Delilniki na radiatorjih

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
pa saj poleti se nič ne plačuje! Torej cifre ki se bojo naštepale prek poletja je ja logično da jih bojo pred kurilno sezono odračunali ter začeli s številčnim prikazom pred začetkom kurjenja.

sergio

Fizikalc
21. jul 2007
2.564
36
48
41
Ljubljana
Torej če jaz tole prav razumem.

Vse radiatorje imam ugasnjene, vsak dan pol dneva luftaim in s tem posledično spustim temperaturo pod teh 21 stopinj. Za vsako stopinjo POD 21 plačujem, kot da bi ogreval, čeprav ne?

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Odvisno od temperaturnega sistema delilnikov.

Dejstvo je, da ko je zrak hladnejši od radiatorja, le ta oddaja toploto, pa tudi če je razlika minimalna, pa tudi če si ga ti z fenom segreval.

Delilnik, ki začne meriti pri temperaturi radiatorja pri 21 stopinjah, delta T je pa pol stopinje, ti to razliko že zajame.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
pri zračenju sploh ni problema
smile-1.gif

spuščaš noter hladen zrak, ki se segreva...v teoriji, tudi če je radiator izklopljen ima vsaj temp. prostora, torej ko vstopa hladen zrak, se segreva tudi na radaitorju (oz. da rečem drugače...takrat tudi radiator oddaja toploto temu zraku).

Vendar gre to za tao minimalne razlike, da nima smiala zgubljat niti elektronskih vrstic tule, kaj šele svinčnika.

Najbolj najedajo pri teh delilnikih ravno tisti, ki so imeli celo zima odprta okna, noter 26 sotpinj, da bi pa zamenjali okna (z vidika prihranka energije) pa tudi ni šans...sobila takoa li tako odprta. Zdaj pa jok in stok kaj bo sedaj, pa da ni pravično in se zapenjajo v neke malenkosti, ki nimajo ne smisla, ne vpliva, e pomena....prej, ko so ga drugi financirali je bilo pa vse super.

Delisniki so bili uvedeni ravno zaradi takih! In prav je, da so bili.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Delilniki še vedno niso pravični, saj ne plačaš samo to kar si ti porabil, amapk tudi kako potraten oz. varčen je sosed/sosedje. Delilnik samo meri tvoj delež porabe glede na celoto. Pravičen je edino kalorimeter, kateri dejansko meri samo tvojo porabo. In sedaj se dogaja, da imajo nova PVC okna, nič ne luftajo in se že pojavlja plesen in ostalo. Ko po rečeš, da je treba prezračit, ne to pa ne, je treba šparat. Joj kolk je teh zgodbic iz blokov, sedaj ko so uvedeni delilniki.

jendomen

Pripravnik
30. apr 2008
357
11
18
Domžale
Lp
Asko tvoje razmišljanje velja tudi za kalirometer, saj boš ravno tako več pokuril, če sosed ne bo nič grel, isto nekateri pretiravajo pri varčevanju,.. Vsak blok moratako ali tako imeti svoj kalirometer in potem se poraba bloka razdeli med stanovalce, glede na deleš ki ga pokažejo delilniki, ne vem kje je tukaj problem.
Se pa strinjam z Vincentom, da se najbolj pritožujejo ravno potratneži, ki so se preje šlepali na račun tistih ki so varčevali.
Saj zanimivo je bilo pri nas že prej. Imamo svojo kurilnico in smo plačevali ogrevanje po kvadraturi, ampak na koncu kurilne sezone se je naredil obračun in razdelil med stanovanja po kvadraturi. In nekaterim ni bilo jasno zakaj še en obrok ker oni so že plačevali celo sezono. Nisi pa jim mogel dopovedat da bi bil ta obračun minimalen, če nebi imeli odprtih oken in radiratorjev skupaj.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
pri zračenju sploh ni problema
smile-1.gif

spuščaš noter hladen zrak, ki se segreva...v teoriji, tudi če je radiator izklopljen ima vsaj temp. prostora, torej ko vstopa hladen zrak, se segreva tudi na radaitorju (oz. da rečem drugače...takrat tudi radiator oddaja toploto temu zraku).

Vendar gre to za tao minimalne razlike, da nima smiala zgubljat niti elektronskih vrstic tule, kaj šele svinčnika.

Gre za princip. Če je radiator zaprt, nima kaj beležit. Zakaj bi plačeval variabilni delež, če nič ne porabiš (ker je radiator stalno zaprt) - temu, da se ogrevaš "od soseda" je namenjen tisti fiksni delež v računu (tisti % na račun lege stanovanja) ...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Čisto za info....

sem ravno našel položnico od Energetike za december 2009....

cena na enoto (verjetno MW ure)...35,0 EUR, položnica 57 EUR.

december 2011....

cena na enoto 39,2 EUR, položnica 43 EUR.

(praktično ob enakih temp. pogojih v stanovanju...med 22 in 23 stopinjami (bolj 23))...jaz stalno v kratkih rokavih.

Malček čez palec..razlika 30 %. Toliko o solidarnosti zadnjih 11 let, odkar imamo stanovanje.
jezen.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Pri nam se pozna že sama varčnost ostalih, saj je skupni strošek ogrevanja bloka bistveno nižji kot lani ob podobnih temperaturah (govorim za november 11). Delilnikov pa zaenkrat še ne upoštevajo, so že pobirali podpise za peticijo (za to so najbolj zainteresirani osamljeni penzionisti v velikih stanovanjih).

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Jaz sem imel prej delež porabe 1,15 sedaj imam 0,92.

Znesek za december pa 38 evrov, stanovanje pa ogrevam prb. tako kot vincent.

@vincent: koliko pa imaš sedaj delež od skupne porabe napram prej?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.974
113
pri taščici
dobil danes prvi obračun za blok na mejl.
Pa le niso naračunali neke porabe. MIslim da je celo nič. Skratka zaenkat zadovoljen, koliko se bo pa to finančno poznalo bomo pa videli.

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Malček čez palec..razlika 30 %. Toliko o solidarnosti zadnjih 11 let, odkar imamo stanovanje.
jezen.gif
Ahm... Jaz plačujem nekje 3'-40% prejšnje cene... Raje niti ne razmišljam več, koliko sem preplačal v vseh teh letih... Mi pa malo pomaga vedenje, da sedaj penzionerji nimajo več kratkih rokavov pozimi v stanovanju
evil.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik olfa pravi:
Jaz sem imel prej delež porabe 1,15 sedaj imam 0,92.

Znesek za december pa 38 evrov, stanovanje pa ogrevam prb. tako kot vincent.

@vincent: koliko pa imaš sedaj delež od skupne porabe napram prej?

sem pogledal. takrat je bil delez 2,09 zdaj pa je 1,47.

dufus

Fizikalc
13. okt 2007
1.927
60
48
kako je s korekcijskimi faktorji, kaj vse se uposteva pri izracunu?
koliko bi po vasem moral imet v mansardni garsonjeri (ena zunanja stena + streha), juzna lega?
te dni enkrat pride razpredelnica, pa da vidim. drugace sem placeval okoli 50 eur mesecno za 28m2. sedaj imam radiatorje nastavljene na 22 stopinj, v bivalnem prostoru je mlacen (v teh dneh celo mrzel - sonce direkt cel dan), v kopalnici pa mrzel ze od zacetka..

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
To se mi zdi bolj merodajno, saj se cena ogrevanja itak skoz dviguje. Moamojim
stupid-1.gif

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
kaj pol, ste zdaj ugotovili kako nategniti te delilnike al ne?

brez težav, celi radiator dol odsraufas :D, pa zamenjas z drugim :D

resno...plačam premalo da bi se mi splačalo, pred delilniki sem plačevač po 170 € prejsnji mesec pa sem imel 70...skupaj s toplo vodo...doma vedno vsaj 22 stopinj...

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
no to možnost z menjavo radiatorjev sem tut jaz že slišal
smile-1.gif
recimo enostavno da pokriješ in narediš mikroklimo, če to sploh pomaga.

čeprav sem tut jaz lani dal samo 250eur za celo sezono ampak letos mislim da bo ene 100eur več.... če bi mel babo ki bi jo konstantno zeblo bi blo pa verjetno čez 500eur....tko sem zaenkrat taprav gurenc in ne vozim nobene domov
smile-1.gif

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
A je to res, da če imaš delilnike na radiatorju in imaš vse ventile zapte pa se greješ s klimo boš še vedno plačalza gretje (tisti obvezni del + kao gretje) ker ta delilnik baje geda razliko temperature. Delilnik je na prednji strani radiatorjev na sredini, tip delilnika je :

qundis WHE 465 ali 466