CSD - otroški dodatek

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.358
307
83
39
Ljubljana
Na podlagi česa oni gledajo podatke iz leta 2011 in 2012, če si konec leta 2013 oddal vlogo?

Če se sedaj nova vloga odda katero leto bodo gledali?

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.384
313
83
http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=1064&sid=881

http://www.mddsz.gov.si/si/del...troski_dodatek/

Dohodki in premoženje, ki se upoštevajo

Upoštevajo se vsi dohodki in prejemki, in sicer neto razpoložljivi dohodek (po odštetju davkov in obveznih prispevkov ter normiranih oziroma dejanskih stroškov), razen tisti, ki so namenjeni kritju posebnih potreb (na primer dodatek za pomoč in postrežbo, dodatek za veliko družino,…). Upoštevajo se dohodki, prejeti v preteklem koledarskem letu, na podlagi odločbe o odmeri dohodnine.

Se pravi za leto 2012 pomojem, ker odmere za 2013 še nisi dobil, ali pač?

Nazadnje urejeno:

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.358
307
83
39
Ljubljana
sej za 2013 še ni noben dobil odmere
smile-1.gif

kako pa gledajo leto 2011?

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
nima veze, kdaj si ti oddal vlogo, pomembno je, kdaj oni obravnavajo tvojo vlogo. jaz sem vlogo oddal decembra 2012, obravnavali so jo enkrat julija ali avgusta 2013 (po mojem posredovanju
uf-1.gif
) in tako upoštevali dohodnino iz 2012.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.085
6.932
113
pri taščici
jaz bo m po vsej verjetnosti spomladi še enkrat oddal vlogo, ker imam hišo in še za pol hiše denarja (če verjameš, denar je šel za hišo) . Imam pa že slabo leto pritožbo na MDDSZ pa ni odgovora. bo treba začeti ukrepati.

13. jul 2011
2.677
626
113
se pridružujem vprašanju

Jaz sem vlogo oddal decembra, meni so upoštevali prihodke iz 2012, ženi pa iz 2011. Moram razčistiti zakaj, ker je to za našo družino manj ugodno, kot če bi ženi upoštevali dohodke iz 2012.

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.358
307
83
39
Ljubljana
Citat:
Uporabnik pinkobalinko pravi:
se pridružujem vprašanju

Jaz sem vlogo oddal decembra, meni so upoštevali prihodke iz 2012, ženi pa iz 2011. Moram razčistiti zakaj, ker je to za našo družino manj ugodno, kot če bi ženi upoštevali dohodke iz 2012.

no tko je pri meni
smile-1.gif

kako je pa če nisi zaposlen že več kot 1leto? zakaj bi gledali plačo iz leta 2012?

13. jul 2011
2.677
626
113
V tem primeru podaš ugovor na izračun in navedeš, da si ti (ali žena) medtem ostal brez zaposlitve in naj se ta nova okoliščina upošteva.
Zakon naj bi v bodoče spremenili in naj bi že avtomatično upoštevali dejansko stanje.

13. jul 2011
2.677
626
113
zato ker imajo birokrati povsem svojo logiko
smile-1.gif

sicer obstaja obrazec za sporočanje sprememb
http://e-uprava.gov.si/storitve/pridobiVlogo.esju?id=1481

ampak vedi si ga zakaj niso te spremembe že upoštevali, če je bila vloga oddana veliko po nastanku te spremembe

V mojem primeru se je ženi iztekla porodniška aprila 2012, potem je ostala brez dohodkov in sem prijavil spremembo stanja, kar so potem upoštevali (ženine dohodke so črtali iz izračuna). Potem je bilo še nekaj vlog, ki so to upoštevali, no pri tej zadnji pa je okostnjak iz 2011 ponovno priletel iz omare.

Hanzi, a tebe muči t.i. fiktivni dohodek? Nimaš kaj, če imaš v naši državi lasten avto in nekaj prihrankov na računu (kar je sicer povsem normalno in nujno za normalno funkcioniranje družine), si tajkun.
Če imaš pa milijone v Švici, nepremičnine v tujini in voziš poršeja na lizing si pa revež.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Citat:
V tem primeru podaš ugovor na izračun in navedeš, da si ti (ali žena) medtem ostal brez zaposlitve in naj se ta nova okoliščina upošteva.
Zakon naj bi v bodoče spremenili in naj bi že avtomatično upoštevali dejansko stanje.
In potem čakaš odgovor na pritožbo že od novembra 2012.
bonk.gif

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.358
307
83
39
Ljubljana
Citat:
se pridružujem vprašanju

a maš ti tud za leto 2011 odstokek valorizacije 1,0041?

midi

Pripravnik
4. maj 2010
185
6
18
ko sem lani dobil doklade, so upošteval tudi 350 evrov, ki jih je hči takrat stara 5 let dobila kot nagrado za najlepšo sliko...so me pa potolažili, da letos te cifre ne bo več noter..od takrat otroc ne tekmujejo več in ne maram teh nagrad, ki me tepejo še vsaj 3 leta...

13. jul 2011
2.677
626
113
Citat:
Uporabnik Narodnjak pravi:
Citat:
se pridružujem vprašanju

a maš ti tud za leto 2011 odstokek valorizacije 1,0041?

ja, točno tako

v ponedeljek pokličem CSD, ali se zglasim tam, da razčistimo zadevo

guardy

Guru
3. avg 2007
8.516
1.109
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik midi pravi:
ko sem lani dobil doklade, so upošteval tudi 350 evrov, ki jih je hči takrat stara 5 let dobila kot nagrado za najlepšo sliko...so me pa potolažili, da letos te cifre ne bo več noter..od takrat otroc ne tekmujejo več in ne maram teh nagrad, ki me tepejo še vsaj 3 leta...

Hehe, potem bolje, da ti ne bojo gledal vloge na dan ko dobiš plačo, ker ti gre vsak cent na računu v premoženje
grin1.gif

midi

Pripravnik
4. maj 2010
185
6
18
ah poglej, včasih je že 350 E dovolj da padeš v manjši razred...že tako me tepe preživnina za dva otroka ker je ne dobivam, pa mi jo upoštevajo, potlej pa še ta drobiž...na lansko odločbo sem se pritožil, pa še do danes nisem dobil sklepa o pritožbi, tako da kumaj čakam, da dobim letošnjo odločbo, da bom prej dal novo pritožbo noter, kot pa da dobim sklep o lanski....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.085
6.932
113
pri taščici
Citat:

Hanzi, a tebe muči t.i. fiktivni dohodek? Nimaš kaj, če imaš v naši državi lasten avto in nekaj prihrankov na računu (kar je sicer povsem normalno in nujno za normalno funkcioniranje družine), si tajkun.
Če imaš pa milijone v Švici, nepremičnine v tujini in voziš poršeja na lizing si pa revež.
Ja recimo, sredi 2012 smo postrgali vse prihranke družine da smo šli 4 članska družina iz 23m2 v 140m2. No ta hiša je po zujfu prevelika za nas, zato se višek šteje v fiktivni dohodek. Do sem vse ok. Ampak ti hudiči mi na prihranke za hišo nabijejo fiktivni dohodek, pa še obresti ki sem jih dobil na depozite. Zgube pri nkbm bi pa nikjer prikazane!
Bolj jim tupiš da imaš sedaj samo hišo manj te slišijo. Tudi pritožba od lanskega marca. Pa ti se norca delajo z odgovori na pritožbe. Meni dajo pa 8 ali pa 15 dnevni rok za pritožbo.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.516
1.109
113
Obišči stran
Saj je hujše, da za stanovanje plačuješ kredit, tvoje ni, pa ti ga vseeno štejejo v premoženje, kredita ti pa ne upoštevajo...
bonk.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.085
6.932
113
pri taščici
Seveda je tudi to absurd.
Kot to da si že leto in pol brez dohodka, tebi pa še vedno plačo upoštevajo. Res da če si doma imaš lahko tudi otroka doma, ampak potem tudi službe ne moreš iskati in si v začaranem krogu.

13. jul 2011
2.677
626
113
In predlog je bil (ne vem, če bo šel skozi), da boš dobil še manj otroškega dodatka, če bo otrok od tretjega leta doma.
Drugače pa ni ZUJF tisti zakon, ki določa kdo je tajkun in kdo revež, pač pa "svetlikov" ZUPJS. Matr, skoraj vse zakone so mu skinili na referendumu, sam ta je moral iti skozi brez referenduma.

ti imaš ravno 10m2 preveč tajkunsko nepremičnino
http://www.mddsz.gov.si/si/uveljavljanje_pravic/nova_socialna_zakonodaja/

Saj za prejemnike socialne pomoči je nekako logično, da se najprej lastna sredstva postrže, če je treba tudi s prodajo avta in selitvijo v manjše stanovanje, če je obstoječe precej predimenzionirano. Od družin, ki zaprosijo za subvencije pa je neupravičeno pričakovati, da bodo prodali družinski avto ali nekoliko preveliko stanovanje in denar vezali na banki.

Nazadnje urejeno: