"Domača" jajca......

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Tu se pa preverjeno strinjam...
zmaga.gif

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Kako lahko primerjate jajca kokošk ki se prosto gibljejo in jedo koruzo žužke in travo, z jajci iz hlevov kje kokoši še sonca ne vidi futrjo jih s koncentrati .

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Jasno je, da taka jajca niso enaka. To je isto kot da bi primerjal enega ljubljančana (npr. Zokija) z hribovcem (npr. Alpine). Vendar človek ne bo umrl, če bo jedel eno ali drugo jajce in če se bo z enim ali drugim tipom pogovarjal.
Test na FB pa je kar nekaj. Včasih sem dobil od kolegov jajca iz farme z baterijsko rejo in ker so povsem sveža (tisti dan pobrana), se ravno ne razlezejo kot ta na sliki. Do trgovine je dolga pot. Najprej so jajca nekaj dni pri rejcu, potem v kakem distribucijskem centru in potem pridejo do skladišča trgovine in od tam na police.
Kdor ima možnost, naj seveda ima svoje kure. Jaz jih kako leto imam. Ne priporočam pa, da bi ljudje v blokih na balkonih gojili kure
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik sandra pravi:
Kako lahko primerjate jajca kokošk ki se prosto gibljejo in jedo koruzo žužke in travo, z jajci iz hlevov kje kokoši še sonca ne vidi futrjo jih s koncentrati .

A si ti z mesta? Kokoške na kmetiji živijo na travniku in jedo travico, pa kravice se zraven pasejo in konjički .... NOT. Take kmetije pri nas ni, vsaj ne da bi ti kaj dobila od nje.

Povprečen "domač" kokošnjak je par m2 blata (dreka) in koliba v kateri kure zvečer spijo da jih lisica/kuna/dihur ne odnese. Ker travice in črvičkov tam žal ni (vsaj ne v izobilju) se kokoši futra z vsem kar pride pod roke (pomije, drobovina od klanja, ...), sicer ko drugega ni večinoma s kupljeno krmo za kokoši ki je BTW enaka/ista kot jo uporabljajo tisti ki imajo "farmo". Ker kokoši naravno potrebujejo 12h dnevno svetlobe če hočeš da imaš jajca jih je potrebno pozimi "osvetljevat". Genzda v katere kokoška nesejo jajčeca niso spletena za vsako jajce posebej iz zlate slame ampak so zaboji za krompir v katerih se vsake pol let nameče novo slamo, vmes so pač jajca med kokošjimi dreki. Seveda mora imeti kokošnjak še petelinčka ki ne samo da kikirika zjutraj, čez dan pridno naskakuje "kokoške" in tako je v jajcih več ali manj tudi njegova sperma. Če imaš srečo pa se kakšno jajce skrije pred "pobiralci" se včasih znajde v jajčku tudi piščanček (jasno mrtev ker je ckrnil ker ni imel toplote, dobiš ga pa ko razbiješ jajce v maso za palačinke).

V vsaki trgovini pri nas dobiš jajca iz "talne" oz. "hlavske" reje:
prosta_reja_448.jpg

... skratka kup blata in dreka, svetloba je dnevna, pozimi imajo še luči. Enako kot pri domačih kurah s tem da imajo tu vsaj zdravstveno oskrbo, krma ne vsebuje pomij in podobne svinjarije ter gnezda so čista in razkužena. Jajca niso oplojena ker petelinčke gojijo posebej (pa ne zato da kikirikajo).

Torej ne živet v sanjah, v večini pogledov so "industrijska" jajca boljša in kvalitetnejša oz. bolj zdrava (varna). Ni pa nobenemu potrebno kupovat baterijske reje (mercator in s-budget jajca za 50 centov na škatlo), se najde v naših trgovinah en kup druge ponudbe.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
sveža jajca. svoj čas smo kupovali po 300 domačih jajc naenkrat in jih imelo doma tudi pol leta. pa niso bila nič slabša. mal dehidrirajo, to je pa to. vonj, okus pečenih pa svetlobna leta nad trgovinskimi.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Kaj pa če jih imam doma na vrtu, kjer se trava pokosi kar one ne pojedo in imajo ograjo da lahko celi dan iščejo črve, ko so bile še jabolka in drugo sadje so kar je padlo na tla sproti pojedle?
sprasujem se.gif

Je pa res da rabiš prostor.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.073
1.867
113
Emona / Carnium
Citat:
Uporabnik sandra pravi:
Kaj pa če jih imam doma na vrtu, kjer se trava pokosi kar one ne pojedo in imajo ograjo da lahko celi dan iščejo črve, ko so bile še jabolka in drugo sadje so kar je padlo na tla sproti pojedle?
sprasujem se.gif

Je pa res da rabiš prostor.

Če lahko jaz na balkonu kure pasem...pa klobase sušim...

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Pri nas se stalno sprehajajo skupaj z racami blodijo okol in pojedo ogromno trave, žuželk ipd. Jajce ni polnovredno, če kura ne poje nič žuželk ipd. jasno pa da cca. 50% hrane pojedo kupljene s čimer ni prav nič narobe, 60-80% tega je ječmen in koruza.

Mnoge pasme kur so bile uporabljene za domače ljubljenčke in obstajajo razlike med kvaliteto jajc. Če mislite, da fabrška kura znese 3-5 kvalitetnih jajc med tem ko ena domača spravi enega ven...
smirk-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Koliko ‰ je takih kokosnjakov pri nas?
Vsaj tisti "kokosnjaki" ki sem jih jaz videl (res ne veliko, vecina narejena v prejsnjem stoletju) so precej drugačni. In ja, ne bi rad kot kura zivel tam notri. Ceprav sem kot mulc prezivel kar nekaj ur tam notri.

Glede spuščenih kokoši. Vsaj pri starsih imajo precej letečih sovražnikov in se piscancev ne vzredi vec. Lisic je nekaj manj, tako da vsaj starejse kure ostanejo. Ceprav se tudi na tiste obcasno spravi aviacija. (uspešno).
In ja, jajca iz "kokosnjaka" so lepša. Tudi jabolka v trgovini so lepsa kot na mojem vrtu. (pikasta, ...)

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.634
3.085
113
v lokalni ostariji
hanzi, se kar konkretno spreminja reja kokoši in jajc... zdej so že za baterijsko rejo kar hudi normativi... tko da tistih kokošnjakov ki so bili včasih ni več veliko...

imaš pa talno rejo tudi v trgovinskih... pač pogtuntal so da se bolje prodaja "domače"...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Najbrz tako kot za klavnice, potem pa ti pod nos servirajo kako se "humano" in ne stresno kolje prasice v avstriji.
Se vedno vec vidim starih "kokosnjakov" kot pa novejših. Ob tej sliki utisevalca sem prav pobuljil in sel iskat vir slike, pa vidim, da naj bi to bilo slikano pri nas.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.042
113
ko pa kmet proda svoja domača jajca, ima pa kure kje. tudi v enem boksu, da si še nog ne morejo pretegniti. Tiste ki jih vidiš prosto tekati po vrtu (če sploh), dajo jajca za njega in njegovo familijo...

B81

22. jul 2007
37.707
10.970
113
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
ko pa kmet proda svoja domača jajca, ima pa kure kje. tudi v enem boksu, da si še nog ne morejo pretegniti. Tiste ki jih vidiš prosto tekati po vrtu (če sploh), dajo jajca za njega in njegovo familijo...

Tako je. Kmetje dandanes nimajo vec proste reje kur (morda nekatere bio kmetije), vecina jih ima baterije kjer se ti zvat direkt zasmili, stojijo in spijo na tistih resetkah v velikosti dveh kur.
Smo imeli eno leto, pa dali na odpad.

Se vedno trdim, da so iz vidika varnosti boljsa jajca iz trgovine.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Jaz ti pa potrdim, da domačega jajca v zadnjih 5 letih nisem imel še nobenega smrdljivega medtem ko pri jajcih, ki so bila kupljena v trgovini, sem naletel nekajkrat na smrdljiva. Pa niso bila S-Budget ali podobno sranje ampak izključno normalna blagovna znamka (mislim da je bila Jata, nisem pa 100%, je že precej nazaj). Rok trajanja je pa tudi bil še zelo oddaljen...

Denis, sicer razumem, ti govoriš o masovni proizvodnji jajc na kmetiji, mi2 z avtorjem teme pa govoriva le o domačih jajcih iz domačega kurnika. Američani bi rekli takim jajcem "Free range eggs"

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.601
1.128
113
Titograd
Fajn je najti koga, ki ima kure lepo zunaj, prostora za pašo dovolj, pa kakega pesa da lisice in kune odganja. Kolk pipikam zmanjka trave in črvov, pa se jim vrže kak domač šrot. Ni lahko najt nekoga, ki še ima kure na tak način, ampak če najdeš, v okusu jajc sploh ni primerjave z tistim iz trgovine, pa so lahko te A+++ klase zaradi mene
smile-1.gif