"Domača" jajca......

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik Viper_XxL pravi:
Fajn je najti koga, ki ima kure lepo zunaj, prostora za pašo dovolj, pa kakega pesa da lisice in kune odganja. Kolk pipikam zmanjka trave in črvov, pa se jim vrže kak domač šrot. Ni lahko najt nekoga, ki še ima kure na tak način, ampak če najdeš, v okusu jajc sploh ni primerjave z tistim iz trgovine, pa so lahko te A+++ klase zaradi mene
smile-1.gif
Imam srečo, da imam v svojem območju eno ženico z nekaj čez 20 kokošmi. Ko potrebujem jajca, jih dobim pri njej za smešno ceno. Njej pa k njeni skromni penziji vska evro prav pride...
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik sandra pravi:
Kako lahko primerjate jajca kokošk ki se prosto gibljejo in jedo koruzo žužke in travo, z jajci iz hlevov kje kokoši še sonca ne vidi futrjo jih s koncentrati .

A si ti z mesta? Kokoške na kmetiji živijo na travniku in jedo travico, pa kravice se zraven pasejo in konjički .... NOT. Take kmetije pri nas ni, vsaj ne da bi ti kaj dobila od nje.

Povprečen "domač" kokošnjak je par m2 blata (dreka) in koliba v kateri kure zvečer spijo da jih lisica/kuna/dihur ne odnese. Ker travice in črvičkov tam žal ni (vsaj ne v izobilju) se kokoši futra z vsem kar pride pod roke (pomije, drobovina od klanja, ...), sicer ko drugega ni večinoma s kupljeno krmo za kokoši ki je BTW enaka/ista kot jo uporabljajo tisti ki imajo "farmo". Ker kokoši naravno potrebujejo 12h dnevno svetlobe če hočeš da imaš jajca jih je potrebno pozimi "osvetljevat". Genzda v katere kokoška nesejo jajčeca niso spletena za vsako jajce posebej iz zlate slame ampak so zaboji za krompir v katerih se vsake pol let nameče novo slamo, vmes so pač jajca med kokošjimi dreki. Seveda mora imeti kokošnjak še petelinčka ki ne samo da kikirika zjutraj, čez dan pridno naskakuje "kokoške" in tako je v jajcih več ali manj tudi njegova sperma. Če imaš srečo pa se kakšno jajce skrije pred "pobiralci" se včasih znajde v jajčku tudi piščanček (jasno mrtev ker je ckrnil ker ni imel toplote, dobiš ga pa ko razbiješ jajce v maso za palačinke).

V vsaki trgovini pri nas dobiš jajca iz "talne" oz. "hlavske" reje:
prosta_reja_448.jpg


... skratka kup blata in dreka, svetloba je dnevna, pozimi imajo še luči. Enako kot pri domačih kurah s tem da imajo tu vsaj zdravstveno oskrbo, krma ne vsebuje pomij in podobne svinjarije ter gnezda so čista in razkužena. Jajca niso oplojena ker petelinčke gojijo posebej (pa ne zato da kikirikajo).

Torej ne živet v sanjah, v večini pogledov so "industrijska" jajca boljša in kvalitetnejša oz. bolj zdrava (varna). Ni pa nobenemu potrebno kupovat baterijske reje (mercator in s-budget jajca za 50 centov na škatlo), se najde v naših trgovinah en kup druge ponudbe.
Takšen kokošnjak, kot si ga ti opisal, je mogoče povprečen v tvoji okolici. Tako da ne misliti, da je skoz tako.
Industrijska proizvodnja živil, nikoli ni bila boljša od domače in tudi ne bo. (brez zamere, ampak, zaradi mene lahko kupuješ jajca direktno iz Taiwana) Res je edino to, če nekdo doma hrani kokoši z kupljenimi hranili, je enako kot da je industrijsko. Kot so že nekaateri napisali, na kmetijah se kokoši dokaj prosto sprehajajo po nekem prostoru, ki NI nekaj m2 (kot pišeš) Torej, hrana je. Dodaja se jim še domača koruza in šrot (no, sej to je iz koruze-da se ne bo kter obesu na to) Vmes dodajajo nekateri še kakšno prehransko dopolnilo ki se res kupi in je namenjeno kokošim. In to je to.
Drugo kar je. Poizkusi industrijsko vzrejeno meso kokoši, prašiča in domačo vzrejo. (govorim o domači vzreji ne pa da nekdo doma kupuje industrijsko hrano) Ali pa vprašaj lokalnega mesarja, kakšna je razlika že med videzom, rezi.....itd.
Tretje, vsak industrijski živilski produkt, gre čez neke postopke (kemične), da obdrži od proizvajalca do potrošnika izgled, svežino, trajnost....itd.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Kokoši predvsem potrebujejo apnenec. Ce tega ni med njihovo prehrano, potem ga je treba dodajati. Sicer imajo jjaca mehko lupino
 

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.989
6.212
113
blizu močvirne prestolnice
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik sandra pravi:
Kako lahko primerjate jajca kokošk ki se prosto gibljejo in jedo koruzo žužke in travo, z jajci iz hlevov kje kokoši še sonca ne vidi futrjo jih s koncentrati .

A si ti z mesta? Kokoške na kmetiji živijo na travniku in jedo travico, pa kravice se zraven pasejo in konjički .... NOT. Take kmetije pri nas ni, vsaj ne da bi ti kaj dobila od nje.

Povprečen "domač" kokošnjak je par m2 blata (dreka) in koliba v kateri kure zvečer spijo da jih lisica/kuna/dihur ne odnese. Ker travice in črvičkov tam žal ni (vsaj ne v izobilju) se kokoši futra z vsem kar pride pod roke (pomije, drobovina od klanja, ...), sicer ko drugega ni večinoma s kupljeno krmo za kokoši ki je BTW enaka/ista kot jo uporabljajo tisti ki imajo "farmo". Ker kokoši naravno potrebujejo 12h dnevno svetlobe če hočeš da imaš jajca jih je potrebno pozimi "osvetljevat". Genzda v katere kokoška nesejo jajčeca niso spletena za vsako jajce posebej iz zlate slame ampak so zaboji za krompir v katerih se vsake pol let nameče novo slamo, vmes so pač jajca med kokošjimi dreki. Seveda mora imeti kokošnjak še petelinčka ki ne samo da kikirika zjutraj, čez dan pridno naskakuje "kokoške" in tako je v jajcih več ali manj tudi njegova sperma. Če imaš srečo pa se kakšno jajce skrije pred "pobiralci" se včasih znajde v jajčku tudi piščanček (jasno mrtev ker je ckrnil ker ni imel toplote, dobiš ga pa ko razbiješ jajce v maso za palačinke).

V vsaki trgovini pri nas dobiš jajca iz "talne" oz. "hlavske" reje:
prosta_reja_448.jpg


... skratka kup blata in dreka, svetloba je dnevna, pozimi imajo še luči. Enako kot pri domačih kurah s tem da imajo tu vsaj zdravstveno oskrbo, krma ne vsebuje pomij in podobne svinjarije ter gnezda so čista in razkužena. Jajca niso oplojena ker petelinčke gojijo posebej (pa ne zato da kikirikajo).

Torej ne živet v sanjah, v večini pogledov so "industrijska" jajca boljša in kvalitetnejša oz. bolj zdrava (varna). Ni pa nobenemu potrebno kupovat baterijske reje (mercator in s-budget jajca za 50 centov na škatlo), se najde v naših trgovinah en kup druge ponudbe.
Takšen kokošnjak, kot si ga ti opisal, je mogoče povprečen v tvoji okolici. Tako da ne misliti, da je skoz tako.
Industrijska proizvodnja živil, nikoli ni bila boljša od domače in tudi ne bo. (brez zamere, ampak, zaradi mene lahko kupuješ jajca direktno iz Taiwana) Res je edino to, če nekdo doma hrani kokoši z kupljenimi hranili, je enako kot da je industrijsko. Kot so že nekaateri napisali, na kmetijah se kokoši dokaj prosto sprehajajo po nekem prostoru, ki NI nekaj m2 (kot pišeš) Torej, hrana je. Dodaja se jim še domača koruza in šrot (no, sej to je iz koruze-da se ne bo kter obesu na to) Vmes dodajajo nekateri še kakšno prehransko dopolnilo ki se res kupi in je namenjeno kokošim. In to je to.
Drugo kar je. Poizkusi industrijsko vzrejeno meso kokoši, prašiča in domačo vzrejo. (govorim o domači vzreji ne pa da nekdo doma kupuje industrijsko hrano) Ali pa vprašaj lokalnega mesarja, kakšna je razlika že med videzom, rezi.....itd.
Tretje, vsak industrijski živilski produkt, gre čez neke postopke (kemične), da obdrži od proizvajalca do potrošnika izgled, svežino, trajnost....itd.

aplauz.gif
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.634
3.085
113
v lokalni ostariji
enako kot ko napiše šiptar "babičina pekarna" pa ljudje mislijo da bo postrgla stara mamca s kapco zadi pa njen mož mesi kruh...je tud tuki... neko idealiziranje...

kdor ima množično pridelavo pač mora slediti tehnologiji drugače bo propadel... sej kdor proda recimo 10 kartonov na teden bo še lahko imel prosto tekoče kure... ko bo moral dnevno prodati 100, 200 jajc jih glih vseh 200 zihr ne bo skakalo po dvorišču;)
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.194
3.590
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
enako kot ko napiše šiptar "babičina pekarna" pa ljudje mislijo da bo postrgla stara mamca s kapco zadi pa njen mož mesi kruh...je tud tuki... neko idealiziranje...

kdor ima množično pridelavo pač mora slediti tehnologiji drugače bo propadel... sej kdor proda recimo 10 kartonov na teden bo še lahko imel prosto tekoče kure... ko bo moral dnevno prodati 100, 200 jajc jih glih vseh 200 zihr ne bo skakalo po dvorišču;)
Se sploh splača ukvarjati s tem za 200 jajc dnevno? To ni na koncu niti 10eur dnevno profita, če prodaja po 20c in je 50% profit, kar je itak dobra predpostavka za biznis.
 

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Jajca iz trgovine --> veliko težje razbiješ jajce brez da bi se razlil rumenjak.
Pri jajcih od lokalnega kmeta teh težav ni, vedno ubijem jajce brez razlitja. Pa tudi trdota lupine se mi zdi večja (ampak okej, tukaj je možen placebo efekt).

Verjamem pa da marsikateri brihtol v tej temi še ni videl razbitega jajca v živo, ker mu vse že skuhano prinesejo k riti.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

To je tudi odvisno od tehnike. Moja taščica npr. ne zna ubiti jajca, ne da bi rumenjak razlila
tongue-1.gif
 

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
to že ja. Ampak če vzamem lokalna jajca in se mi od cele škatle niti eden ne razlije, pri jajcih iz trgovine pa vsaj polovico, potem ni tak problem v tehniki ampak v ovojnici rumenjaka
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.194
3.590
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
to že ja. Ampak če vzamem lokalna jajca in se mi od cele škatle niti eden ne razlije, pri jajcih iz trgovine pa vsaj polovico, potem ni tak problem v tehniki ampak v ovojnici rumenjaka
Se lahko nehaš kurčit in enkrat konkretno napišeš katera jajca v trgovini. Tudi v trgovini imajo jajca cenovni razpon od 1,20eur do 2,70eur za 10kom v odvisnosti od porekla. Med najcenejšimi in najdražjimi je ogromna razlika (ne v velikosti, ampak v okusu, barvi in izgledu).
 

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
ne spomnim se več, že kake 2-3 leta ne kupujem več jajc v trgovini. Različne znamke. Pa nič se ne kurčim, povem svoja opažanja, stvari ki me najbolj motijo.

Evo še en primer: Jajca iz trgovine daš kuhat in lupina razpoka, vse uhaja ven. Jajca od lokalca ostanejo v večini nerazpokana ali pa minimalno.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Jaz sem se prav zavzel okoli tega, pa ni nobene razlike. Talna reja, prosta reja, nevemkakšna reja izpod Kamniških planin, ...

Nobeno industrijsko pridelano jajce se ne more primerjati z navadnim domačim, ko se kura prosto pase po travniku.
Tudi kokoš kot meso na koncu, je čisto nekaj drugega kot tile piščanci od Perutnine Ptuj ali Pivke
uf-1.gif
.