DIY pametna hiša software in hardware

ruki33

Pripravnik
30. nov 2016
55
32
18
Mogoče ti je lažja pot, da narediš template sensor...malo telovadbe z jinja2 :), ampak tam vsaj veš kako deluje...

• Všeč mi je
Reactions: Fusionn

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
405
83
Kras
www.mtl.si
Potreboval bi tablico za nadzor vseh sistemov v hišo. Android ali IOS, raje sicer Ios.
Potrebujem za Tuyo, solaredge, toplotno, kamere, alarm, itd.
Obstaja kakšen skin za IOS, da lahko razdeliš zaslon na npr. 4 dele, kjer vsak del prikazuje svojo aplikacijo. Na 2 dela podpira že sam IOS. Zadeva bi večinoma bila na zidu, bi pa rad imel prenosno. Tako da sem razmišljal, da bi na ovitek dal magnet in samo pripopaš gor. Seveda bi morala tablica podpirati še brezžično polnjenje.
Kako imate te stvari urejene?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.913
646
113
Ker verjetno nisem edini, ki mu je danes zigbee2mqtt nehal delat; tole je rešitev:
1736071252682.png

pod port: /dev/???????
je treba dodat vrstico:
adapter: zstack

• Všeč mi je
Reactions: hojnikb

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.913
646
113
Breaking changes when updating zigbee2mqtt from 1.x.x to 2.0.0:
Čeprav je fix deloval sem izkoristil priliko, da sem še poflashal Sonoff zigbee koordinator na zadnjo verzijo Z-STACKa in v HA zamenjal Zigbee2mqtt za ZHA (Zigbee Home Automation)... ;)
Je imho manjša verjetnost, da bo v bodoče še kakšna taka neprijetnost...
Pa namesto 20+ senzorjev bom dodal samo tistih par, ki jih dejansko spremljam dnevno...

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: sajkek

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.987
11.114
113
jaz sem tudi pred časom šel na ZHA in dela BP...mi je pa rpi3 in sd kartice začel nagajat , tako da grem na nek mikro pc N100...

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.955
3.595
113
ZHA dela OK. Težave so zgolj pri nekaterih napravah, ki nočejo delati z ZHA, ali pa delajo le delno, torej ne razkrijejo vseh zmožnosti. Imam dva taka senzorja od Sonoff, ki imata tudi možnost nastavitve timeouta in pa sporočanja ali je svetlo ali temno, vendar ZHA tega ne pokaže, ampak kaže zgolj Occupancy status.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.913
646
113
Ja meni ni našlo enih starih Xiaomi window senzorjev. Z novejšmi Aqara pa ni težav...
EDIT: Popravek, ko sem zamenjal baterije je tudi re-binding začel delovati...

Nazadnje urejeno:

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
404
83
Zdravo vsem,

Ravno začenjam z vsem skupaj. Moj cilj je vse lokalno. Trenutno imam HA direktno na NUC100 in par Shelly stikal na z-wave.
Ker je še vse v povojih, se sprašujem, če naj migriram v Docker zaradi shranjevanja podatkov - ločena baza podatkov?
Pa mogoče kdo predlaga kakšen pameten senzor za merjenje celotne porabe hiše?
Ker je z-wave ponudba senzorjev majhna, bom verjetno prešel še na druge protokole. Ima kdo izkušnje z Zeegbe proti Thread?

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.083
293
83
Zdravo vsem,

Ravno začenjam z vsem skupaj. Moj cilj je vse lokalno. Trenutno imam HA direktno na NUC100 in par Shelly stikal na z-wave.
Ker je še vse v povojih, se sprašujem, če naj migriram v Docker zaradi shranjevanja podatkov - ločena baza podatkov?
Ker je z-wave ponudba senzorjev majhna, bom verjetno prešel še na druge protokole. Ima kdo izkušnje z Zeegbe proti Thread?

Wifi al pa zigbee, bo velik večja ponudba. Če maš HA, je itk vseen kater fizični protokol je, dokler zna delat z MQTT.

Zakaj bi migriral v docker? Če že, si cel HAOS spravi v virtualko, da če bo treba kdaj migrirat na kakšn drug pc, nebo težav.

• Všeč mi je
Reactions: hermann

ruki33

Pripravnik
30. nov 2016
55
32
18
Zdravo vsem,

Kaj pa te skrbi pri bazah podatkov? Velikost baze? Dostopnost? Upravljanje?
Od lani so precej izboljšali (in spremenili) bazo podatkov in recorder integracijo, tako, da so podatkov zelo kompaktni in daljše obdobje zgodovine je precej lažje po količini podatkov.

Glede dockerja, pa na netu najdeš precej debat o docker vs HA OS, zame je glavna prednost addoni, ki jih pri HA OS samo updejtaš preko webui, pri dockerju, pa moraš to na roke delat :)

Zigbee in Thread...zigbee je precej razširjen in tudi poceni. Thread pa v povojih...Meni razen doma narejene thread mreže (experimentno na esp32 - h2, c6) še ni uspelo kaj uporabnega namestiti, niti še ne kupujem zadevic. Ti pa svetujem, da ne "preideš" na druge protokole, ampak jih uvajaš vzporedno. Če si nekaj kupil in deluje, pač pusti in uporabljal. Moto HA je tudi v trajnostni uporabi in z-wave je med najbolj stabilnimi protokoli.

• Všeč mi je
Reactions: Mato

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
404
83
Hvala za odgovor.

Glede podatkov je bilo ravno v tej temi omenjeno, da je recorder neuporaben z večjo količino podatkov. No, če so to popravili, super. Saj tako veliko spet ne bom imel.

Tole spodaj sem gledal za Zigbee, pa sem videl, da podpira tudi Thread. Senzorji, ki sem jih iskal, pa se tudi najdejo na obeh protokolih. In ker vsi pišejo, da je to prihodnost, sem začel razmišljati v to smer.

1736183851321.png

ruki33

Pripravnik
30. nov 2016
55
32
18
Hvala za odgovor.

Glede podatkov je bilo ravno v tej temi omenjeno, da je recorder neuporaben z večjo količino podatkov. No, če so to popravili, super. Saj tako veliko spet ne bom imel.

Tole spodaj sem gledal za Zigbee, pa sem videl, da podpira tudi Thread. Senzorji, ki sem jih iskal, pa se tudi najdejo na obeh protokolih. In ker vsi pišejo, da je to prihodnost, sem začel razmišljati v to smer.

Poglej priponko 95938
Upoštevaj, da na eni napravici (slzb) ne moreš hkrati furat zigbee in thread protokola in da je thread še vedno "eksperimentalen".
Tale cc2652p7 ima neke težave zadnje čase
Ne samo na Z2M ampak tudi na ZHA...po zadnjem fw updejtu sicer bolje, ampak kolikor vem, težava še vedno ni odpravljena.

• Všeč mi je

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
404
83
Hvala, vem, zato se tudi odločam, v katero smer z nabavo opreme poleg z-wave. Verjetno res ni dobro prehitevat z novimi protokoli in standardi. Itak se okoli Matter vse tako počasi odvija in nič se ne morejo zmenit med seboj....

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.137
4.116
113
Sam uporabljam zigbee + (ločeno omrežje) wifi. Dejansko preferiram wifi za vse naprave, zigbee je samo za tisto kar je na baterijah, kjer je manjša poraba prednost (+ par priključenih naprav ki so samo zato tam ker so "mesh" repetitorji). Wifi zato ker so naprave povezane na klasičnem TCP/IP protokolu in recimo lahko z lokalnega omrezja "pingam" nekaj, pa editiranje nastavitev/sprememb konfigov je v "nativnih WEB vmesnikih" ali preko SSHja/telneta precej boljše delujoče kot recimo preko HA nastavitev.

Ker si spraševal še za senzor za merjenje porabe cele hiše in že uporabljaš shelly, sam imam shelly Pro 3EM in deluje brezhibno (načeloma do druge decimalke [+-100W] točna poraba na nivoju dneva, glede na uradni števec oz. podatke na mojelektro).

Sicer pa furam HA na virtualki znotraj domačega serverja. HA ima uradne image za vsa glavna virtualizacijska okolja in je to pomojem najbolja opcija če imaš tak HW doma. Glede počasnosti same baze pri veliko podatkih se pojavi problem na "HW" ker je potrebno razumet, da ko enkrat imaš tabele/podatkovne sete, ki so večje kot je velikost RAMa ki ga ima okolje si omejen s hitrostjo in latenco diska. Sam na 16GB rama pa RAID arrayu s SSD pogoni nimam nobenih problemov s tem, je pa res druga zgodba na 1GB rama na rpiju na SD kartici.

• Všeč mi je

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
404
83
Imam N100 16Gb rama in 500SSD diska. Mislim, da hardware ne bo težava.
Glede WiFi mreže sem bral, da stikalna oprema težko prebavlja veliko uporabnikov. Že sedaj imam na WiFi-ju en kup zadev. Nas je veliko v hiši.
Ali imaš glede tega kake težave? Ali imaš vso opremo povezano preko serverjev ali lokalno preko MQTT? Koliko imaš povezanih senzorjev in stikal?
Si naredil ločeno mrežo za HA, ali imaš vse skupaj? Kakšna je kaj odzivnost senzorike preko klasične WiFi vezave, recimo, če imaš senzor za gibanje, odreagira takoja, ali je zamika 1~2 sekunde?

Sem ravno mislil dati en meter z-wave v košarico, pa sem za vsak slučaj preveril in je Zappy podprt v HA, tako da bom zaenkrat bral od tam. Ni pa lokalno, zato je samo začasna rešitev. Vse lokalno sem si zadal kot iziv, nimam kake paranoje ali kaj...

ruki33

Pripravnik
30. nov 2016
55
32
18
Glede wifi mreže: bolj kot stikalna oprema je problem signal wifi in dostopne točke. Pri esp8266 čipih je wifi bolj švoh, ker rabijo stabilen in močan signal. Meni zaradi konfiguracije hiše še ni uspelo narediti idealne pokritosti z wifi signalom. Vsake toliko se najde kakšen device s šibkim signalom in potem skače z wifija dol in se nato nazaj priklaplja, to posledično pomeni na drugem koncu wifi, kjer je šibak člen, rekonektanje druge napravice (povečini z esp8266 čipom). To je izgledalo tako, da se wifi rele (z esp8266 čipom flashan na tasmota) za odpiranje žaluzij rekonekta in kakšna žaluzija se je na hitro zaprla ali odprla :) Meni je bil to znak, da kakšen device nekje ni dobro povezan oz. ima slab signal (npr. nad 70 dB)...medtem je WAF (wife approval factor) strmoglavil in ničhudega kriv wifi modul za žaluzije je bil tik pred tem, da ga žena s hamerjem zbije dol s stene :). Mene je pa bolj kot to, da me lahko sosedje vidijo kako si v gatah umivam zobe, motilo to, da en klinčev wifi rele nekje nima dobrega signala ali pa da se spet tepejo wifi kanali.
Prej, pri slabšem routerju, je ta počepnil in sem ga moral resitirati, sedaj na OPNsense (na baremetalu in n5105 intel celeronu) pa je zadeva vsaj stabilna tako, da se zatrese samo kakšen tasmota wifi rele za žaluzije :)
Ampak ravno, da povrnem WAF na minimalen nivo, gre sedaj iz Tasmote na ESPHome.

Pa še to, navedbam, da routerji prenesejo 254 naprav (ker je pač 255 naslovov možnih) je bolj lari fari - mogoče v idealnem svetu, meni je že pri 50 napravah v bajti povprečen router počepnil.
Če se že lotevaš nove mreže in smart home pa mogoče razmisli o VLAN-ih, kjer te zadeve smart homa povežeš v ločen VLAN z ločenim wifi AP (2.4Ghz)...

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.059
74
48
Jest sem ravno zadnji vikend vse IoT naprave prestavil na ločen VLAN. Imam Mikrotik RB4011 in 2x Unifi AP ter 30+ naprav na Wi-Fiju pa ni nobenih težav. Se pa strinjam z Utisevalec, da če ima naprava stalno napajanje, je najbolje da je Wi-Fi, seveda če imaš dovolj zmogljivo opremo.