"Domača" jajca......

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.417
5.653
113
Razlika med domačimi in kupljenimi jajci

2352609-jajca.jpg

Priponke

• 2352609-jajca.jpg
    2352609-jajca.jpg
    55,3 KB · Ogledi: 921

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.385
314
83
Če zanemarimo barvo je na sliki nam vidna razlika le med manj svežim in svežim jajcem.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.665
515
113
tudi meni se tako zdi.
Velikokrat sem v trgovini dobil jajca kot zgledajo na desni, prav tako sem tudi že jedel domača jajca kot zgledajo na levi.

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.385
314
83
Seveda je lahko tako kupljeno, kot domače jajce sveže ali pa staro, tudi domačega kdaj takoj ne opazijo nekje med senom skritega. Se pa lahko hitro preveri, daš ga v vodo in če se lepo potopi je sveže, če ni odločen je nekje na pol, če pa priplava, pa raje drugega vzameš. Drugi test je, da ga primeš s prstoma in na hitro treseš sem in tja, če ni čutit butanja ob steno je sveže. Pa na veliko svežih in domačih jajc
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.194
3.590
113
Marlbor
Sveže domače jajce daj za 3 dni v hladilnik, pa beljak isto tako ne bo več kompakten. Barvo rumenjaka pa bi naj povzročal vitamin A, kar hitro dosežeš s kakšnim svinjslim koncentratom. Domača reja to mnogokrat seveda dela iz povsem komercialnih namenov, ki je pa lahko tudi večji strup.

B81

22. jul 2007
37.707
10.970
113
In domača jajca niso pregledana nikoli, tista v trgovini pa vsaj tu in tam. Raje imamo tista iz trgovine.

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.989
6.212
113
blizu močvirne prestolnice
Sam kupujem domača in je razlika. Če bi vaše ženske bile sposobne kaj speči bi videli takoj razliko, tako kot pri moki, žal pa imate nesposobne ženske!

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
no, men so domača jajca, domača. ne s kmetov doma. in jaz dobim domača jajca, ki so domača, ne sam s kmetov doma. in ni nbenga koncetrata, kur na keto dieti itd.

drgač je pa razlika še v vonju.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Sam kupujem domača in je razlika. Če bi vaše ženske bile sposobne kaj speči bi videli takoj razliko, tako kot pri moki, žal pa imate nesposobne ženske!

Razlika je predvsem v tem da so kupljena jajca več ali manj enako kvalitetna, enako velika in vedno ista. Kar je za peko najboljše.

Domača jajca so pa različna že od kokoši do kokoši, potem pride pa še vpliv sezone ipd.! Velikosti so totalno različne, barva, ....

Recimo že priprava beljaka (stepanje) je opravilo ki je pri industrijskih jajcih rutina pri domačih pa (lahko) katastrofa zaradi nekonsistence surovin.

Pa to povem iz prve roke ker gre vsak teden najmanj ducat jajc preko mojih rok (in trebuha) v taki ali drugačni obliki.

Glede prvega posta je pa kot omenjeno, efekt je viden s tem da enak efekt kot pri industrijskih dosežeš ko imaš domača jajca par dni na "zalogi". Torej "trdnost" ovojnice beljaka je samo stvar staranja.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
8888 je lepo povedal. sam vidim barvo, pa okus razliko. imam pa okol sebe nekaj žensk, ki poleg barve, okusa, dodajo še povsem drugačno testo, pripravo itd.

ja..če so jajca med seboj različna, je to za neukega problem. lepo je to priznati. če pa gledaš sposobne kuharje pa vidiš, da je tehtnica moteči element kuhinje. in takega s jajce in xl jajce ne spravita ob živce pri vmešavanju dveh jajc.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.645
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
V vonju? A misliš preden jajc razbiješ? Probaj prvo domačega obrisati (tisto rjavo belo kar je gor) in ga potem potem povohati in boš ugotovil, da od zunaj nič kaj drugače ne diši kot ono iz trgovine.

@silencer - tisti, ki ne zmore obvladati razlike pri jajcih pri kuhi, naj raje ne kuha in si gre po malco v meka.

@all kako se da preveriti kdo vse je včlanjen v policijski sindikat. Sumim namreč, da so se naše koke včlanile, saj že kak mesec štrajkajo. Sicer ne vseh 15, sta namreč vsaj dva štrajkbreherja med niimi.
Al bo pa treba eno od naslednjih nedelj povabiti familijo na petelinjo župco.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
@silencer - tisti, ki ne zmore obvladati razlike pri jajcih pri kuhi, naj raje ne kuha in si gre po malco v meka.

@all kako se da preveriti kdo vse je včlanjen v policijski sindikat. Sumim namreč, da so se naše koke včlanile, saj že kak mesec štrajkajo. Sicer ne vseh 15, sta namreč vsaj dva štrajkbreherja med niimi.
Al bo pa treba eno od naslednjih nedelj povabiti familijo na petelinjo župco.

Ne pri kuhi je pomembna konsistenca surovin. Če misliš da "pravi" kuharji delajo z različnimi jajci, domačo moko ipd. sranjem od surovin se motiš. Vsak resen kuhar (šef kuhinje) bo zahteval dobavo, ki ima vsaj približno vedno enako "kvaliteto". Pa ni nič narobe če je domače, ampak jajca z domačega kokošnjaka kjer je 5 kokoši ravno pred infarktom, 2 sta čisto frišni ostalih 8 je pa različnih pasem ne morejo bit enakovredna!
grin1.gif

Svojim kokošim pa prižgi luč vsaj popoldne/zvečer, bo takoj več jajc!
zmaga.gif

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
In domača jajca niso pregledana nikoli, tista v trgovini pa vsaj tu in tam. Raje imamo tista iz trgovine.
Že kar dolgo časa kupujem jajca od ene ženice, ki ima kokoši kar prosto po prešernu. Sprehajajo se po njenem gruntu, jedo travo, žuželke, koruzo, ko se naveličajo, pa gredo v kurnik, vmes znesejo jajca ipd., pa se ni še nikoli nobeden zastrupil ali kaj podobnega.
Začel pa sem kupovat domača jajca takrat, ko se mi je že ene tretjič zgodilo, da sem med v trgovini kupljenimi svežimi A klasa jajci naletel na pokvarjeno.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.645
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Tipična tvoja - prvo probljem doma v kuhinji, potem argument hotelske kuhinje.
rolleyes-1.gif

Glede moje luči - bom moral kitajsko LED zamenjati, ker ima očitno prenizek CRI.
tongue-1.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.634
3.085
113
v lokalni ostariji
tudi trgovinska so različnih kvalitet in iz različnih vrst reje...

je razlika seveda... ker domače kure imajo načeloma bolj raznoliko prehrano kot industrijske... ampak je tudi pomembno od koga vzameš jajca... lahko imaš "srečo" in so domača slabša kot kupljena....

Car

POSTman
4. avg 2007
8.572
1.820
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Matr, kakšno znanost delate z jajci!
crazy1.gif

Dejstvo je, da so domača, prava domača jajca neprimerno boljše kvalitete kot industrijska. In če ti google tisočkrat pove drugače.
Konsistenca surovin!?
smile-1.gif

Glede tega, da gre preko tvojih rok ogromno jajc domnevam, da boš na referendumu glasoval ZA?
grin1.gif

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik softi pravi:
katera trgovska veriga, katera znamka jajc?
meni se to še ni zgodilo in sem bil prepričan, da se to ne more zgodit.
Spomnim se, da je to bilo v Tušu, pa tudi v Šparu. Katere znamke so bile, pa se več ne spomnim, ker je to bilo že precej časa nazaj.
Od takrat pa se mi pri domačih kaj takega ni niti enkrat zgodilo, pa še bistveno boljšega okusa so od kupljenih instant pridelanih jajc...