ti ne dela zato, ker ti ne deluje povezava s SE ali si preizkusila že prej ta program in dejansko ni deloval?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.736
4.956
113
A nimaš Jabe ti nek home assistant doma, zakaj bi se sploh ukvarljala s polovičarsko logiko polnilnic in solarnih sistemov če lahko enostavno na Tesli nastavljaš moč polnjenja preko homa asistanta, beleženje SE oz. zelo export pa najbž lahko meriš na ustreznih števcih od teh sistemov. V najslabšem primeru pač daš vgradit P1 merilec v števec (50EUR stroška), povežeš kot senzor v HA, in potem upravljaš polnjenje na tesli glede na te podatke. Skratka vse kar rabiš je navaden kabel in nič logike, ker jo ima vso že avto in tudi upravljat zna (tesla gre min. do 5-6A, torej 1200W oz. če ti je to preveč se da tudi ustavit oz. dat vrednost na 0 pa ne polni ko pride oblak čez panele).

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.761
9.850
113
Aja, to pa ne vem, ker ne uporabljam tega.
Pa ti ne dela zato, ker ti ne deluje povezava s SE ali si preizkusila že prej ta program in dejansko ni deloval?

Nic v vezi s komunikacijo z iverterjem ne dela. Imela sem glupo polnilnico nastimano na fix amperazo. Res sem pa lahko med polnjenjem na roke prestavljala.

A nimaš Jabe ti nek home assistant doma, zakaj bi se sploh ukvarljala s polovičarsko logiko polnilnic in solarnih sistemov če lahko enostavno na Tesli nastavljaš moč polnjenja preko homa asistanta, beleženje SE oz. zelo export pa najbž lahko meriš na ustreznih števcih od teh sistemov.

To je pa to, po novem. Vse kar v2c sicer najnbi znala + some. Pac personalizirano...

mtl

Guru
19. jul 2007
11.475
1.099
113
Kras
www.mtl.si
Nic v vezi s komunikacijo z iverterjem ne dela. Imela sem glupo polnilnico nastimano na fix amperazo. Res sem pa lahko med polnjenjem na roke prestavljala.
To razumem, ampak torej je težava v komunikaciji, ne v tej sami nastavitvi ;).
Jaz sem to takoj na začetku enkrat preizkusil in mi je šlo na živce, da je izklapljalo polnjenje, ko so šli oblaki čez, tako da sem potem to nastavitev črtal, čeprav se zelo ekološko sliši.:D

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.761
9.850
113
Ja, seveda... Vse v vezi z dinamicnim polnjenjem mi ne dela. Sicer te nastavitve (samo SE) nisem nikdar uporabljala, sem imela in imam spet pa to, da iz omrezja ne sme vec, kot je dogovorjena moc vzeti. Ce pac SE dela, bo toliko vec kW na voljo... Torej grid+PV

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
11.355
5.543
113
to je point. pri pametni polnilnici se nič ne ukvarjaš. niti s tem ne, kdaj avto vklopiš. če je na voljo, se avto fila, če ne, pa ne. podnevi imam jaz osebno malokrat priliko, da bi avto filala, sploh ker se mi nikdar ne zgodi, da grem na škrge in bi potencialno ful profitirala zdele enkrat sredi dneva, da bi lahko recimo 2h vmes filala. recimo pri pametni polnilnici je to lahko 22kWh nafilanega, pri tumpasti pa lahko merkam pa nafilam 8, pa še si blok dvignem. to seveda raje sploh en dovoliš polniti avta čez dan. enim to prav pride, drugim malo manj. če bi imela manjšo baterijo, bi bilo tudi zame to kar pomembno, da lahko avto kadarkoli malo stoji doma, lahko vklopim. 9A je recimo zame nesprejemljivo, glede na to, da imam 1. blok 6,6, 2.ga pa omejenega na 7kW. bolj malo bom filala, če SE ne bo kaj od sebe dala.

3) OVE + SPTE trenutno ne plačujemo lastniki SE. Se pa plačuje glede na moč - slab evro na kW obračunske moči najnižjega bloka v sezoni. Drugo leto bomo plačevali vsi in se bo obračunaval glede na prevzeto moč iz omrežja. cene še niso znane.

PS
Zavoljo debate. kaki lepi novembrski in februarski dnevi meni pošljejo SE na 8kW. Peaki so lahko kar visoki, samo skupna dnevna bera je zanič, ker je dan kratek. Ravno takrat to najbolj do izraza pride. Ko veš da bo dan dolg in lep, ne rabiš pameti. ko pa lahk je, naslednji moment pa lahko ni, ČB je pa 1, je pa bolj važno. Pač, če kdo rabi in mu prav pride. Meni osebno niti ne, ni bilo treba nekega ekstra prilagajanja (sem pač v tesli naštimala filanja od 22-6), da nisem nikdar na cesti ostala.
Glej ravno ta tvoja logika o polnitvi podnevi v povezavi z letnim NM mi ni jasna - poleg sekiranja na zalogo za bodoče plačevanje OVE + SPTE.

Meni se Yka polni 2X na teden ponoči na 13A (9 kW cca) in to od 50-90% in to je to. Pridem v garažo vklopim kabel in pozabim do jutra, ko ga izklopim.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek