Dobra kitajska restavracija v LJ?

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Men je odlična hrana v kitajski nasproti železniške postaje. Kao nek fast-food, ampak fantastična hrana! Kuhinjo vidiš, delata žena in mož, okus pa bistveno drugačen od sicer po vseh kitajskih "kuhamo sveže iz iste piksne" istega okusa. Žlikrofe imajo božanske, rezance tudi... v glavnem: lačen sem ratu
smile-1.gif


Najdu še ime in link:
http://www.kitajska-restavracija.com/ljubljana/nim-8-min

Evo, imena nisem vedu :p
 

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.053
1.269
113
42
Meni je bilo pa Na Ižanski do sedaj najbolj všeč Pa na Brezovici.
Ta v Šiški,Zid al kaj je je že pa zadnje dvakrat porazno in ne hodim več tja.
 

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.785
6.175
113
blizu močvirne prestolnice
Meni tudi na Ižanski, pa v Grosupljem pri Komunali je tudi dobra, res pa moraš odmisliti ščurke, podgane in ostalo nečistočo pri kitajčkih.
 

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
odmisliti ščurke, podgane in ostalo nečistočo pri kitajčkih.

Pa dej, kje v slo ti podgano opohajo??
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Ma ne gre za to no..., gre za standarde, ki so pri njih precej nizji., to so ljudje, ki so prisli v EU s podezelja in so ziveli v bedi in pomanjkanju, tako, da je za njih nekaj povsem samoumevno, kar jaz niti ne pomislim, da bi probal. Hrana je v teh restavracijah poceni, ker se uvaza direktno iz kitajske, velikokrat tudi na crno, v navadnih nehlajenih kontejnerih. V te kontejnrrje pa vtaknejo vakumsko zapakirane kure, race, ribje jedi, mleko itd. Kakšne barve mora biti taka kura po enih treh tednih plovbe ...., no jo pa znajo potem hrustlljavo, zlato rjavo ocvreti.

http://www.dnevnik.si/kronika/316094
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Notranjc pravi:
Ma ne gre za to no..., gre za standarde, ki so pri njih precej nizji., to so ljudje, ki so prisli v EU s podezelja in so ziveli v bedi in pomanjkanju, tako, da je za njih nekaj povsem samoumevno, kar jaz niti ne pomislim, da bi probal. Hrana je v teh restavracijah poceni, ker se uvaza direktno iz kitajske, velikokrat tudi na crno, v navadnih nehlajenih kontejnerih. V te kontejnrrje pa vtaknejo vakumsko zapakirane kure, race, ribje jedi, mleko itd. Kakšne barve mora biti taka kura po enih treh tednih plovbe ...., no jo pa znajo potem hrustlljavo, zlato rjavo ocvreti.

http://www.dnevnik.si/kronika/316094

Lej, če si tok freh, da boš pojedu nekaj pokvarjenega potem raje ne jej druzga, kt kar sam skuhaš - pa še to je pod vprašanjem. Tvoje pisanje nakzuje, kot da kura po 3 tednih sumljive plovbe je za jest, brez da bi se opazilo.
sprasujem se.gif

Kar se tiče kitajskih restavracij, jih je kar nekaj, ki so že dolga leta dobra stalnica pri nas npr. Kamnik in Komenda in pa tista na Vodnikovi, pa še kak druga. Česar se je treba zavedat je bolj način priprave hrane. Ne gre za pravo kitajsko kuhinjo - daleč od tega. Vse je prilagojeno našim okusom, v večini pa se v kitajski hrani uporablja MSG(mono natrijev glutaminat), ojačevalec okusa zaradi katerega je vse tako okusno - kao. To je sicer tudi prinešeno iz azije, kjer se šele počasi zavedajo, da to nima kaj iskat v hrani. Če se zavedaš tega ni problem, razen za zdravje ne dolgi rok, če bi to jedel pogosto. Sam mam full rad to hrano, a se zaradi določenih spoznanj in vse redkeje odpravim jest v restavracijo. Sede pa vsake tok časa, kot double cheese burger.
BTW, da pa ne bi slučajno začeli o genuine chinese cousine. Pomojem se tri četrt slovenclov obrne in laufa.
hysterical-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Glede na to v kaksni uniformi je par dni nazaj kuhar na Podutiski pucal parking se ti mora vse zagravzat. In pomoje je velik vecja svinjarija kot v ostalih normalnih ostarijah. Verjamem, da ne povsod, ampak ce ti nisi navajen nekega standarda in gres za bolji life tezko to vpeljes.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Eh....glavni kuhar in pomočnik je eno, pomivalci in ostali pometalci pa so verjetno povsod umazani od.zunaj. Na splošno mislim, ne samo pri kitajcih. Poleg tega tud sam v eno restavracijo nekje v eni bajti z vhodom v prvem štuku sred ulce ne bi šel, v eno renomirano pa brez problema.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Citat:
Uporabnik Notranjc pravi:
Ma ne gre za to no..., gre za standarde, ki so pri njih precej nizji., to so ljudje, ki so prisli v EU s podezelja in so ziveli v bedi in pomanjkanju, tako, da je za njih nekaj povsem samoumevno, kar jaz niti ne pomislim, da bi probal. Hrana je v teh restavracijah poceni, ker se uvaza direktno iz kitajske, velikokrat tudi na crno, v navadnih nehlajenih kontejnerih. V te kontejnrrje pa vtaknejo vakumsko zapakirane kure, race, ribje jedi, mleko itd. Kakšne barve mora biti taka kura po enih treh tednih plovbe ...., no jo pa znajo potem hrustlljavo, zlato rjavo ocvreti.

http://www.dnevnik.si/kronika/316094

Lej, če si tok freh, da boš pojedu nekaj pokvarjenega potem raje ne jej druzga, kt kar sam skuhaš - pa še to je pod vprašanjem. Tvoje pisanje nakzuje, kot da kura po 3 tednih sumljive plovbe je za jest, brez da bi se opazilo.
sprasujem se.gif

Kar se tiče kitajskih restavracij, jih je kar nekaj, ki so že dolga leta dobra stalnica pri nas npr. Kamnik in Komenda in pa tista na Vodnikovi, pa še kak druga. Česar se je treba zavedat je bolj način priprave hrane. Ne gre za pravo kitajsko kuhinjo - daleč od tega. Vse je prilagojeno našim okusom, v večini pa se v kitajski hrani uporablja MSG(mono natrijev glutaminat), ojačevalec okusa zaradi katerega je vse tako okusno - kao. To je sicer tudi prinešeno iz azije, kjer se šele počasi zavedajo, da to nima kaj iskat v hrani. Če se zavedaš tega ni problem, razen za zdravje ne dolgi rok, če bi to jedel pogosto. Sam mam full rad to hrano, a se zaradi določenih spoznanj in vse redkeje odpravim jest v restavracijo. Sede pa vsake tok časa, kot double cheese burger.
BTW, da pa ne bi slučajno začeli o genuine chinese cousine. Pomojem se tri četrt slovenclov obrne in laufa.
hysterical-1.gif

Točno to, higiena je postranska stvar. Hrana je večinoma prekuhana in s stališča oporečnosti ni panike (po domače tudi če drek dobro prekuhaš bo prebavljiv).

Problem je da je ta naša "kitajska hrana" narjena nekvalitetno po vseh kulinaričnih standardih:
- je izdatno začinjena z dodanimi ojačevalci (torej nima okus po hrani ampak po začimbah, kar jasno potegne za sabo da je [in tudi je] osnovna sestavina totalno zanič kvalitete)
- uporablja se precej gostil na osnovi škroba oz. soje zato da se hrana hitreje pripravi
- vsa hrana ima isti okus (zaradi prve in druge točke) in je čisto vseeno kaj naročiš oz. kombinacije ki dajo različni hrani povdarek so nesmiselne
- vsa hrana je prilagojena zahodnemu potrošniku in ima s kitajsko kuhinjo toliko kot kebab pica s turško

Za primerjavo kako bi zgledala slovensko kosilo v slovenski restavracija po istem vzoru v tujini:
- goveja župa z rezanci = 2 argo goveji kocki v liter župe skupaj z najcenejšimi špageti na trgu
- svinjska pečenka po kmečko = svinjski kotlet nižje kategorije v omaki iz "kocke za pečenko" + malo moke za gostilo
- tenstan krompir po domače = razkuhan krompir z "malo" dodatka moke da stoji skupaj + jedna žlička vegete
- spomladanski grah = grah iz vojaške konzerve + argo kocka in malo (več) vegete za okus
- pristno domače slovensko vino = zraven vsega tega sranja bi ti ponudli teran (ki bi seveda bil v resnici refošk, ampak pustimo to podrobnost)

Sej komu bi bilo zgornje kosilo čisto všeč, še več bilo bi odlično, ampak kulinarično je totalen poden in spada mogoče samo v kakšno delavsko menzo.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Pa se opravičujem....človek sprašuje po dobri restavraciji in smo že neizbežno offtopic. Torej z moje strani plus 1 za Kamnik, Komendo in Vodnikovo. Na Vodnikovi delajo sami DIM SUM, kar je redkost.....
 

Sijan

Fizikalc
3. sep 2007
2.265
0
36
Citat:
Uporabnik joejoe pravi:
Men je odlična hrana v kitajski nasproti železniške postaje. Kao nek fast-food, ampak fantastična hrana! Kuhinjo vidiš, delata žena in mož, okus pa bistveno drugačen od sicer po vseh kitajskih "kuhamo sveže iz iste piksne" istega okusa. Žlikrofe imajo božanske, rezance tudi... v glavnem: lačen sem ratu
smile-1.gif


Najdu še ime in link:
http://www.kitajska-restavracija.com/ljubljana/nim-8-min

Evo, imena nisem vedu :p

To se pa nikakor ne morem strinjat, sem bil nekajkrat in nobenih presežkov, kvečjemu obratno.
Že ambient je nikakev, deluje zanemarjeno. Ta "žena" je tudi brez volje do dela, vsaj tak občutek daje...
Res pa je, da se vidi v kuhinjo... samo to nič ne pomeni glede kakovosti...
Okus pa nekaj povprečnega.
 

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.125
83
48
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Pa se opravičujem....človek sprašuje po dobri restavraciji in smo že neizbežno offtopic. Torej z moje strani plus 1 za Kamnik, Komendo in Vodnikovo. Na Vodnikovi delajo sami DIM SUM, kar je redkost.....
HK kamnik je zaprta do aprila ali tam nekje, zaradi prenove.
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Citat:
Uporabnik twinman pravi:

Lej, če si tok freh, da boš pojedu nekaj pokvarjenega potem raje ne jej druzga, kt kar sam skuhaš - pa še to je pod vprašanjem. Tvoje pisanje nakzuje, kot da kura po 3 tednih sumljive plovbe je za jest, brez da bi se opazilo.
sprasujem se.gif

Če odgovorim direktno na tole..., v kitajski restavraciji sem bil do sedaj enih 3-4x, nikoli na mojo pobudo, povabljen - rojstni dan ali obletnica.
Kure nisem nikdar naročil, vedno sem jedel kislo juho, al kaj je že in mongolsko meso, ki se mi zdi najmanj problematično.
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Hehe, ja... pač ne zaupam jim, tako je in me nihče ne prepriča v nasprotno.

To niso kvalificirani kuharji, pač pa ljudje, ki so šli v tujino (nekateri tudi kot ilegalci )za boljšim življenjem, med njimi so raznorazni marginalci, ki se primejo vsakega dela in tako tudi kurijo pod lonci v improviziranih kuhinjah, v hišah, ki niso nikoli bile namenje gostinski dejavnosti. Seveda obstajajo tudi izjeme, ki pa so redke.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Hja....pa ti veš koliko je kvalificiranih kuharjev v pravih kuhinjah.........chef, sušef in se konča......ostalo so vsi po tvoje nekvalificirani. Priporočam knjigo Anthony Bourdain: Kitchen confidential
grin1.gif
 

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Ne bom nikol pozabil ene dve leti nazaj na Dunaju. Zavijemo v eno, prazna (pa praktično v centru) za nami je sicer prišlo še par ljudi. Sedimo grupa za dvema mizama in eni pojemo, ko drugi še juhe niso dobili s tem, da se jim je že na vlak mudilo. Aja, moji rezanci so bili mrzli, ker so imel sred zime krožnike zunaj!
bonk.gif
 

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik Notranjc pravi:
Ma ne gre za to no..., gre za standarde, ki so pri njih precej nizji., to so ljudje, ki so prisli v EU s podezelja in so ziveli v bedi in pomanjkanju, tako, da je za njih nekaj povsem samoumevno, kar jaz niti ne pomislim, da bi probal. Hrana je v teh restavracijah poceni, ker se uvaza direktno iz kitajske, velikokrat tudi na crno, v navadnih nehlajenih kontejnerih. V te kontejnrrje pa vtaknejo vakumsko zapakirane kure, race, ribje jedi, mleko itd. Kakšne barve mora biti taka kura po enih treh tednih plovbe ...., no jo pa znajo potem hrustlljavo, zlato rjavo ocvreti.

http://www.dnevnik.si/kronika/316094

Se ti ne zdi da pretiravaš? Daj zapakirano kuro za tri tedne na sobno temperaturo, pa poročaj kako bo ''dišalo''. Ni teorije da jo lahko zakriješ z pečenjem.

Dostikrat vidim v šparu kitajčke ki kupujejo malo več kot samo za doma. Torej dobivajo svežo kao lokalno hrano. Začimbe so drugo, ampak tam je tako ali tako rok uporabe daljši, pa še to kolikor sem seznanjen imajo dobavitelje za gostinstvo.

Če imaš predsodke in ti hrana ni všeč, pa zaradi mene ni treba da je ješ. Ampak tvoje misli o hrani so malo pretirane.
 

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik Notranjc pravi:
Ma ne gre za to no..., gre za standarde, ki so pri njih precej nizji., to so ljudje, ki so prisli v EU s podezelja in so ziveli v bedi in pomanjkanju, tako, da je za njih nekaj povsem samoumevno, kar jaz niti ne pomislim, da bi probal. Hrana je v teh restavracijah poceni, ker se uvaza direktno iz kitajske, velikokrat tudi na crno, v navadnih nehlajenih kontejnerih. V te kontejnrrje pa vtaknejo vakumsko zapakirane kure, race, ribje jedi, mleko itd. Kakšne barve mora biti taka kura po enih treh tednih plovbe ...., no jo pa znajo potem hrustlljavo, zlato rjavo ocvreti.

http://www.dnevnik.si/kronika/316094

Se dobr da se je turska hrana.
Mogoce srpska, balkanska
Al pa slo kmecki turizmi
 

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Takole bom rekel: Notranjca ne poznam, vem edino, da je človek malo na gurmana cepljen.

Poznam pa po drugi strani zaposlene pri enem večjih slovenskih distributerjev predpripravljene hrane. Med drugim zalagajo tudi nekaj kitajcev, kjer jasno kamijončke razlagajo pri zadnjih vratih, proč od oči javnosti. In o kitajcih nimajo za povedat lepe besede kar se higiene tiče. Še več, precej jih je na ta račun tudi prenehalo zahajat v tovrstne restavracije. Pri čemer ne govorimo o točno določeni restavraciji, ampak o "kitajskem" tipu na splošno.

Sam tega nisem doživel in občasno ob povabilu z veseljem skočim tja, zavedajoč se, da higiena ni ravno na prvem mestu, kar pa poizkusim odmislit. Do prve slabe izkušnje...

Sicer pa čakamo na AutoFuna, da poroča o hrani in ostalem.