Najprej en lep pozdrav vsem skupaj!
Če je tale tema zgrešena in obstaja kakšna namenska naj me admin opozori in bom skopiral besedijo tja
Torej da začnem, tudi sam sem se po dolgem času odločanja spravil delat domače pivce.
Za začetek sem kupil "Profesionalni" set pri VseZaPivo ter zraven vzel še Czech Pilsner (Master Pint)
Potem sem med čakanjem na pošiljko (GLS rulz!) malce prebiral staro temo s 250 stranmi al kolko jih je...da se malo podučim o začetniških napakah in podobno.
Spoznal sem, da vas je veliko pisalo, da so za začetnike najbolj primerna Ale piva (da se zakrijejo napake), med težjimi pa Lager in Stout? No smola je na moji strani...kolikor vem spada pilsner pivo pod Lager?
Torej da nebom preveč dolgotvezil, preidimo k mojim vprašanjem.
Za DME sem izvedel prepozno (moja napaka da sem o pivovarstvu se bolj podrobno pozanimal šele po oddanem naročilu...) tako, da sem uporabil navadni sladkor (1kg, je to dovolj?)
Pivina je bila narejena v ponedeljek (19.9) zvečer, kvasovke sem uporabil priložene (zopet...my bad...) in sicer sem jih dodal ko je pivina imela približno 28°c.
Naslednje jutro je zadeva veselo vrela in temperatura piva (ko so enkrat dodane kvasovke razumem da se zadevi že reče pivo?) je bila okoli 22°c.
V sredo se je vretje malce upočasnilo (prejšnji dan, 10s premora in nato veliko mehurčkov in ponovno...) in sicer na recimo mehurčki vsakih 30s, in tudi temperatura je padla na 18°c (temperatura prostora je konstantnik 16-17°c).
Včeraj in danes ni razlike, temperatura piva je stalnih 18°c, edino vrenje spusti na vsakih 50s recimo 5-6 mehurčkov odenkrat. Koliko je pene ne vidim ker je kanta plastična, bi pa glede na rob kolikor se vidi rekel da kak cm morda.
Sedaj pa sledi moje glavno vprašanje. Ali lahko po 14h dneh stekleničim na sledeč način, kajti sekundarne posone nažalost nimam.
Vem da je najslabše dodajanje sladkorja po mericah v flaše, ni natančna zadeva. Da pa razstopim sladkor in ga dodam v pivo pred stekleničenjem pa nemorem ker bi se vsedlina dvignila verjetno. Torej prišel sem na sledečo idejo
Imam 21l piva, odštejemo 1l ker bo ostalo pri vsedlini ter nekaj gre za epruveto ko bom meril s hidrometrom (na začetku sem pozabil pomerit...)
Torej imel bom 20l piva, naprimer da uporabim za to količino 150g sladkorja (moram točno še določit), ali lahko raztopim to v recimo 2dl vode in nato v vsako flašo (imam 40x0.5l) dodam s pomočjo brizge točno določeno količino?
Vsak nasvet bo dobrodošel
Pa se opravičujem če je nelogično napisana zadeva, vendar imam milijon stvari v glavi in je težko
nekako v red spravit vse skupaj.
Lp n00b
Če je tale tema zgrešena in obstaja kakšna namenska naj me admin opozori in bom skopiral besedijo tja
Torej da začnem, tudi sam sem se po dolgem času odločanja spravil delat domače pivce.
Za začetek sem kupil "Profesionalni" set pri VseZaPivo ter zraven vzel še Czech Pilsner (Master Pint)
Potem sem med čakanjem na pošiljko (GLS rulz!) malce prebiral staro temo s 250 stranmi al kolko jih je...da se malo podučim o začetniških napakah in podobno.
Spoznal sem, da vas je veliko pisalo, da so za začetnike najbolj primerna Ale piva (da se zakrijejo napake), med težjimi pa Lager in Stout? No smola je na moji strani...kolikor vem spada pilsner pivo pod Lager?
Torej da nebom preveč dolgotvezil, preidimo k mojim vprašanjem.
Za DME sem izvedel prepozno (moja napaka da sem o pivovarstvu se bolj podrobno pozanimal šele po oddanem naročilu...) tako, da sem uporabil navadni sladkor (1kg, je to dovolj?)
Pivina je bila narejena v ponedeljek (19.9) zvečer, kvasovke sem uporabil priložene (zopet...my bad...) in sicer sem jih dodal ko je pivina imela približno 28°c.
Naslednje jutro je zadeva veselo vrela in temperatura piva (ko so enkrat dodane kvasovke razumem da se zadevi že reče pivo?) je bila okoli 22°c.
V sredo se je vretje malce upočasnilo (prejšnji dan, 10s premora in nato veliko mehurčkov in ponovno...) in sicer na recimo mehurčki vsakih 30s, in tudi temperatura je padla na 18°c (temperatura prostora je konstantnik 16-17°c).
Včeraj in danes ni razlike, temperatura piva je stalnih 18°c, edino vrenje spusti na vsakih 50s recimo 5-6 mehurčkov odenkrat. Koliko je pene ne vidim ker je kanta plastična, bi pa glede na rob kolikor se vidi rekel da kak cm morda.
Sedaj pa sledi moje glavno vprašanje. Ali lahko po 14h dneh stekleničim na sledeč način, kajti sekundarne posone nažalost nimam.
Vem da je najslabše dodajanje sladkorja po mericah v flaše, ni natančna zadeva. Da pa razstopim sladkor in ga dodam v pivo pred stekleničenjem pa nemorem ker bi se vsedlina dvignila verjetno. Torej prišel sem na sledečo idejo
Imam 21l piva, odštejemo 1l ker bo ostalo pri vsedlini ter nekaj gre za epruveto ko bom meril s hidrometrom (na začetku sem pozabil pomerit...)
Torej imel bom 20l piva, naprimer da uporabim za to količino 150g sladkorja (moram točno še določit), ali lahko raztopim to v recimo 2dl vode in nato v vsako flašo (imam 40x0.5l) dodam s pomočjo brizge točno določeno količino?
Vsak nasvet bo dobrodošel
Pa se opravičujem če je nelogično napisana zadeva, vendar imam milijon stvari v glavi in je težko
nekako v red spravit vse skupaj.
Lp n00b