Davčna olajšava

Car

POSTman
4. avg 2007
8.507
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Slabo leto nazaj sem se razšel s svojo. Za oba otroka ( najinega skupnega in mojega od prej) je imela olajšave in je seveda dobila precej dohodnine nazaj. Sedaj bi seveda rad tudi jaz uveljavljal olajšavo za pol leta zase za skupnega otroka in seveda za drugega, ki sploh ni njen v celoti za 9 mesecev, ker potem je začel hoditi v službo. Pravi, da sedaj ona skrbi za oba otroka!? Res je, da je otrok bil dodeljen njen, za njega plačujem preživnino, ampak po moje lahko tudi jaz uveljavljam olajšavo?
Kje se dobi obrazec, kam je potrebno poslati?

erikson

Guru
25. avg 2007
22.365
6.152
113
114. člen ZDoh-2-NPB24: Posebna olajšava (Zakon o dohodnini)

(11) Če se zavezanci ne morejo sporazumeti, kdo izmed njih bo uveljavljal posebno olajšavo za istega vzdrževanega družinskega člana, se prizna vsakemu zavezancu sorazmerni del olajšave.

(12) Za otroka, za katerega zavezanec na podlagi sodne odločbe, sporazuma ali dogovora o preživljanju, sklenjenega po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, prispeva za njegovo preživljanje, lahko zavezanec uveljavlja posebno olajšavo. Če je prispevek zavezanca manjši od njemu pripadajočega dela posebne olajšave ali če zavezanec ne prispeva za preživljanje otroka, se razlika do njemu pripadajočega dela ali celotni del njemu pripadajoče posebne olajšave prizna staršu, kateremu je otrok zaupan.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.507
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Če prav razumem se splača dogovoriti, naj otroke uveljavlja tisti starš, ki ima večjo plačo. Ok, ampak kako si potem ta denar oba razdelita, saj je nakazan tistemu, ki ima večjo plačo? Tega problema v primeru, da oba uveljavljata olajšavo ni, ampak potem je skupna cifra manjša? Drži?

pioneer

Pripravnik
11. dec 2014
632
14
18
Če maš višjo plačo in lahko prišparaš več se zmeni z bivšo da ti uveljavljaš v celoti, pa ji potem daj polovico v gotovini pa je. Win win za oba ;)

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Nima smisla, uveljavlja naj toliko, kolikor se mu zakonsko prizna, pa nima smisla mutiti z bivšo, ker je že dovolj povedal s stavkom "Pravi, da sedaj ona skrbi za oba otroka!?*

pioneer

Pripravnik
11. dec 2014
632
14
18
Zakaj bi se odrekel, ce lahko s tem vsi pridobijo. Dvomim da bo mati otroka temu oporekala. Ta "olajsan" denar pa lahko da na otroski racun, da bodo imeli otroci kaj v prihodnjosti. Cilj je, da se otrokom omogoci nekaj vec zato so tudi olajsave za vzdrzevanje le teh... Kakrsni koli zakonski nesporazumi bi napram otrokovi prihodnjosti morali biti pozabljeni.

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.715
68
48
Upam, da bo tukaj dovolj vidno da ne rabim delat nove teme...

Ali lahko jaz tudi očeta navedem kot vzdrževanega člana?

Živimo na istem naslovu in jaz plačujem vse račune za hišo, lani cca 4k za plin, elektriko, rtv in podobno. On ima neko penzijo, nekaj pod 600 na mesec ampak pač ni prispeval k stroškom.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Uveljavljal bi ga lahko, če bi imel oče na voljo manj kot 2.400eur lastnih sredstev na leto.

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.715
68
48
Se mi je zdel, saj sem bral da more imeti manj od olajšave ampak vseeno raje še vprašam. Hvala. Še ena taka malo smotana ampak ajde, iščem dnar:

Sin se mi je rodil 31.12.2018. Ga lahko za lani uvevljavljam? Za celo leto, sploh kaj? Itak so bili stroški za priprave še preden je prišel.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Se mi je zdel, saj sem bral da more imeti manj od olajšave ampak vseeno raje še vprašam. Hvala. Še ena taka malo smotana ampak ajde, iščem dnar:

Sin se mi je rodil 31.12.2018. Ga lahko za lani uvevljavljam? Za celo leto, sploh kaj? Itak so bili stroški za priprave še preden je prišel.
Prizna se ti olajšava za december, torej znesek dobrih 200eur.