Covid-19 Covid-19 kitajski super virus

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Tako je, brez težav! S parimi smrtnimi primeri smo za nek virus, kjer so n akItajskem ljudje kao padali po tleh kar po ulicah, uničili našo ekonomijo. Globalno ekonomijo! In pol ti meni praviš, da ne znam pogledat dlje od hladilnika? Saj že cajtengi pišejo, da vse skup sploh ni tako kot se zdi.

Zadnja trditev pa oprosti...a lahko še bolj mimosuneš? Le komu bi koristilo dejstvo, da se da komplet svet zaustavit na podlagi enega virusa, ki je ena verzija vseh prehladov na svetu? Le komu koristi dejstvo, da je svetovna populacija ustrahovana do konca? Le komu koristi to, da se bo po koncu te karantene nadaljevala represija oz. beri drugače - da se določeni ukrepi ne bodo umaknili? Le komu koristijo te številke o umrlih v Italiji, ko pa že ptiči čivkajo, da so umrli zaradi drugih stvari? Le komu no? Le komu godi borzni zlom? Pa le komu godi propad mikro podjetnikov? Mislim a lahko vprašaš večjo bedarijo?

Sicer seveda ne trdim, da je vse res, ampak tole takoooo smrdi, da se tista scena s tamiflujem skrije! Zaenkrat imamo 15 mrtvih, od ljudi, ki so imeli ta virus v SLoveniji je slišat, da so imeli minorne težave. Beri - takšne, ki so normalneza prehlade. In jaz ne znam pogledat dlje od svojega nosu?

Podjetništvo po tej ustvarjeni krizi ne bo več enako, to je dejstvo. Mariskdo bo moral, namesto, da je delal svoj posel (PAZI TO), delat nekam drugam. V kakšno super duper mega firmo, ki dela vse v dobrobit človeštva. Kot je Nestle npr.

Če že, potlej je tole samo en test in lako pričakujemo podobno sranje zelo kmalu, takrat bodo pa o številkah malo drugače lagali kot sedaj. Mers, Sars, Dars, vstavi poljubno. Zdaj se vidi, da se da brez nekega dejanskih številk o mrtvih ljudi z LAHKOTO zapreti v svoje domove in jih imeti pod kontrolo.
Mislim da imava midva šum v komunikaciji.
Zelo verjetno Sigurno sem tvoj stavek narobe razumel. Meni se je bralo kot da to da smo doma ni problem: brez težav, Janez "bo dal" dnar, nekateri hodijo na šiht, večina nas je doma, vse štima. Brez težav. :zardelalter:
Veliko ljudi res tako razmišlja, sem prehitro sodil in isto pripopal še tebi.
Se opravičujem.
Po prebranem razmišljaš podobno kot sam, ne strinjam pa se, da gre za zaroto. Ne še.
To da si v tem obdobju nekje sposodiš 3 miljarde je res malo čudno. Od koga? In kaj to pomeni? A bo ta denar sploh imel kako vrednost, če npr ne bo dovolj dobrin, še posebej hrane, vode, energentov,...?
Predvsem pa se bomo morali po tej zdravstveni krizi (ki ji bo in ji že sledi ekonomsko - gospodarska kriza) kolektivno vprašat, ali se bomo šli posel (tako kot si ti napisal), ali bomo končno začeli razmišljat (spet kolektivno) o tem, kaj v resnici potrebujemo in česa ne (ultramega firm gotovo ne). Narediti ekonomijo enostavno in transparentno (razumljivo laiku in primerljivo z blagovno menjavo). Temu ustrezno bi lahko prilagodili svoje napore (v smislu gospodarstva, kmetijstva, izobraževanja,...). Ker, to čemur smo do sedaj rekli ekonomija, gospodarska rast in podobna jajca, ni nič drugega kot usran piramidni sistem (catch the cash) - ki se mora prej ali slej razčefukat na koščke, ne glede na to ali je zadaj virus, židje, slabo vreme,... bolj izgovori verjetno.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: kalbo

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
L'eco di bergamo, je lokalni italijanski časopis, kot npr. primorske novice, gorenski glas ali celo bolj lokalna zadeva.

Vse podatke iz teh virov bi bilo za vzeti z veliko rezerve, vsaj dokler italijanski statistični urad ne izda točnega poročila.

Število žrtev na severu Italije se je podvojilo
Število smrti na severu Italije se je sicer v prvih treh mesecih v primerjavi s povprečjem v primerljivem obdobju v letih od 2015 do 2019 več kot podvojilo, je danes objavil italijanski statistični urad Istat. V Bergamu, lombardijskem središču epidemije, se je število smrti celo početverilo, in sicer iz 91 na 398.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.605
707
113
Savdska Arabija je že tu o_O

Ali se partnerja, ki nimata skupnega gospodinjstva, lahko obiskujeta?
Partnerja, ki nista v skupnem gospodinjstvu, se ne smeta obiskovati.

• Haha
  • Wow
Reactions: CLIO15 in navlixx

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.820
2.058
113
Ne poznam ravno tega trga vendar mi je to v času ko je toliko letal prizemljenih čudno. Mogoče bi VanZ kot insajder znal kaj več povedati.
Res je, kapacitete so vsaj za dva tedna vnaprej zasedene. Odgovor od brokerja, ki trži naša letala: (prosil sem za ponudbo prevoza 100ton neto tovora iz Hong Konga na Brnik)

Roughly speaking for a full flight HKG-EU we would be looking at a cost of around USD 800K, to be honest our schedule for the next few weeks is looking very busy so we won’t be able to advise any dates at this stage.

Cena je taka zaradi upoštevanja dejstva, da je 'dostavni' let v HKG ekskluziven in prazen.

• Žalosti me
Reactions: navlixx

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
Mislim da imava midva šum v komunikaciji.
Zelo verjetno Sigurno sem tvoj stavek narobe razumel. Meni se je bralo kot da to da smo doma ni problem: brez težav, Janez "bo dal" dnar, nekateri hodijo na šiht, večina nas je doma, vse štima. Brez težav. :zardelalter:
Veliko ljudi res tako razmišlja, sem prehitro sodil in isto pripopal še tebi.
Se opravičujem.
Po prebranem razmišljaš podobno kot sam, ne strinjam pa se, da gre za zaroto. Ne še.
To da si v tem obdobju nekje sposodiš 3 miljarde je res malo čudno. Od koga? In kaj to pomeni? A bo ta denar sploh imel kako vrednost, če npr ne bo dovolj dobrin, še posebej hrane, vode, energentov,...?
Predvsem pa se bomo morali po tej zdravstveni krizi (ki ji bo in ji že sledi ekonomsko - gospodarska kriza) kolektivno vprašat, ali se bomo šli posel (tako si ti napisal), ali bomo končno začeli razmišljat (spet kolektivno) o tem, kaj v resnici potrebujemo in česa ne (ultramega firm gotovo ne). Narediti ekonomijo enostavno in transparentno (razumljivo laiku in primerljivo z blagovno menjavo). Temu ustrezno bi lahko prilagodili svoje napore (v smislu gospodarstva, kmetijstva, izobraževanja,...). Ker, to čemu smo do sedaj rekli ekonomija, gospodarska rast in podobna jajca, ni nič drugega kot usran piramidni sistem (catch the cash) - ki se mora prej ali slej razčefukat na koščke, ne glede na to ali je zadaj virus, židje, slabo vreme,... bolj izgovori verjetno.

Me veseli, da sva razčistila, pa saj sva bila že prej na isti valovni, zato me je malo začudilo tvoje pisanje.

Zakaj bi si 3 milijarde sposodil? Če prav razumem, je to nek krizno fond iz EU, ki nam pripada. Pa tudi če ni tako, kdo je rekel, da so naši politiki vključeni v zaroto, da vedo kaj se dogaja? Kdo je rekel, da svetovni politiki vedo kaj se dogaja? SIcer tudi sam nimam pojma, samo živo se pa spomnim vsaj dveh stvari:
1. ptičja gripa in nabava tamifluja, bil sem edini v bajti, ki se ni cepil
2. grožnje o vojni z iranom konec leta 2019, ki so poniknile123
Spraševal si kaj ima elita od tega, verjetno retorično. Ja nič ane, mi smo takrat nabavili za 20-30 mio evrov temifluja, danes bi bila številka verjetno vsaj x2, pa smo ena ušiva Slovenija z 2mio prebivalci. Lahko ti enostavno prepovejo otroka imet v vrtcu, če niso vsi cepljeni proti covidu, lahko službe zaradi tega ne boš dobil, vse je to povezano. Se strinjam, da cepivo ja, samone kar pod vsakimi pogoji. če že nadaljujem v tej smeri potem jasno tudi zdravniki ne vedo kaj točno se dogaja.Oni samo vejo, da testi niso zanesljivi. Tvoja je bila testirana ane če se prav spomnim al sem zamešal? In čeprav si bil 99% da ima korono, si opustil ko si dobil negativen test. Mislim saj sam veš, da je ogromna verjetnost, da jo je imela, tako kot moja konec januarja. Vsi isti simptomi, vse isto. Prehlad pač mater! Agresivna oblika prehlada ja. Pa ne mi limat tistih videjev iz medijev, ker sem prvič na lastne oči videl kaj pomeni LAŽ in POSLEDICA medijev v državi kot je naša. Zahvali novinarjem iz 24ur in podobnim Zato meta članek na rtv preseneča.

Utisevalec je nekej pisal o krizi, ki lahko in bo doletela italijane, saj so ta karantena pravila tudi za tiste, ki so virus že preboleli. Zakaj ga tako igbnorirate, tip ima point. A gremo nekaj stavit za virtualni pir? Da tole ne glede na vse ne bo trajalo dlje kot do sredine maja. Zakaj? Ker se bodo ljudje skuhali v stanovanjih! Me prav zanima kdo bo horde podivjanih ljudi, ki so jezni na državo in EU npr. v Milanu ustavil, da ne grejo na ulice. Kaj pa pri nas? Kdo nas bo ustavil, če popizdimo in rečemo dost je? Jaz imam bajto in vrt, kaj pa nekdo, ki je v garsonjeri s še parimi? Ali pa nekdo, ki je sam?

Z ostalim se strinjam, samo to smo nekateri v svojih glavah premlevali že lep čas. Jaz sem zato na svojem, ker mi je dragocen moj čas in moje odločitve in za to sprejemam popolno odgovornost. Nikoli nisem štekal te gonje po karieri, čeprav delam kar veliko, ampak delam kar mi je res všeč. In zato se mi vse skup zdi še toliko bolj neumno. Zdaj so mi rekli, da ne smem več delat, čeprav sem bil upešen. Dali mi bojo slaba 2 jurja, me obesili na sramotilni steber kot reveža in me še jebali v glavo če bom slučajno v novembru dobil posel in bom moral tole vračat. Kje mater so pa vse moje odpovedi? Jaz sem par jurjev danes v minusu, do konca leta bo pa številka ogromna. Če bom sploh še lahko počel to kar sem.

Zaradi paničarjev po svetu, zaradi politike, tudi zaradi vas, slovencev. Tole se kaže da bo točno tak nateg, ko te je bil sars in ptičja gripa. Žal...

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Kakšen je sedaj srednjeročni in dolgoročni plan z omjevanjem gibanja, druženja in samoizolacijo? Bomo vztrajali dokler ne izkoreninimo virus?
Te zgodbe ne bomo videli, "prošla baka sa kolačima", bi rekli na jugu.
Ko odkrijemo hitro cepivo? Vemo kako je s hitrimi in ne dovolj preizkušenimi cepivi iz zgodbe s prašičjo gripo.
Pa kaj, ko virus mutira in smo spet brez cepiva? Pa menda se lahko ponovno zboli za istim virusom. A bomo vsakič potem ponovili vajo z omejitvami v stilu verzov od Riblje Čorbe "lezi, diž' se, ustaj, sedi"?

S tako strategijo bomo kmalu začeli pasti travo vsak v svoji občini in na varni razdalji, pa nabirat listje za čez zimo, ker ne bo več ostal niti kamen na kamnu od gospodarstva.

Zakaj že? Ker je v Italiji umrlo slabih 1,5% okuženih (12% od vseh umrlih ZARADI virusa, ne Z virusom), v Nemčiji pa 1,1%, ki so prišli po pomoč v zdravstvene ustanove? Pa velika večina teh je starih nad 70 let.

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.840
6.945
113
Gremo vsi pač na ulice, pa bo konec tega, kaj nam pa morejo? Ampak dokler smo bee, beee, bodo pač veljala njihova pravila.

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
Še tole, ker nisem napisal takrat. Nekdo je pisal, da ima očeta v bolnici v teh časih in, da ne sme na obisk, posledično se boji,d a ga bo sploh še kdaj videl. Resno sočustvujem s tabo in res me je zabolelo, ko sem bral. Ampak!

A vam delajo klikerji, da za to ni kriva korona al sem samo jaz čuden? Kaj ma veze ta strašni virus? Veze ma politična odločitev, da ti ne smeš do njega! Sem 100%, da bi šel, četudi brez mask in podobnega sranja. Ampak ne, prepovedali ti bojo in se po domače jebi. Komu se boš pritožil, če pa vsi igrajo isto igro?

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
Gremo vsi pač na ulice, pa bo konec tega, kaj nam pa morejo? Ampak dokler smo bee, beee, bodo pač veljala njihova pravila.

Tega si seveda nihče ne želi, jaz sem prepričan, da bo karantena končana kot sem že omenil. Max do srede maja.
Drugače pa ja, ves ta blef traja predolgo in danes se o tem že celo piše v naših medijih. Ko pa pridejo ti podatki čez kritično številko zavedanja, potem pa sledi razpad sistema. Tu pa mene verjetno ne bo zraven, pobašem familijo v gorsko kočo pa naj se potolčejo med sabo.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.605
707
113
primerjava odlokov (Ur.l.30 in Ur.l.38)
spremembe so označene z barvo (prečrtano je bilo izbrisano)

Zakon o nalezljivih boleznih (ZNB)

Poglej priponko 32133

Če moderator presodi, lahko tudi premakne v svojo temo: COVID-19 - zakonodaja.

Zdaj pa preberimo razlage praktično identičnega zapisa (v novem odloku je dodana omejitev na občino prebivališča) na temo rekreacija - sprehod in kolesarjenje.

Uradne razlage odloka z 20.3.2020
Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb za posameznike dovoljen za: dostop do javnih parkov in drugih sprehajalnih površin. Prosim za pojasnilo, kaj to pomeni v praksi.
To pomeni, da lahko posameznik sam ali skupaj s člani ožje družine oziroma skupnega gospodinjstva ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb gre do javnega parka na sprehod …

Kaj pomeni dostop do parkovnih površin? Ali se lahko sprehajam, tečem in kolesarim po mestu?
Parkovna, sprehajalna površina ni mesto, tudi gozd ni mesto. Odlok zagotavlja ljudem, da dostopajo do najbližje parkovne, sprehajalne površine, najbližjega gozda in tam opravijo sprehod, ki so ga načrtovali. Sprehajanje po mestu ni enako sprehajanju po parku ali gozdu. Torej ne.

Ali je dovoljeno iti na sprehod v gozd, kjer ni ljudi in do koliko oseb gre lahko skupaj.
Lahko posameznik, ožji družinski člani ali člani skupnega gospodinjstva, ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb.

Če gremo z družino po ulici do gozda na sprehod, ali bomo v prekršku?
Tako gibanje se dovoljuje ožjim družinskim članom ali članom skupnega gospodinjstva, če je mogoče ob tem gibanju zagotoviti varno razdaljo do gibanja drugih oseb ali podobnih skupin.

Ali grem lahko z mamo in očetom kolesarit?
Da, ker živite v skupnem gospodinjstvu. Kolesarjenje je možno na parkovnih, sprehajalnih površinah in v gozdu.

Uradne razlage odloka z 30.3.2020
Kaj pomeni dostop do parkovnih površin? Ali se lahko sprehajam, tečem in kolesarim po mestu?
Parkovna, sprehajalna površina ni mesto, tudi gozd ni mesto. Odlok omogoča ljudem, da v svoji občini dostopajo do najbližje parkovne, sprehajalne površine, najbližjega gozda in tam opravijo npr. sprehod, ki so ga načrtovali. Sprehajanje, tek ali kolesarjenje po mestu ni enako sprehajanju, teku ali kolesarjenju po parku ali gozdu - torej ne.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.474
1.847
113
na temni strani lune
Število žrtev na severu Italije se je podvojilo
Število smrti na severu Italije se je sicer v prvih treh mesecih v primerjavi s povprečjem v primerljivem obdobju v letih od 2015 do 2019 več kot podvojilo, je danes objavil italijanski statistični urad Istat. V Bergamu, lombardijskem središču epidemije, se je število smrti celo početverilo, in sicer iz 91 na 398.

Zanimivo..... Imaš morda link?

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.778
5.911
113
Eh... Dober za teoretike zarot.
Na hanzi tv so obrnili ploščo ?

Tako kot pri nas ne...
Gospodarstvo se pri nas (in v eU) samoustavlja.
Prehistorik je vse bližje.

Jaz živim v takšnem naselju in ne vidim nobenih težav. Ne razumem, v čem je problem, zakaj bi moral kam hodit v tej situaciji.
Ti tudi prej nisi kam hodil ?

Dons sem se malo peljal okoli, obvezni opravki. Mi lahko kdo pojasni, kaj ti nuca maska v avtomobilu? Sem srečal kar nekaj vounikov, ki so bili sami v avtu in so imeli masko čez gobec. Me je prijelo, da bi enega, ko sva skupaj stala na semaforju, povprašal po psihičnem zdravju.
Te maske so en qurac, če niso vsaj tip ffp3 (ali p100) in pravilno nošene.

Ljudje hodijo okoli kirurškimi, onimi kmetijskimi za škropljenje, rute, šali... vse to ima za velikostni razred 10-100x prevelike luknjice za covid-19.

Na sliki iz prejšnjih dni smo lahko videli osebe z masko na glavi, efekt je seveda nikakav, edino potapljači s kisikovo bombo na hrbtu bi lahko učinkovito&varno proti covid-19 uporabili svojo dihalno opremo, tu je problem govorjenje (ki ga ni, poskusite govoriti z zaprtimi usti).

Nazadnje urejeno:

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Haha, točno. Vojsko in policijo bo pa kdo futral? Raja s cegli? Ali bodo marbit žrli lasten drek?
Kot graščak, ki maha z listino o lastništvu, medtem ko ga razpizdeni kmetje natikajo na kol.

• Všeč mi je
Reactions: Ginginova

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.656
9.458
113
Pa ne vem kako bo glede plač v javnem sektorju., pustimo zdaj na strani zdravstveno osebje. A razni fikusi po javni upravi, SŽ, VOKA, Energetiki, komunalah.... ki že do sedaj niso nič delali, in so sedaj doma - bodo kar vlekli isto plačo, al kako to gre? To ni opredeljeno s kriznim zakonom?
Tisti fikusi bojo ostal.