Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik sandra pravi:
Kako lahko primerjate jajca kokošk ki se prosto gibljejo in jedo koruzo žužke in travo, z jajci iz hlevov kje kokoši še sonca ne vidi futrjo jih s koncentrati .
A si ti z mesta? Kokoške na kmetiji živijo na travniku in jedo travico, pa kravice se zraven pasejo in konjički .... NOT. Take kmetije pri nas ni, vsaj ne da bi ti kaj dobila od nje.
Povprečen "domač" kokošnjak je par m2 blata (dreka) in koliba v kateri kure zvečer spijo da jih lisica/kuna/dihur ne odnese. Ker travice in črvičkov tam žal ni (vsaj ne v izobilju) se kokoši futra z vsem kar pride pod roke (pomije, drobovina od klanja, ...), sicer ko drugega ni večinoma s kupljeno krmo za kokoši ki je BTW enaka/ista kot jo uporabljajo tisti ki imajo "farmo". Ker kokoši naravno potrebujejo 12h dnevno svetlobe če hočeš da imaš jajca jih je potrebno pozimi "osvetljevat". Genzda v katere kokoška nesejo jajčeca niso spletena za vsako jajce posebej iz zlate slame ampak so zaboji za krompir v katerih se vsake pol let nameče novo slamo, vmes so pač jajca med kokošjimi dreki. Seveda mora imeti kokošnjak še petelinčka ki ne samo da kikirika zjutraj, čez dan pridno naskakuje "kokoške" in tako je v jajcih več ali manj tudi njegova sperma. Če imaš srečo pa se kakšno jajce skrije pred "pobiralci" se včasih znajde v jajčku tudi piščanček (jasno mrtev ker je ckrnil ker ni imel toplote, dobiš ga pa ko razbiješ jajce v maso za palačinke).
V vsaki trgovini pri nas dobiš jajca iz "talne" oz. "hlavske" reje:
... skratka kup blata in dreka, svetloba je dnevna, pozimi imajo še luči. Enako kot pri domačih kurah s tem da imajo tu vsaj zdravstveno oskrbo, krma ne vsebuje pomij in podobne svinjarije ter gnezda so čista in razkužena. Jajca niso oplojena ker petelinčke gojijo posebej (pa ne zato da kikirikajo).
Torej ne živet v sanjah, v večini pogledov so "industrijska" jajca boljša in kvalitetnejša oz. bolj zdrava (varna). Ni pa nobenemu potrebno kupovat baterijske reje (mercator in s-budget jajca za 50 centov na škatlo), se najde v naših trgovinah en kup druge ponudbe.
Takšen kokošnjak, kot si ga ti opisal, je mogoče povprečen v tvoji okolici. Tako da ne misliti, da je skoz tako.
Industrijska proizvodnja živil, nikoli ni bila boljša od domače in tudi ne bo. (brez zamere, ampak, zaradi mene lahko kupuješ jajca direktno iz Taiwana) Res je edino to, če nekdo doma hrani kokoši z kupljenimi hranili, je enako kot da je industrijsko. Kot so že nekaateri napisali, na kmetijah se kokoši dokaj prosto sprehajajo po nekem prostoru, ki NI nekaj m2 (kot pišeš) Torej, hrana je. Dodaja se jim še domača koruza in šrot (no, sej to je iz koruze-da se ne bo kter obesu na to) Vmes dodajajo nekateri še kakšno prehransko dopolnilo ki se res kupi in je namenjeno kokošim. In to je to.
Drugo kar je. Poizkusi industrijsko vzrejeno meso kokoši, prašiča in domačo vzrejo. (govorim o domači vzreji ne pa da nekdo doma kupuje industrijsko hrano) Ali pa vprašaj lokalnega mesarja, kakšna je razlika že med videzom, rezi.....itd.
Tretje, vsak industrijski živilski produkt, gre čez neke postopke (kemične), da obdrži od proizvajalca do potrošnika izgled, svežino, trajnost....itd.