Dohodek v dohodnino preteklih let

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.084
6.932
113
pri taščici
Po sodni poti dobiš dohodek za pretekla leta. Ali se v tem primeru lahko popravi dohodnina za nazaj, tako da se ta dohodek razporedi na več let.
npr: dobiš 20 jurjev za pet let.
Če ti to upoštevajo vse v enem letu si ob polovico.
Če bi mi popravili dohodnino za pet let nazaj sem ob malenkost.

Se to dela ali ne?
sprasujem se.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Se bojim, da ne. Meni so recimo šele na koncu daljšega varčevanja prijavili obresti davčni (če bi hotel razdeliti na leta, bi to moral že prej povedati) in drugega ni šlo kot plačati kar lep dodatek k osnovni dohodnini.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
119- 122. člen Zakona o dohodnini....

2. odstavek (119. člen: Odmera dohodnine)
(2) Dohodnina se odmeri od neto letne davčne osnove po stopnjah iz 122. člena tega zakona .
, se zavezancu, ki je prejel dohodek iz delovnega razmerja na podlagi sodne odločbe za preteklo leto ali več preteklih let (v nadaljnjem besedilu tega odstavka: dohodek iz preteklih let), dohodnina odmeri od neto letne davčne osnove – ki vključuje tudi dohodek iz preteklih let – po posebej izračunani povprečni individualni stopnji zavezanca (v nadaljnjem besedilu: povprečna stopnja). Povprečna stopnja se izračuna ob upoštevanju stopenj dohodnine iz 122. člena tega zakona in letne davčne osnove iz 109. člena tega zakona , ki se zmanjša za 80% davčne osnove od dohodka iz preteklih let ter za zneske olajšav iz 111. člena , prvega in drugega odstavka 112. člena i, 113. člena prvega in drugega odstavka 114. člena in 117. člena tega zakona .

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Pred leti sem iztožil bivšo firmo za premalo izplačane plače za obdobje petih let. Takrat smo še sami pisali dohodninske napovedi in sem vse pravilno napisal. So me čez nekaj časa klicali na obrazložitev in so rekli, da je OK. Seveda so mi potem obračunali narobe in so upoštevali dohodke za pet let skupaj
confused-1.gif
.
Tega je že dobrih 10 let in je lahko sedaj drugače, se pa pripravi, da jih boš morda moral malo podučiti
wink-1.gif

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.368
88
48
torej, ko dobiš denar in odmero od DURSa

če ti ne razdelijo, se pritožiš in priložiš dokumente in računaš, da ti ugodijo pritožbi.