Da spet začnemo temo meglenkarjev

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.696
3.298
113
Če vozilo za teboj vozi v isti smeri in brez meglenk ne vidi vozila pred sabo bo treba počasi k okolistu. Ne vem kako je pri drugih vendar mene moti če nekdo vozi za mano preveč osvetljen saj se mi potem bleščanje njegovih luči odbija v vseh ogledalih in posledično sam slabše vidim na cesto + zmeraj moram preklapljati notranje ogledalo.

Vprašanje, ki bi si ga moral zastaviti bi bilo: Ali zaradi vožnje z meglenkami za drugim avtom bolje vidiš drug avto (pri dolžini snopa meglenk) ali so tam le za to, da je avto lepši?

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.301
33
48
40
Nekje v naši ljubi kokoški
Meglenke me sploh ne motijo. Še nikoli nisem naletel na zadnjo prižgano meglenko, prav tako me ne motijo spredaj prižgane, tudi ko je cestišče mokro.

Me pa motijo navadne kratke luči na nekaterih avtih, ki so nastavljene previsoko in imajo premočen sijaj in te zaslepijo. Naletel sem tudi na primer, ko sem mislil, da ima prižgane dolge, zasvetim še s svojimi dolgimi da ga opozorim, nato on še meni pokaže svoje dolge.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.696
3.298
113
Dejstvo je, da ljudje precej različno reagiramo na svetlobo. Mene npr. izjemno moti odblesk sonca na snegu in takrat komaj gledam, nekdo drug pa lahko to gleda brez težav.

zakon

Guru
16. maj 2008
8.763
809
113
toti Maribor
Glede meglenk je zakon jasen. Ob zmanjšani vidljivosti pod 50m, tako da je vsako opravičilo uporabe le teh brezveze. Eni tu gori so pač strokovnjaki za vse, zdaj se že spoznajo na svetlobo in vpliv le-teh na naše oči.

Tony_Clifton

Fizikalc
18. okt 2014
1.635
2
36
Citat:
Uporabnik Daniel pravi:
Če vozilo za teboj vozi v isti smeri in brez meglenk ne vidi vozila pred sabo bo treba počasi k okolistu. Ne vem kako je pri drugih vendar mene moti če nekdo vozi za mano preveč osvetljen saj se mi potem bleščanje njegovih luči odbija v vseh ogledalih in posledično sam slabše vidim na cesto + zmeraj moram preklapljati notranje ogledalo.

Vprašanje, ki bi si ga moral zastaviti bi bilo: Ali zaradi vožnje z meglenkami za drugim avtom bolje vidiš drug avto (pri dolžini snopa meglenk) ali so tam le za to, da je avto lepši?

Glede na to, kako tebe vsi odboji motijo, bi verjetno moral k okulisti kar ti...

Mar nisi prebral: pri nekaterih vozilih zadnjih meglenk ni mogoče vključiti, če niso vključene že sprednje. Če je tako vozilo zadnje v koloni (v pogojih slabe vidljivosti) mora po zakonu vključiti zadnje meglenke. In tega ne more storiti, če nima prižganih sprednjih meglenk...

In če za teboj vozi avto s prižganimi sprednjimi meglenkami, te njegove luči ne motijo. Motijo te previsoke zasenčene luči. In ja, preklopno notranje ogledalo je namenjeno ravno temu, da nisi zaslepljen. To je njegova funkcija in za to se ga tudi uporablja. Če ti je težko preklopiti notranje ogledalo, si omisli takega s samodejnim zasenčenjem.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Daniel pravi:
Telex, ne piši neumnosti. Pri vsej svoji modrosti bi lahko vedel, da svetloba nima enakega odboja če jo gledaš iz svojega vozila, kot če jo gledaš iz nasproti vozečega. Če ne vidiš na cesto pri kratkih lučeh naj ti na servisu porihtajo žaromete, ne pa da vklapljaš dodatne luči. Argument, da z megenkami bolje vidiš pa je kratkomalo bedarija, če jaz, ki še dobro vidim ne vidim z meglenkami nič bolje kako bo potem nekdo, ki vidi slabše od mene z meglenkami videl bolje (tiste 3 metre kolikor svetijo).
Svetloba že ima enak odboj, vprašanje je le, kam fotoni gredo
evil.gif

Da bi mi avtomehanik izboljšal vid, pa verjetno ne bo šlo. Z leti pač oko postaja vedno bolj motno in potrebuje več fotonov, da vidi enake podrobnosti kot mlado oko pri sveči.
evil.gif

Drugače pa- neumnost ali pa ne- motijo te luči, katere (po tvoje) itak ne svetijo, ne motijo pa te žarometi tovornih vozil, kateri bleščijo bolj kot zimsko Sonce na sveže zapadlem snegu
stupid-1.gif

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.696
3.298
113
In kaj mi bo okulist predpisal, sončna očala za ponoči?

Beri kaj pišem. Ni problem uporaba meglenk v pravi megli (če se že tako zgovarjaš na nezmožnost vklopa zadnje brez prednjih). Problem je uporaba meglenk ko megle ni stotine kilometrov naokrog, voznik za tabo pa uporablja meglenke (upam da ne tudi zadnje).

Tudi meglenka se odbije v ogledalu, čeprav ti na cesti te svetlobe ne opaziš. In da, tudi previsoke zasenčene so problem.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.696
3.298
113
In od kje ti ta modrost o žarometih tovornih vozil? Meni se ne zdijo kaj dosti močnejši od avtomobilskih, sploh če so pravilno nastavljeni.

Tony_Clifton

Fizikalc
18. okt 2014
1.635
2
36
Citat:
Uporabnik Daniel pravi:
In kaj mi bo okulist predpisal, sončna očala za ponoči?

Beri kaj pišem. Ni problem uporaba meglenk v pravi megli (če se že tako zgovarjaš na nezmožnost vklopa zadnje brez prednjih). Problem je uporaba meglenk ko megle ni stotine kilometrov naokrog, voznik za tabo pa uporablja meglenke (upam da ne tudi zadnje).

Tudi meglenka se odbije v ogledalu, čeprav ti na cesti te svetlobe ne opaziš. In da, tudi previsoke zasenčene so problem.

Drži se lastnih navodil: beri kaj pišem!
Ponavljam še tretjič: voznik vozi zadnji v koloni v pogojih slabe vidljivost. Po zakonu(!) MORA imeti prižgano zadnjo meglenko. Ker vozilo ne omogoča drugače, ima zaradi tega prižgano tudi prednje meglenke. Trdim, da te meglenke fizično ne motijo ne motijo voznika v vozilu pred njim. Verjamem pa, da motijo psihično, predvsem kakšne šerife tipa rocky9, ki v takem primeru "prijazno" nabije zadnjo meglenko - ne zato, ker bi ga slepilo, ampak zato, da pokaže, da ima prav.
stupid-1.gif

In ja - pojdi k okulistu. Sončnih očal za ponoči ti ne bo predpisal; morda ti bo priporočil, da se vožnje ponoči izogibaš - ali pa celo zahteval ustrezno prepoved v vozniškem dovoljenju.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.696
3.298
113
In kaj sem jaz drugega napisal kot ti? Da niso problem meglenke v megli ampak meglenke ko daleč naokrog ni megle. In tiste so moteče, pa ne zaradi psihe ampak ker za nekatere dejansko so.

Se oproščam, pišem s telefona med pluženjem dvorišča pa prehitro berem.

Nazadnje urejeno:

krko

Guru
5. sep 2010
2.697
1.397
113
Ko mene motijo luči zadaj vozečega - ponavadi kratke nepravilno nastavljene - se takoj, ko je možno umaknem in ga spustim naprej. Zgubim točno 5 sekund, imam pa mirne živce in se bolj varno počutim saj me nič ne slepi.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik Tony_Clifton pravi:
Ponavljam še tretjič: voznik vozi zadnji v koloni v pogojih slabe vidljivost
V temle stavku je srž problema. Nekateri so itak izvedenci za vse, tako si slabo (zmanjšano) vidljivost razlaga vsak po svoje.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik krko pravi:
Ko mene motijo luči zadaj vozečega - ponavadi kratke nepravilno nastavljene - se takoj, ko je možno umaknem in ga spustim naprej. Zgubim točno 5 sekund, imam pa mirne živce in se bolj varno počutim saj me nič ne slepi.
Večina novejših avtomobilov ima možnost nastavljanja višine žarometov. Ljudje ne vedo čemu služi tisto kolesce na levi strani volana, mogoče poleg spustijo kakšnega otroka... potem pa jim žarometi svetijo v nebo namesto na cesto.
Večina novejših avtomobilov ima sprednje meglenke vgrajene pod odbijači- tik nad nivojem vozišča. Ti žarometi imajo tudi slabšo žarnico kot glavni žarometi. Sploh si ne morem predstavljati, kako bi tisti dve kresnički lahko kogarkoli motili, razen če nima fobije proti meglenkam
stupid-1.gif

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.053
69
48
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Večina novejših avtomobilov ima možnost nastavljanja višine žarometov. Ljudje ne vedo čemu služi tisto kolesce na levi strani volana, mogoče poleg spustijo kakšnega otroka... potem pa jim žarometi svetijo v nebo namesto na cesto.

Logično se mi zdi da ta regulator višine snopa deluje samo za znižanje snopa. Če je na 0 je normalno, na primer 3 pa najnižje? Uporabljal naj bi se v primeru, če imaš zadaj obtežen avto, da ne sveti previsoko - torej znižaš snop. Ali se motim? Sam ne morem sprobat, ker na xenonu tega regulatorja ni.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.576
2.627
113
še v SLO - ampak komaj
Ne motiš se. Xenon pa tega nima, ker mora vozilo s xenon lučmi imeti vgrajen sistem za samodejno nastavitev višine snopa (zato na nekaterih (večini?) vozilih s xenon žarometi ob vžigu vozila le-ti "zanihajo" - deloma zaradi tega, da se sistem zniverlira, deloma zaradi tega, da veš da deluje).

In JA - prižgane sprednje meglenke "motijo" tako pri vozilih, ki jih srečuješ, kot pri vozilih, ki vozijo za teboj. Mokro cestišče to motnjo le še poveča (bleščanje). Niso pa prižgqne prednje meglenke razlog za šerifovanje (no - načelom nič naj ne bi bil razlog za šerifovanje) - prižgana zadnja, ko se nekdo vozi za teboj pa je
10.gif
(zmanjkalo ustreznih smajlijev)

BTW - včeraj sam prevozil lepo število km s prižganimi sprednjimi meglenkami - pregorela desna prednja kratka - sem bil mnenja, da je bolje s meglenkami kot samo z eno (pa ne zaradi tega, ker jaz ne bi videl - šlo se je, da me drugi vidijo)

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
In JA - prižgane sprednje meglenke "motijo" tako pri vozilih, ki jih srečuješ, kot pri vozilih, ki vozijo za teboj. Mokro cestišče to motnjo le še poveča (bleščanje)
Vsa debata gre v smeri, kako prižgane meglenke motijo nasproti vozeča vozila nič pa ni govora, zakaj jih je nekdo prižgal
stupid-1.gif

Kaj je potemtakem bolj varno in manj ogroža udeležence v prometu: ali prižgati meglenke v dežju in za nekaj sekund malce zmotiti nasproti vozeče vozilo ali ves čas slabo oz. sploh ne videti cestišča?

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
KSZ
Jaz imam meglenke prižgane takrat, ko meni paše in če presodim, da z njimi boljše vidim, drugi pa mene.. Pa če se nadvozniki altrjevci na glavo postavljajo.
cheer.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.576
2.627
113
še v SLO - ampak komaj
Daj odgovori kolikšen je "domet" prednjih meglenk in potem izračunaj hitrost, ki ti omogoča ustavitev v tem dometu, pa boš dobil odgovor o "smiselnosti" vožnje s prižganimi sprednjimi.

In še enkrat - prve niso glavni problem, postanejo po moteče, če se večina (kar sedaj očitno postaja trend) ob mokri cesti in v temi vozijo s nepotrebno prižganimi sprednjimi meglenkami (nepotrebno povečevanje bleščanja ob minimalni povečani vidljivosti, oz. še huje - ob lažnem občutku večje vidljivosti in s tem povečano hitrostjo).

In ja - obstajajo razlogi (glej moj prejšnji post), kjer je uporaba prednjih meglenk "mimo zakona" smiselna - dež po mojem to ni.

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.053
69
48
Naj mi en razloži, kaj ti pomaga prižgana zadnja meglenka? Kaj vidiš bolje s to nebodigatreba lampo? Noben (oz. redki) ne uporablja žmigavcev, ampak zadnjo meglenko zna pa vsak brez potrebe vklopit. Za moje pojme popolnoma nepotrebna in zmerom moteča luč na avtu.