Debelina toplotne izolacije pri mansardi

BeerBelly

Pripravnik
5. dec 2007
445
1
18
Obišči stran
Koliko toplotne izolacije (steklena volna) priporočate pri izolačiji strehe mansarde? Se mi zdi da je do zdaj vsak mojster ki sem ga vprašal odgovoril drugače. Od 15-30 cm. Kakšne izkušnje imate pa sami?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
namesto steklene kameno. debelina odvisna od denarnice in prostora. vsekakor vzemaj koeficient 0,34 in n e0,40 ali 0,45. potem pa če gre sma 15, bo 15, če gre pol metra, naj gre pa pol metra. nikoli ni preveč glede izolativnosti.

pa dobro se pogajaj in definiraj pri mojstrih. teli knaufarji so eni boljših.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
na pm s elahko amrsikaj zmeniva, če si iz okolice lj

drugače pa dp5 če se ne motim za ravnine in trio 035 za poševnine, med špirovce.

če se boš menil za celotno izvedbo z mojsti natančno specificirajte material. ker se rado zgodi, da se reče 40 cm izolacije, pol pa to ni ne tervol 0,35, ne ursa 0,35, ne 0,40, celo elf ne, ampak je isover recimo. in cena je 1:3.

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Jaz sem med špirovce in škarnike natlačil 25 cm Novoterma. Potem sem pred polaganjem knaufa dodal še 15 cm. Ker sem delal sam, je bila cena zanemarljiva v primerjavi s celotnim stroškom (debelina 25 cm, cca. 80 kvadratov je prišlo nekje 120-130 tisoč tolarjev). Kar se zime tiče sem zelo zadovoljen z izolacijo, poleti pa bomo še videli (mansarda).

BeerBelly

Pripravnik
5. dec 2007
445
1
18
Obišči stran
Natlačil? Ali to pomeni, da si dal več izolacije kot so špirovci široki (recimo 14 cm špirovce, daš pa 20 cm izolacije vendar jo "stisneš")

Se to da?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik softi pravi:
na pm s elahko amrsikaj zmeniva, če si iz okolice lj

drugače pa dp5 če se ne motim za ravnine in trio 035 za poševnine, med špirovce.

če se boš menil za celotno izvedbo z mojsti natančno specificirajte material. ker se rado zgodi, da se reče 40 cm izolacije, pol pa to ni ne tervol 0,35, ne ursa 0,35, ne 0,40, celo elf ne, ampak je isover recimo. in cena je 1:3.

In kaj potem če je Isover ? Cena je za primerljive tipe do centa ista v npr. Kalcerju in tudi sama izolacija je prav tako dobra.

gretzky

6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik BeerBelly pravi:
Natlačil? Ali to pomeni, da si dal več izolacije kot so špirovci široki (recimo 14 cm špirovce, daš pa 20 cm izolacije vendar jo "stisneš")

Se to da?

Da, med špirovce sem jo natlačil. Mislim, da je višina špirovca 18 cm (škarniki so bili takšne dimenzije), jaz pa sem natlačil 25 cm izolacije. To je izolacija v roli, ko rolo odpreš, se sama debelina izolacije poveča. Je priporočljivo da ni stisnjena, ker se izolativnost nekoliko zmanjša, se pravi če 10 centimetrsko izolacijo stisneš na npr. 7 cm, je izolatinost slabša kot če ji pustiš 10 ali več cm prostora. Jaz sem itak dal dve plasti (15+10 cm). Nad knauf plošče pa sem dal 15 centimetrsko izolacijo, prostora pa je bilo cca. 16-17 cm.

gretzky

6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Ker je pri 25 cm rahlo stisnjene izolacije boljša izolativnost kot pri 10 cm nestisnjene. Pa še razlika v ceni ni bila velika.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik softi pravi:
naj vsak sam preveri cene in naj oceni koliko bo dal za 20 cm izolacije.
vsi pa vemo, da se kvaliteta večino plača.

Seveda se kvaliteta plača, zato pa je več različnih tipov izolacije. Ne pa sedaj Isover kritizirati, ker ti slučajno forsiraš Tervol ali kaj drugega kupcem. Isover Uniroll ima prav tako 035 , medtem ko ga ti uvrščaš nekam za ELF zadaj.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.270
1.906
113
kot je že bilo rečeno...daj toliko kot je prostora oz. raje ga še malo naredi.

15 cm v mansardi ni nič! Boš poleti švical ko pri norcih.

Osnova naj ti bo 30 cm, če je možno še podeskaj (zaradi fanega zamika...poišči na netu članek o: Zaščita mansarde pred vročino poleti (mislim da je avtor Grobovšek)...pa si preberi...je super napisano).

Izbira materiala...načeloma je vseeno ali uporabiš stekleno ali kameno volno....le pri kameni imaš problem kako vse skupja dostaviti do doma (kar običjano pripeljejo) ter kako dostaviti do mansarde (Steklena volna je pač zvita v roli, ter 5 x manjša kot potem ko jo razdreš).
Lambda izol. materiala naj bo vsaj 0,040 W/m2K. NIžje ni treba iti..ker ne boš toliko profitiral, kot boš več plačal (sploh če bo govora o predlagani debelini 30 cm ali več).

'Mojster' ki ti predlaga 15 cm mu ti predlagaj da gre počasi v penzion.

BeerBelly

Pripravnik
5. dec 2007
445
1
18
Obišči stran
Jaz sem govoril o 15-30 cm steklene oz. kamene volne. Sama streha je sestavljena iz kritine, zračnega kanala, sekundarne kritine ter nato podeskana. Lahko pa, da si tudi ti govoril le o debelini volne in sem te jaz narobe razumel :p

Na Ursini strani sem prebral da priporočajo nekje 20-25 cm izolacije, sestavljene iz dveh slojev, ki sta prečno postavljena drug na drugega. Najbrž bom nekaj podobnega naredil tudi sam.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik softi pravi:
če me spomin ne vara je isover 035 cenejši od urse 035 in slednja od tervola 035

Priporočene cene za prva dva so povsem iste in tudi Isover je lažje montirati, ker ima še poseben sloj nanešen na volno, tako da se zadeva manj praši in lažje jo je rezati.

Prednost steklene volne pred kameno je pa še pakiranje, kjer je steklena volna vedno stisnjena vsaj 1:5 in to pomeni 5x manj sprehodov po stopnicah z balami in še ene sobe nimaš potem do stropa zametane s tem materialom. Prav tako jo z lahkoto narežeš na željeno širino, ker je pač v roli.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
vsak hvali tisto s čimer lažje dela.

tervol je kvalitetnejši, a se delavec sprehodi 100 krat ali 500 krat mi je pa vseeno. glede sobe pa tudi ni problema, saj ko gradiš ne živiš v hiši.

sam bi, če bi pšonavljal zkodbo naredil zopet s tervolom. opcija je edino tisto celulozno polnilo, ki bolje zapolni, pa lažje je delat.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.270
1.906
113
Tudi jaz sem govoril o debelini izolacije.

In če je možnost (prostor) daj 30 cm oz. temu primerno prilagodi knauf, da boš dosegel to debelino.

To da oni priporočajo 20 - 25 cm je labavo. 10 let nazaj so priporočali 10 - 15 cm, čez 5 let bojo pa 30 cm...a boš potem čez pet let spet odpiral streho?

Uporabljeni material: steklena ali kamena volna....je isti drek! Nobena ni boljša od druge - logično pa je da bo vsak ponudnik svoje hvalil.

Kot že napisano...za izolacijo z lambdo 0,035 boš totalno preplačal glede na efekt, ki bo napram 0,040!

Izračun:

Pri podeskani strehi (colarce oz 2,5 cm debeline), uporabljenih 30 cm izoalcije, ter zaprto s knaufom (12 mm):

- uporaba izol. materiala z lambdo 0,035: Koeficient 'stene' k oz U = 0,11 W/m2K
- uporaba izol. materiala za lambdo 0,040: k oz U = 0,13 W/m2K

Razliko v nabavni ceni ceni pa si izračunaj sam (potrebna kvadratura * debelina * cena po kvadratu izolacije).
Če maš podatek o cenah napiši...pa naredimo izračun v koliko letih se ti investicija povrne (glede na boljšo izolativnost 0,02 W/m2K).

Oz. napiši kvadraturo strehe, ter ceno (verjetno jo veš) po kvadratu za debelino 10 cm...od 0,035 in 0,040.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
zdej ga pa serješ. pa sem te imel za zanesljiv vir informacij.

z boljšo lambdo bo preplačal, tako kot bo preplačal slabšo lambdno v priemrjavi s še slabšo. in 30 cm bo preplačal v primerjavi z 25 cm.

pri izolaciji je edino merilo denarnica. če ima sredstev za 0,035 in pšol metra je to super. se bo poznalo skozi cleo elto, naslednjih 50 let. če pa ima za 5 cm 0,040 je pa to še vedno bolje kot nič.

podobne zgodbe vedno poslušam tudi okoli fasade. zakaj 14, če lahko 12, zakaj 16, če lahko 14...

zanimivo je pa to, da okna pa veliko raje nabavimo 0.9 v primerjavi z 1.1. 0,7 je pa spet bav bav.

manjši lambda, večja debelina, boljša izloativnost.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.270
1.906
113
eh ja...

logično da večje je boljše je. Samo volna z 0,035 stane od 30 do 50 % več kot volna z 0,040, Razlike pa je pri debelini izolacije 30 cm natanko k=0,02 !

In če je govora od 100 do 150 kvadratih....vržeš v prazno konkretno vsoto denarja - za minimalno razliko.

Zato je bolje da to razliko nameniš v 3 slojno zasteklitev pa imaš namesto k=1,1 raje k=0.7...toej profitiraš 35 % na izolativnosti oz. 0,4 po faktorju.

To skušam dopovedat!

Ker prihaja do cenovnega nesorazmerja med izolacijama 0,035 in 0,040.