Doktorji bi višje plače?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Matko pravi:
Kje je osnova za izplačilo takšnega števila nadur (nadur, ne pripravljenosti)?

Pomanjkanje kadra?

En oddelek ene bolnišnice (nočem zdaj pisati kje in kdo, ker nisem osebno vpleten, ampak iz prve roke) - že zdaj ne more štrajkati, ker jim kadra brez nadur zmanjka že v prvem tednu stavke.

Že to bi moralo vsem pasti v oči, da se stavka odvija na način, da folk dela samo 40 ur na teden. Huda stavka...

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Mr_Wolf pravi:
Citat:
Uporabnik Jordan pravi:
Potem takem ostali poklici inženirjev in ostalih strokovnjakov bi morali imeti prav tako 5-6k€ ?

Tako je inženir - vodja proizvodnje/konstrukcije/razvoja/informatike v firmi z več kot 150 zaposlenimi bi moral imeti kakšnih 80 k€/bruto na leto. Kar v normalnih državah, npr. AT, znese tam (računajoč neobdavčeni 13. in 14. plačo) tam 4,5 k€ neto/mesec.
No pa prevoz na delo in malico, bi si moral plačati sam:)

Žal nisi v AT, niti DE ampak v SLO.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
No toliko, da se boste o realnih cifrah pogovarjali in ne o tistih plačnih listah, ki jih izbrskajo novinarji od elite pri koritu

To je bila moja plača, ko sem delal v ZD. Zaradi zujfa je bilo (in je še) vsako napredovanje zamrznjeno. Plačana je bila kilometrina za prevoz na delo, ker ni bilo javnega prevoza, zato to malo dvigne končno izplačilo. Zgoraj v desnem kotu imate povprečno plačo za RS.

Bonitete, dodatki itd? 2-3x na leto dežurstvo v petek popoldan in soboto zjutraj - plačano? Za soboto dodaten dan dopusta.

Regresa ni (bilo), ker je 40. plačni razred nad mejo, kjer pripada regres za uslužbence v JS.

Edina možnost za povišanje plače je za delovno dobo. Jaz z mojim (takrat) 1 letom, sem za to dobil bajnih 3,65 eur neto /mesečno.

smešn si zelo...

višji pravosodni svetovalec z 10 let delovne dobe je 34 razred in ima pravosodnega (tvoja specializacija)... ti si imel 1 leto delovne dobe brez specializacije in 40 razred...

okrajni sodnik z več kot 10 let delovne dobe začne mislim da v 41 razredu... mnogo premnogo si bil plačan za takrat...

in še glede odgovornosti, verjamem da lahko sodnik zajebe še več kot šintar

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
Citat:
No toliko, da se boste o realnih cifrah pogovarjali in ne o tistih plačnih listah, ki jih izbrskajo novinarji od elite pri koritu

To je bila moja plača, ko sem delal v ZD. Zaradi zujfa je bilo (in je še) vsako napredovanje zamrznjeno. Plačana je bila kilometrina za prevoz na delo, ker ni bilo javnega prevoza, zato to malo dvigne končno izplačilo. Zgoraj v desnem kotu imate povprečno plačo za RS.

Bonitete, dodatki itd? 2-3x na leto dežurstvo v petek popoldan in soboto zjutraj - plačano? Za soboto dodaten dan dopusta.

Regresa ni (bilo), ker je 40. plačni razred nad mejo, kjer pripada regres za uslužbence v JS.

Edina možnost za povišanje plače je za delovno dobo. Jaz z mojim (takrat) 1 letom, sem za to dobil bajnih 3,65 eur neto /mesečno.

smešn si zelo...

višji pravosodni svetovalec z 10 let delovne dobe je 34 razred in ima pravosodnega (tvoja specializacija)... ti si imel 1 leto delovne dobe brez specializacije in 40 razred...

okrajni sodnik z več kot 10 let delovne dobe začne mislim da v 41 razredu... mnogo premnogo si bil plačan za takrat...

Se popolnoma strinjam s tabo !

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Citat:
Uporabnik Matko pravi:
Kje je osnova za izplačilo takšnega števila nadur (nadur, ne pripravljenosti)?

Pomanjkanje kadra?

En oddelek ene bolnišnice (nočem zdaj pisati kje in kdo, ker nisem osebno vpleten, ampak iz prve roke) - že zdaj ne more štrajkati, ker jim kadra brez nadur zmanjka že v prvem tednu stavke.

Že to bi moralo vsem pasti v oči, da se stavka odvija na način, da folk dela samo 40 ur na teden. Huda stavka...

Pa kako lahko sploh "štrajka" če je prisegel (Hipokratova prisega) ? Sploh pa ob vsem že znanem
uf-1.gif

Ena totalno mimo tema, pa vseeno zgodba o delavcih na dnu plačilnih lestvic, katero bi moral vsak od naštetih prebrati: https://kostinmozeg.wordpress.com/2016/11/16/revoz-iz-drugega-zornega-kota/

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.167
1.142
113
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
Tudi če je vmes zavarovalnica je jasno, od kje prihaja denar, saj to ni višja matematika.
A ja? Posrednik ni problematičen?
A potem je zadnja Tarča čisto mimo ustrelila?
Tam so bili posredniki označeni za velik problem.

Ti plačaš kasko zavarovanje avta zavarovalnici.
Ga malo razbiješ, odpelješ k mehaniku na popravilo.
Ker gre zadeva dokaj tekoče, te prav nič ne briga, koliko dobi mehanik za popravilo.

Bi se pa zadeva verjetno zelo spemenila, če bi ti zavarovalnica rekla, da ga popravijo šele čez eno leto.
A bi v takem primeru piz**il na mehanika (da je predrag) al na zavarovalnico?

Zanimivo, da višina plač ni bila (tako zelo) pomembna, dokler je sistem kolikor toliko deloval.
Ko pa se zdravniki odločijo, da ne bodo delali nadur, se pa zelo hitro pokaže vse sr*je našega sistema.
In naenkrat se zdravnikom očita "stavkanje" z argumentom, da so PRED "stavko" imeli visoke plače (posledica tega, da so se trudili sistem držati pokonci in pri življenju)

Potem pa vsi tisti argumenti "kavč dohtarjev":
* zdravniki sami omejujeo konkurenco, da lahko nadure delajo
* zbornica omejuje specializacije
* povečat vpis na medicino

V SLO je cca 7000 zdravnkov.
Račun čez palec: 7000 / 35 let delovne dobe = 200 poterbnih novih zdravnikov na leto, da se nadomestijo upokojeni.

Vpis na medicino (omejitve vpisa) letos: Ljubljana cca 200 mest, Maribor cca 80 mest.
Torej je vpisa dovolj za pokrivanje (trenutnih) potreb.
Specializacije: razpisuje jih zbornica na podlagi povpraševanj "s terena".
Bolnice in zdravstveni domovi javljajo potrebe, koliko zdravnkov in kake sorte bi jih zaposlili.
Te številke so zelooo omejene z normativi ZZZSja in ZUJFom.
Če ZZZS plača le toliko storitev, nima smisla zaposliti več zdravnikov. Prav tako UJF ne dovoljuje zaposlovanja novih. Samo nadomeščanje upokojitev.
ekaj specializacij pa ostane celo nzasedenih, predvsem zato, ker so za bodoče zdravnike totalno neperspektivne.
(kdo bi pa bil rad družinski zdravnik v Metliki, če ni ravno od tam?)

Da dokončam:
Zujf, zzzs,.... ja, politika ras nima ničzraven pri določanju števila zdravnikov.
Da ne omenjam enega ministra pred 10 leti, ki je za dve leti v celoti ukinil specializacije.

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Od kje ti podatek 7k ? Kakor jaz vem je cca 5700-6000 zdravnikov, od tega je dobrih 1.1k družinskih zdravnikov in 1.4k zobozdravnikov. Cca 2.5 zdravnikov na 1k prebivalcev.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
Citat:

smešn si zelo...

Ja sodstvo je sploh znano po tem da ogromno zajebe tako da ti z lahkoto verjamem.

Slovenija je ravno zaradi takih kot si ti (primerjav) v kurcu. Tekmujemo kdo si zasluži manj in ne kdo si zasluži več.

Post ni bil namenjen kazanju nizke plače ampak kazanju realnosti v temi, kjer se samo tekmuje kdo lahko prikaže večjo zdravniško plačo.

Mojo itak že kar nekaj časa diktira trg...

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
Citat:

smešn si zelo...

Ja sodstvo je sploh znano po tem da ogromno zajebe tako da ti z lahkoto verjamem.

Slovenija je ravno zaradi takih kot si ti (primerjav) v kurcu. Tekmujemo kdo si zasluži manj in ne kdo si zasluži več.

Post ni bil namenjen kazanju nizke plače ampak kazanju realnosti v temi, kjer se samo tekmuje kdo lahko prikaže večjo zdravniško plačo.

bonk.gif

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.167
1.142
113
Citat:
Uporabnik Jordan pravi:
Od kje ti podatek 7k ? Kakor jaz vem je cca 5700-6000 zdravnikov, od tega je dobrih 1.1k družinskih zdravnikov in 1.4k zobozdravnikov. Cca 2.5 zdravnikov na 1k prebivalcev.
No, potem pa še prej pade tista o "3/4 jih itak popoldne fuša".
Kot da so to keramičarji al pa malarji.
Pa da je vpis na medicino dovolj velik še bolj drži.

franZanton

Pripravnik
5. jul 2015
621
7
18
Citat:
v Tarči z Lidijo Hren. V četrtek, 17. novembra, ob 20.00 na TV SLO 1
sem gledal danes ponovitev in oddaja bi bila veliko boljša, če bi novinarke ne bile tako polne same sebe. Še posebej Žnidaršičeva je s svojim pokroviteljskim, očitajočim, obtožujočim spraševanjem naravnost neznosna. "Pa se vam zdi da ste dobra direktorica ker ne veste za ceno..." ...ne vem česa. To ni način na katerega dober novinar pride do informacij. To se je tudi videlo ker ogromno ljudi "ni želelo pred kamero", "niso dovolili snemanja", itd. Pač vedo, da imajo opravka z "novinarkami", ki jim je najpomembnejša samopromocija, tema oddaje pa je samo orodje za ta namen.
Tudi v studiu je bil popoln kaos v stilu oddaje Uroša Slaka na Pop TV - trije, štirje najglasnejši vpijejo eden čez drugega, ostali gledajo na uro in se na smrt dolgočasijo. Bi bil res tak problem da bi vsak govorniški oder imel tipko, ki bi jo gost pritisnil ko bi želel kaj povedati in bi se prižgala zaporedna številka pritiska (kot pri kvizih), vodja oddaje pa bi tako dobil mnenja in odgovore od vseh sodelujočih ?

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
Citat:

smešn si zelo...

Sloveniija je v kurcu zaradi tega ker imamo nenormalna razmerja vsepovsod...tvooja plača koz zobozdravnik je bila višja koz začetnik pravi zdravnik ki začnejo okrog 33 razreda... 40 razred je absolutno prevec za nekoga brez izkusenj...

post zagotovo ni bil namenjen kazanju nizke plače, ker je tvoja plača bila odlična za tvojo delovno dobo.

in tukaj ne gre za tekomovanje ampak dejansko za nepravičen sistem....

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.091
3.593
113
41
Lj
Citat:
Uporabnik jurek1973 pravi:
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
Tudi če je vmes zavarovalnica je jasno, od kje prihaja denar, saj to ni višja matematika.
A ja? Posrednik ni problematičen?
A potem je zadnja Tarča čisto mimo ustrelila?
Tam so bili posredniki označeni za velik problem.

Ti plačaš kasko zavarovanje avta zavarovalnici.
Ga malo razbiješ, odpelješ k mehaniku na popravilo.
Ker gre zadeva dokaj tekoče, te prav nič ne briga, koliko dobi mehanik za popravilo.

Bi se pa zadeva verjetno zelo spemenila, če bi ti zavarovalnica rekla, da ga popravijo šele čez eno leto.
A bi v takem primeru piz**il na mehanika (da je predrag) al na zavarovalnico?

Zanimivo, da višina plač ni bila (tako zelo) pomembna, dokler je sistem kolikor toliko deloval.
Ko pa se zdravniki odločijo, da ne bodo delali nadur, se pa zelo hitro pokaže vse sr*je našega sistema.
In naenkrat se zdravnikom očita "stavkanje" z argumentom, da so PRED "stavko" imeli visoke plače (posledica tega, da so se trudili sistem držati pokonci in pri življenju)

Potem pa vsi tisti argumenti "kavč dohtarjev":
* zdravniki sami omejujeo konkurenco, da lahko nadure delajo
* zbornica omejuje specializacije
* povečat vpis na medicino

V SLO je cca 7000 zdravnkov.
Račun čez palec: 7000 / 35 let delovne dobe = 200 poterbnih novih zdravnikov na leto, da se nadomestijo upokojeni.

Vpis na medicino (omejitve vpisa) letos: Ljubljana cca 200 mest, Maribor cca 80 mest.
Torej je vpisa dovolj za pokrivanje (trenutnih) potreb.
Specializacije: razpisuje jih zbornica na podlagi povpraševanj "s terena".
Bolnice in zdravstveni domovi javljajo potrebe, koliko zdravnkov in kake sorte bi jih zaposlili.
Te številke so zelooo omejene z normativi ZZZSja in ZUJFom.
Če ZZZS plača le toliko storitev, nima smisla zaposliti več zdravnikov. Prav tako UJF ne dovoljuje zaposlovanja novih. Samo nadomeščanje upokojitev.
ekaj specializacij pa ostane celo nzasedenih, predvsem zato, ker so za bodoče zdravnike totalno neperspektivne.
(kdo bi pa bil rad družinski zdravnik v Metliki, če ni ravno od tam?)

Da dokončam:
Zujf, zzzs,.... ja, politika ras nima ničzraven pri določanju števila zdravnikov.
Da ne omenjam enega ministra pred 10 leti, ki je za dve leti v celoti ukinil specializacije.

Po pravici povedano mi je vseeno, lahko si komot povečajo plače zdravniki. Samo ne na račun tega, da bom mel jaz višje davke, prispevke ali obrok za dodatno zdravstveno zavarovanje. Temu sem absolutno proti.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Pa kako delovno dobo? To je še en problem slovenije. Plača odvisna od delovne dobe... In potem naslednjih 40 let nikogar več ne zanima kako delaš, dokler ne narediš kake res kapitalne neumnosti.

Itak pa so raziskave že davno pokazale, da v zdravstvu nekdo, ki pride direkt iz faksa zna več, kot nekdo, ki stagnira že 30 let na istem položaju. In v našem sistemu so najbolj nagrajeni tisti, ki stagnirajo, saj so odlično plačani za svoje (ne)delo. In so plačani enako kot nekdo, ki se vsak dan znova trudi, da bi bil boljši.

In kjer koli je vpleten kateri koli sindikat, je pač največja svinjarija, če se čigavo delo ocenjuje po kvaliteti. Vsi enaki, vsi enakopravni, vsi enako slabi.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
Sloveniija je v kurcu zaradi tega ker imamo nenormalna razmerja vsepovsod...tvooja plača koz zobozdravnik je bila višja koz začetnik pravi zdravnik ki začnejo okrog 33 razreda... 40 razred je absolutno prevec za nekoga brez izkusenj...

post zagotovo ni bil namenjen kazanju nizke plače, ker je tvoja plača bila odlična za tvojo delovno dobo.

in tukaj ne gre za tekomovanje ampak dejansko za nepravičen sistem....

Pa še nekaj samo na prvi stavek - zdravnik začetnik je samo 1 leto po diplomiranju za osnovno kroženje (staž). Enako je zobozdravnik začetnik. Oba ne smeta opravljati samostojnega dela. Po enem letu se lahko oboji odločijo za specializacijo (zdravniki morajo, včasih niso rabili za družinsko medicino). Zobozdravniki pa ne rabijo in z dnem opravljenega strokovnega izpita lahko (morajo) delajo samostojno. In to (vsaj na papirju) enakovredno nekomu s 30 leti delovne dobe v sosednji sobi.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Pa kako delovno dobo? To je še en problem slovenije. Plača odvisna od delovne dobe... In potem naslednjih 40 let nikogar več ne zanima kako delaš, dokler ne narediš kake res kapitalne neumnosti.

Itak pa so raziskave že davno pokazale, da v zdravstvu nekdo, ki pride direkt iz faksa zna več, kot nekdo, ki stagnira že 30 let na istem položaju. In v našem sistemu so najbolj nagrajeni tisti, ki stagnirajo, saj so odlično plačani za svoje (ne)delo. In so plačani enako kot nekdo, ki se vsak dan znova trudi, da bi bil boljši.

In kjer koli je vpleten kateri koli sindikat, je pač največja svinjarija, če se čigavo delo ocenjuje po kvaliteti. Vsi enaki, vsi enakopravni, vsi enako slabi.

Nisi se mi zdel butast do sedaj. Ali pa nisi potoval dosti po svetu. Nekk v tujini ni ravno pogosto da si direktor takoj ko prides s faksa. Res je da lahko hitreje nekam prilezes ampak pod 10 let izkusenj( da ne pisem delovna doba) nebos imel
Neke jake place.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.708
1.062
113
Citat:

Moja žena dela z enim takim "pacientom", ki drugim popravlja zobe v enem ZD v okolici Ljubljane.

Izvem toliko krasnih stvari o njenem sodelavcu, da bi ga jaz, če bi bil direktor ZD, ki kaj da na svoj ugled že davno našutiral.

Doktor hodi v ZD bolj kot ne počivat. Nima zadosti pacientov (mislim, da bi jih moral imeti 2000), pa jih ima samo pol, ne dosega predpisnih točk za ZZZS. Skozi je nakaj utrujen in se mu nič ne da. To da hodi izven rednega delovnega razmerja drugam fušat je itak normalno.

Ne ve ali bi šel privat ali ne, ampak se takoj premisli, ker "kaj pa bo, če grem na bolniško".

Zadnje kar mu je prišlo na pamet je, da bi sedaj 4 ure delal v ZD-ju 4 pa privat.

Skratka...Pacient od Zobozdravnika.

O imenu pa ne bom. Verjetno pa kolega poznaš.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.167
1.142
113
Govora je bilo o "fušanju".
Napisal pa sem tudi "(vsaj ne brez ekipe in/ali opreme)".

Zasebna ordinacija z 3D ultrazvoki in podobno šaro ni ravno "fušanje" niti "brez opreme".

Pa napisal si tudi tako, kot da vseh 300 ginekologov popoldne še fuša.