čudna utp vezava

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
shocked-1.gif

1561868-IMAG0447.jpg

Priponke

• 1561868-IMAG0447.jpg
    1561868-IMAG0447.jpg
    68,9 KB · Ogledi: 5.746

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.286
196
63
Čisto v redu je.
Tele vtičnice imajo zraven nalimano shemo, kam gre kaj (se pa res razlikuje od standardne) in po shemi sodeč je vse zvezano pravilno. Tudi jaz imam enake, sem najprej malo dvomil v vse skupaj, ampak zadeva deluje BP.
Edit: Res pa se ne vidi najbolje, v katero luknjo gre kaka žica.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Vem da je bosa, ampak, a je možno da zaradi te nestandardne(?) povezave deluje povezava počasneje?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Jst vidim da je ok, vsaj glede na shemo. Na drugi strani mora biti ena od A ali B shem odvisno kaj imaš (lan konektor ali še eno vtičnico).

Večina sodobnih naprav zadnjih 10 let zna pretvarjat napačno vezane crossover in straight parice, tako da skoraj težko fališ povezavo.

Hitrost je kakšna? Razlika bi lahko bila med 100mbit in 1gbit če so stranske parice narobe zvezane (potem ti pač mreža dela samo po sredinskih, torej na 100mbit).

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Imam linijo 100M ( t2 optika ), maksimalno mi doseže 26M ( NDT Arnes test ). Bom še probal danes priklopit direkt iz switcha v komp.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
In tako je tudi pri vtičnici, samo da je notranji del vtičnice pač narjen tako da enostavno spojiš po paricah (lažja montaža za laika). V konektor moraš pa tlačit parice simetrično od sredine dalje + upoštevat crossover.

Skratka shemi na vtičnici (A/B) ustrezata obem standardom.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Problem je, ker s tako vezavo porušiš "parice". Pina 2 in 6 morata biti vezana na isto parico. Na zgornji vezavi pa greta po ločenih. Na daljše razdalje zna biti problem zaradi motenj.

7850570592_e69dc9e750.jpg

Jaz imam doma en čuden problem, ki sicer verjetno ni posledica zgornje vezave. Samo sem se sedaj spomnil, ker je v igri tudi podobna vtičnica. Če tv povežem s kablom na tako vtičnico, ne deluje mreža. ne dobi IP-ja preko DHCP. Če ga pa povežem z daljšim kablom direktno v usmerjevalnik, pa dela. Kabel v steni je max 2-3m dolg, ker je razdalja med TV in usmerjevalnikom 1,5 m, le da je stena vmes. Sicer imam sedaj vezano pravilno, pa še vedno ne dela.

Zanimivo pa preko istega kabla brez problema dela PC, ki ga uporabljam kot HTPC. in brez problama streamam FullHD filme. Ni mi jasno kaj ga moti pri TV-ju. Kabli v steni so v svojih kanalih, res pa da so speljani vsporedno z 220V. Probal sem tudi feritne obročke, ki so prišli s TV-jem, pa ni nič pomagalo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
ŠE vedno vam ni jasno, shema na vtičnici nima veze z razporedom pinov.

Po shemi A dobimo: modro parico na sredini (4 in 5) in potem rumeno (3 in 6), to je dovolj za 100mbit. Za 1GBIt imaš potem še dodatne parice na obeh koncih.

Po shemi B je enako edino da se zamenja rumena/zelena kar lahko potem povežš kot crossover. Ampak kot rečeno tole pri trenutni opremi NIMA pomena ker ti zna vsak kitajski switch obrnit parice na progamskem nivoju.

Ti pri TVju preveri če ti dela crossover, uporabi drug kabel od vtičnice do tvja (če je sedaj cross, uporabi straight ali obratno).

Edit: zatipk v mozganih, pravilno je rumena in zelena na pravih pinih, pozabi modro. Sem sedaj pri sebi gledal telefonski kabel v RJ45!
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Hočeš reči, da je v vtičnici potem zamenjan vrstni red? Ker drugače je pomembno, da sta TX in RX para na isti parici.

Glede TV, kabli so vsi straight. Če povežem direktno dela.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Probaj potem z cross kablom, ne vidim zakaj ne bi delalo na TVju če dela preko računalnika 1gbit (skratka signal je očitno dober).

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Saj pravim da dela, če povežem neposredno v usmerjevalnik z daljšim kablom. Preko vtičnice pa ne dela. Taisti daljši kabel preko vtičnice tudi ne dela.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik doto pravi:
Jaz imam doma en čuden problem, ki sicer verjetno ni posledica zgornje vezave. Samo sem se sedaj spomnil, ker je v igri tudi podobna vtičnica. Če tv povežem s kablom na tako vtičnico, ne deluje mreža. ne dobi IP-ja preko DHCP. Če ga pa povežem z daljšim kablom direktno v usmerjevalnik, pa dela. Kabel v steni je max 2-3m dolg, ker je razdalja med TV in usmerjevalnikom 1,5 m, le da je stena vmes. Sicer imam sedaj vezano pravilno, pa še vedno ne dela.

Zanimivo pa preko istega kabla brez problema dela PC, ki ga uporabljam kot HTPC. in brez problama streamam FullHD filme. Ni mi jasno kaj ga moti pri TV-ju. Kabli v steni so v svojih kanalih, res pa da so speljani vsporedno z 220V. Probal sem tudi feritne obročke, ki so prišli s TV-jem, pa ni nič pomagalo.

Meni ni dodelilo IPja, ker sem imel eno žico prekinjeno ... odkril sem z UTP testerjem. Elektrika ni problem - jaz imam 40m kabla (sicer res F/UTP Cat5e), speljanega vzporedno s trifaznim tokom, pa dela s hitrostjo 91 Mbit/s (merjeno z jperf-om).

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik doto pravi:
Hočeš reči, da je v vtičnici potem zamenjan vrstni red? Ker drugače je pomembno, da sta TX in RX para na isti parici.

Glede TV, kabli so vsi straight. Če povežem direktno dela.

Imaš v vtičnici povezanih vseh 8 žil? Znal bi bit problem, da ima TV le 100 Mbit vmesnik, in zato prisotne le pine 1,2,3 in 6. Če je ena izmed teh žil na poti prekinjena, logično ne dela (ne dodeli IPja). HTPC pa ima 1 Gbit vmesnik in zato dela prek delujočih pinov 4,5,7,8.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Probaj potem z cross kablom, ne vidim zakaj ne bi delalo na TVju če dela preko računalnika 1gbit (skratka signal je očitno dober).

To mora najprej zmeriti, pri FullHD streamu ne bo opazil, ali je dejansko 100 Mbit ali 1 Gbit. Če dela preko računalnika le 100 Mbit, je težava 100% ta, ki sem jo opisal zgoraj.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

To mora najprej zmeriti, pri FullHD streamu ne bo opazil, ali je dejansko 100 Mbit ali 1 Gbit. Če dela preko računalnika le 100 Mbit, je težava 100% ta, ki sem jo opisal zgoraj.

Maš res, sem prebral fullhd in to avtomatično povezal z 1gbit, čeprav gre jasno full hd stream komot preko 100mbit.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi: ŠE vedno vam ni jasno, shema na vtičnici nima veze z razporedom pinov.

Sem še malo poBoldal, da boste lažje skapirail !

In NE - razpored na konektorju RJ45 in na vtičnici RJ45 ni enak.
Vtičnica je v med priključki in luknjo kamor vtakneš konektor interno prevezana. Žice se razporedi tako kot je narisano na spodnjemu delu nalepke (plan B) - tudi če napraviš obe končni na zgornji del bo delovalo.

Iz slike se vidi, kot ena luknja za eno parico ampak v notranjsti je "glavnik" za vsako žičko posebej.

Pa še "opozorilce" za podobne vtičnice z vijaki - nekatere so za ISDN in imajo v notranjosti dodana dva zaključna upora.
Če naletiš na tako je zagotovljeno obilo sexualnih izkušenj in neizmerljivo število kletvic v raznih jezikih
evil.gif

BDW: Pa parice ne razpletajte tako na dolgo kot je zgoraj na sliki - močno vpliva na zmanjšanje prenosa !

Nazadnje urejeno:

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik Robert pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi: ŠE vedno vam ni jasno, shema na vtičnici nima veze z razporedom pinov.

Sem še malo poBoldal, da boste lažje skapirail !

In NE - razpored na konektorju RJ45 in na vtičnici RJ45 ni enak.
Vtičnica je v med priključki in luknjo kamor vtakneš konektor interno prevezana. Žice se razporedi tako kot je narisano na spodnjemu delu nalepke (plan B) - tudi če napraviš obe končni na zgornji del bo delovalo.

Iz slike se vidi, kot ena luknja za eno parico ampak v notranjsti je "glavnik" za vsako žičko posebej.

Pa še "opozorilce" za podobne vtičnice z vijaki - nekatere so za ISDN in imajo v notranjosti dodana dva zaključna upora.
Če naletiš na tako je zagotovljeno obilo sexualnih izkušenj in neizmerljivo število kletvic v raznih jezikih
evil.gif

BDW: Pa parice ne razpletajte tako na dolgo kot je zgoraj na sliki - močno vpliva na zmanjšanje prenosa !

Kako jih naj pa "zavijem" nazaj v dozo, da ,i ne bo zmanjšalo prenosa po tvoje?