Dediči v tujini

_mala_

Zelenc'
8. mar 2011
4
0
1
Zdravo, upam, da mi bo kdo znal pomagati, mogoče celo iz lastnih izkušenj.

Problem imata namreč moja starša. In sicer, sta lastnika do 1/4 vsak na določenih parcelah (zemlja ali gozd), na določenih v osminkah, ostala dva lastnika do polnega deleža sta eden iz Avstrije in druga iz Amerike, ampak oba že pokojna. Zapuščinskega postopka ni bilo, saj mrliški listi niso bili nikoli dostavljeni v Slovenijo. Zdaj so po njima trije dediči. Še sreča, da obstaja internet, da sem jih brez znanega naslova našla - na koncu preko facebooka, čeprav je ena gospa stara že čez 70 let. Tako, da kontakt sem končno z njimi navezala.

Moja starša namreč že vsa leta plačujeta za te nepremičnine davek, jih tudi obdelujeta, ti ljudje sploh ne vejo, da so dediči. Ker pa nisva vsaj 51 % lastnika ne moreta oziroma so jima prepovedali iz gozda podirat drevesa za kurjavo. Hkrati tudi ne moreta prodati oziroma niti odmeriti svojega dela.

In zdaj ne vem kako naprej. Ali naj prosim te ljudi naj pošljejo mrliške liste njihovih staršev in ali lahko to vložita in kje moja starša - ali je potrebno za to imeti kakšno overjeno pooblastilo?
V primeru, da bi kasneje hotela prodati, kaj morajo potem ti dediči poslati - kakšna overjena potrdila, da dovolijo prodajo in da se jim deleži izplačajo? To bi bil najboljši scenarij, saj je vse to zemljišče oddaljeno od staršev več kot 30 km.

Prosim za nasvet.

Hvala!

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Citat:
Uporabnik _mala_ pravi:

V primeru, da bi kasneje hotela prodati, kaj morajo potem ti dediči poslati - kakšna overjena potrdila, da dovolijo prodajo in da se jim deleži izplačajo?

Prosim za nasvet.

Hvala!

Temu se reče apostilie.
Skratka, to je pooblastilo za prodajo, ki je s strani sodnega tolmača prevedeno v jezik deržave, kjer se solastniki nahajajo (speto skupaj v obeh jezikih), le ti pa morajo overiti svoj podpis na ministrstvu za pravosodje v svoji državi, ter vam jih poslati.
Potem lahko pooblaščena oseba pri nas namesto njih - v njihovem imenu proda njihov del zemljišča.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Po vrsti:
- če prav razumem sta zk solastnika iz tujine mrtva, tam pa je bilo uvedeno dedovanje, vendar brez predmetnih deležev.
- najprej se mora uvesti dedovanje tudi za te deleže; praviloma v Sloveniji, možno pa da bi tudi upoštevali dedovanje iz države pokojnikov (seveda z vsemi prevodi in overitvami); mogoče je dobra rešitev tudi odpoved dedovanju v korist tvojih staršev (ne vem če je kaka sorodstvena povezava) in "izplačilo" dedičev.
- ko boste imeli v zk novo stanje lastništva pa se dogovarjate za nadaljevanje
- pooblastilo za zastopanje in sklenitev pogodbe je lahko overjeno tudi na slovenskem konzulatu.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.104
1.037
113
Kaj pa tista varianta, da nekako dobiš mrliške liste, potem pa naše sodišče na oglasni deski objavi poziv sorodnikom, ki bi radi dedovali po umrlih, da se v enem mesecu oglasijo?
Al nekako tako.

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Dobi država
evil.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

V Sloveniji je potrebno opraviti dedovanje po umrlih solastnikih.

Če so dediči v tujini ali neznani sledi oklic na oglasno desko sodišča, eno leto, nakar pač sledi odločitev...takim "dedičem" se tudi postavi skrbnik za poseben primer (ponavadi odvetnik), ki zastopa njegove pravice.

V končni fazi sodišče izda sklep o dedovanju in vzpostavi novo solastniško stanje.

Nato pa lahko solastnik poskusi odkupiti delež dedičev, kar verjetno ne bo šlo, ker so bili neodzivni.

Zato pač vloži predlog na delitev solastnine pred sodiščem, ki pač odloči, kakor odloči, praviloma v takih primerih določi izplačilo neodzivnim dedičem (civilna delitev, poleg delitve v naravi itd.)

Izplačilo je seveda na podlagi sodne cenitve.

Neodzivnim dedičem pa se izplača preko sodnega depozita.

Zna bit dolgotrajna zadeva in ne poceni.

---------------------------

Predlagam obisk pri strokovnjaku, imaš pa srečo, ker imaš stik in se bi dalo zadevo v bistvu ekspresno rešiti že na zapuščinski obravnavi....

piagolo

Guru
22. nov 2009
6.938
3.634
113
če so dediči neodzivni, ker so že mrtvi/pogrešani, komu potem izplačajo delež. Na čigav račun oz. kdo ga lahko koristi?

piagolo

Guru
22. nov 2009
6.938
3.634
113
Kaj pa v primeru, da bi eden ali več dedičev želelo razdružitev in je eden izmed dedičev "pogrešan" v tujini. Kako se v takem primeru spelje razdružitev (povrh tega je ta pokojni z neznanim naslovom in njegovih morebitnih dedičev ne najdejo). je v takem primeru treva finančno poplačati, ali razdeliti v naravi ali se njegov delež razdeli med preostale"

_mala_

Zelenc'
8. mar 2011
4
0
1
Se spet javljam. Postopek je nekako takšen, sem se pozanimala še drugje. Najprej mi morajo ti dediči, ki so ostali poslati mrliške liste svojih staršev in vse svoje podatke. Nato se odda vloga za zapuščinski postopek. Pol se pa vpišejo novi dediči. Kako bo naprej pa ne vem, zdaj čakam, da mi ti ljudje pošljejo kar rabim...ampak zna trajat
frown-1.gif
.