Dohodnina študent po 26 letu starosti

fantom20

Pripravnik
8. jun 2008
102
0
16
Pozdravljeni!

Zanima me kako je z odmero dohodnine po tem, ko kot študent dopolneš 26 let starosti. Moja je namreč letos dopolnila 26 let in od prvega vpisa je tudi že minilo 6 let (ne ni faliran študent, samo doba študija je precej daljša od klasičnih 4 let oz. po novem treh).
Če sem prav razumel, tisto kar je napisano na internetu, se ji sedaj akontacija dohodnine odvaja sproti razen, če je znesek na napotnici manjši od 88 EUR (pač prinese toliko napotnic, da ne gre na nobeno več od 88 EUR).
Zanima me kako bo potem prihodnje leto, ko bo narejen in ji poslan (če sploh) informativni izračun dohodnine? Ali bo morala kaj plačati, ker ni odvajala akontacije sproti med letom.
V celem letu ne bo zaslužila več kot 3000 EUR, je pa PRIJAVLJENA kot vzdrževani član!
Sedaj mi ni jasno do katerega zneska lahko preko študenta dela brez da bi morala prihodnje leto pri odmeri dohodnine kaj plačat, kljub temu, da med letom ne bo odvajala akontacije dohodnine (na napotnicah bo vedno znesek manjši od 88 EUR).

ALi je kdo že imel to izkušnjo?

LP

kebab

Pripravnik
23. jan 2008
612
1
18
Mislim da je tako; v njenem primeru ji ne pripada posebna osebna olajšava (študentska olajšava), ker je od njenega vpisa minilo več kot 6 let.
Tako ji ostane splošna olajšava 3.143,57, če jo bodo starši uveljavljali kot vzdrževanega člana.
To pomeni, da do tega zneska ne bo plačala nič.
Če ji zneskov na napotnici ne bodo delili na 88 eur, ji bo šs odvajal akontacijo dohodnine. V tem primeru da pač ugovor na inf. izračun dohodnine in bo dobila povrnjeno. Če ga pa od davčne ne dobi, pa naj vloži sama, čas je se mi zdi do 31. julija razen če kaj spremenijo naslednje leto.

Če bo delala kaj več in jo starši ne bodo uveljavljali kot vzdr. člana, pa lahko koristi še povišano splošno olajšavo in s tem zasluži 6.895,2 eur.