Dolgotrajna voznja z nizkimi vrtljaji

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Torej, zanima me sledece.
Avto ruknem na AC, dam tempomat na 2000 vrtljajev in to je to. Vsak dan 200 km. Ostale voznje je morda 10%. Na cestninskih ga skoraj vedno [ce je segret seveda] zavrtim do konca, da malo zadiha. Sicer avto ne vidi preko 3000 vrtljajev [ni potrebe]. Avto je turbodizel.
Se kaksen nasvet, kako ohraniti kanto v top stanju.
Avto je seveda redno servisiran, dobiva najboljse kose za servis, trudim se tudi z gorivom [izogibam se Petrolu, ce je le mozno tudi ne tankam na Jugu], vse nasvete za pametno voznjo s turbom tudi upostevam. Sedaj smo na 140k km, avto prede kot nov.
Je morda kaksen problem, ki bi se znal vezat na samo specifiko voznje?

ishtar007

Majstr
31. avg 2007
1.365
235
63
Hm, tudi sam vozim skoraj identično kot ti, vendar sem zadnjič ujel od enega serviserja, da se zaradi take vožnje lahko pojavijo težave na turbini, saj se preveč zapaca od saj in bi jo bilo potrebno večkrat 'prepihat'.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
kaj zavrtis do konca? iz 5. prestave pri 100kmh vrzes v drugo ali kaj podobnega? vsak avto je treba enkrat na teden "spucat", sploh ce ima turbina variabilne lopatice. sicer si kupite kamion in boste dozivljaji orgazme pri rdecem polju, ki se zacne z 2500rpm.
rolleyes-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
ne sem biti neke panike...2.000 vrtlajejv je že območje max. navora, kjer se tudi turibina že vrti kot se od nje pričakuje, prav tako gorivo dobro izgoreva (ni saj)...torej idelano za dolgo dobo motorja.

Če ga vsake toliko časa spraviš do rdečega polja (kot pišeš) je povsem OK in ni potrebe več ni čarati.

To je tipična vožnja tavornjaka - konstatni vrtljaji v zanj primernih vrtljajih (ne vem...1.300 mogoče?)...pa nič ne telovadijo zraven z rdečim poljem.

Poleg tega se TDi motor (saj je govora o njem ne
grims-1.gif
) vrti kar v parih (manjših)delovnih strojih, kjer so obrati postavljeni na konstantne (delovne) vrtljaje (žal jih ne vem).

tako da....na dolgi rok konstatni vrtljaji prej pašejo kot škodujejo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.931
6.977
113
Ne vem, če je dovolj da se samo zvrti...verjetno bo potrebno par km vožnje "na max", ampak verjetno v 4. prestavi.

tony

Guru
23. jul 2007
9.664
1.482
113
Ne poslušaj ostalih pametnjakovičev, z motorjem ob taki vožnji ne bo nič narobe
zmaga.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik tony pravi:
zmaga.gif
Mnjah, to glede turbine in saj sem slišal od avtoritete, tako da to kar verjamem. Zato pa ga vedno zavrtim do konca, da vsaj spiham. Sicer pa bi tole res moralo biti skoraj idelano za motor.
Citat:
Pri taki vožnji najbolj nastrada PDF filter, če ga seveda imaš.
Ni problema, je še stari pacek
redface-1.gif
.

tony

Guru
23. jul 2007
9.664
1.482
113
Sicer je pohvalno, da tako skrbiš za avto, ampak zagotavljam, da te skrbi v napačni smeri... Ko bi vedel, kaj vse ljudje počnejo z avti (gas na polno od prve minute, leta in leta se vozijo s premalo vode in olja, se vozijo s sfukanimi bremzami, počivajo z nogo na pedalu sklopke, do tega, da avto vidi servis le v garanciji nato pa nekaj let ne več, dokler ne gre vse v franže) in na čem vse šparajo, ko je treba tak crknjen avto spet spraviti na cesto - nato v prodajo
smile-1.gif

Moongoose

Pripravnik
12. apr 2008
718
1
16
41
Citat:
Uporabnik mtl pravi:

zmaga.gif
Mnjah, to glede turbine in saj sem slišal od avtoritete, tako da to kar verjamem. Zato pa ga vedno zavrtim do konca, da vsaj spiham. Sicer

[/QUOTE]

Vozim enako, in problemov zaenkrat še ni bilo. prej je tudi oče ta avto vozil isto in ni problemov s mašino (sicer 1.9JTD). Je pa seveda lepo vzdrževan, in pri servisih ne škrtarimo. Pač filozofija če ti lepo skrbiš za avto, bo avto lepo poskrbel za tebe
smirk-1.gif

In moj predvsem skrbi, da moja denarnica ni preveč tanka, mtl's way of driving ftw
cool-1.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik tony pravi:
zmaga.gif

in ti si avtoriteta? v zivljenju se nisi imel dizel avtomobila. sploh vec kot enega avtomobila v zivljenju se nisi imel, razem maminega VW pola

sprasujem se.gif

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
5
38
off: Vse najboljše za rojstni dan.
smile-1.gif

on:
Po moje mu nič ne škodi če ga tako voziš. Zakaj bi pa moral avto terat konstantno na npr 3-4k rpm? Idiotsko..
smirk-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
sicer pa...2.000 vrtljajev za dizla sloh niso nizki vrtlaji!...še za bencinarja več ne.

Tam pod 1.500 bi bilo pa za razmisliti o početju (na dolgi rok).

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
sicer pa...2.000 vrtljajev za dizla sloh niso nizki vrtlaji!...še za bencinarja več ne.

Tam pod 1.500 bi bilo pa za razmisliti o početju (na dolgi rok).
Mnjah, saj imaš prav.
Pa recimo, da so na 1800 vrtljajih. Takrat ravno turbina nekje začne bolj delat. No, za saje v turbini itak upam da poskrbim dovolj, če pa drugega ni, pa tako še bolje
aplauz.gif
.
Na.še.enkrat.toliko.km.press
cool-1.gif