Dedek iz ozadja zopet ropoče!

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.801
8.915
113
Moral boš ločiti kaj zagotavlja proračun RS = borčevske pokojnine (na kar se nanaša odločba IP o razkrivanju podatkov) in kaj SPIZ po splošnih predpisih o upokojevanju (na kar se nanaša zadnja zavrnitev IP). In če javnost ne sme prav nič brigat koliko ima redne pokojnine "Micka" iz Fokovcev, jo ne smeta zanimat niti Danilo in Milan.
Priznam dve moji napaki. To je da nisem vedel da borčevske gredo direktno iz proračuna in ne iz ZPIZa. V drugo pa sem še vedno malo v precepu, ker ZPIZ jaz še vedno enačim z Republiko Slovenijo. Ampak OK, če gledamo, da ZPIZ ti izplačuje to kar si si v življenju sam vplačeval, pa naj bo tako.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

BuDi

Guru
6. sep 2007
9.107
5.742
113
In če javnost ne sme prav nič brigat koliko ima redne pokojnine "Micka" iz Fokovcev, jo ne smeta zanimat niti Danilo in Milan.
Ni čisto tako.
Za Francko tudi po zakonu ne smemo vedeti kolik je imela plače, za Danila in Milana pač po zakonu lahko... ker smo jima plačo izplačevali mi.

kot vem g. Milan ni imel v življenju dneva zaposlitve v zasebnem sektorju, g. Danilo pa res ni bil na plečih davkoplačevalcev v času ko je služboval v ZN... ki ga samo financiramo davkoplačevalci...

hgard

Guru
22. jul 2007
4.281
877
113
Ali nima Kučan nek zelo visok dodatek k pokojnini? Spomnim se, da mu ga je Janša hotel vzeti, pa zaradi Tonina ni uspelo.

Recimo tole

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

BuDi

Guru
6. sep 2007
9.107
5.742
113
Ali nima Kučan nek zelo visok dodatek k pokojnini?
Pss, tega ne smemo vedeti. kaj pa ti veš če nima Francka tudi dodatka k pokojnini, a?

btw. med tem ko vsi plešejo na viže, kako je treba da bogati plačujejo več. je kar "mindblown" da imata Danilo in Milan ob tej penziji brezplačen javni prevoz, kot Francka.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.683
5.114
113
Ni čisto tako.
Za Francko tudi po zakonu ne smemo vedeti kolik je imela plače, za Danila in Milana pač po zakonu lahko... ker smo jima plačo izplačevali mi.

kot vem g. Milan ni imel v življenju dneva zaposlitve v zasebnem sektorju, g. Danilo pa res ni bil na plečih davkoplačevalcev v času ko je služboval v ZN... ki ga samo financiramo davkoplačevalci...
Malo si se "zamešal". Tudi Francki lahko plačo plačujemo "mi" (iz davkov verjetno misliš) če je zaposlena v "neproduktivnem " javnem sektorju.
Pa ne mešat krompirja in jabolk - plače JS so javne, starostne pokojnine tam bivših zaposlenih pač ne.

Predvidevam da ima Danilo iz časa službovanja v ZN od tam penzijo še dodatno k naši, kot jo imajo recimo nekateri gastarbajterji iz Nemčije, ko dosežejo tam pogoje za upokojitev in če imajo tudi tukaj dosežene te pogoje (staros + minimalna delovna doba).

Ali nima Kučan nek zelo visok dodatek k pokojnini? Spomnim se, da mu ga je Janša hotel vzeti, pa zaradi Tonina ni uspelo.

Recimo tole

Vsi bivši predsedniki in predsednica ko so/bodo upokojeni prejemajo ta dodatek. Janševa "akcija" je bila takrat "juriš na Kučana" ker je bil takrat edini bivši upokojeni predsednik. Lahko pa IJJ kandidira proti Musarci na naslednjih volitvah za predsednika in bo tudi on imel ta dodatek.

B81

22. jul 2007
40.218
12.800
113
Saj ravno v tem je point - nimata jih, zato pa imata "navadno starostno" pokojnino tako kot velika večina upokojencev. To da je le-ta povezana z njunima funkcijama in posledično visokimi vplačili v sistem SPIZ pa pač rezultira v višini.
Če se ne motim, je najvišja starostna penzija še vedno omejena navzgor.

MimoGrede: verjetno bosta tudi IJJ in RG imela podobno višino penzije.
Kaj pa posebni dodatki? Saj ni tezava z max.pokojnino, ampak cemu dodatek? Potem naj pac uzakonijo posebni dodatek za vse predsednike in bo mir.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.683
5.114
113
Tukaj imaš obrazloženo vse v zvezi s t.i. Kučanovim dodatkom k pokojnini. Samo on ga prejema, ker ko se je leta 2012 v času Janševe vlade spreminjal zakon so poslanci menili, da ni prav, da se spreminja za nazaj. Drnovšek in Kučan sta bila takrat edina bivša predsednika s pokojnino, s tem da je bil Drnovšek že mrtev, Turk pa je bil tik pred zaključkom funkcije in to zanj ne bi več veljalo.
Pač pehca ker se "murgeljski škrat" še ni odpravil delat družbe ostalim pokojnikom.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.683
5.114
113
Zadnji podatki so bili 2.200 max penzije + dodatek do 80% predsedniške plače, ki je (podatek iz sredine 2025 po reformi) dobrih 5.700 € BRUTO, kar je nekje 3.400 neto, 80% je 2,700, torej je dodatka 500€, pa ajde če sem kje falil ga je 1.000€.

Evo pozabite tisto zgoraj:

Najnižje in najvišje​

Po podatkih iz mesečnega statističnega pregleda Zpiza za maj letos (2025) je starostna pokojnina, odmerjena za 40 let pokojninske dobe, od najnižje pokojninske osnove znašala 774,67 evra, odmerjena od najvišje pokojninske osnove pa 3.098,67 evra.
Zakonsko določena najnižja pokojnina je bila 352,58 evra – najmanj toliko dobi upokojenec, ki je pridobil pravico do starostne pokojnine in ima dopolnjenih najmanj 15 let zavarovalne dobe. Najvišja izplačana pokojnina pa je bila maja letos 4.387,75 evra. (verjetno je to Kučanova).

Očitno gre dodatek na bruto predsedniško plačo. Najvišja redna pokojnina je 3.100 € + predsedniški dodatek cca 1.300€.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.683
5.114
113
Pokojnine, višje od 3.000 evrov, prejema 3.272 upokojencev. Pri tem gre za podatke o starostnih pokojninah, ki ne vključujejo vdovskih, družinskih in invalidskih pokojnin.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
45.730
6.047
113