DIY: Zbirka domačih projektov

Brrane

Pripravnik
17. nov 2017
69
3
8
Maribor
Spet sem si vzel malo časa in nadaljeval s kontrolerjem. Vem, da ni najlepše povezano. Nekatere žice so malo predolge in nekaj prekratkih. Ko bo volje in časa, bom morda zamenjal. Bolj kot te žice me moti to, da so termometri nenatančni. +- 1,5 stopinj. Na PID-ih sicer lahko nastavim napako, na ostalih pa ne. Ne vem koliko na natančnost vpliva dolžina žice senzorjev NTC in PT. Žica ima neko upornost in z dolžino žice se zato spreminja izmerjena temperatura. Že imam v mislih, da ko bo čas, bom izdelal svoje z DS18b20 senzorji, kjer dolžina žice do senzorja nima vpliva.
No pa še nakaj fotografij omarice, ki se bliža koncu.
 

Priponke

  • 20191002_220218.jpg
    20191002_220218.jpg
    3,9 MB · Ogledi: 431
  • 20191002_214113.jpg
    20191002_214113.jpg
    1,2 MB · Ogledi: 445
  • 20191002_214220.jpg
    20191002_214220.jpg
    1,4 MB · Ogledi: 441
  • 20191002_214238.jpg
    20191002_214238.jpg
    1,3 MB · Ogledi: 442
Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik 474

DS18b20 niso toliko natančni kot recimo PT... NTC pa tako ali tako ne, se načeloma nikoli ne uporabljajo za merjenje temperature - bolj kot treshhold indikatorji - torej kot "bang - bang" krmilje. Za natančno merjenje uporabi ali termočlene (kjer pa potem zadaj potrebuješ CJC kompenzacijo), PT100 senzorje, ki pa morajo biti ob nekoliko daljših žicah obvezno 3 ali 4 žilni, ali pa PT1000, kjer ima dolžina žice 10x manjši vpliv kot recimo PT100. Seveda 3 ali 4 žilni priklop pri obeh dolžino izniči..
 

Brrane

Pripravnik
17. nov 2017
69
3
8
Maribor
S termočleni se ne bom mučil, kaj šele s kompenzacijo hladnih spojev. Napaka PT100 = cca +-0,25C, DS18b20 pa +-0,5C, kar pa me sploh ne skrbi (boli), če bom sam delal termometre, saj jih na koncu umerim in popravim offset. Linearnost pa mislim, da bo tudi dovolj ravna. Tile kupljeni kažejo med seboj več kot 2 st. C drugače, pa imajo NTC, ki naj bi bili do 125C najbolj primerni senzorji, kot sem nekje prebral.
Sicer pa kot pravim, ko bom imel čas in seveda voljo se lotim teh termometrov. Saj je njihova vloga itak bolj informativne narave, kot je npr. vhodna in izhodna temperatura HERMS, in CFC ...
 

Muflon

Pripravnik
8. jan 2018
52
7
8
zdravo, jaz sem naredil tako: kupil sem inox ''mufno'' izvrtal luknjo v loncu, podrejal sedež na mufni in dal varilcu zavarit po postopku TIG. dal sem mu 2 flaši domačega piva.
Živijo, še bolje je, če namesto mufne uporabite DN nastavek, iz vidika čiščenja ter same čistoče je za moje pojme najboljše.. Plus to, da ni potrebe stalno teflona na novo navijat.. Strošek pa spet ni ne vem kolikšen v primerjavi z mufno..
Pa po možnosti da se luknjo pred varjenjem potegne s konusom ven.. Bo lažje zbrusit ter spolirat.. Pa med varjenjem obvezno ščititi vsaj z dušikom, če ne kar z argonom.. Lp
 

Brrane

Pripravnik
17. nov 2017
69
3
8
Maribor
Jaz pa še vedno iščem nekoga v Mariboru, ali bližnji okolici, ki bi mi bil pripravljen zavariti tri nove inox mufne in 4 mufne podaljšati. S komerkoli povežem stik, nima časa, ali ne pokliče nazaj kot obljubi. Ne vem, a vsi delajo samo posle po nekaj 1000€ , kaj malega povarit pa se jim že ne izplača več.
Ma jaz dam 4 gajbe pira za to ne 2 flaški, žal še ne domačega :).
 

apcih

Zelenc'
15. mar 2009
8
1
3
Zdravo Pivovarji,
počasi bo malo več časa in bi rad posodobil svojo garažno pivovarno. sedaj kuham po BIAB postopku v 50l loncu in kuham 30l vse skupi mi je mal ratal pretežko (lonec postavit na tla obesiti vrečo jo sprat-sparge, pa pol nazaj na gorilnik dvigniti). razmišljam o 3 posodah in črpalkah, kuhati bi začel cca 60l. Na netu je kar nekaj ponudnikov ki promovirajo raznorazne postopke z herms sistem... sedaj oblečem lonec z armaflex izolacijo in mi pade temeperatura za cca 2 stopinji v 90 minutah z kroženjem pivine- predvidevam da ne rabim herms postopka.
Zanima me tudi če sploh rabim kroženje pivine pri namakanju slada?

nabavil bi 3 lonce po 100l, na vsako vsaj 1 pipo in termometer. Dvojno dno za mash in še 1 za kroženje, v boil posodo pa tud še 1 za wirpool. Vsi sestavni deli bojo iz rosfreja, razen izolacije. ne morem se pa odločiti ali bi dal navariti mufne ali prirobnice za 3 clam sistem?
Ali bi imel zunanje cevi za količino tekočine ali notranje oznake na loncu?

Razmišljam o plinskem gretju- na netu je pa večino električno gretje- vaše mnenje?
Če še kdo razmišlja o širitvi,dodelavi... pa bi bil za grup work in grup buy se lahko javi.

Idejo imam še naredit konične fermentorje?
 

Brrane

Pripravnik
17. nov 2017
69
3
8
Maribor
Jaz imam navarjene mufne, a so mi postale bolj všeč Tri clamp spojke, čeprav še nimam izkušenj z njimi.
Za merjenje količine se mi zdi bolj praktično zunanje steklene cevi. Kako si si pa te cevi zamislil? V samogradnji ali kupiti.
Za 100l lonce boš potreboval 3fazne električne grelce, kakor tudi veeeelik plinski gorilnik ali dva na lonec.

To je moje mišlenje.
 

Muflon

Pripravnik
8. jan 2018
52
7
8
Triclamp je najbolj čista in higienično rešitev, edino z objemkami se mi ne da ukvarjati, zato prisegam na DN, tesnilo, konus in matico.. Kar se pa tiče plinskih gorilnikov, priporočam to spletno stran
 

tomaz_m

Pripravnik
19. feb 2019
36
2
8
Jaz imam navarjene mufne, a so mi postale bolj všeč Tri clamp spojke, čeprav še nimam izkušenj z njimi.
Za merjenje količine se mi zdi bolj praktično zunanje steklene cevi. Kako si si pa te cevi zamislil? V samogradnji ali kupiti.
Za 100l lonce boš potreboval 3fazne električne grelce, kakor tudi veeeelik plinski gorilnik ali dva na lonec.

To je moje mišlenje.

Brane, si naročil dele za kontroler na: https://shop.theelectricbrewery.com/ ali si naročeval posamezne kose iz kitajske?
Vprašam, ker se mi zdi cena za nesestavljen komplet na https://shop.theelectricbrewery.com/ hudo visoka (30A kontroler - 1600$)
 

tomaz_m

Pripravnik
19. feb 2019
36
2
8
Še to sem pozabil: Hudo dobro izgleda :)
Koliko te je/bo približno "koštal" material (kontroler+grelci+senzorji)
 

apcih

Zelenc'
15. mar 2009
8
1
3
Zdravo pivovarji in pivoljubci. trenutno kuham po biab postopku in v 50l posodi skuham cca30l pivine. ker je samo 30l gre večinoma vse doma. in to samo še kuham pa nikol konca. rad bi se mal povečal. razmišljal sem sicer da bi šel iz 1 lonca oziroma 2 eden je še za sparge vodo na 3 lonce in električno gretje, trrenutno plin. gledam da bi si kupil od SS BREWTECH mash tun lonec ki ima nazivno vrednost 75l dejansko je pa cca85-90 https://www.mr-malt.com/equipment/ss-brewtechtm/ss-brewtechtm-mash-tun-75-l.html zanima me koliko velik lonec bi rabil za boil in za HLT ozirmoma za koliko l pivine bi bil ta Mash Tun.

druga zadeva za boil kettle bi potem rabil še elektro grelec vsekakor na 3faze kok močan grelec bi rabil.
za hlt pa nebi rabil prevelikega ker toplo vodo natočim iz centralne- sončni kolektorji in bi jo samo dogrel za kakšne stopinje.

hvala za odgovore
Lep dan! Tomaž
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Če ti kaj pomaga sam v 20gal SS brewtechov mash tun spravim 25kg sladu (voda 50l, torej razmerje 1:2 kar prinese precej gosto osnovo, sam mešam tako zadevo z električnim mešalnikom ker na roke jo ne moreš). To je potem uporabno samo z fly sparge metodo, torej rabiš v teoriji še 2 lonca (en za segrevanje sparge vode in en za lovljenje sladice). V praksi bi s tako metodo lahko delal 100-120l+ batche piva standardne gostote.

Za nafilat 14 gal unitank delam s tem istim mash tunom pa no sparge (samo en dodaten lonec) brez problema, je pa nekje na zgornji meji kapacitete. Tako klasika za pivo s 5% alkohola (1.050 OG) delam drozganje z 10kg sladu in 30l vode, potem za mashout v loncu segrejem še 35l vode in dodam v mash tun. Nato v isti lonec (ss brewtech 15 gal) izpiram in mi pride same pivine 55l (to je par cm pod robom lonca, torej zgornja meja), po kuhanju ostane malo pod 50l oz. v fermentor mi gre okoli 45l na koncu.

Torej v praksi z 20gal mash tunom lahko dobiš ven od 60l (no sparge) do 150l (fly sparge) pivine, in rabiš lonec ki je temu ustrezno dimenzioniran. Neka zlata sredina bi bil 100l lonec in ven dobiš potem recimo 80 piva. Idealna moč grelca za kuhanje pri taki količini je med 6-8kw.
 

tomaz_m

Pripravnik
19. feb 2019
36
2
8
Zdravo pivovarji in pivoljubci. trenutno kuham po biab postopku in v 50l posodi skuham cca30l pivine. ker je samo 30l gre večinoma vse doma. in to samo še kuham pa nikol konca. rad bi se mal povečal. razmišljal sem sicer da bi šel iz 1 lonca oziroma 2 eden je še za sparge vodo na 3 lonce in električno gretje, trrenutno plin. gledam da bi si kupil od SS BREWTECH mash tun lonec ki ima nazivno vrednost 75l dejansko je pa cca85-90 https://www.mr-malt.com/equipment/ss-brewtechtm/ss-brewtechtm-mash-tun-75-l.html zanima me koliko velik lonec bi rabil za boil in za HLT ozirmoma za koliko l pivine bi bil ta Mash Tun.

druga zadeva za boil kettle bi potem rabil še elektro grelec vsekakor na 3faze kok močan grelec bi rabil.
za hlt pa nebi rabil prevelikega ker toplo vodo natočim iz centralne- sončni kolektorji in bi jo samo dogrel za kakšne stopinje.

hvala za odgovore
Lep dan! Tomaž

Zdravo

Tudi jaz se širim v podobno smer kot ti. In tudi meni je ta SS mash tun padel v oko.
Si ga našel kje še kaj bolj ugodno kot pri Mr.Malt? Pri teh italijanih je malo bolj poceni https://www.pinta.it/en/211/ss_brewtech_mash_tun_infussion

Utisevalec - cirkuliraš drozgo? Jo kaj dogrevaš?

Hvala
LP
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Načeloma skoraj vedno zaradi časovnega izkoristika pustim droizganje čez noč in imam tako cirkulacijo kot gretje (pretočni grelec). Drugače pri taki količini drozge (poln mash tun) bo stvar tudi 2h držala temperaturo v rangu padca pod 1C. Bistveno je da te kovinske mashtune dobro predogreješ in stabiliziraš target temperaturo.
 

apcih

Zelenc'
15. mar 2009
8
1
3
vsekakor mislim jet na 2-3 lonce. 100l končne pivine bi bilo kr sprejemljivo za tako proizvodnjo kot sem si jo zamislu.
kako je pa z recepti ali jih je treba kaj posodobt al samo vzameš tistega za 20 in vse sestavine množiš x5
ker zdej za 30l delam tako da vse sestavine množim x1,5 če je recept za 20l
 

Brrane

Pripravnik
17. nov 2017
69
3
8
Maribor
Včeraj sem končno napeljal trifazni tok do moje pivovarne. Sistem sem seveda moral takoj testirati in tukaj so rezultati.
V HLT natočil 60L vode s 17 st. celzija. Do 70 stopinj segreto v 37 minutah, do vretja pa 62 minut.
Nato sem v MT natočil 40 L vode s 17 st celzija in jo preko HERMS spirale segrel na 63 stopinj v 11 minutah. Voda v HLT je bila 100st oziroma je počasi padala.
Pri nastavljeni HLT temperaturi 65 stopinj, je bila v MT stabilna (nihanje za 0,3 st. celzija ) temperatura 63,4. Tukaj imam še preveriti koliko termometra lažeta.
Nato pretočil vodo v BK iz MT in HLT količina 60L , temperature 62 st. celzija in do vretja dogrel v 35 minutah.
Z rezultati sem zelo zadovoljen.
Danes bom delal še test hlajenja tekočine skozi HERMS. V HLT bom natočil mrzlo vodo in vročo vodo in BK skozi HERMS spiralo ohlajal. Hladno vodo v HLT bom vzdrževal z dotakanjem iz pipe in odtakanjem. Je kdo že hladil na tak način?
Prilagam še nekaj slik.
 

Priponke

  • 20191221_225544.jpg
    20191221_225544.jpg
    1,2 MB · Ogledi: 284
  • 20191221_230913.jpg
    20191221_230913.jpg
    1,1 MB · Ogledi: 300
  • 20191221_230933.jpg
    20191221_230933.jpg
    3 MB · Ogledi: 299
  • 20200604_174904.jpg
    20200604_174904.jpg
    1,4 MB · Ogledi: 300
  • 20200604_174944.jpg
    20200604_174944.jpg
    1,5 MB · Ogledi: 341
  • 20200604_174956.jpg
    20200604_174956.jpg
    3,7 MB · Ogledi: 312
  • 20200604_175010.jpg
    20200604_175010.jpg
    3,7 MB · Ogledi: 317
Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: Gucci

hophead

Zelenc'
30. jul 2019
8
0
1
Zdravo

Sam razmišljam o nadgradnji svojega hobija pa me zanimajo vaši predlogi. Razmišljam o sistemu med 50-100L. Ali se splača kupit neki all in one sistem (npr. Gutenbrew za 600€) ali imate predloge za kaki cenejši DIY sistem.

Hvala za odgovore.
Lp