Da spet začnemo temo meglenkarjev

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.053
69
48
Aha, in kaj ti pomaga? Ali neha potem padat dež? Ali ti brisalci z zadnjo meglenko bolje brišejo? Ali ti vklopi rainvision? Kaj za vraga si izboljšaš, če prižgeš zadnjo meglenko?

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Daj odgovori kolikšen je "domet" prednjih meglenk in potem izračunaj hitrost, ki ti omogoča ustavitev v tem dometu, pa boš dobil odgovor o "smiselnosti" vožnje s prižganimi sprednjimi.
Če meglenke ne prispevajo bistveno k osvetlitvi cestišča potem tudi ne prispevajo bistveno k bleščanju. Če imam sam le občutek, da z meglenkami bolje vidim potem imaš tudi ti zgolj občutek, da je zaradi meglenk večji blesk.

PS- in zakonsko je uporaba meglenk dovoljena med drugim tudi v dežju

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.053
69
48
Ne vem zakaj je folk pri uporabi zadnje meglenke tak samarijan. Pri uporabi drugih, neprimerno bolj potrebnih svetlobnih znakov, pa jih boli ku**c. Mene osebno boli ku**c, če sem od zadaj viden na 500m ali 50m. BTW žmigavce redno uporabljam.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Daniel pravi:
Mogoče še kakšen citat iz tega omenjenega zakona?

Lahko se uporabljajo v kakšnem nalivu, ko je vidljivost manjša od 50 metrov, in ne ko pada kakšna rosica.

http://dne.enaa.com/E-svet/E-druzba/Uporaba-meglenk-kriva-za-stevilne-prometne-nesrece.html
Zagotovo obstajajo tudi študije o številnih nesrečah zaradi zmanjšane vidljivosti ob dežju.

Dolžina snopa zasenčenih luči je med 40 in 80 m. Torej lahko praktično ponoči vedno uporabljamo meglenke, saj je vidljivost manjša od 50 m
evil.gif

PaviGFY

Pripravnik
13. dec 2011
407
3
18
Mene pa recimo meglenke sploh ne motijo. Ne sprednje ne zadnje. Pa jih sam sploh ne uporabljam (mogoče 1x 2x letno).
Raje žmigavce uporabljajte pa ne se mi vozit s dolgimi lučmi v gostem prometu.
Če se vam preveč blešči morate upoštevati, da mogoče potrebujete pregled pri oftalmologu.
LP

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Citat:
Uporabnik Tony_Clifton pravi:
Citat:
Uporabnik rocky9 pravi:
Citat:
Uporabnik sid911 pravi:
Je že sploh komu uspelo meglenkarja na kakršen koli način prepričati, da jih je ugasnil?

Meni je...parkrat sem dobil folk zadaj, ko so imeli meglenke, pa sem jim prižgal zadnjo meglenko pa so hitro ugotovili da imajo vklopljene spredaj
smile-1.gif

Tudi slučajno ne razumem kako te lahko motijo sprednje meglenke pri vozilu, ki vozi za teboj? Prav zares! Ali mi lahko razložiš kako in zakaj te motijo?

Poleg tega upoštevaj, da je vozilo za teboj, lahko zadnje v koloni v pogojih slabe vidljivosti. Tako vozilo MORA imeti prižgano zadnjo meglenko. Na žalost obstajajo proizvajalci avtomobilov, ki ne omogočajo ločenega vklopa prednjih in zadnjih meglenk, ampak je pogoj za vklop zadnjih meglenk tudi vklop prednjih!
Ne razumem tistih, ki jih motijo sprednje meglenke pri nasproti vozečih vozilih, še manj pa razumem tiste, ki jih motijo sprednje meglenke pri vozilih, ki vozijo zadaj!
confused-1.gif

Bolj pazi na cesto in manj igraj šerifa - bo za vse boljše.

Zadnjo meglenko jim vklopim zato, da zaprejo prednje meglenke in je nimam prižgane cel čas, ampak samo vklopim za sekundo, dve in nato jo sklopim. Povej ti meni zakaj bi rabil prednje meglenke, ob tem ko si nekomu na riti in je vidljivost normalna?? A zato, da tisti pred tabo ve, da si ti prišel zadaj z novoletno okrašenim avtom? Drugače pa, če je za mano me ne moti, če ima prednje meglenke vključene, ampak da jih ima vključene brez potrebe je tudi neumnost...potem bom jaz imel stalno vključene dolge luči, ker meni tako paše, pa čeprav bi bile dolge luči čisto brez potrebe (tako kot temu zadaj paše imeti vključene prednje meglenke brez potrebe).
Ti tudi bolj pazi na cesto, ker zgleda da ne gledaš kaj se dogaja za tabo na cesti...da ne boš komu kdaj skočil na prehitevalni pas, pa te bo nagazil...

V primeru slabe vidljivosti pa nima kaj voziti par metrov za mano oz. za drugim voznikom (lahko vozi, ampak si je sam kriv, kar se zgodi z njim), saj je tudi ta pred njim v slabi vidljivosti, torej lahko hitro pride do nesreče.
In ja, vem da obstajajo taki proizvajalci avtomobilov ( v bistvu je večina avtov takih, kot si napisal).
V koloni (na AC) mora itak imeti prižgane vse štiri, če se na hitro zmanjša hitrost in ne samo zadnje meglenke vključene (posledično prednje), tako da...na navadni regionalki, pa se mi še ni zgodilo, da bi vozil veliko časa v koloni in bil v slabem vremenu (takem, kjer bi se potrebovalo meglenke).

Nazadnje urejeno:

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Sam kadar sem na cesti sam v dežju skoraj vedno vklopim meglenke, ker se z vklopljenimi meglenkami precej lepše vidi cesta in črte na njej...

Jih pa seveda ugasnem, če koga srečam.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik fikus pravi:
Sam kadar sem na cesti sam v dežju skoraj vedno vklopim meglenke, ker se z vklopljenimi meglenkami precej lepše vidi cesta in črte na njej...

Jih pa seveda ugasnem, če koga srečam .
zmaga.gif

Teleta nevzgojena tega seveda ne počnejo.

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Tudi mene meglenkarji ne motijo, malce me pa motijo razni novejši kombiji, ki imajo luči zelo visoko in svetijo naravnost v bučo, to me pa moti.

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Uporabnik fikus pravi:

Jih pa seveda ugasnem, če koga srečam .
zmaga.gif

Teleta nevzgojena tega seveda ne počnejo.

V bistvu se prav čudim, da vsaj dolge luči še kdo ugaša, ko koga sreča.
Sicer pa mene bolj kot meglenke motijo tiste močne ksenonske luči modre barve, verjetno doma zmontirano-pri njim me pa prav zaskelijo oči.

Komaj čakam, da bodo avtomobili vozili sami in mi ne bo več treba gledati ceste
wink-1.gif

krko

Guru
5. sep 2010
2.697
1.397
113
ksz

Meglenkarji so bili tudi danes v akciji.

V prevoženih 65km, srečal 3 s prižganimi prednjim meglenkami.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.878
107
63
štajerska
najraje imam meglenkarje z dolgimi lučmi na mokri cesti. danes srečal vsaj 10 pacientov.
preklop na kratke luči očitno ni več v modi

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik Daniel pravi:
Telex, ne piši neumnosti. Pri vsej svoji modrosti bi lahko vedel, da svetloba nima enakega odboja če jo gledaš iz svojega vozila, kot če jo gledaš iz nasproti vozečega. Če ne vidiš na cesto pri kratkih lučeh naj ti na servisu porihtajo žaromete, ne pa da vklapljaš dodatne luči. Argument, da z megenkami bolje vidiš pa je kratkomalo bedarija, če jaz, ki še dobro vidim ne vidim z meglenkami nič bolje kako bo potem nekdo, ki vidi slabše od mene z meglenkami videl bolje (tiste 3 metre kolikor svetijo).
Svetloba že ima enak odboj, vprašanje je le, kam fotoni gredo
evil.gif

Da bi mi avtomehanik izboljšal vid, pa verjetno ne bo šlo. Z leti pač oko postaja vedno bolj motno in potrebuje več fotonov, da vidi enake podrobnosti kot mlado oko pri sveči.
evil.gif

Drugače pa- neumnost ali pa ne- motijo te luči, katere (po tvoje) itak ne svetijo, ne motijo pa te žarometi tovornih vozil, kateri bleščijo bolj kot zimsko Sonce na sveže zapadlem snegu
stupid-1.gif
Zate in tebi podobne brihtole, brez nepotrebenga gobcanja in filozofiranja: