dnevno nadomestilo oz. odškodnina

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
Pred časom sem se močneje udaril v koleno. V kolenu se mi je začela nabirati voda, zato sem bil 2x na punkciji kolena. Ker me je še zmeraj koleno belelo, me je zdravnik napotil k ortopetu na ultrazvok, kateri je pokazal da meniskus ni tak kot bi moral biti itd...
zato grem 2 tedna na terapijo.
Ker bom na bolniški me zanima če mi priprada dnevna odškodnina če sem nezgodno zavarovan?

B81

22. jul 2007
37.006
10.535
113
Da, udarec je poškodba.
Pred časom mi je ena stranka govorila, da so ji le za 200 dni plačali dnevne odškodnine, pa ne vem, ali je bil triglav ali mariborska...
No za tebe ne bo problema.
Bo pa odškodnina od dneva, ki si ga navedel na poškodbenem listu pri zdravniku, do takrat, ko bo zdravljenje končano.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.752
113
pri taščici
Dvomim da bo od dneva poškodbe, bo pa od dneva bolniške....
200 dni je zgornja meja pri večini zavarovalnic za nezgodno zavarvoanje za en primer.(na žalost)
Ker sumim da se vrtiš v teh krogih, bi mogoče lahko prebral kakšne splošne pogoje....

B81

22. jul 2007
37.006
10.535
113
Sumiš? Ko detektiv ne bi imel svetle kariere
grin1.gif

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Za Zav. Mb vem, da se za izplačilo odškodnine v primeru poškodbe šteje za začetni dan dan, ko je nastala poškodba. Pa ni pomembno, če si ti šel v bolniško en teden kasneje... Poškodbeni list, kjer piše datum poškodbe in začetek zdravljenja je tisti dokument, ki je pomemben. Konec je pa takrat, ko se zaključi zdravljenje in terapije; ko zdravnik potrdi, da je koleno pozdravljeno....

p025.gif

B81

22. jul 2007
37.006
10.535
113
....in mislim, da njegov problem s kolenom ne bo trajal 200 dni, tako da bo odškodnino prejel...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.752
113
pri taščici
Saj jo tudi za daljšo poškodbo prejmeš, vendar samo za 200 dni....
kolena so "zajebana" sploh če je kaj več podrtega v njem...v sedanjem zdravstvu pa ni tako težko biti 200 dni na bolniški... samo poglej si čakalne dobe na OP kolena, potem je pa še FTH v kakšnih toplicah (spet lahko čakaš) pa potem te mora operater spet videt in 200 dni mine ko keks....
no pri odpiralcu teme ni brati(iz skromnega opisa) hude poškodbe zato mu ne "napovedujem" 200 dni odškodnine

mario: na kakšno terapijo greš za dva tedna?

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
Citat:
Uporabnik Mare2 pravi:
V toplicah se bo razmigaval.
smile-1.gif

boljše
smile-1.gif

glede čakalnih dobe. Sem šel v bolnišnico da bi se naročil pri ortopedu, na vrsti bi bil novembra. Sem še k zasebniku, plačal pregled in bil takoj na vrsti... in če mi terapija ne bo pomagala, pa mi je ortoped predlagal operacijo ( cca 1500€ pa sem takoj na vrsti) drugače je spet čakanje...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.752
113
pri taščici
Prvič slišim da greš v toplice brez OP?! No sedaj v času recesije je vse možno.... sploh pa v slo zdravstvu.
Namesto da bi te takoj pregledali in te pozdraviliv nekaj dneh z enim posegom v vrednosti 100 evrov, te naročijo čez pol leta. Takrat rabiš 5 posegov ki skupaj stanejo nekaj jurjev in trajajo pol leta. To je slovenska različica varčevanja v zdravstvu.

cokec

Zelenc'
19. apr 2009
13
0
1
Zavarovalnica Merkur, krije dnevno nadomestilo 365 dni na poškodbo (od sedmega dneva dalje). lp

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.234
1
38
Še link , da je to res, ker ti skor nisem vrjel.

Drugače pa res, 200 dni ima večina.

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Še nekoliko podrobnejša razlaga:

Dnevno nadomestilo, Bolnišnično nadomestilo
Zavarovanec se na ta način zavaruje pred izpadom dela dohodka, ker je zaradi nezgode na zdravljenju doma ali v bolnišnici. Izplača se dogovorjena zavarovalna vsota in sicer za največ 365 dni v dveh letih.

Pri večini zavarovalnic je 200 dni v letu, tu je poudarek 365 dni v dveh letih

Trajna nezgodna invalidnost
Ponujamo zelo kvalitetno obliko zavarovanja, kjer se zavarovalna vsota v primeru hujše invalidnosti izplača na principu progresije, kar v praksi pomeni:
* vsaka invalidnost pod 50% se izplačuje sorazmerno z ugotovljeno stopnjo invalidnosti (npr. 37% invalid dobi izplačanih 37% zavarovalne vsote)
* vsak odstotek invalidnosti nad 50 % pa se podvoji (npr 85% invalid dobi izplačano 50 + 2 x 35 = 120% zavarovalne vsote)

Progresivno izplačilo invalidnosti ima skoraj vsaka zavarovalnica, večina jih ima 2-kratnik nad 50%, Zav. MB. ima celo 3-kratnik nad 50%

Nezgodna renta
Oblika nezgodnega zavarovanja, ki je popolna novost na slovenskem trgu. Ponuja izplačilo zavarovalne vsote v obliki mesečne rente, če kot posledica nezgode ostane od 50 % do 100 % invalidnost. Izplačevanje rente je doživljenjsko, vendar omejeno na največ 25 let. Če zavarovanec umre v roku 10 let od dneva nezgode, je do preteka teh desetih let mesečna renta celo dedna!

Tudi pri Wiener Staedtische zavarovalnici je to obliko nezgodnega zavarovanja možno sklenit, razlika je v tem, da pri Wieneru ni omejitve pri doživljenjski nezgodni renti (tu je omejitev 25 let)

Dobra stvar je ta, da pokrijejo še pogreb v višini10% ZV, vendar se mi zdi to bolj marketinška poteza, zaradi katere je definitivno premija nekaj 10 centov višja, kot bi bila sicer.

Kar pa je pri nezgodnih najpomembnejše, so pa splošni pogoji in izkljuæitve.

Primer ene zavarovalnice, kaj je pri njih izključitev:
Če je oseba npr. pri prometni nesreči utrpela poškodbo (avto povozi pešca), voznik avtomobila je bil pijan, potem zavarovalnica ni dolžna ponesrečencu izplačat zavarovalnine, ker je bil krivec za nezgodo pod vplivom alkohola.
stupid-1.gif

Zato so splošni pogoji definitivno bolj pomembni kot pa to, koliko stane zavarovanje, ali je 200 dni v enem letu ali 365 dni v dveh letih in podobno.
Moral bi videt splošne pogoje, vendar menim, da je teh 365 dni definitivno razdeljenih na dve leti - nekaj prvo leto, nekaj drugo leto (da ne bo nekdo dobil 365 dni izplačila dn. nadomestil, če bo 365 dni v fazi zdravljenja, temveč tisto za prvo leto). Naj me nekdo popravi, če se motim....

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Pa še nekaj sem se spomnil, ampak nisem prepričan, če to 100% drži, in sicer, da je pri nas zakonsko določena omejitev števila dni za izplačilo dbnevnega nadomestila in bolnišničnega dneva na 200 dni v enem letu. Po mojem Merkur ne more biti izjema.

cokec

Zelenc'
19. apr 2009
13
0
1
Če pijan voznik povozi pešča zavarovalnica mora izplačati primerne zahtevke oškodovancu od njega pa regresira (ne vem do kolk je zdaj) povračilo. Zapletat se začne pri tem ali je pešec šel čez prehod ali je bil vinjen in podobno. Zakonske omejitve ni stvar zavarovalnic je da se glede na nevarnost (riziko) same odločajo glede višine dnevnih nadomestil, trajanje le teh in podobno. Lep pozdrav

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
To sem dal samo kot primer, ki sem ga prebral pred časom v splošnih pogojih dodatnega nezgodnega zavarovanja pri Vzajemni. In sem si ga zapomnil ravno zaradi tega primera. Zavarovalnica ni npr. pešcu dolžna izplačati dnevnih nadomestil, bolnišničnih nadomestil in invalidnine iz naslova nezgodnega zavarovanja, če je bil npr. voznik, ki je pešca povozil, pijan.
Pa tu ne igra nobene vloge prehod za pešce ali kaj podobnega.

Je pa pri vseh zavarovalnicah enako, da če je bil poškodovani pijan ali pod vplivom drog, zavarovalnica ne rabi izplačat nič iz naslova nezgodnega zavarovanja.

Poanta vsega skupaj je, da si je potrebno podrobno prebrati splošne pogoje, sploh pri nezgodnem zavarovanju.

Odškodninske tožbe, vloženi zahtevki preko odvetnikov in odškodninskih družb, ipd. so pa čisto nekaj drugega. Tam pa bo zavarovalnica zahtevala povračilo izplačane pdškodnine od povzročitelja, v kolikor je le-ta bil pod vplivom opojnih substanc.

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Citat:
Uporabnik grajbos pravi:
Pa še nekaj sem se spomnil, ampak nisem prepričan, če to 100% drži, in sicer, da je pri nas zakonsko določena omejitev števila dni za izplačilo dbnevnega nadomestila in bolnišničnega dneva na 200 dni v enem letu. Po mojem Merkur ne more biti izjema.

Ni prav nič zakonsko določeno. Trg določa. Večji kot je fajt zavarovalnic na trgu, več reči ponujajo. Manjši kot je, manj ponujajo. Če bi bila samo ena, bi verjetno ponujala samo do 5 dni.
evil.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.752
113
pri taščici
@grajbos: glede 200 dni nadomestila si vsaj to stran preberi ti bo vse jasno in ne sprašuj stvari katere že pišejo na isti strani.
glede pešča ki ga je zbil pijanec: verjemi da bo pešec dobil odškodnino(od svojega nezgodnega pa še od AO pijanca), mogoče bi zavarovalnica imela izgovor da bi jo pijancu odklonili.
Je pa res da bo pijanec regresiran, oziroma po novem plačal vso škodo!?

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Sem si prebral njihovo stran, ne skrbi... Če piše 365 dni v dveh letih, stavim glavo, da ne bodo izplačali 365 dni nadomestila, če si bo nekdo poškodbo zdravil 365 dni. V splošnih pogojih je teh 365 dni v dveh letih jasno opisanih in obrazloženih. Ampak kaj, ko je Merkur tako skrivnosten in ni možno nikjer na spletu najti njihovih splošnih pogojev, da bi se dalo preverit. Morijevci pa pomojem tega tut ne vejo....

Glede pijanca in Vzajemne. Prebral sem si njihove splošne pogoje (pred dobrim letom) in tam jasno piše, da ta zavarovalnica ni dolžna oškodovancu izplačati zavarovalnin iz naslova nezgodnega zavarovanja v primeru poškodb, invalidnosti ali nezgodne smrti v primeru, da je bil povzročitelj nezgode pod vplivom opojnih substanc.
Če pa bo nekdo pijan ali zadet, pa se bo poškodoval po svoji krivdi, pa tako ali tako ne bo dobil nobenega izplačila dnevnih in bolnišničnih nadomestil.