Uporabnike prosim, da naj poskušajo držati visok nivo debate.
Sklicujte se na zakonodajo in ne na Zdravo kmečko pamet, sosedovo Micko,...
Spodnje pismo bralca (nima čisto prav) me je vzpodbudilo, da sem še enkrat prebral .
Odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin.
Izdati bi ga moral zdravstveni minister (39. člen Zakon o nalezljivih boleznih) in ne vlada, saj nismo razglasili kompleksne krize. (Zakon o vladi... in Uredba o kriznem upravljanju...)
Sem kaj spregledal?
Zakoni bodo navedeni v novem sporočilu
Sklicujte se na zakonodajo in ne na Zdravo kmečko pamet, sosedovo Micko,...
Spodnje pismo bralca (nima čisto prav) me je vzpodbudilo, da sem še enkrat prebral .
Odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin.
Na podlagi 2. člena in osmega odstavka 20. člena Zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 24/05 – uradno prečiščeno besedilo, 109/08, 38/10 – ZUKN, 8/12, 21/13, 47/13 – ZDU-1G, 65/14 in 55/17) in v zvezi z 2. in 3. točko prvega odstavka 39. člena Zakona o nalezljivih boleznih (Uradni list RS, št. 33/06 – uradno prečiščeno besedilo) Vlada Republike Slovenije izdaja
ODLOK
o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin
PisRS - Pravno informacijski sistem
www.pisrs.si
Izdati bi ga moral zdravstveni minister (39. člen Zakon o nalezljivih boleznih) in ne vlada, saj nismo razglasili kompleksne krize. (Zakon o vladi... in Uredba o kriznem upravljanju...)
Sem kaj spregledal?
Zakoni bodo navedeni v novem sporočilu
Ministrov odlok o prepovedi gibanja je protiustaven
V zvezi s policijskim nadzorom gibanja državljanov naj opozorim, da je ministrov odlok o prepovedi gibanja državljanov zunaj domače občine protiustaven.
Ustava v 32. členu določa, da je svobodo gibanja mogoče omejiti samo z zakonom. Odlok ministra ni zakon.
Ustava nadalje v 15. členu določa, da lahko samo zakon določi način uresničevanja z ustavo zajamčenih človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Torej je zakon tisti pravni akt, v katerem sme in mora biti zapisano, kje in kako se državljan sme oziroma ne sme gibati.
Iz obojega sledi, da je 39. člen zakona o nalezljivih boleznih, na podlagi katerega je minister izdal svoj odlok, protiustaven, saj ministru daje pooblastila, ki jih po ustavi ne more imeti.
Nadalje pa ustava v 16. členu določa, da se smejo z njo zagotovljene pravice omejiti samo za čas trajanja izrednega stanja – tega pa državni zbor ni razglasil, torej je tudi iz tega naslova ministrov odlok ničen, saj izrednega stanja ni in s tem tudi ne pravne podlage za omejevanje svobode gibanja.
Peter Lenarčič, Ljubljana
Ministrov odlok o prepovedi gibanja je protiustaven
V zvezi s policijskim nadzorom gibanja državljanov naj opozorim, da je ministrov odlok o prepovedi gibanja državljanov zunaj domače občine protiustaven.
www.dnevnik.si