City Navigator EU 2013.40

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.082
5.653
113
Sicer si seznam napisal tako da se v tem postu sploh ne da razbrat kaj je na napravi v mapi garmin in kaj na 8Gb SD v mapi garmin
smile-1.gif

Pa vendarle......predvidevam zaradi velikosti ( 2.974.528KB) da je gmasup1 = CN 2013.40
sprasujem se.gif

Daj CN v mapo garmin na SD kartico pod gmasupp.img ( plus UNL ključ ker vidim da uporabljaš še prastaro tehniko odklepanja
smile-1.gif
)

Na napravo pa si prenesi gmasupp.img = AR is SD kartice in jo preimenuj v gmapprom.img ( plus un tvoj UNL ključ)

Tako ti bo najlažje....in mora delovat 100% kar se poimenovanj tiče da se ne bomo lovili zakaj ne dela
wink-1.gif

Pa zahaklaj popotnika da ti na ZS namigne kako se to odklepa brez UNL datotek

Kamele0N

23. jul 2008
42.082
5.653
113
Aja ostale datoteke ( gmapbmap, gmaptz, gmapprom.gma in gmapprom.sum pusti tam kjer so) !!!!

Edino če boš naredil po moji varjanti da boš gmasupp.img AR karto premaknil na garmin napravo in jo preimenoval v gmapprom.img boš moral spremenit ključ v gmapprom.unl fajlu da bo odklepal AR karto ker sedaj odklepa ......nobeno ker je očitno ostanek neke gmapprom.img karte ki jo trenutno nimaš na napravi
sprasujem se.gif

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
CN lifetime ti je naredil na SD kartici gmapsup1.img, torej te karte ne rabiš prestavljat nikamor in jo pustiš tako kot je.
Na samem nuviju pustiš vse tako kot ti je že svetoval @Kameleon.
Sedaj imaš možnost dat AR ali v samega nuvija z imenom gmapprom.img , gmapprom1.img , gmapsupp.img ali pa ga lahko daš na nuvija v mapo Garmin zraven CN in AR na SD poimenuješ v gmapsupp.img

Rado

Pripravnik
12. nov 2008
98
0
6
Maribor
Fantje, hvala vam za trud. Odločil sem se, da bo najbolj enostavno če naredim tako:
- CN pustim na novi SD - kjer že je !! in jo uporabljam.
- AR pustim na stari SD - kjer že je !! Tudi zarati tega, da ko jo bom nadgrajeval bo najlažje ( jo dam v napravo in nadgradim :) ), kot sem delal do sedaj.
Takrat ko rabim AR ( dva do trikrat na leto, oziroma če jo sploh še bom ) vzamem SD kartico z CN iz naprave in dam SD kartico z AR v napravo. izzi :).
Pač na napravi nimam nič, (oziroma imam tisto kar je tam ostalo) CN 2013.30 ?? Saj ne bo vplivalo na delovanje ???
Zanima me samo še, če moram na novo inštalirati POI točke ali ne ?

Kamele0N

23. jul 2008
42.082
5.653
113
Prvo.......lepo lahko imaš obe karti istočasno na napravi AR in CN ( no ja ena je lahko na napravi druga pa na SDju)

Sam prakticiram v taki obliki....večjo (CN) imam na SD kartici.......ker vstavim SD kartico v režo na računalniku in mi jo naloži direktno 3x hitreje kot če bi jo nalagal na SD v nuviju prek usb kabla....

AR imam na napravi ker je tako majhna ( 170MB++) in je fertik v cca 20minutah ko nalagam novo...

AR si potegni iz garmin slovenija....greš na nadgradnje...in preneseš varjanto za CD....naložiš v mapsource...odkleneš...ali pa narediš COPY/PASTE gmasupp.img iz ORIGINAL SD kartice ko jo nadgradiš na zadnjo verzijo AR

Če že hočeš imet (in tudi je pametno) originalno kupljeno SD z AR gor....imam sam tudi tako! Ker sem jo kupil še v časih ko je bla AR boljša za balkan in slovenijo od CN

SKratka nepotrebno se mi zdi kompliciranje z dvema SD karticama....če pa imaš lahko obe karti istočasno naloženi in jih preklapljaš po potrebi
Sem svoj čas veliko hodil po terenu in se splača imet obe gor.....ko CN ne najde nekega naslova...probaš z AR ( in obratno) in sem se velikokrat tako rešil problema!

Je pa treba pazit da na nuvi 2xxx modelih med preklopom ugasneš in prižgeš nuvi.....drugače preklopiš iz CN na AR....v spominu pa mu ostane še vedno le CN

Šele izklop/vklop povzroči da nuvi začne uporabljat drugo karti ki si jo izbral....ostali modeli nuvijev tega problema nimajo

P.S.: mogoče popotnik ve če je kak nov FW popravil to zadevo
sprasujem se.gif

Kamele0N

23. jul 2008
42.082
5.653
113
Vidim da imaš nuvi 760 ( enakega kot jaz)....no tu tega problema ne boš imel....le pazi da hkrati ne boš imel obkljukanih obeh kart ( CN in AR ) ker to le upočasnjuje nuvi......plus dela probleme pri preračunu...ker se 2 karti tepeta med sabo (velja za vse garmin naprave!!!)

In ja FW 5.40 je zadnji za to napravo....se spomnim da si spraševal par postov nazaj!

Nazadnje urejeno:

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
CN je označen tako, da ima prioriteto pred vsemi kartami in zato ostane v predpomnilniku in kljub temu da si preklopil karto še vedni bere podatke iz CN.
Nuvi serije 1xxx ima isto finto in če boš vklopil 2 karti je poslediaca ali, da ti sploh ne najde naslova ali pa ti ga pobira iz CN, šele izklop in vklop naprave potem omogoči, da ti začne črpat podatke iz druge karte.
Namreč takrat, ko vklopiš nuvija in vidiš na zaslonu napis Nalagam karte si on daje v predpomnilnik katero karto imaš omogočeno.

Novejši nuviji so pa še posebej občutljivi na karte in, če imaš vklopljeni 2 se pojavijo težave, da sploh ne najde naslova.
Pri nekaterih starejših delujeta dve karti neankrat vendar se rad pojavi problem pri prečkanju meje saj CN in AR nimata identično vrisanih mej in posledica tega je, da te namesto tebi najbližjega mejnega prehoda pelje po daljši poti, ker je tam meja pravilno vrisana.

Če povzamemo vse skupaj je na katerem koli nuviju najboljša varianta, da je vklopljena samo 1 karta in se po potrebi preklopi na drugo, če prva ne najde zadetka, kot je že omenil @Kameleon.

Rado

Pripravnik
12. nov 2008
98
0
6
Maribor
KameleON hvala. Mislim, da bom pustil vse skupaj tako kot je, torej: CN na novi SD kartici, AR na stari (original) SD kartici. Tako malokrat kot uporabljam AR bom raje enostavno zamenjal SD kartici v Garminu in fertik - mirna Bosna
smile-1.gif

Fantje hvala za pomoč.

Genius3

GPS dopisovalec
16. maj 2011
1.487
0
36
Citat:
Uporabnik Rado pravi:
... Mislim, da bom pustil vse skupaj tako kot je, torej: CN na novi SD kartici, AR na stari (original) SD kartici. Tako malokrat kot uporabljam AR bom raje enostavno zamenjal SD kartici v Garminu in fertik - mirna Bosna
smile-1.gif
...

@ Rado,
če si ne želiš imeti težav, potem pusti vse pri miru oz. naj vse ostane tako kot imaš sedaj nameščeno, saj edino tako ti bo naprava delovala tako kot je treba. In prav bi bilo, da bi se tako tudi odločil.
L.p.

Nazadnje urejeno:

Dingo

Zelenc'
3. mar 2013
8
0
1
Bi se strinjal. Če ti vse dela je brez veze neko preimenovanje,premikanje in druge neumnosti. Na 760 sem včeraj nalagal znancu ko ima tud lifetime in ima vse na kartici pa dela u nulo.
Danes sem v popravilo dobil nuvi 2585 ko ga je kolega nekaj zasuštral menda ravno zaradi teh stvari in je delal neke resete zdaj se mu pa niti ne prižge. To ne bo panike, bo pa bolj problem najdit prave datoteke za nuvi 2585.

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
@Genius3
Če bi dal vse na novo kartico bi tudi delalo kot mora, brez kakršnega koli problema.
Drugi imajo po 4 karte na 760 pa jim dela brez problema, ne vem zakaj njemu ne bi delali 2, ne pa da bo sedaj moral menjavat kartice za vsako karto in še 80% možnosti ima da bo eno založil ali izgubil.

@Dingo

Če bi dobro prečital bi videl, da ima AR na eni SD in CN na drugi SD, torej, če bo šel nekam na dolgo pot bo moral imeti zraven obe SD kartici in zato mu je bilo svetovano, da ima AR in CN na isti kartici ali da karto premakne v nuvija.

Tudi lifetime, ti lahko sferderba nuvija, ko pride do napake med samim prenosom tako, da z preimenovanjem kart ne narediš nikakršne škode na nuviju, dokler ne poškoduješ same strukture karte.
Tvojemu kolegu je pa po vsej verjetnosti primanjkovalo prostora in je začel brisat vse križem kražem in naredil pizdarijo.
Če bi imel narejen Backup nuvija teh težav ne bi bilo.

Če se mu sploh ne vklopi zaslon potem bo panika ampak po tvojem pisanju sodeč si preskočil kompleten Wiki za Garmina kjer imaš opisano kako dobiš vse datoteke za nuvija.

Če je delal reset mu nuvi ostane v MTP in ne vidiš diska in bo potrebno nastavit na mass storage
Če bi rad dobil vse datoteke za nuvija, pa v garmin device.xml znižaš verzije za datoteke in ti jih webupdater ponovno prenese.

Tako da nuvi dela čisto normalno in brez problemov, če preimenuješ karto ali če daš karto na drugo SD.
Nuvi samo zablokira v primeru, ko se na njem poškoduje kaka datoteka kot je zvok, text, tipkovnica ali karta.

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
Kolikor sem sedaj pregledal po netu, je ta CN 2013.40 popolna brca v temo in bi bilo boljše, da je sploh ne bi izdali.

Kot smo že ugotovili, da je v 2013.30 mejni prehod pravilno vrisan v 2013.40 pa ima napako.
Prav tako je veliko uporabnikov CN ugotovilo, da so ceste, ki so bile do sedaj v 2013.30 pravilno vrisane v 2013.40 naenkrat prekinjene ali pa jih sploh ni in posledično vas pelje po daljši poti oziroma preračunava kjer sploh ne bi rabil.

Staljno bolj imam občutek, da so pri Garminu naredili popoln zmazek ali pa so izdali 2 leti staro karto in samo spremenili ime karte.
Vprašanje samo kako dolgo bo potrebno čakat na popravek kart, ki nam je že znan iz leta 2010
evil.gif

City Navigator Europe NT 2011.40 --> 19-02-2011 = Sobota
City Navigator Europe NT 2011. 32 --> 21-12-2010 = Torek
City Navigator Europe NT 2011. 30 --> 13-11-2010 = Sobota
City Navigator Europe NT 2011.20 --> 22-08-2010 = Nedelja
City Navigator Europe NT 2011.10 --> 22-04-2010 = Četrtek

City Navigator Europe NT 2010. 30c --> 11-02-2010 = Četrtek
City Navigator Europe NT 2010. 30b --> 08-02-2010 = Ponedeljek
City Navigator Europe NT 2010. 30 --> 24-01-2010 = Nedelja

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
Če bodo že slučajno naredili popravek, prej kot v enem mesecu ne bo na voljo, drugače pa bo tako konec Aprila oziroma v začetku Maja na voljo 2014.10, vsaj po datumih izidov do sedaj iz prve strani te teme
wink-1.gif

Torej ni straha, ker se jim po vsej verjetnosti ne izplača delat popravka teh cest ampak bodo raje potem izdali po planu novo verzijo 2014.10.

Genius3

GPS dopisovalec
16. maj 2011
1.487
0
36
Spoštovani @popotnik,
strinjam se s teboj, da bi g. @Rado lahko imel dva zemljevida na novi SD kartici, prav tako bi lahko imel vsaj tri zemljevida na sami napravi nuvi 760. Iz njegove objave se da razbrati, da na GPS napravi nuvi 760 nima naloženega nobenega zemljevida razen gmapbmap.img in dodatek k temu zemljevidu gmapbmap.sum (po mojem drugo naj bi bila solata od prejšnje različice). Večina od nas ve čemu ta gmapbmap - zemljevid služi. Osebno sem mu preko ZS ponudil svojo pomoč in on jo je ljubeznivo zavrnil. Če bi sprejel mojo pomoč bi bila ta zadeva že zdavnaj rešena. On ostaja pri svoji odločitvi, tako da si želi imeti to zadevo povsem ločeno. Na eni SD kartici si želi imeti CN Evrope, na drugi SD kartici pa AR. Osebno njegovo odločitev cenim in spoštujem. Toliko z moje strani glede te zadeve.
Lep večer ti želim še naprej.

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
Tudi sam sem mu poslal preko ZS kar bi rabil za ta projekt pa je potem napisal na forumu kako se je odločil.
Tudi sam spoštujem njegovo odločitev, vendar sta oba z @Dingo napisala tako, da se je razumelo, da če karto preimenuješ ti nuvi več ne deluje kot mora.

Od trenutka ko sta objavila vajine poste pa do 20h, ko sem prišel na forum, sem imel 15 ZS na Alterju in 4 maile z vprašanji kakšne napake se pojavijo na nuviju, če preimenuješ karto.
Zato sem napisal, da ni nič narobe, če karto preimenuješ ali jo premakneš in nuvi kljub temu deluje kot mora, ker drugače bi bilo še več ZS in mailov z istim vprašanjem.

Wiki za Garmin je pa napisan ravno zato, da vsi vedo kaj je katera datoteka na nuviju oziroma vse kar se tiče uporabe naprave.

Rado

Pripravnik
12. nov 2008
98
0
6
Maribor
Pozdravljeni vsi skupaj!
Ups, fantje se opravičujem kakšno kolobocijo sem naredil z mojo odločitvijo da hočem imeti vsako karto na svoji SD. Malo bolj bom pojasnil zakaj takšna odločitev. Ko sem dobil mojega Garmina je na njem bila samo karta CN ???? (ne spomnim se več), pa tudi ni važno. Dokupil sem si AR ?? za vožnjo po "jugi". Takrat sem imel CN na Garminu in AR na SD kartici. Že takrat sem si zapomnil, da ne smem imeti istočasno uključenih obeh kart !! Nato sem počasi iz "Cele EU", zaradi premalo prostora, moral iti na "Srednjo & Vzhodno EU". Popolnoma dovolj za moje potrebe (SLO, A , I, GR ). AR sem do lanskega leta uporabljal za ( HR, Srb, Mak in BiH). Lani sem ugotovil, da je vseeno s katero karto se vozim, ker se tudi v "Jugi" vozim večinoma po glavnih cestah in ne rabim nekih "specijalk" . S tem CN bo najbrž še bolje.
Sedaj več ne gre (zaradi prostora) na napravo inštalirati CN in sem zato (po vašem navodilu) kupil večjo SD in nanjo inštaliral CN. Jaz sem s tem rešil problem.
AR bom še naprej imel na original SD kartici in jo bom tudi nadgrajeval ko bo, ampak samo "zaradi lepšega". Navajen sem postopka nadgrajevanja AR na SD in bi najbrž spreminjanje in nalaganje v napravo predstavljal "manjši problem" zame, ki nisem ravno najbolj vešč v : "dol vlečenju, uncodiranju, zipanju, preimenovanju " .... Povedal sem tudi, da se odpravljam "na jug" 1x do 2x letno in mi ne bo problem zamenjati SD kartice pred potovanjem, če jo sploh še bom !!!
Na koncu bi se hotel zahvaliti vsem, ki ste mi pomagali da sem prišel do rešitve. Zahvaljujem se vam za vse ideje, pomoč in navodila , tako na forumu kot tudi na ZS in upam, da ni ispadlo, da sem nehvaležen za pomoč kajti res ste se potrudili. Pa ne samo sedaj, vedno je tako. Lep pozdrav vsem skupaj. Rado

Nazadnje urejeno:

Genius3

GPS dopisovalec
16. maj 2011
1.487
0
36
City Navigator Europe (Unicode) NT 2013.40
FID 2841

Seznam datotek:

.System\
gmapprom.img (Zemlje. NTU verzija)
gmap3d.img (3D stavbe NTU verzija)
gmaptz.img (Time Zone Map v11.02)

.System\ASR\
046YF0G0.SRX
046YF0G1.ASR
046YF0G2.ASR
046YF0G3.ASR
046YF0G4.ASR
046YF0G5.ASR
046YF0G6.ASR
046YF0G7.ASR
046YF0G8.ASR

.System\G2S\
D2925090A.G2S

.System\JCV\
D3048090A.JCV

.System\SQLite\
D317400.db

Zgoraj navedeni seznam datotek velja za Garmin nüvi 3790!

OPOMBA:
.System\ mapa je skrita in zaščitena sistemska mapa in je
ne vidiš dokler v raziskovalcu ne omogočiš pogleda.

Nazadnje urejeno: