Covid-19 Covid-19 kitajski super virus

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
Smo, ampak ni razlog v tem cepljenje, ampak pač hitri testi so takšni. Namreč da zaznajo moraš imeti kar nekaj "materiala" v nosu. Kar pa je v primeru omikrona redko, saj zadeva ni tako patogena in večina preboli b.p.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Pri Omicronu se večina virusa nahaja v grlu in ne v nosu, kot pri prejšnjih različicah. Vzorec pri testih se pa jemlje iz nosne votline, zato ti testi pri cepljenih, ki imajo že zaradi tega manjšo količino virusa, tega ne zaznajo.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.491
3.589
113
Nov dan in v medijih običajen pretresljiv spin. Eden od komentarjev pod člankom:

Deleži pa slovenski stroki še vedno ne gredo. Mogoče jim tale primerjava pomaga. Kmet je obral 108.800 jabolk. Pri 10.240 je opazil spremembo, ki je lahko škodljiva. Zato je 10.240 jabolk poslal na dodatni test, ki z gotovostjo potrdi, ali gre za škodljivo spremembo ali ne. Dodatni test je škodljivo spremembo potrdil pri 5164 jabolkih. Kolikšen delež jabolk je imel škodljivo spremembo - izrazi v %. Nalogo sicer zna rešiti vsak desetletnik. Pravilni odgovor je: 4,75 %.

19. jul 2007
2.894
1.609
113
Nov dan in v medijih običajen pretresljiv spin. Eden od komentarjev pod člankom:

Deleži pa slovenski stroki še vedno ne gredo. Mogoče jim tale primerjava pomaga. Kmet je obral 108.800 jabolk. Pri 10.240 je opazil spremembo, ki je lahko škodljiva. Zato je 10.240 jabolk poslal na dodatni test, ki z gotovostjo potrdi, ali gre za škodljivo spremembo ali ne. Dodatni test je škodljivo spremembo potrdil pri 5164 jabolkih. Kolikšen delež jabolk je imel škodljivo spremembo - izrazi v %. Nalogo sicer zna rešiti vsak desetletnik. Pravilni odgovor je: 4,75 %.
Kaj želi pesnik s tem povedati?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
Pristojni so namreč izvedli 10.246 testov PCR in kar 108.800 hitrih antigenskih testov, ki se jih nato potrjuje še z zanesljivejšimi testi PCR. S tem so potrdili 5164 okužb z novim koronavirusom. Odstotek pozitivnih testov je bil tako kar 50,4-odstoten.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Sej to je uradno štetje, tudi mi javljamo take podatke v EU inštituacije in če primerjamo primerljivo za zadnji teden:
2021w52_COVID19_EU_EEA_National_Positivity_Rate.png

• Všeč mi je
Reactions: darjan in Ytbnd

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.935
6.012
113
Padel je nov covidni rekord. Pristojni so v ponedeljek ob izvedbi več kot 10.000 testov PCR potrdili 5164 okužb z novim koronavirusom.

Kakšen smisel še ima to testiranje? Poleg 10k PCR je verjetno še nekaj 100k hitrih? Lepo se vstran meče denar...
Od tega dnevnega poročanja številk imajo korist samo mediji za pisanje senzacionalističnih člankov in vlada s svojo propagando.
Ljudje na to več ne trzajo.

Če bi na tak način prejšnja leta testirali za gripo v zimskih časih vse kar hodi, bi lahko tudi dnevno nabijali številke.

• Všeč mi je
Reactions: darjan

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.935
6.012
113
omikron:
novinarji, a to da se je pa za 45% zmanjšal obisk na intenzivni v enem mesecu pa ne boste povedali?

26.november 2021 na intenzivni 289 oseb, 11.januar 2022 na intenzivni 160 oseb.

• Všeč mi je
Reactions: spenstar in darjan

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Pri omikronu so testi običajno pozitivni šele 3 dni po pojavu prvih simptomov. Folk ima vročino in kašlja, pa je negativen.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.935
6.012
113

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.104
16.307
113
Pri omikronu so testi običajno pozitivni šele 3 dni po pojavu prvih simptomov. Folk ima vročino in kašlja, pa je negativen.
Takole je zdaj pri naši tamali - slabo se počuti a brez vročine + kar konkretno teče iz nosa + boleče grlo že 3 dni a so vsi doma narejeni testi v času zadnjih 2 dni negativni. Njena prijateljica, s katero sta non stop skupaj ko rit pa srajca, je imela podobne scene že proti koncu prejšnjega tedna, včeraj je PCR potrdil okužbo (prej je bil tudi domači hitri test pozitiven). V razredu se je pa vsega skupaj našlo 6 pozitivnih, 3je doma, 3je na ponedeljkovemu testiranju v šoli. Aja pa pri eni sošolki je bil hitri test negativen, pozitiven in spet negativen (na pcr bo verjetno še šla). So zaradi slabega počutja (in prvega negativnega rezultata) večkrat testirali. Karantena here we come, že v tretje v tem šolskem letu, woohoo.

• Wow
  • Žalosti me
Reactions: bertoncl in darjan

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Ja, doli se saga nadaljuje. Kyrgios je odpovedal nastop zaradi okužbe. Tomić, še en Avstralec, pa se je v kvalifikacijskem nastopu žalil, da nima moči in da je najbrž okužen, medtem ko je bil test negativen.
Seveda oba cepljena. To bo še zanimivo.

• Ljubezen
  • Haha
Reactions: gimi in Ytbnd

odranoel

Fizikalc
8. dec 2020
223
62
28
V državah, v katerih se več testira, je več potrjenih okužb...Npr. v državah, kjer se toliko ne testira, je sigurno manj potrjenih okužb (gleda se št. okuženih glede na 1 milijon prebivalcev), ker se asiptomatski večinoma ne testirajo - ker jim pač ni potrebno, če država ne zahteva PCT, potem pač gre za lastno odločitev.

V nekem od prejšnjih postov sem napisal, da je po mojem laičnem mnenju eden od ključnih razlogov, če ne celo ključni, zakaj nekateri 75+ letniki zbolijo za zelo blago obliko, nekatere mladi pa zelo hudo, količina virusa v telesu. Predvidevam, da se tisti, ki imajo večjo količino virusa okužijo s prenosom sline, tisti z blažjo oz. blago obliko pa po zraku, tako tudi narekuje logika. To je veljalo za prejšnje različice, zelo verjetno bo podobno tudi pri omikronu, samo da bi po vseh informacijah moral biti bolj blag. Predvidevam, da je tudi to razlog, zakaj je nekdo lahko hitro negativen na testu oz. zakaj so nekateri tako dolgo časi pozitivni na testih.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
"UKC beleži velik porast hospitalizacij, kar nas nekoliko skrbi. Začeli smo s kar precej visoke odskočne deske. Začele so se tudi hospitalizacije zaradi okužbe z omikronom," je povedala Tatjana Lejko Zupanc. "Na intenzivni negi imamo tudi enega bolnika, ki je okužen z novim sevom omikron, ki na žalost ni cepljen," je dejala in dodala, da je oseba starejša od 50 let. Povečanje števila okužb ob tem beležijo tudi med zaposelnimi.

Kje je podatek, zaradi česa je ta oseba na ICU, ali zaradi RV/korone ali česa drugega?