Da ne bodo zmeraj prodajalci rač. opreme na tapeti

pikovit

Pripravnik
3. feb 2008
402
2
16
53
kamnik
Škoda,ker nisi bral-oprano je enako dobro,10 litrov vode na pranje 1xna dan???preveč?
bonk.gif

tomi

Guru
1. sep 2007
18.773
9.980
113
40
MB
niti približno ne verjamem da 30 let star pralni stroj opere enako dobro kot nov.
ja je preveč ...

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Daj, piši o stvareh na katere se spoznaš ( če se na kaj ) in ne piši bedarij o kateri nimaš pojma in si samo nabijaš poste.
Posredno primerjaš tehnologijo bele tehnike s zabavno elektroniko....
bonk.gif

over&out

Kaj se sploh oglašaš če ne veš komu pa zakaj sem odgovarjal.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
nisem bral tvoje klobase, ampak vsekakor ni vseeno če porabi 10l več, ni vseeno če porabi 30 % več elektrike in vsekakor ni ok ker perilo v 30 let starem pralnem stroju preprosto ni oprano tak kot mora bit
Jaz se pa z Abrahamom strinjam...
Nerodno je, da daš za pralni stroj rajši 200 - 300 € več, da boš porabil na leto 30 KwH manj... Torej na leto nekje od oka 3 - 4 € manj elektrike. Ta višji strošek zaradi nižje porabe elektrike se ti torej povrne po 70 - 100 letih uporabe pralnega stroja.
Če pa še upoštevaš za 15 - 20 l manjšo porabo vode, je to nekje privarčevano max 0,02 € na pranje. Torej če pereš 100 x na leto, prišparaš na vodi cca. 2 € letno.

Na kratko in poenostavljeno...
5 - 6 € na leto prišparaš za to, da daš 200 - 300 € več za varčni pralni stroj. Višja cena zaradi varčnosti se ti povrne v 40 - 60 letih uporabe pralnega stroja.

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
niti približno ne verjamem da 30 let star pralni stroj opere enako dobro kot nov.
LOL
hysterical-1.gif

Kaj, če bi stestiral?
Jaz sem in pri enaki količini približno enako umazanega perila in enaki količini istega praška so bili rezultati pranja isti. S tem, da je starejši končal s pranjem prej. Pa mal bol je ropotal.

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Citat:
Uporabnik Nikka pravi:
Aja, sem mislila, da je na alterju debata dovoljena in zaželena. My bad.
Your bad je, da v sklopu debate kar nekaj blekneš ke v tri dni, pol pa surlo vlečeš, ker ti nekdo na tvojo več kot posplošeno izjavo poda argumentiran replaj.
Včasih v debati izpadeš pametneje, če ostaneš tiho.
grims-1.gif

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Citat:
Uporabnik Nikka pravi:
Glej, drzi se svojih nesramnih komentarjev. Argumentirat itak ne znas.
Svoje trditve v tej temi sem argumentiral, za razliko od tebe, ki si svoj brezvezen komentar "nabacila" samo zato, da bi izpadla brihtno in trendovsko. Pri obojem ti je spodletelo, argumenta pa še do sedajle s tvoje strani nobenega (sploh nobenega - ne butastega, ne pametnega).
Mal začni mislt, blebetanje pa prihrani za kolegice ob kofetu.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.773
9.980
113
40
MB
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
LOL
hysterical-1.gif

Kaj, če bi stestiral?
Jaz sem in pri enaki količini približno enako umazanega perila in enaki količini istega praška so bili rezultati pranja isti. S tem, da je starejši končal s pranjem prej. Pa mal bol je ropotal.

čakam da predložiš rezultate testiranja
smile-1.gif

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Zakaj potem nisi tiho,
evil.gif
Tiho nisem zato, ker mi paše občasno izpasti pameten.
smile-1.gif

Napake ni nobene, ne v "več elektrike", ne v "več vode". Če naložiš poln pralni stroj perila, bo tudi aaa+++++ stroj požrl čuda štroma. Zakaj misliš, da podajajo porabo pri pranju na 60, ne pa na 95 stopinj? Ker gre pri 95 stopinjah poraba strmo navzgor.
Največji kurjač elektrike pri pralnem stroju je grelec in če imaš v vodi veliko apnenca, se le-ta pri povečani temperaturi nalaga okoli grelca kot vodni kamen in ta je hud izolator. Zato s kamnom obložen grelec troši veliko več energije, da segreje hladno vodo iz pipe, ki pride v pralni stroj, na potrebno temperaturo. Zato tudi najdražji PS čez nekaj časa ni več v A+ klasi, ne glede na proizvajalca. Najboljši recept za to je pranje z deževnico. Ta nima kalcija in se vodni kamen ne nabira okoli grelca. Poleg tega ni potrebno uporabljati mehčalcev, kajti deževnica je t.i. mehka voda. In obenem prihraniš tisti €, dva pri letnem računu za porabljeno vodo za pranje. Da o vplivu na toplo gredo itd sploh ne govorimo.
tongue-1.gif

Vsak pralni stroj pa natoči vode nekajkrat v fazi pranja toliko, kolikor je programirano v programatorju, ampak ne več, kot do določene višine, katero kontrolira senzor. In ta senzor je bil tudi v starih pralnih strojih. 7kg perila ne moreš oprati v dveh litrih vode, to je, upam, vsakemu jasno. To vodo stroj zamenja kakih 5x v fazi pranja (odvisno od programa - tukaj govorimo o belem perilu, prano na 95 stopinj). Se pravi, da mora umazan krop zliti stran in natočiti novo hladno vodo iz pipe in jo ponovno ogreti. itd.
V telih fazah se troši električna energija, ne pa a desetkrat obrne boben v eno stran pa pol v drugo ali pa enkrat sem, enkrat tja. Elektromotor troši energije, kolikor je obremenjen. Se pravi - poln stroj požre več elektrike, kot če daš v boben dva štumfa. Ampak manj, kot troši pod štantgasom, če se izrazim po avtomobilsko, ne more trošiti. Torej ima neko svojo nazivno moč, pod katero ne gre, gre pa lahko krepko nad njo.
Ostali elementi (elektromagneti in pumpa) delujejo kratek čas in so majhni porabniki, zato je njihova poraba v primerjavi z grelcem in motorjem zanemarljiva.
Grem stavit, da A+++ stroj za 1000€ pri enaki uporabi ni vreden razlike v ceni napram enmu šrotu iz Hofra za 300€.

sass

Guru
1. sep 2007
5.243
887
113
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
nisem bral tvoje klobase, ampak vsekakor ni vseeno če porabi 10l več, ni vseeno če porabi 30 % več elektrike in vsekakor ni ok ker perilo v 30 let starem pralnem stroju preprosto ni oprano tak kot mora bit
Jaz se pa z Abrahamom strinjam...
Nerodno je, da daš za pralni stroj rajši 200 - 300 € več, da boš porabil na leto 30 KwH manj... Torej na leto nekje od oka 3 - 4 € manj elektrike. Ta višji strošek zaradi nižje porabe elektrike se ti torej povrne po 70 - 100 letih uporabe pralnega stroja.
Če pa še upoštevaš za 15 - 20 l manjšo porabo vode, je to nekje privarčevano max 0,02 € na pranje. Torej če pereš 100 x na leto, prišparaš na vodi cca. 2 € letno.

Na kratko in poenostavljeno...
5 - 6 € na leto prišparaš za to, da daš 200 - 300 € več za varčni pralni stroj. Višja cena zaradi varčnosti se ti povrne v 40 - 60 letih uporabe pralnega stroja.
pri tem upoštevaj še, da v času kurilne sezone ta elektrika ni povsem "vržena stran", ampak na njen račun nekaj privarčuješ na ogrevanju. torej so dejanski prihranki še vsaj tretjino nižji.
glede primerjave med 30 let starim in novim pralnim strojem: pred 30 leti so pralni stroji vrteli centrifugo na 600 obratih, danes na 1200+. iz prvega pride perilo neprimerno bolj vlažno, kot iz drugega. po drugi strani pa se novejši stroji prej kvarijo tudi zaradi hitrejše centrifuge.

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
LOL
hysterical-1.gif

Kaj, če bi stestiral?

čakam da predložiš rezultate testiranja
smile-1.gif
Ja in kaj bi ti rad? Doktorsko dizertacijo? Nismo na FDV, da bi se dalo diplomirati na temo umazanega perila.
Dal sem prat usrane plenice iz tetra blaga od dojenčka eno rundo k materi, eno rundo pa doma v leto in pol starem PS (isti dan, ista voda, isti štrom, isti prašek, ista količina praška, isti program). Na štriku nisi opazil razlike, niti je niso opazila vešča ženska očesa.
Še kaj?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.339
7.092
113
pri taščici
v sodoben AAA++++ stroje vrzite povprečno tako umazane cunje kot so jih metali pred 30 leti pa potem poročajte kako bo vse dišalo.
da segreješ liter vode na 95 baje danes porabiš bistveno manj energije?!
brgo: hladilnik v 10 letih ne porabi elektrike za protivrednost nakupa,, kaj šele da bi toliko privarčeval.
tudi nov avto skoraj nihče ne porabi toliko goriva, kot je prva leta amortizacija. Kaj šele da bi toliko privarčeval. Da o izpustih CO2 ki ob sami proizvodnji avta presežejo tiste katere kasneje avto proizvede skozi živlejnjsko dobo ne pišem...
in podobno...

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.203
11.115
113
kod Džej-Zija
Se strinjam s Hanzijem in Abrahamom. Vsi se čudijo mojemu avtu, koliko da žre, češ, TDI žre pa samo 5 litrov. Ob tem seveda vsi zanemarijo dejstvo, da sem jaz kupil poceni, oni pa novega drago in da imam pod črto stroške precej nižje.

Podobno je pri teh aparatih. Če delujejo in ne povzročajo težav, ne vidim niti najmanjšega razloga, zakaj bi jih bilo potrebno menjati. Najboljše so kake ultra "pametne" pečice, kjer je treba prebrati 200 strani navodil, da lahko spečeš piščanca. Ali pa mikrovalovke. Vse to je samo pritisk trgovcev in potrošniške družbe v ozadju, da kupujemo stvari, ki jih v resnici ne potrebujemo. Ker se mora denar obračat, da lahko sistem funkcionira.
bonk.gif

tomi

Guru
1. sep 2007
18.773
9.980
113
40
MB
ni treba da je glih doktorska, bi pa blo fajn da je od nekoga ko ve kaj dela, ker me situacija nekak spominja na scene s sesalci ... ko prvo posesaš z enim, pol pa z dobrim pa je še vedno svinjarije ohoho
smile-1.gif