DIY - Čiščenje vodnega kamna v bojlerju

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Končno mi je uspelo ščistiti bojler in glede na to kaj sem 'našel' noter.....bom objavil, mogoče še koga zamika da si ga očisti doma.

Gre se za 80 litrov velik bojler Gorenje Tiki, starost pribl. 10 let. Predvidevam da še ni bil čiščen (vsaj v zadnjih 6 letih, odkar imamo to stanovanje definitivno ni bil, prej pa tudi dvomim.

as-PICT73.jpg

Orodje, ki se potrebuje za tako delo:

- gedora št. 55 (tukaj bi se zahvalil uporabiku Hanziju, ker se je sam ponudil, da mi zrihta gedoro, ter jo je seveda tudi zrihtal!)
- izvijač
- solna kislina (30 %, v Merkurju stane 1,2 EUR)
- rokavice (da ti solna ne nažere preveč kože na roki).

yih-PICT73.jpg

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Jaz sem imel to srečo da je bil ta šravf/grelec tako pritrjen da mi ga ni uspelo losat z doma zvarjenim ključem, z navadnim ključem, vodovodarskimi kleščami...tako da ni ostalo drugega kot dobiti gedoro ....od tu naprej je bila poezija
evil.gif

Štartaš tako da na spodnji strani losaš 3 šravfke, od pokrova.

Nato spodaj zagledaš termostat (ta črni plastični del z modrim gumbom) ki ga primeš in potegneš dol (je na 'palčki')...predno ti ga uspe do konca potegniti ven, je potrebno sneti še dve žički na 'čeveljčkih'

fkf-PICT73.jpg

c8a-PICT73.jpg

Tako prideš do samega šravfa št. 55 ki ga je potrebno losati.

7wv-PICT73.jpg

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Z gedoro losaš zadevo in ko odšravfuješ se počasi začnejo cediti dol prvi pokazatelji vsebine bojlerja.

6li-PICT73.jpg

Sledi počasno spuščanje vode ter sprotno odlivanje v lijak/koplano kad....treba upoštevati da je potrebno ven stočit 80 litrov vode!...in to ravno čez ta šravf, ki si ga losal (Torej je dobro da je pomagač, ker ti zadržuješ vodo, drugi pa jo preliva v lijak...no ja...ali se pač znajdeš sam).

Ko je 'substanca' na plani, potegneš ven grelec.

Pri meni sam grelec ni bil pretirano problematičen glede kamna

arh-PICT73.jpg

in po 5 minutah namakanja v solni kislini je zgledal takole:

el-PICT73.jpg

Je bilo pa problematično to kar je bilo v bojlerju!

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Med iztakanjem imaš občutek kot da ti med prsti polzi mešanica kozlanja in razredčene gnojnice. Že ko iztočiš vso vodo se ti nabere enormno veliko vodnega kamna, potem pa greš še s prsti v luknjo ter vlečeš substance naplano, se pa samo čudiš kako je bojler sploh še kaj pogrel vode.
Med čiščenjem notranjosti (Kolikor pač prideš zraven) večkratodpreš dotok vode tako da spira notranjost (ponovil sem vsaj 10 x) vmes pa žokaš noter s kakim dratom oz. čim priročnim da čim bolj očistiš vse skupaj.

In takle je bil pogled na vsebino ob koncu čiščenja:

xrc-PICT73.jpg

(po občutku sodeč kakih 10 kil)

tako da....
crazy1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Seveda pa...na začetku najprej izklopiš elektriko! ter zapreš dotok vode v bojler !

To nikar ne pozabit
smile-1.gif
.

Še po čiščenju:

Prej je bojler delal nekako takole...delal 30 sekund, ter spet 30 sekund miroval....in tako se je počasi voda segrevala (sem najprej mislil da je tako nastavljen termostat)

Zdaj pa...se vklopi, segreje na nastavljeno temperaturo (brez izklaplanja) ter nato izklopi. Kako je s porabo ne vem...je pa ob isti nastavljeni moči segrel vodo pošteno bolj kot pred čiščenjem (sem zdaj zmanjšal za nekako 2 stopnji za isti učinek).

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.216
1.387
113
Citat:
Uporabnik s22b pravi:
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
In takle je bil pogled na vsebino ob koncu čiščenja:
xrc-PICT73.jpg

Če odmislim vodo, me spominja na plažo školjk.
grin1.gif

Vsaj veš kako lahko prihraniš denar za počitnice
grin1.gif

Sem se menil z enim serviserjem od Gorenja in bi morali bojlerje čistit vsako 2 leto (cena čiščenja je okoli 40-50€). Vendar mi je rekel da se ne splača - saj v 5 letih daš toliko za čiščenje kot stane nov bojler. Razen da se čiščenja lotiš sam
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Citat:
Uporabnik s22b pravi:
Če odmislim vodo, me spominja na plažo školjk.
grin1.gif

Mene ja pa na opustošenje (gledano z zraka), ki ga je pustil za sabo orkan Katrin pred dvemi leti oz. tsunami še kako leto prej.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.825
6.784
113
pri taščici
Svašta
bonk.gif

Sicer imam "doma" samo 5litrski bojler, ampak me po videnih slikah ima, da bi tudi tega mal prepucal. Me prav zanima kaj je v njem , sploh zato, ker imamo lastno zajetje vode in zna včasih biti malo kalna. Sicer se to ne opazi, ampak ko smo po xy letih menjali cevi smo videli, kaj se je vse nabralo v ceveh.

Želim ti da, bojler ne bi kmalu pretekel, ker sedaj si s čistočo za 5? let "zadovoljen"
Zanimivo je bilo delovanje v intervalih pred čiščenjem.

Torej bolj uporabniku "prijaznega" sistema praznejenja bojlerja nisi ugotovil ?

Kakšni za vraga morajo biti to bojlerji od centralne kurjave
confused-1.gif

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
kaki 2 leti bo po moje mir...potem bo pa treba spet malo popucat. Mogoče bi bilo pametno vsako leto - samo bi moral zdaj stestirat če bi doma zvarjeni nastavek odprl....ker drugače je tole s ključi že en mali projekt
smile-1.gif

žal drugačnega praznenja ni...so mi že tako ali tako prej povedali da je to edini način

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Very good!
aplauz.gif

Samo ena pripomba: zakaj si šel namakat grelec v solno kislino?
crazy1.gif
Nažrla je bakreno oblogo in v naslednje pol leta lahko računaš, da ti bo crknil. Grelec se čimmanj drajsa po tisti površinski plasti, še najbolš bi blo, če bi ga na suhem za par minut prižgal in bi obloga sama dol padla (ali pa bi ji pomagal s kako leseno palčko).

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Končno mi je uspelo ščistiti bojler in glede na to kaj sem 'našel' noter.....bom objavil, mogoče še koga zamika da si ga očisti doma.

Gre se za 80 litrov velik bojler Gorenje Tiki, starost pribl. 10 let. Predvidevam da še ni bil čiščen (vsaj v zadnjih 6 letih, odkar imamo to stanovanje definitivno ni bil, prej pa tudi dvomim.

as-PICT73.jpg

Orodje, ki se potrebuje za tako delo:

- gedora št. 55 (tukaj bi se zahvalil uporabiku Hanziju, ker se je sam ponudil, da mi zrihta gedoro, ter jo je seveda tudi zrihtal!)
- izvijač
- solna kislina (30 %, v Merkurju stane 1,2 EUR)
- rokavice (da ti solna ne nažere preveč kože na roki).

yih-PICT73.jpg

ta zadeva na steni, ki je poleg pojlerja je najbrz timer? imas zadevo nastimano na samo poceni tok?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Citat:
Uporabnik ericks pravi:
ta zadeva na steni, ki je poleg pojlerja je najbrz timer? imas zadevo nastimano na samo poceni tok?

jap! Na visoki tarifi se je nabiralo preveč kilovatnih ur, pa je bilo potrebno ukrepat (sanitarne voda pa tudi porabljabo iz dneva v dan več).

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
Uporabnik ericks pravi:

jap! Na visoki tarifi se je nabiralo preveč kilovatnih ur, pa je bilo potrebno ukrepat (sanitarne voda pa tudi porabljabo iz dneva v dan več).
torej imas bojler vklopljen samo pri poceni tarifi? pa ti to zadostuje?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
je pač potrebno v poceni intervalu segreti vodo toliko višje, da potem zadošča za cel dan.

Če ne bi zneslo...imaš potem še vedno opcijo da ga vklopiš za 2 do 3 ure v višji tarifi (primer)....pa imaš tako še vedno glavnino v poceni toku....programator nudi mnogo možnosti nastavitev.

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
585
7
18
zakaj pa bi naj sedaj porabil manj energije? Saj kamen sam ni izguba energije saj se vsa toplota sčasoma prenese po stenah kamna do vode, torej nix ne gre v zrak. Je pa res da morebiti termostat neha deloveti pravilno ko je kamen okol in ti je prej preveč zagreval vodo (in s tem več $$).

Tako da prihraniš ne kaj dost po logiki. Imam prav?

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Računaj, da se je segreval pesek, vode je pa 80 litrski bojler vseboval samo še npr. 50 litrov - segreval si pa 80, le da je bilo 30 od tega brezveznega peska, ki je zasedal volumen in kradel energijo.