Covid-19 Covid-19 Švedska zgodba

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.331
-2.694
113
Res nisem še nikjer prebral, da bi isti človek dvakrat razvil simptome in da bi bil za druge dvakrat kužen. Pa bi pri vseh teh milijonih obolelih in ozdravelih to že lahko odkrili.
Brez skrbi, da pri miljonih okuženih že dobro vedo, kako je z imunostjo, prekuženostjo....

Samo manj ko ti veš, lažje te nategujejo.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen
19. jul 2007
2.838
1.562
113
Brez skrbi, da pri miljonih okuženih že dobro vedo, kako je z imunostjo, prekuženostjo....

Samo manj ko ti veš, lažje te nategujejo.

Seveda, dolgoročno imunost oceniš na podlagi miljon podatkov, časovna komponenta je povsem nepomembna. To je ista kot "za dojenčka v enem mesecu rabiš samo 9 žensk"
Najbrž se edino Kitajcem počasi svita kako kaže, bo verjetno začetek 2021 precej bolj jasno kako stvari stojijo.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
2x so mu z testi odkrili da je bil bolan. V prvo je imel neke simptome, v drugo so ga po parih mesecih testirali in ugotovili, da je kao zopet bolan. Simptomov pa ni imel.

Jebeš tako bolezen, kjer če ti z testom ne povejo, da si bolan, jo preboliš brez da bi zanjo vedel.
Pri tem pa test odkriva samo RNA virusa in ne pokaže, če je virus živ in aktiven.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Če deluje na enakem principu kot tale italijanska aplikacija, s pogojem, da bo ostala le s to funkcionalnostjo, potem ne vidim problema: https://www.immuni.italia.it/faq.html

Bi se morali pa poenotiti in cela Evropa uporabljati eno aplikacijo.

Nobenih podatkov se ne hrani dlje kot 14 dni, nič se ne pošlje na server brez privolitve (ja, to,da si pozitiven, moraš sam vnest in poslat, in gre na server anonimno).
Kako una misli, da si bodo s tem pomagali epidemiologi, ne vem, razen tega, da je pač logično, da se vsak, ki dobi obvestilo, da je bil v nevarnem stiku z okuženim da testirat oz pofočka zdravnikom.

• Všeč mi je
Reactions: AndY1

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
2x so mu z testi odkrili da je bil bolan. V prvo je imel neke simptome, v drugo so ga po parih mesecih testirali in ugotovili, da je kao zopet bolan. Simptomov pa ni imel.

Jebeš tako bolezen, kjer če ti z testom ne povejo, da si bolan, jo preboliš brez da bi zanjo vedel.
Če nimaš simptomov, nisi bolan. Samo virus imaš v sebi, lahko si tudi kužen.

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.331
-2.694
113

Nobenih podatkov se ne hrani dlje kot 14 dni, nič se ne pošlje na server brez privolitve (ja, to,da si pozitiven, moraš sam vnest in poslat, in gre na server anonimno).
Kako una misli, da si bodo s tem pomagali epidemiologi, ne vem, razen tega, da je pač logično, da se vsak, ki dobi obvestilo, da je bil v nevarnem stiku z okuženim da testirat oz pofočka zdravnikom.
Ja,če verjameš.
Tudi DNK na policiji se sme hranit nevem koliko časa, pa se je vseeno zgodilo, da so nekoga obsodili in uporabili DNK, ki bi jo morali že zdavnaj izbrisat. Ampak je potem kasneje po pritožbi dobil 100K+ odškodnine :) pa še za nedolžnega so ga spoznali.
Anonimno haha. Se konektaš na server anonimno - ja, če verjameš. A to bluetooth na server, al bo kar wifi preko ponudnika LOL. Pa prostovoljno ja, smo prejšnji teden slišali premieja, "ali aplikacija ali lockdown". "ali boš instaliral, ali ne smeš iz hiše" Bo to potem še prostovoljno ali pod prisilo? Policija bo pa preverjala tako kot pred kratkim prehajanja občinskih mej, - le da na ulicah.

Kako si bodo pa epidemiologi pomagali pa ne veš. Ti js povem, nič ne bo anonimno - bodo kar lepo poklicali tistega, ki je bil v nevarnem stiku, in ga povabili na testiranje. Ker bodo vedeli, s kom vse je bil okuženi v stiku. Pa ga povprašali, kje vse je še hodil brez telefona.

Nič se ne pošlje na server brez privolitve. Ja seveda, saj si ob instalaciji kliknil, da se strinjaš z vsemi pogoji... za vedno.
Praviš lokacija se ne bo pošiljala. Ja, mogoče v prvi verziji programa ne, kaj pa ko se bo aplikacija posodobila? Posodobi se pa lahko brez moje privolitve, vednosti, vključuje dodatne funkcije..... Tako nekako kot se posodablja moj komunikator za TV. Brez da me kdo kaj vpraša. (js bi raje obdržal staro verzijo -tisto ki je bila, ko sem komunikator kupil - eeee so rekli nemože).
S tem, da ti sploh vedel ne boš, katere funkcije ti lahko na daljavo instalirajo in vklapljajo.

Ampak ključ od telefona si dal. Aplikacijo bo upravljalec lahko sam posodabljal, vključeval nove funkcionalnosti, posodobljena aplikacija pa bo lahko vklapljala mikrofone, kamero snemala, vklapljala in beležila GPS, pošiljala kontakte, klice, brala sms, .... Saj ne boš vedel. (podobno kot aplikacija android lost).

Seveda ne bo nič od tega, če neomajno zaupaš v poštenost vlade, in vseh ki bodo upravljali s tvojimi podatki. pa verjameš, da se aplikacija ne bo posodabljala.
Saj med janšejo 1 vlado so tudi delali popis nepremičnin, in so vseskozi poudarjali, da je to izključno samo za statistične namene in za nič drugega... no potem je popis postal osnova za nepremičninski davek.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: nemenabijat

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.414
3.805
113
davorinm.wordpress.com
In kako točno bi si naša vlada lahko pomagala s tvojimi podatki. Vsak zase misli, da je ekstremno pomemben, da bo tam ekipa ljudi, ki bo spremljala prav njegove premike. Lol. Če si pa v čudnih poslih in te skrbi zasebnost je pa druga zgodba,amoak problem je še vedno v uporabniku.

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.926
-382
113
Ja kako pa danes pride do testiranj?
Te najdejo v telefonskem imeniku in te vlečejo na vrtanje po nosu?

joj... sedaj se gre na testiranje ko dobis simptome. se pravi si vmes 14dni trosil okoli virus. ce bi dobil takrat sms cez 2 dni od stika z okuzenim bi sel prej na testiranje in bi manj trosil virus naokoli.

teorija...

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.331
-2.694
113
In kako točno bi si naša vlada lahko pomagala s tvojimi podatki. Vsak zase misli, da je ekstremno pomemben, da bo tam ekipa ljudi, ki bo spremljala prav njegove premike. Lol. Če si pa v čudnih poslih in te skrbi zasebnost je pa druga zgodba,amoak problem je še vedno v uporabniku.
Očitno sm js zelo pomemben, da še google iz amerike zbira (in plača) podatke o meni, v katero gostilno sem šel jest, pa katero musko sem poslušal, pa kaj sem vnašal v iskalnik....
Da ne pišem ponovno, bolj obširno sem na tvoje vprašanje odgovoril predvčerajšnjim v temi navodila vlade, pa preberi.
Sem pa tudi tu že zasledil par koristnih predlogov, kaj bi vlada s podatki, - npr kolesarje nebi smeli dajat na respiratorje... in podobno.

Corvette

Majstr
6. nov 2008
418
281
63
mirsi - lahko kako podkrepiš zgornje trditve, si naštudiral izvorno kodo nemške aplikacije? Recimo ena stvar, iz tvojega besedila je jasno, da ne poznaš delovanja permissionov na Androidu ali iOS - aplikacija sama po sebi ne more vklapljati dodatnih brez uporabnikovega privoljenja.

Primer trenutnih permissionov za nemški app in kako je z updatei si poglej na:

Mimogrede, TV box ipd. je povsem druga zgodba, to je komercialno in večinoma last operaterja, poglej v splošnih pogojih, kaj piše.

Ne pravim, da bodo naši do potankosti prevzeli ta model brez svojih "prilagoditev" (vezano na to, kar si omenil glede zaupanja predvsem aktualni vladi), ampak če ga slučajno bodo in če bo zadeva tako kot v Nemčiji prosto dostopna na spletu, potem je to vsaj en korak naprej. Če je stvar popolnoma odprta in dostopna na Githubu, jo lahko pregleda vsak developer in potrdi ali ovrže sume o anonimizaciji.

In ko je govora o tovrstnih appih, predlagam še, da se uvede tole :) https://telefoncek.si/2020/07/14/predlog-za-uvedbo-protikorupcijske-aplikacije/

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
joj... sedaj se gre na testiranje ko dobis simptome. se pravi si vmes 14dni trosil okoli virus. ce bi dobil takrat sms cez 2 dni od stika z okuzenim bi sel prej na testiranje in bi manj trosil virus naokoli.

teorija...
Torej s svojim ravnanjem pomagaš zdravstvu in ne greš na testiranje šele takrat ko te z rešilcem poberejo na cesti.
Ne vem zakaj bi bilo z uporabo aplikacije drugače.
S pomočjo aplikacije lahko pomagaš epidemiologom, da ne iščejo oni tebe, ampak se sam pofočkaš kot nekdo ki je bil v bližnji preteklosti v stiku z okuženo osebo.

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.331
-2.694
113
mirsi - lahko kako podkrepiš zgornje trditve, si naštudiral izvorno kodo nemške aplikacije? Recimo ena stvar, iz tvojega besedila je jasno, da ne poznaš delovanja permissionov na Androidu ali iOS - aplikacija sama po sebi ne more vklapljati dodatnih brez uporabnikovega privoljenja.

Primer trenutnih permissionov za nemški app in kako je z updatei si poglej na:

Mimogrede, TV box ipd. je povsem druga zgodba, to je komercialno in večinoma last operaterja, poglej v splošnih pogojih, kaj piše.

Ne pravim, da bodo naši do potankosti prevzeli ta model brez svojih "prilagoditev" (vezano na to, kar si omenil glede zaupanja predvsem aktualni vladi), ampak če ga slučajno bodo in če bo zadeva tako kot v Nemčiji prosto dostopna na spletu, potem je to vsaj en korak naprej. Če je stvar popolnoma odprta in dostopna na Githubu, jo lahko pregleda vsak developer in potrdi ali ovrže sume o anonimizaciji.

In ko je govora o tovrstnih appih, predlagam še, da se uvede tole :) https://telefoncek.si/2020/07/14/predlog-za-uvedbo-protikorupcijske-aplikacije/
TV box je moja last, ne spomnim se, da bi kdaj dal kakšno soglasje za nedoločen čas, da šarijo po njem, ampak ga kljub temu posodabljajo, nameščajo drugačen (meni manj prijazen) OS. Brez mojega posebnega dovoljenja.

Nisem do potankosti preštudiral permissionov na androidu, vem pa, da sem imel na prejšnjem telefonu instalirano aplikacijo, (z pogoji uporabe sem se strinjal ob namestitvi), preko katere sem od doma iz računalnika lahko vklapljal kamero, mikrofon, gledal lokacijo na mapi, bral sms, imenik, klice...... posodobil aplikacijo.... brez da bi tisti, ki je telefon takrat uporabljal vedel za to. Torej je vse to možno. A trdiš da ni?

Če bi recimo to namestil ženi, bi točno vedel, lokacijo, kje se giba, kaj in s kom si piše, koga je klicala, vklopil kamero in mikrofon, pogledal slike v galeriji, Vse brez njenega vedenja. Edino to pa nisem vedel, kateri drugi telefoni so v bližini. No to pa vladna aplikacija za kovid omogoča.

Tisti permission si lahko vtakneš v rit. Aplikacije ti znajo to zaobit.
Ti lahko pokažem račun prenosa podatkov iz telefona, pa sem imel izklučene podatke, in še izključen roaming. Pa se je telefonu vseeno uspelo nekajkrat nekam povezat in pokurit podatke, operaterju pa meni to še zaračunat.

Tista protikorupcijska aplikacija je brezvezna. To bi radi samo tisti koruptivneži, ki bi tako dokazali, da so čisti - imeli bi pa drug telefon s kartico kupljen na petrolu. Tako kot to delajo lopovi. Neglede na to, pa aplikacija ki beleži vse klice - tudi zgrešene, pa sms-e (ne samo daljše od 5min), tudi tistega anonimnega na policijo - že obstaja in lepo laufa pri vsakem operaterju.

Nazadnje urejeno:

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.331
-2.694
113
Brez njenega vedenja in privoljenja?
hehe seveda z njenim dovoljenjem, da ji namestim aplikacijo. Ali pa jo prepričam, da si jo sama naloži in da kodo. Saj bi ji samo rekel, da aplikacija omogoča nadzor baterije, da jo opozorim, da bo kmalu prazna. Evo super zadeva, bo vesela.
Če bi še kaj spraševala, bi pa še rekel, da aplikacija ne omogoča lokacije, branja sms-ov - ...in vsega drugega... (pa še nič se nebi zlagal, saj aplikacija ne pokaže lokacije, dokler ne klikneš posebej na gumb prikaži lokacijo. LOL) Pa bo pristala, misleč da bom samo spremljal stanje baterije.

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.331
-2.694
113
Torej si ti tisti, ki je dobil 400.000 za priredbo aplikacije!
Da aplikacija beleži, kateri telefoni so v bližini preko bluetooth, koliko časa in kdaj, ter podatke shranjuje pa res ni nobena skrivnost.
Pravzaprav nam to funkcijo prikazujejo kot glavno pri učinkovitosti aplikacije. Tisto funkcijo, da se povezuje na server in tja pošilja podatke pa manj omenjajo.