Disk namesto DVD enote v prenosniku

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.468
447
83
Ima kdo izkušnje z generičnimi ohišji za 2,5" diske, ki jih vstaviš namesto DVD enote v prenosniku?

Recimo tole

Namenske hišne zadeve vem, da so ok, ampak za cenejše prenosnike, za katere proizvajalec ni predvidel tovrstnih nadgradenj je potrebno poseči po 3rd party izdelkih. In sem malo skeptičen kako robustne so stvari, se jih da kakovostno in močno pritrdit... ker optična enota lahko poskakuje sem ter tja, za HDD pa to ni ravno ok.

In kako je z odvajanjem toplote(?), dušenjem vibracij itd.?

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.626
722
113
problem je lahko v čelni plošči, ostale mere so standardne

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Načeloma ni težav s tem. Pozoren bodi samo, da imaš enak priklop v prenosniku. Sam sem se nasral, ker nisem prej vzel optične enote ven iz preveril kakšen priklop je in tako kupil caddyja, ki ni sedel v moj prenosnik.

Pa če misliš vstaviti SSD ti pripročam, da ga daš v HDD slot, HDD pa v tega caddya. Ker ponavadi so ti priključki za optične enote počasnejši in ne boš izkoristil SSDja.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.468
447
83
Bolj me skrbi to, kako se ohišje fiksno pritrdi v prenosnik, če sploh? DVD enote imajo dodaten vijak, katerega mesto je odvisno od znamke / modela, te generične stvari pa verjetno zgolj porineš v prenosnik?

Drug problem je tisto, na kar je opozoril matko. Tam sem se že psihično pripravil na "diy olfa nož & lepilo party"
smile-1.gif

Sicer se še odločam, gre pa za nakup novega prenosnika s klasičnim HDD, ki bo romal na mesto optične enote, na njegovo pa pride SSD. Alternativa je prenosnik z mSATA vmesnikom, ampak ti so redki ko pingvin v sahari, sploh takšni brez SSDja.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.000
1.803
113
Emona / Carnium
Jaz sem caddy privijačil saj je imel luknjo na istem mestu kot ohišje BluRay enote, ki sem jo odstranil.
Čelno ploščo vratc pa sem lahko premontiral.
Caddy pa je bil za moj model prenosnika in ne "generičen". Sem pa nabavil na newmodeus.com. Karkoli boš kupil, poskusi dobiti caddy za tisti model prenosnika. Na ebay-u se tudi najde kaj.

Glede pregrevanja bi težko rekel, da se pregreva, saj disk uporabljam bolj za hranjenje datotek, ki jih večinoma obdelujem na sistemskem disku.

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik titov pravi:
Pa če misliš vstaviti SSD ti pripročam, da ga daš v HDD slot, HDD pa v tega caddya. Ker ponavadi so ti priključki za optične enote počasnejši in ne boš izkoristil SSDja.
Jaz imam tole za SSD - Zunanje ohišje za optični pogon Silverstone SST-TS06 SATA - http://www.mimovrste.com/artik...e-sst-ts06-sata

Je zelo kul stvar, saj sta to dva izdelka v enem:
- caddy za SSD v prostor za optično enoto
- zunanje ohišje za odstranjeni DVD z USB priklopom (samo glej, da comp ni na baterijah, drugače potrebuješ priklopljen napajalnik za zunanjo enoto)

Svetujem, da daš v caddy zgolj SSD in ne HDD, ker:
- ima slabšo zaščito pred tresljaji kot originalno ohišje za prvi HDD (ni vzmetenja)
- slabše odvajanje toplote, predvsem ker ni HDD oblečen v posebno ohišje

Pri hitrostih prenosa je potrebno gledati samo da ti matična (glej Intelove specifikacije za vezni čip) in SSD podpirata SATA III (dvakrat, tako za prvi HDD kot za optično enoto). Za HDD je itak vseeno, ker je prepočasen za SATA III.

Moji rezultati:
-----------------------------------------------------------------------
CrystalDiskMark 3.0.1 x64 (C) 2007-2010 hiyohiyo
-----------------------------------------------------------------------
Sequential Read : 445.192 MB/s
Sequential Write : 232.432 MB/s
Random Read 512KB : 402.294 MB/s
Random Write 512KB : 233.676 MB/s

Random Read 4KB (QD=1) : 22.861 MB/s [ 5581.4 IOPS]
Random Write 4KB (QD=1) : 55.040 MB/s [ 13437.6 IOPS]
Random Read 4KB (QD=32) : 269.099 MB/s [ 65698.0 IOPS]
Random Write 4KB (QD=32) : 219.298 MB/s [ 53539.4 IOPS]

Test : 500 MB [G: 11.7% (26.0/223.2 GB)] (x2)
Date : 2013/01/06 21:07:51

Gre za Intel SSD 520 240GB, test pa je opravljen z random podatki. Za random branje 402MB/s in 234MB/s pisanje z random podatki ni ravno švoh
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Aja privijačiš ga lahko nazaj ja. Pa ploščica tudi mislim, da ne bo problem, imajo nek standarden vtič.

Po možnosti pa lahko najdeš caddy točno za tvoj model, tam pa sploh ni panike za privitje in ploščico.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.869
694
113
Na ebayu imaš ogromno teh caddyjev od kitajcev za ~10€ s poštnino vred. Dobiš jih tudi točno za posamezen tip prenosnika (da se sprednja plošča ujema, ostalo je načeloma identično).

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Caddy pa je bil za moj model prenosnika in ne "generičen". Sem pa nabavil na newmodeus.com. Karkoli boš kupil, poskusi dobiti caddy za tisti model prenosnika. Na ebay-u se tudi najde kaj.
Če ti notri paše običajna optična ne-slim enota, bo šel tudi caddy. Edino ploščico je potrebno dati dol z odstranjene optične enote in jo dati na Silverstone SST-TS06 SATA.

Meni ni šla zlahka, zato sem raje odlomil največji zatič na DVD enoti, ki je držal ploščico - raje kot da bi poškodoval ploščico. DVDja itak ne uporabljam veliko. Ploščica je šla potem lepo na caddy, in izgled je originalen siv - le maje se ne, če potipaš ploščico
grin1.gif

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
KSZ

Si bom sposodil tole temo, da ne odpiram podobne.
Imam prenosnik HP Probook4730s in bi namesto DVD enote dal notri en disk, da se probam znebiti starih IDE diskov, ki jih imam v ohišjih in priklopljene po potrebi preko USB-ja.

A se da te Caddy-e kupiti tudi pri nas ali pa je boljše kar takoj vzeti Kitajca?

Kateri disk bi sploh dal notri? A bi rabil SSD, glede na to, da nekih hudih iger ne igram, močnih programov tudi ni kaj dosti, večinoma je internet in torrenti, kak film v HD na TV-ju... Me pa moti, da si vzame čas za razpakiranje RAR datotek...
10.gif

Trenutno imam notri SATA 750G disk in tako na voljo 2 možnosti:
- obdržim trenutni disk kot 2 in dam notri 120G SSD
- obdržim trenutni disk kot 1 in kupim SATA disk 1-1,5T

Kak nasvet?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.869
694
113
Pri SSDju se precej pozna hitrejša odzivnost sistema in vseh disk-related opravil.
Če res ne rabiš nujno 1-1.5TB več prostora, raje nabavi SSD.

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik Mare77 pravi:
Trenutno imam notri SATA 750G disk in tako na voljo 2 možnosti:
- obdržim trenutni disk kot 2 in dam notri 120G SSD
- obdržim trenutni disk kot 1 in kupim SATA disk 1-1,5T

Kak nasvet?
SSD je dober kot sistemski disk in za začasne datoteke. HDD najbolj ubija, če mora en disk hkrati brati in pisati, torej če je npr. RAR datoteka na istem disku kot ciljna mapa za dekompresirane datoteke. Npr. torrent/emule temp imaš na SSD, dokončane datoteke pa na HDD.

Jaz bi ti svetoval kombinacijo SSD in HDD v prenosniku, saj tako izkoristiš prednosti obeh tehnologij. HDD pusti na originalnem mestu, saj ima zaščito proti tresljajem. SSDji te protitresljajne zaščite ne potrebujejo in so lahko v caddyju. Svetujem Silverstone caddy, zgoraj link v prejšnjem postu.

750GB+120GB bi moral imeti zadosti placa za vsakdanje potrebe. Za arhiviranje pa vzemi zunanji 2-3TB disk. Bolje je imeti podatke na dveh mestih. Če se laptop nekako zmoči, se sesuje HDD/SSD, ti ga kdo ukrade... Pač, backup podatkov je dobro imeti drugje.

Glede HP 4730s - daj notri 8GB RAM (2x4GB; 16GB motherboard ne potegne). Okrasna ploščica gre z DVD enote, če odlomiš desni zatič na DVD enoti. Čitaj več na HP forumu - http://h30434.www3.hp.com/t5/Hardware-Upgrades-Replacements/ProBook-4730s-RAM-Upgrade/td-p/1627407
Samo ta comp se ne bo hotel BIOS bootati s 3 TB diskom (če ni fast boot), lahko pa ga priklopiš, ko se že Windows nalaga. Z 2TB dela brez problemov.

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Citat:
Uporabnik Bush pravi:

Jaz bi ti svetoval kombinacijo SSD in HDD v prenosniku, saj tako izkoristiš prednosti obeh tehnologij. HDD pusti na originalnem mestu, saj ima zaščito proti tresljajem. SSDji te protitresljajne zaščite ne potrebujejo in so lahko v caddyju. Svetujem Silverstone caddy, zgoraj link v prejšnjem postu.

750GB+120GB bi moral imeti zadosti placa za vsakdanje potrebe. Za arhiviranje pa vzemi zunanji 2-3TB disk.

Glede HP 4730s - daj notri 8GB RAM (2x4GB; 16GB motherboard ne potegne).

Hvala za konkreten odgovor.
Predvidevam, da bi bilo dobro tudi TO ohišje, če ne bi potreboval več DVD enote. Je pa zanimiva možnost, da bi ohranil DVD enoto, nikoli ne veš.

Lahko še svetuješ, kateri SSD disk naj kupim? Predvidevam, da mora biti SATA III, čeprav piše, da ima DVD SATA vodilo, ne piše pa, katera je oznaka.

Zunanje diske (čez 3T skupaj) že imam še od stacionarnega računalnika, žal še na IDE vodilu in tako kaj dosti ne morem početi z njimi. Imam jih na USB vhodu po potrebi in v nakup novih ne bom sedaj vlagal denarja.

8GB RAM spomina pa sem vzel že ob nakupu prenosnika.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.869
694
113
Če imaš eSATA na prenosniku, boš lahko z ustreznim kablom priklopil gor obstoječo DVD enoto tudo po tem ko jo boš vrgel ven.

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik Mare77 pravi:
Lahko še svetuješ, kateri SSD disk naj kupim? Predvidevam, da mora biti SATA III, čeprav piše, da ima DVD SATA vodilo, ne piše pa, katera je oznaka.
Z veseljem pomagam. Vzemi Intel 520 ali 330 serijo, minimalno 120GB. Če je podobna cena, raje 520 kot 330. Jaz bi se 335 izogibal, ker je na novem, nepreverjenem procesu in večja možnost, da gre kaj narobe.

Drugače podpira 4730s SATA III tudi na DVD portu, je pa SATA III standard kompatibilnen s počasnejšima SATA II in SATA I.
Vzemi tole - http://www.mimovrste.com/artik...e-sst-ts06-sata - dela tudi DVD enota. Samo priklopi tako napajanje kot USB, še posebej če je laptop na bateriji.

EDIT: Za IDE disk lahko kupiš zunanje ohišje - http://www.mimovrste.com/artik...ata-sataii-crno . Premisli, ali se ti sploh splača, če ta disk uporabljaš samo občasno.

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Evo, naročil ohišje na mimovrste in SSD disk Intel 520 120GB.

Ohišij in nosilecev diskov za IDE pa imam zadosti.

Hvala za pomoč, zvezdice padle
smirk-1.gif

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Jaz sem za DVD kupil zunanje ohišje (nekaj EUR prek ebaya), v katerega daš DVD enoto in jo lahko po potrebi priklopiš prek USB na računalnik. Zaenkrat super funkcionira.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.468
447
83
Omenjeni caddy Silverstone iz Mimovrste že vsebuje zunanje ohišje za DVD enoto, ki jo priklopiš preko USB (resda samo 2.0, ampak bolje kot nič).

Drugače pa da javim moje izkušnje: kupil enak caddy in zadeva lepo sede v prenosnik (Asus N56). Skrb, kako bo zadeva sedla v prenosnik, je bila odveč. Plastika na vratcih ima očitno zatiče na standardnih mestih in lepo snameš "pokrovček" z DVD enote in ga prestaviš na caddy (in obratno). Zraven imam sedaj še prenosni DVD pekač, ki ima kabel elegantno skrit v ohišju
zmaga.gif

Sem pa jaz v caddy prestavil HDD, ker naj bi bil vmesnik za DVD počasnejši (ni SATA3).

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Sem pa jaz v caddy prestavil HDD, ker naj bi bil vmesnik za DVD počasnejši (ni SATA3).
Odvisno od veznega čipa matične plošče. Za Intel HM65 vem, da ima SATA III hitrost, če sta priklopljeni dve SATA napravi (vseeno kje). Če jih je več, potem pade hitrost na SATA II. Novejši tudi naj ne bi imeli slabše kot to.

Vseeno pa caddy ni vzmeten, tako da bo disk imel več udarcev / tresljajev, kar za ploščo, ki se vrti s 90-120 obrati na sekundo ni ravno koristno.