Dilema: Gimp ali Paint Net

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.392
253
83
Torej kot sem že v naslovu navedel sem v dilemi kateri program za obdelavo fotografij naj si inštaliram. Za Gimp click . Ima kdo izkušnje z enima ali drugim oz. kako se obnese Paint net?

thx folk

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.590
1.258
113
jaz bi uporabil tistega, ki ima bolj priročno pomoč
tongue-1.gif

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Sprobaj oba ter uporabljaj tistega, ki ti bolj leži? Paint.net ima (je imel?) slabo podporo za kasnejše urejanje tekstov...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Pametnega nasveta ti na znam dat.

Občasno rabim kakšno fotografijo retuširat in sem isto kot ti pošten, se pravi sem iskal free zadeve.

Nainštaliral sem si paint.net, ker je (bil?) zraven gimpa potreben še gtk+ in še nek balast. Se mi ni dalo ukvarjat s tem.

Evo, nisem ti pomagal popolnoma nič. Lahko pa ti stvar še malo zakompliciram - fotografi sila hvalijo Lightroom in Aperture. Obstaja tudi open source alternative, nov RC bo luč ugledal v nekaj dneh:
http://bluemarine.tidalwave.it/

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.392
253
83
Ja tudi meni se mi ni dalo naštimat vse tiste solate, ki jo zahteva Gimp.
Bom poskusil z Paint Net, saj je le par fotk tja pa sem.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Odvisno, kaj rabiš. Če rabiš samo osnovne korekcije, je dovolj že Google Picassa.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Jaz sem za paint.net. Hiter in ima vse kar rabiš tudi za več kot osnovno obdelavo, pa še uporabniki so spisali precej odličnih pluginov. Zamenjal sem ga za photoshop zaradi obdelave slik v raw formatu, bi pa takoj šel nazaj na pain.net če bi to omogočal. Gimpa se pa nikdar nisem navadil, pa tudi tisti balast zraven mi je šel na živce.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Tudi moj glas gre Paint.net. Simple za obdelavo, funkcije so tam, kjer jih pričakuješ in delajo tisto, kar misliš da delajo. Gimpa sem parkrat poskušal uporabljat, ampak nisem prebavljal vmesnika. Sem imel ves čas feeling kot da je slaba kopija photoshopa, čeprav verjamem, da je zmogljivo orodje. Ampak se mi ne dopade.

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.392
253
83
Aaaaah paint net nima orodja za obdelavo raw fotk.
Je sploh kakšne free program, dober seveda, za občasno obdelavo raw fotk?

Fly

Guru
21. jul 2007
2.664
513
113
Tudi jaz sem se znašel v razcepu kaj uporabljati... Že od nekdaj sem uporabljal photoshop in sem v njem počutim kot doma. Sedaj ko začenjam nekaj na svoje pa ogledujem brezplačne variante ampak to niti približno ni to. Stvar ki jo v photoshopu naredim v minuti v gimpu porabim 5x toliko da sploh vem kam naj se obrnem.
Ne vem, razmišljam da bi si kupil licenco za photoshop.

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.392
253
83
Brgo my man, polepšal si mi dan s tvojim linkom. Še zvezdice padajo na ta račun.