dnevno nadomestilo oz. odškodnina

cokec

Zelenc'
19. apr 2009
13
0
1
Ne vem kaj ti ni jasno saj tudi sam na spletu ne najdem splošnih pogojev od večine zavarovalnic (verjetno ker so skrivnostne). Drugače pa samo zate izpisek iz spl.pogojev za nezgodno zavarovanje 10.člen 1)odstavek "Dnevno nadomestilo se plača v dogovorjeni višini
za dneve delovne ali poklicne nezmožnosti zaradi posledic nezgode, vendar za največ 365 dni v dveh letih od dneva nezgode naprej". Edino dodatno za povedati je to, da je karenca 7 dni torej izplačajo od 8 dneva naprej. Isto velja za bolnišnični dan. Ne vem kaj ti tukaj ni jasno? Pa še ena poštena od zavarovalnice Merkur. Za dnevno nadomestilo zavarujejo samo zaposlene ljudi (ne kot nekatere druge tudi upokojence, študente, brezposelne (potem pa so težave za izplačat)). Pa lep dan

cokec

Zelenc'
19. apr 2009
13
0
1
Aja pa še to. Zavarovalnica Merkur v enem od produktov krije tudi dnevno nadomestilo za bolezni (tudi gripo, angino in podobne
manjše bolezni). Kdo pa ima tak "skrivnosten produkt"? Lp

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Jaz sem ti želel povedat samo to, da če ni nikjer jasno zapisano število dni za izplačilo nadomestila v enem letu, lahko pride do komplikacij pri izplačilu. Npr. na izgovarjanje na npr. maksimalno 200 dni v enem letu, skupno 365 dni v 2 letih. Vem, da je v splošnih pogojih zavarovalnic kar nekaj dvoumnih členov, ki si jih npr. jaz tako razlagam, referenti pa drugače.

Karenca je za mene neumnost.... Merkur ima, tako kot si napisal, 7 dnevno, ZM je imela pred nedavnim nekaj oblik nezgodnega zav. s karenco 14 dni. Večina poškodb je "kratkodobnih" => udarnine, zvini, ureznine, nalomi, manjši zlomi ipd., kjer si sicer težje mobilen oz. nezmožen za opravljanje vsakodnevnih opravil kakšen teden, dva, tri, potem pa je OK.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.752
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik grajbos pravi:
Sem si prebral njihovo stran, ne skrbi... Če piše 365 dni v dveh letih, stavim glavo, da ne bodo izplačali 365 dni nadomestila, če si bo nekdo poškodbo zdravil 365 dni.

Zakaj ne? Jaz to razumem samo kot varovalko da v obdobju 730 dni(dve leti) lahko dobiš izplačano samo 365 dni (ne glede na to koliko različnih poškodb boš imel)
Če pa si zavarovan za 200 dni in boš imel v dveh letih 4 poškodbe boš za njih lahko dobil (teoretično)730 dni izplačila
rolleyes-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.752
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik grajbos pravi:
Npr. na izgovarjanje na npr. maksimalno 200 dni v enem letu, skupno 365 dni v 2 letih.
Vsaj za triglav sem prepričan da si narobe razlagaš, razen če so pred kratkim spreminjali pogoje.
200 dni ni omejitev za eno leto ampak za ENO POŠKODBO !
Če misliš da je po tvoje ti zrihtam papirje pa mi za obdobje 7 let zrihtaj po dvesto dni odškodnine! Bo bistveno bolje kot pa samo 200 dni (7x bolje, eno leto dam tebi bo OK
confused-1.gif
)
Torej če imaš pri 3glavu v dveh letih štiri poškodbe lahko teoretično dobiš 730 dni ndaomestila, pri merkurju pa samo 365!

Nazadnje urejeno:

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
To sem tudi želel povedat, pa nisem bil dovolj natančen. Oziroma sem šlampasto razložil...
bonk.gif
Točno tako je, kot si napisal, pa ne samo pri Triglavu. Za težje poškodbe, ki zahtevajo dolgotrajno zdravljenje, je izplačil v enem letu največ 200 dni, torej vsako leto zdravljenja 200 dni nadomestil...
Pri Merkurju pa je najverjetneje zgodba takšna, da če je nekdo poškodovan in se zdravi 2 leti, dobi v 1. letu za 200 dni nadomestil, preostanek pa še v drugem letu ( max, 165 dni).
Če je kdo, ki dela za Merkur in ima splošne pogoje za nezgodno zav., naj prosim prilepi njihove spl. pogoje. Res bi jih rad videl in prebral....

Pa še nekatere druge omejitve so pri nadomestilih, in sicer je neka zgornja meja izplačila dnevnega nadomestila na dan, pri Zav. Mb. je meja 30eur dnevno, tudi če imaš sklenjenih 5 nezgodnih zavarovanj pri njih.

luckar

Zelenc'
31. mar 2010
6
0
1
No tudi jaz sem imel poškodbo kolena.
Do poškodbe kolena je prišlo pri navadnem počepu. Ukleščen miniskus.
Zavarovan sem pri zavarovalnici triglav (življensko +dnevna odškodnina) Zanima me če sem za čas odsotnosti z dela upravičen do dnevne odškodnine. Jutri nesem papirje na zavarovalnico.
Zanima me kako je z dnevno odškodnino, če nekaj časa po polni bolniški delo opravljaš v skrajšanem delovnem času. Se v tem primeru prizna polovična dnevna odškodnina, ali ..

lp
Janez

Nazadnje urejeno:

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Če ni drugače določeno, se za dnevno odškodnino šteje obdobje od dneva poškodbe (datum na poškodbenem listu) do dneva, ko se zaključi zdravljenje poškodbe. Tu bolniški stalež ne igra vloge, prav tako ni pomembno, ali si še doma ali pa že delaš.

Pri normalnem nezgodnem zavarovanju ni nobenih polovičk, četrtink ipd.
confused-1.gif
Dnevno nadomestilo je za vsak dan zdravljenja poškodbe, bolnišnični dan pa je dodatno izplačilo za vsak dan, zaradi poškodbe preživet v bolnici.

Bolniška nima tu nikakršne vloge...

V glavnem, če je za koleno vzrok nezgoda, boste dobili nadomestilo, če pa so bile že prej težave s kolenom, in se je ob počepu le-to "sferderbalo", pa mislim, da bo težko... Je pa vse odvisno od tega, kaj piše na zdravniškem poškodbenem listu.

luckar

Zelenc'
31. mar 2010
6
0
1
Res je da sem ga pri navedbi poškodbe pri zdravniku polomil, bi moral navest kakšno neresnico pa bi bilo vse ok.
Na bolniškem listu mi piše poškodba izven dela.
No pred tem pa nisem imel nobenih težav z kolenom.

Nazadnje urejeno:

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
lučkar, poglej v splošne pogoje, kaj se šteje za nezgodo.

Nenaden dogodek, delujoč od zunaj.

1) Nezgoda je enkraten, nenaden in negotov dogodek, povzročen s hipnim
delovanjem sile od zunaj na zavarovančevo telo, neodvisno od njegove
izključne volje, tako da povzroči poškodbo telesa, ki zahteva zdravljenje
pri zdravniku, popolno ali delno invalidnost ali zavarovančevo smrt.

Idealno bi bilo, če si vsaj padel. Spotaknil. Sicer ne bo nič z odškodnino.

Po mojem si padel, pa se ne spomniš več.
smile-1.gif

luckar

Zelenc'
31. mar 2010
6
0
1
Točno Spomnil sem se da sem treščil ob nočno omarico z kolenom. Vendar komu naj sedaj to povem da bo zaleglo. Zdravnik je napisal svoje, vlogo za odškodnino pa sem tudi že oddal. Bil pa sem dva meseca bolniški tako da je to zame kar nekaj denarja. Saj se je tudi pri plači zeloo poznalo.

lp
Janez

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Citat:
Uporabnik luckar pravi:
No tudi jaz sem imel poškodbo kolena.
Do poškodbe kolena je prišlo pri navadnem počepu. Ukleščen miniskus.
Citat:
Uporabnik luckar pravi:
Točno Spomnil sem se da sem treščil ob nočno omarico z kolenom.
bonk.gif

Pomembno je tole, kar piše na poškodbenem listu. Če piše, da je do poškodbe prišlo zaradi počepa, ni šans da se tole na poškodbenem listu spremeni. Če pa tam nič ne piše o vzroku poškodbe, pa je tudi pomembno, kaj piše na odškodninskem zahtevku... Če se bo dalo nekako tole uredit na zavarovalnici, potem probaj, v nasprotnem primeru pa bo to šola za drugič.
wink-1.gif

V glavnem, v vsakem primeru mora izgledat tako, da je za nezgodo kriv zunanji vpliv, tako kot je Mare napisal, treščil si v omarico (uradno), čeprav te je v resnici uščipnilo pri počepu.

luckar

Zelenc'
31. mar 2010
6
0
1
Mislim da to ne bo šola za drugič. Odjavil bom zavarovanje pa basta. Dobro je dokler plačuješ, ko pa nastopijo težave, pa nastopijo na celi črti. Mesečno plačujem ca50€. pa mi jih potem 300€ ne morejo izplačat

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.752
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik grajbos pravi:
To sem tudi želel povedat, pa nisem bil dovolj natančen. Oziroma sem šlampasto razložil...
bonk.gif
Točno tako je, kot si napisal, pa ne samo pri Triglavu. Za težje poškodbe, ki zahtevajo dolgotrajno zdravljenje, je izplačil v enem letu največ 200 dni, torej vsako leto zdravljenja 200 dni nadomestil...
Zdaj pa res ne vem kje imaš glavo ko bereš (ali jaz ne znam brati?)
Jaz pravim da ZA ENO POŠKODBO dobiš max 200 dni odškodnine (pa če traja zdravjenje 100 let)
Ti praviš da za vsako leto ko si bil na zdravljenju dobiš 200 dni (pa čeprav je nastala pred 10 leti )
Če mi zrihtaš za naslednja leta odškodnino (pri triglavu) ti 200 dni odškodnine dam kot nagrado!(slaba letna plača) )

Nazadnje urejeno:

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Pojem nezgode je natančno zapisan in opisan v splošnih pogojih, na kratko je pa tako kot je Mare napisal. Je pa vse odvisno od tega, kako je poškodba nastala, kaj ste povedali zdravniku in kaj je zdravnik potem napisal na poškodbeni list.
Če ste se s kolenom zaleteli v omarico, v stol ali kaj drugega, in če je to napisano na poškodbenem listu ali odškodninskem zahtevku, potem tako ali tako ni težav; če pa piše, da se je to zgodilo izključno ob počepu, pa to ni klasična poškodba, ampak prej bolezenska težava kot pa poškodba.

Zavarovalnice imajo natančno definirane vse pojme, tako da se za vsak dogodek oz. pripetljaj ve, kam spada, zato če slučajno ne bo izplačila odškodnine, to ne bo krivda zavarovalnice. Žal tako je, za nezgodo se natančno ve, kaj je.
Če dam kot primer, tudi policija od vas ne more zahtevati plačila kazni, če vi niste storili nobenega prekrška...

Jaz upam, da boste dobili izplačilo, ampak je vse odvisno od tega, kako je poškodba (uradno) nastala.

Še izvleček iz splošnih pogojev o pojmu nezgode.
triglav-nz.jpg

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.261
4.843
113
Kaj katera zavarovalnica skriva in z katerim razlogom je čisto brez veze ugotavljat, če nekdo hoče nekaj res izvedeti
se bo potrudil in prišel do podatka, vsak pa vidi v dobri luči le...

Naprimer, pri Merkurju imaš objavljene pakete in vsote - cene za nezgodna zvarovanja na internetu, imajo to vse druge zavarovalnice objavljeno? Potem imaš velike razlike tudi pri letstvicah invalidnosti, lahko je zavarovanje 1/4 cenej ampak tudi toliko ali celo bistveno manj dobiš kot recimo pri drugi zavarovalnicah.

Še člen, ki se navezuje na dnevno nadomestilo pri Merkurju:

10. člen

Nadomestila

V primerih, ko je tako dogovorjeno in plačana ustrezna premija, zavarovalnica plača dnevno nadomestilo, bolnišnično nadomestilo, nadomestilo za zdravljenje in nadomestilo za bolečine.

(1) Dnevno nadomestilo se plača v dogovorjeni višini za dneve delovne ali poklicne nezmožnosti zaradi posledic nezgode, vendar za največ 365 dni v dveh letih od dneva nezgode naprej.

(2) Bolnišnično nadomestilo se plača za vsak koledarski dan, ki ga zavarovanec zaradi zavarovalnega primera prebije na medicinsko potrebnem zdravljenju v bolnišnici, vendar za največ 365 dni v dveh letih od dneva nezgode naprej.

(3) Nadomestilo za zdravljenje se plača za isto število dni kot bolnišnično nadomestilo, vendar največ za 100 dni v dveh letih, v naslednji višini :

1. - 10. dan 100 %

11. - 20. dan 50 %

21. - 100. dan 25 %

zavarovalne vsote, ki je dogovorjena za nadomestilo za zdravljenje.

Več zdravljenj v bolnišnici zaradi iste nezgode se šteje kot neprekinjeno bivanje v bolnišnici.

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
ne vem sicer, na kaj se tole navezuje, ampak dobro...
sprasujem se.gif

Citat:
Uporabnik Garfildd pravi:
(1) Dnevno nadomestilo se plača v dogovorjeni višini za dneve delovne ali poklicne nezmožnosti zaradi posledic nezgode, vendar za največ 365 dni v dveh letih od dneva nezgode naprej.
Kaj Merkur še ima vedno kot pogoj za nezgodno zavarovanje in izplačilo zavarovalnin iz zgoraj omenjenega tvojega prispevka to, da mora bit zavarovanec zaposlen?
In če ja, kaj se zgodi, če v času zavarovanja nekdo izgubi službo?

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
Se niste tega učili v šoli?

Zavarovanec o spremembah, ki vplivajo na status ali odškodnino, obvesti zavarovalnico. Najbolje svojega zastopnika. On bo že vedel, kaj storiti.
smile-1.gif

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
To vem...
wink-1.gif

Mene pač iz prve roke zanima, tako za info, kako je s tem pri Merkurju... Predvidevam namreč, da je Garfilld njihov zastopnik, ali pa ima vsaj neke izkušnje z Merkurjem... Žal odgovora ne najdem na njihovi pomanjkljivi spletni strani, me pa zanima...

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.261
4.843
113
Šeenkrat pozdravljeni,

ja z Merkurjem dosti delam, res je zadnje leto bolj aktualno kaj v primeru če izgubim službo in tukaj vem da je Merkur zelo fleksibiln,
predvesem pri ŽZ, nisem imel pa še primera, da bi stranka izgubila službo in imela poškodbo. Vsekakor je treba tako spremembo javiti
in spremeniti paket NZ glede na status stranke, da ne plačuje nekaj kar ne more uveljavljati.
Ja, stranki je treba obvezno to obrazložit in ji tudi dati vedeti, da ti sporoči vse bistvene spremembe v življenju, razen če ti je
samo do tega da spišeš in greš naprej, potreben je odnos in zaupanje ter, da si ji na voljo ko te potrebuje.

Kar se pa tiče dnevnega nadomestila, sem dosti razmišljal o tem in sam prišel do zaključka ,da imam raje višjo invalidnost krito kot
pa dnevno nadomestilo. Žal je še razmišlanje pri nas tako, da dosti strank gleda kolk bo dobil za 14 dni bolniške kot pa kaj če pa postanem invalid,
pa ima veliko ZV za invalidnost 20.000€ pa dnevnega nadomestila 10€ ....Itak ima pa vsak pravico po svoje razmišljat.

Po SP, stranki če ostane brez službe ne pripada dnevno nadomestilo, po eni strani je jasno, če si na zavodu se ti prihodki ne zmanjšajo zaradi tega,
če nisi na zavodu in nimaš prihodkov se ti tud te ne zmanjšajo ker jih nimaš , če pa delaš na črno – kar je nelegalno ti pa tudi ne pripada.
Če si sposoben delati na črno, se pa samozaposli in si najdi delo, sej če hočeš res delati in se potrudiš potem je delo in denar.
To nas pa velik del, ki dela v zavarovalništvi dobro ve, ker si moramo večinoma sami iskat stranke, razen pač tistih na šalterju.
Lahko pa samo jamBraš, da se itak nič ne da...

Če nekomu nadomestilo toliko pomeni, mu nazgodo naredim kje drugje, vsak ima svoje prioritete...

Torej: velja, če ni službe ni nadomestila!