Saj se hecaš, ne? Deklaracijo neodvisnosti primerjaš s kultom osebnosti? Več bi pričakoval od tebe.
Mislim...najprej hvala za čislanje, ampak v Deklaraciji neodvisnosti je kar nekaj mitov. Se popravljam: sama Deklaracija neodvisnosti ni mit, je resničen zgodovinski dokument, ki je nastal s specifičnim namenom...
Že v drugem odstavku deklaracije sta dve izmišljotini, ki jih preprosto ni. "Created & equal" v enem mitu o tem, da "...all men are created equal...". Mi (še posebej moški) v to lahko verjamemo, nikakor pa to ni res. Torej, mit.
Kult osebnosti, je sicer ožji pogled od tega, kar sem jaz imel v mislih, ampak okrog Tita in KP je bilo ravno tako veliko mitov. Nekaj so jih dali tudi na papir, kjer so edino tudi živeli...
Moj namen ni žokati v Deklaracijo neodvisnosti ali Titeja. Sem želel narediti digresijo na mitomanijo...brez mitov, ni možno delati red. Rabiš mit in dovolj vernikov, ki v ta mit verjamejo. Giljotina pa vedno prav pride, za skeptike in domorodce.
Še en tak primer so kaste pri hindujcih...totalen mit, v katerega verjamejo in v skladu s sistemom tudi živijo.
Nekdo je lepo povedal, kdo so Jugo nostalgiki? Ljudje, ki so pomagali ustvarjati to skupnost ali pa so bili takrat mladi, polni življenja, zaljubljeni, verjeli so, da so lahko brezskrbni, z life-time službami itd...top šit mental state pač. So verjeli v mite?
Tako, da jaz verjamem, da nihče eksplicitno ne praznuje povojnih pobojev, ko 25.5. zakurbla roštilj na balkonu enosobnega stanovanja.