Delavec na zavod -> postopek in pasti

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Zdravo!

Torej zadeva je pripeljala tako daleč, da je dela enostavno premalo in bo treba dati delavca na zavod.

Ali mi lahko kdo iz prve roke svetuje, kako zadevo izpeljat na najboljši možen način in na kaj vse je treba biti pazljiv, da ne narediš kake neumnosti?

Zanima me predvsem par stvari:

1. Kako se obračuna višina nadomestila, ki ga dobi delavec in kako dolgo ga je upravičen prejemati?
2. Kakšen je postopek in kako dolgo traja ta postopek, da je zaključen?
3. Kaj se da narediti na tem, da bi bil delavec kar najmanj prikrajšan oz. bi čimbolje prišel skozi?

Hvala za nasvete.

Luckana

Pripravnik
29. apr 2009
66
0
6
1.Višina nadomestila se obračunava glede na povprečje zadnjih 12 bruto plač pred prekinitvijo dz. Prejema ga glede na doseženo delovno dobo- Ne vem natančne številke vendar gre mislim da do 5 let = 3 mesece, od 5 let dalje (zgornje meje nevem) = 6 mesecev
2. Postopek traja le toliko časa, kolikor je potrebno da delavec dobi odpoved oz. prekinitev in se zglasi na zavodu. Po mojih izkušnjah je to zelo hitro in tudi nadomestilo ponavadi pride kar z naslednjim mesecem
3. Odvisno na kakšen način je delavec zaposlen (določen-nedoločen čas), od pogodbe in še kaj.

Če želiš napiši na zs kaj več, pa bova videla, če ti lahko pomagam.

Lp, Lučkana

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Da bi ga pa dal na čakanje na delo na račun proračuna , na to gotovo nisi pomislil. Če je delavec dober ga je škoda izgubiti, daj ga za pol leta na čakanje, vmes pa ti bo sigurno rad prišel "na črno" pomagat če boš imel več dela ob konicah.

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Ja? Delavec je full dober ja, pa tud kolega sva, zato mi je malo zajebano tole.

Kako pa to izgleda, če ga daš na čakanje?

Luckana

Pripravnik
29. apr 2009
66
0
6
Te stvari so se rahko zaostrile. Spodaj sem prilepila dva člena iz ZDR, ki govorita o presežnih delavcih. Odvisno je od obsega krize in tvojih predvidevanj kako se bo izšlo. Če pričakuješ, da se bo situacija popravila imaš kar nekaj možnosti, da rešiš tudi drugače.

100. člen

(kriteriji za določitev presežnih delavcev)

(1) Pri določanju kriterijev za določitev presežnih delavcev se upoštevajo zlasti naslednji kriteriji:
– strokovna izobrazba delavca oziroma usposobljenost za delo in potrebna dodatna znanja in zmožnosti,
– delovne izkušnje,
– delovna uspešnost,
– delovna doba,
– zdravstveno stanje,
– socialno stanje delavca in
– da gre za starša treh ali več mladoletnih otrok ali za edinega hranitelja družine z mladoletnimi otroki.
(2) Pri določitvi delavcev, katerih delo postane nepotrebno, imajo ob enakih kriterijih prednost pri ohranitvi zaposlitve tisti delavci s slabšim socialnim položajem.
(3) Začasna odsotnost delavca z dela zaradi bolezni ali poškodbe, nege družinskega člana ali težje prizadetega invalida, starševskega dopusta ter nosečnost, ne sme biti kriterij za določanje presežnih delavcev.

101. člen

(sodelovanje in vloga zavoda za zaposlovanje)

(1) Delodajalec je dolžan obravnavati in upoštevati morebitne predloge zavoda za zaposlovanje o možnih ukrepih za preprečitev ali kar največjo omejitev prenehanja delovnega razmerja delavcev in ukrepih za omilitev škodljivih posledic prenehanja delovnega razmerja.
(2) Na zahtevo zavoda za zaposlovanje delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavcem pred potekom 60-dnevnega roka od izpolnitve obveznosti iz prvega odstavka 98. člena tega zakona.

Lp

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
a ni to tako da država plačuje polovico in ti polovico prispevkov in plače (od 80% ali koliko že dobiva ko je na čakanju) ko je ta delavec na čakanju?

Luckana

Pripravnik
29. apr 2009
66
0
6
Vlada je na redni seji sprejela nekatere novosti in med drugim tudi predlog zakona o delnem povračilu nadomestila plače.

Lepim objavo vlade.

Lp, Lučkana

Nazadnje urejeno: