dimniski pozar

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.157
6.968
113
pri taščici
To si ti rekel. Najbrž si preizskusil na lastnem dimniku. Jaz sem v dimnik porinil brenar, pa vem da sem ga spucal.

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
To si ti rekel. Najbrž si preizskusil na lastnem dimniku. Jaz sem v dimnik porinil brenar, pa vem da sem ga spucal.
Kontrolirano zažiganje saj in smole v dimnikih je bilo nekoč nekaj normalnega.
V večstanovanjski hiši, kjer sem nekoč živel, so dimnikarji to nekajkrat uspešno izvedli.
Ne vem, če danes to še delajo, vsekakor pa je to lahko zelo uspešno čiščenje.
Čeprav so takrat bile tuljave visoke preko 30 m. je bil končni rezultat bistveno boljši od čiščenja s ščetkami in kroglo.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz

Torej ce nastimas neko zlato kontrolirano sredino bi pustil lahko toliko casa dokler nebi sam od sebe ugasnil? Torej ko nebi bilo vec materijala bi ugasnil in bil spucan?

Ce pa nebi kontroliral bi se pa zgodilo kaj? Tuljave bi se pregrele in razpadle?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Ko sem se o tem takrat pogovarjal z dimnikarjem, je pojasnil, da se zažiganja lotijo v primerih, ko je tuljava zelo smolnata in ko ocenijo, da ogenj ne bo kjerkoli imel možnost ogroziti karkoli lesenega.
Preden so začeli, so bili obveščeni vsi stanovalci na vertikali, kjer je bila ta tuljava (imela je več priklopov), nato pa je eden stražil pri zgornjih, drugi pa pri spodnjih vratcih.
Glede možnosti, da se kaj pregreje je bila tudi moja skrb, vendar sem dobil zagotovilo, da večje nevarnosti kljub starosti (takrat je to bilo dobrih 60 let) ni.
In še enkrat (da me spet ne bodo kakšni prenapeteži označili za lažnivca) - to se je dogajalo koncem osemdesetih in ne vem, če danes dimnikarji tak postopek še prakticirajo.