Divjad in povzročena škoda

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.086
5.654
113
Nisem vedel da na lase ne trzajo več......mi je blo razloženo da zadržujejo vonj po človeku še 2 tedna in da je to ultimate home made varjanta za odganjat

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:Nisem vedel da na lase ne trzajo več......mi je blo razloženo da zadržujejo vonj po človeku še 2 tedna in da je to ultimate home made varjanta za odganjat
V diplomi so ugotovili drugače. Edino lasje so imeli nek konkreten učinek. Tudi sintetični repelent se ni ne vem kako izkazal.

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
Od kemičnih odvračal imam izkušnje samo s tem kemična ograja (prodajajo tudi pri nas, pa ne bom polinkal da ne bo đabe reklame)
in sicer ob prometnih cestah kot kemična ograja. Procentualno se je povoz zelo zmanjšal, je pa še vedno bil.
Ob njivah ki so še posebej na udaru smo jih nekajkrat kar uspešno uporabili, s tem da je srnjad potem pač šla na sosedovo. ampak za povprečnega slovenca je to bonus :D

Biciklari

Pripravnik
13. sep 2012
558
0
16
za 250€
bonk.gif
pa ja v 20 letih nebo požru fižole jebate!

digg

Pripravnik
10. okt 2008
316
0
16
pff ste se razpisali.
Aja včeraj nisem omenil, da imamo kot odvračalo nastavljeno v loncih kri od kolin (mimogrede smrdi kot 300 hudičev v tej vročini) in na preklah barvne trakove, ki migajo v vetru. Pa ne pomaga nič. Eden je predlagal ograjo; sosed ima ograjeno z tisto oranžno gradbeno mrežo, pa kar preko skačejo, kot da je ni.
Škoda pa vseeno ni zanemarljiva, ker pridelek bo sigurno krepko manjši, sploh v letošnji suši.
Pogrešam soseda "rapšica", ki je pred leti imel št. divjadi pod kontrolo in teh problemov ni bilo...

Danes klical na LD, itak se seveda nihče ne oglasi. Danes zvečer in jutri zjutraj pokličem še enkrat in če se nihle ne oglasi napišem pisno prijavo.

Nazadnje urejeno:

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
Škodo moraš itak pisno prijavit, uporabi oni prvi obrazec ki sem ti ga polinkal. Z odstrelom bo bolj švoh, srne in mladiči so odprti šele s septembrom, zdajle je pa ravno prsk in če imaš srečo bo kak srnjak prišel mim. dvomim pa, da se bo to poznalo na pridelku :D

Ni problem samo ker ni več raubšica, srne so na splošno eksplodirale, zato pa rinejo med bajte in na njive.

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Letos so srne postale zelo domače. Moj vrt redno obiskuje srna z mladičema, lepo pride familija sredi belega dne, se sprehodi po vrtu, pri tem jih prav nič ne moti, da sem na vrtu tudi jaz. Če nanje zavpijem, dvignejo glavo in me zvedavo opazujejo, premaknejo se šele, če grem proti njim, ampak šele ko se jim približam na cca 2 metra. Še na misel jim ne pride, da bi zbežale v bližnjo gmajno.
Če bodo takole nadaljevale pri obiranju pridelkov na vrtu (fižol, jagode, paradižnik, paprike, feferoni - solate nimam), bom jaz začel razmišljat o srninem golažu.
Ja, sej srnice so fletne,drži, ampak golaž pa tud ni od muh....

Pravovernik

Pripravnik
17. maj 2013
281
0
16
Citat:
Uporabnik bula pravi:
Letos so srne postale zelo domače. Moj vrt redno obiskuje srna z mladičema, lepo pride familija sredi belega dne, se sprehodi po vrtu, pri tem jih prav nič ne moti, da sem na vrtu tudi jaz. Če nanje zavpijem, dvignejo glavo in me zvedavo opazujejo, premaknejo se šele, če grem proti njim, ampak šele ko se jim približam na cca 2 metra. Še na misel jim ne pride, da bi zbežale v bližnjo gmajno.
Če bodo takole nadaljevale pri obiranju pridelkov na vrtu (fižol, jagode, paradižnik, paprike, feferoni - solate nimam), bom jaz začel razmišljat o srninem golažu.
Ja, sej srnice so fletne,drži, ampak golaž pa tud ni od muh....

Kaj pa, če bi naredil višjo ograjo? Tudi srne niso supermani.

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Izkušnjo z višjo ograjo je že sprobal moj sosed. Teren je namreč kar prece hud breg - in srne "zgoraj" brez problema preskočijo precej visoko ograjo, problem nastane, ko ne morjo več ven, ker hočjo ven na isti strani kot so prišle noter. Ni fino opazvat srno, ki se ji totalno odtrga, ker ne more iz zaprtega prostora, odprtih vrat pa ne najde.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik bula pravi:
Izkušnjo z višjo ograjo je že sprobal moj sosed. Teren je namreč kar prece hud breg - in srne "zgoraj" brez problema preskočijo precej visoko ograjo, problem nastane, ko ne morjo več ven, ker hočjo ven na isti strani kot so prišle noter. Ni fino opazvat srno, ki se ji totalno odtrga, ker ne more iz zaprtega prostora, odprtih vrat pa ne najde.

je pa golaž toliko okusnejši?

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
V kolikor ti škodo povzročijo zaščitene živali lahko povračilo terjaš od države, mislim da je pristojna institucija za prijavo škode na kmetijskih posevkih Zavod za gozdove oz. Agencija za okolje.
V primeru škode lovnih živali pa morajo škodo izplačati lovske družine, škodo izplačajo iz prodaje/zaslužka iz lova.

Pri nas škodo v vinogradu vsako leto v septembru povzročajo jate škorcev, ki so celo zaščiteni. Edina uspešna obramba je hrup - pomaga plinski top, petarde, rakete, štartne pištole ipd... Ali pa kakšen domači sokol
smile-1.gif
.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.361
9.597
113
EU
Nam so lovci dali mast ki srnam smrdi. Pomaga delno če ni nasprotnega vetra, takrat jim ne smrdi.
Imamo pesiko labradorko, ki jih spravlja v red in naganja proč
grims-1.gif