*************************************
Predelava hladilne torbe v drozgalnik
Avtor: Utiševalec,
link na temo
*************************************
Ok, ker vas veliko želi iz BIABa na drozgalnik še slikce mojega "poor man" setupa.
Celotna zadeva je narejena iz:
- hladilne torbe 25l -> kupljena v eurospinu za cca. 8 EUR
- opleta cevi za bojler ->
klik za 14EUR oz. v lokalni štacuni s tako robo (vzemite največji zunanji premer kar obstaja), sam imam dolžino 1m
- pipice za fermentor - >
klik za 3 eur
- konektorja za cev z navojem ki ustreza pipici za fermentor (ne vem na pamet a je 3/4, mogoče celo 1") -> stane EUR ali dva v vrtnem oddelku priljubljene trgovine za mojstre
- inox objemke (inox!!! večina jih je pocinkanih in bo cink pobralo zelo hitro potem pa sledi rjavenje) ali vezice za fiksacijo opleta
Cev z opletom odrežemo od prikjučkov in ven iz opleta potegnemo gumjasto cev. En del opleta zapremo (zvijemo skupaj in fiksiramo z objemko ali vezico), drug del nasadimo na priklop za cev. dobimo nekaj takega:
.. to je naš filter za slad.
V hladilno torbo zvrtamo luknjo za pipico. naj bo čimnižje da bo čimveč sladice odteklo ampak upoštevajte da morate spravit na navoj pipice z notranje strani še konektor za cev oz. oplet. Stvar na koncu zgleda nekako tako:
Ko sestavimo oba dela skupaj, lepo razporedimo oplet po dnu, če je potrebno lahko še dodatno fiksiramo z vezicami oz. uporabimo kakšen drugačen trik (sam zatlačim konec opleta pod konektor kjer pirde na pipico in stoji fiksno). Končni rezultat je tak drozgalnik za 25-30EUR:
Sam s tem drozgalnikom delam batche od 10l do 35l že par let, vsaj 50 jih je šlo skozi. Tako da zadeva deluje. Pomembno pri takem setupu je da se zavedate da je oplet "močan filter" ki ne prepusti nič skozi, niti malih delcev ne zato je potrebno pazit da opleta ne zabašemo z malimi delci takoj na začetku izpiranja. To naredimo tako da na začetku izpiranja začnemo počasi (res počasi, droben curek je prvo minutko čisto dovolj potem pa počasi odpiramo pipico) ali pa da prehodno vsaj 10 min ne mešamo sladu (debeli delci bodo prej potonili na dno in tvorili filter večje površine kjer se ulovijo drobni delci).
Glede varnosti oz. toksičnosti, hladilna toba, pipica in konektor za oplet so PP (polipropilen) ki ima food grade lastnosti do 120-140C torej ni problema. Dostikrat so hladilne torbe tudi HDPE, ta plastika je tudi ok in je food grade odporna do 100-110C. Oplet je iz inoxa torej nereaktivnega materiala, vseeno ga predhodno razmastite ker je lahko od izdelave umazan (operite z detergentom, kuhate v vreli vodi ali še bolje v ekonom loncu par 10 min).
Kako zgleda ta setup skupaj z aktivnim gretjem drozgalnika in cirkulacijo sladice bom prilepil slike pa jutri oz. v petek če bom imel čas izvesti eno kuho.