Covid-19 Covid-19 kitajski super virus

navlixx

Fizikalc
1. jul 2010
424
131
43
Slovenistan

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.516
843
113
Ker je slovenija majhna se da delat inovativne ukrepe ki so precej bolj prilagojeni situaciji.

Če mene vprašaš, za začetek bi postavil bazo 1000 poljubnih prebivalcev Slovenije in jim poslal dopis naj se gredo testirat. Po potrebi bi taka testiranja ponavljal na x dni oz. glede na situacijo bi skupino ter interval širil in ožal.

Na podlagi rezultatov bi ukrepal dalje. Efekt bi bil (pomojem) mnogo boljši za isto testov kot jih imamo sedaj. Skratka ne individualna obravnava (razen jasno direktnih obravnav) ampak spremljanje širše slike po statističnem modelu. Ukrepi sledijo sorazmerno s tem kar se naučiš v raziskavah ki jih delaš redno.
Na 2M imamo 275 pozitivnih. Ti bi izbral jih 1K. Če je vse enakomerno razporejeno, boš dobil 0,13 zadetka, torej 0. Še slabše bo, ker so vzorci v gručah. Če teh 1000 zgreši Metliko (kar je verjetno), je šel dobršen del pozitivnih.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.703
6.720
113
pri taščici
Če gremo na mejo in n se pustimo uloviti kot migranti, nas bodo vse testiral. Vsaj tako so naredili z migranti ki so jih včeraj? Ujeli pri Ilirski al kje že?

BojanP

200. registrirani uporabnik
24. jul 2007
3.937
2.639
113
Ne bi bil tako zihr. Rast se je "ustavila" od petka naprej ko ne testirajo več vseh osumljenih, samo še najbolj rizične (tiste s težjo obliko) in pa tiste ki so stalno v stiku z obolelimi. To bo pokazal šele čas.

Mi je jasno in se strinjam. Jaz sem hotel samo povedat da smo kljub temu dosti več testiral kot sosedje, sploh v prvem tednu. In upam da se nam to obrestuje.

Oleander

Pripravnik
21. jan 2020
56
56
18
Z istim sevom ponovno zbolevajo tudi tisti, ki so domnevno ozdravljeni. Vir, ki bo na tem forumu zopet nekredibilen: japonska agencija NHK. Moški 70 let; okužen; pozitiven test: karantena: negativen test po ozdravitvi; odšel domov; nekaj dni ponoven pozitiven test in poslabšanje...Takih primerov je več.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.068
5.650
113
Še malo slik iz Ljubljane danes

y3cUjCR.jpg

EDYefcD.jpg

KzQud6d.jpg

NwoQ1l8.jpg

8leVzbD.jpg
Pravi kolega da je šel na PST na malo hoje....da je polna ko da je pohod ob žici....???

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Z istim sevom ponovno zbolevajo tudi tisti, ki so domnevno ozdravljeni. Vir, ki bo na tem forumu zopet nekredibilen: japonska agencija NHK. Moški 70 let; okužen; pozitiven test: karantena: negativen test po ozdravitvi; odšel domov; nekaj dni ponoven pozitiven test in poslabšanje...Takih primerov je več.

Treba je vedeti, da testi tudi niso 100% zanesljivi in da merijo prisotnost virusa posredno. Drugi test je lahko kazal lažno ozdravitev.
Test meri prisotnost genskega materiala virusa in sicer tako, da ga skozi poseben postopek poiskusi pomnožit do te mere, da se ga da zaznati.
Torej ne meri prisotnost virusa in njegovo aktivnost neposredno.

Se pa te dni pojavljajo tudi teze, da imamo trenutno v "akciji" dva seva Corona virusa. Eden ima višjo, drugi nižjo smrtnost. Torej lahko obstaja možnost, da ko preboliš enega, ta drugega imunski sistem še ne pozna in zboliš. Za naše teste izgleda to kot en isti virus, za imunski sistem pa ne.

Veliko je torej če-jev.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N in navlixx

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.532
439
83
Mi je jasno in se strinjam. Jaz sem hotel samo povedat da smo kljub temu dosti več testiral kot sosedje, sploh v prvem tednu. In upam da se nam to obrestuje.
Če bi na 3 dni 3x testirali tiste, ki so se vrnili iz IT, AT Tirolske in iz Azije bi bilo OK oz. veliko bolje tudi če jim nebi zapovedali karantene. Ker pa so čakali, da se sami prijavijo se pa bojim, da je teh povratnikov iz tujine, ki imajo blago obliko ogromno ušlo in trosijo virus okoli. Sedaj lahko že 3 krog.

Vzorec testiranih mi v tistih dneh, ko se je čakalo na prvi primer v SLO nikakor ni bil všeč. Marjan pa se sedaj zgovarja na EU. Jao a je mislu, da bo celo življenje plonkal. Tole nas zna zelo drago koštat. Folk se še kar meša (en precejšen%) in nikakor noče dojet kaj je nujno. Se obnaša, da če ni striktno prepovedano je dovoljeno.

• Všeč mi je
Reactions: ozze in navlixx

BojanP

200. registrirani uporabnik
24. jul 2007
3.937
2.639
113
Po bitki je lahko bit general. Večina ta glasnih je takrat upilo zakaj se na meji z it ne uvede kontrola z merjenjem temperature. No to se je na koncu izkazalo da bi bil neučinkovit ukrep saj jih je večina dobila povišano temperaturo šele po vrnitvi domov.

Mene trentno najbolj skrbi da bodo ljudje dobili lažni občutek da se stvari izboljšujejo, kar bo zadeve še dodatno poslabšalo saj bodo nekateri postali manj striktni pri izvajanju ukrepov.

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
ja strokovnjaki nismo, to je dejstvo. a tok pa smo brihtni da smo rekl da je nekaj pa treba narest na meji. kaj točno naredit pa imamo plačane ljudi za to kateri pa so raje gledali stran.
že če bi se mogoče popisovalo folk ki je prišel nazaj bi mogoče nekaj naredili, pa jih pokličeš čez 1 tedn ali 2. saj imamo ogromen klicen center sedaj

dentex

Guru
20. sep 2007
2.757
649
113
Te papirji niso časopisi, znanstvene študije, ki jih ni oziroma niso znanstvene ker je vzorec premajhen, da bi se potegnilo ven kaj konkretnega.
Njo zanima katerinsev in zakaj pri enih ja pri drugih ne. Zato sem prej napisal o malariji. Tam je bil hec ker jih v črni afriki toliko škripne, drugi pa sploh ne zbolevajo, lahko bodo kogoče najdli tudi pri tej stvari kakšna napaka matere narave pomeni preživetje in smrt za nekoga.

Ista zgodba je tudi pri ibubrufenu /paracetamolu in ostalih zaenkrat so samo predpostavke. Isto kot pri temle od roche zdravilu, ki ga poizkušajo gre za biološko zdravilo in velko primerov je bilo da bo uporabnik šel zaradi odpovedi ledvic jeter ali pa za fibrozo.

• Všeč mi je
Reactions: gas in navlixx

Oakey

Majstr
3. feb 2016
868
504
93
Dve vprašanji:

- Koliko časa traja, da pridejo do rezultatov testiranja na Covid-19?

- Ali v Sloveniji imamo zdravilo za revmatoidni artritis, Tocilizumab. In če ga nimamo, zakaj ga ne naročimo in testiramo na prostovoljcih?
EDIT: vidim da je na zadnje vprašanje deloma odgovoril že moj predhodnik.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.563
1.090
113
Titograd
Tocilizumab je pri nas pod enim drugim imenom in je biološko zdravilo za lajšanje težav pri revmatoidnem artritisu. Ga redno prejema kar precej pacientov.

Test sam traja 1,5-2 uri, testirajo pa v 2-3 intervalih. Rezultat zdravnik izve preko telefona NIJZ ali v računalniškem sistemu MBX

• Všeč mi je
Reactions: navlixx