Dajatve od plače

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Enkrat jih plača delavec od svoje bruto plače (oziroma to po zakonu stori njegov delodajalec), drugič pa jih na njegovo bruto plačo plača še delodajalec. Imamo pač tak (butast) sistem. Zato pa obstajajo izrazi bruto, drugi bruto, stroški plače, stroški dela...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ja, samo zanima me, če je kaki (pa čeprav "namišljeni") razlog za to, ali smo to "podedovali", ali pač nekak.
Ker na prvi pogled zgleda kot nepotrebno kompliciranje (aka "birokracija na birokracijo").

hgard

Guru
22. jul 2007
4.096
590
113
Če bi bili socialni prispevki prostovoljni, bi se delavec lahko izognil plačilu svojega dela, delodajalec pa ne. Pa v statistiki je običajno bruto plača (brez prispevkov delodajalca).

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
22% se sliši bolje kot 37%.

Tako delavec plača "samo" 22%, 15% pa gre v breme izkoriščevalskega kapitalista, kar povprečnega Janeza itak ne zanima. Oz. temu še pritrdi, češ saj firme imajo itak denar, naj kar one plačajo namesto mene.

Vsi srečni, blagajna prazna, normalni ljudje bežijo, tuj kapital se ozira drugam... priceless
rolleyes-1.gif

Mladinec

Fizikalc
11. jun 2009
316
26
28
Ptuj
ksz

Zato, da se ohranja netransparentnost sistema. To je dobrodošlo predvsem pri manipuliranju v medijih te za razne mednarodne primerjave. Eno ali drugo izpustiš in je lahko rezultat analize čisto drugačen, odvisno za kakšne potrebe jo delaš.

Sicer pa si mislim, da je zgodovina nekako takšna, da je nekega dne bilo 22% premalo in je država pogledala kje naj vzame. Ker delavcem neposredno niso hoteli vzeti (ni dobro za rezultat na volitvah) so pač vzeli delodajalcem (ki pa s(m)o kot je že ugotovil blazko) izkoriščevalski kapitalisti in se nam tak ne bo poznalo...

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.829
113
V razmislek. Odličen članek madžarskega blogerja Jakab Andor-a, objavljen v Financah. Se splača zadevo v celoti prebrat, sicer se nanaša na Madžarsko, vendar v Sloveniji žal ni dosti drugače. Ko sem prebral zadevo sem ene 5 minut ostal brez besed...
Razlog, zakaj vam ne dam službe

tomi

Guru
1. sep 2007
18.697
9.913
113
40
MB
no vseeno ti povem, da je še nadaljevanje članka, da ne boš komaj čez en teden bral
smile-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.829
113
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
no vseeno ti povem, da je še nadaljevanje članka, da ne boš komaj čez en teden bral
smile-1.gif
Eh, tisti mi ni bil tako zanimiv... Tako da sem ga že predelal...
cool-1.gif

Thorex

Zelenc'
6. dec 2011
10
0
1
Tko kot je je tudi lažje biti bolje ocenjen v kakšnih mednarodnih statističnih raziskavah. Absolutno je nekaj, relativno pa drugo, ko predstavljaš obremenitev plače.