Čiščenje

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Jaz bi reku da ni Brett, ker ta dela bolj počasi.

Po mojih izkušnjah (in pol amerike na forumih) je StarSan dobro "razkužilo". Sicer sam vsak keg po uporabi očistim s kristalno sodo v vroči vodi, pustim stati vsaj 1 uro normalno in 1 uro obrnen na glavo. Potem temeljito splaknem s StarSanom. Jih pa ne razstavljam po vsaki uporabi. Zaenkrat še ni bilo problemov *tok tok*
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Danes bom razkuževal tri plastične fermentorje in vse kar gre zraven (pipice, avtosifon, cev za pretok, palčko za polnjenje, vrelne vehe). Če sem prav razumel vpise v tej temi:
- Nalijem 1l arekine in napolnim fermentor do vrha z vodo.
- Pustim 1 uro.
- Pretočim v naslednji fermentor,...
- V prvega tudi namočim vso drobnarijo za eno uro.
- Na koncu dobro sperem z vodo in našpricam s starsanom.

Je to OK?
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie in HafnerMa

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Jaz na koncu na hitro sperem varekino z vodo in v fermentor natočim čisto vodo ter namakam vso opremo kakšno uro, dve, da se popolnoma znebim vonja po kloru
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Ja, tako kot si napisal, sem jaz naredil. MAlo je pozno, a vseeno: Namakaš v hladni vodi, da klor ne hlapi, spiraš z vročo vodo.
 

_jackson_

Pripravnik
20. okt 2014
88
3
8
Po večkartni uporabi steklenic bi jih bilo potrebno temeljito sčistit. A bi bilo čistilo PBW Five Star primerno za to ali uporabljate/priporočate kaj drugega (razmišljam tudi o StarSanu).

Hvala!
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Po večkartni uporabi steklenic bi jih bilo potrebno temeljito sčistit. A bi bilo čistilo PBW Five Star primerno za to ali uporabljate/priporočate kaj drugega (razmišljam tudi o StarSanu).

Hvala!

Večkrat napisano tu. StarSan NI čistilo!

Ja. Vsake toliko je dobrodošla generalka. Jaz jo običajno delam z vročim oxijem, lahko tud kaj drugega (kristalna soda...). Kar smo pisali za generalke fermentorjev ali kegov velja tudi za steklenice.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Odkar sem imel težave s penjenjem delam generalko z klorom(arekina) ,vsako kuho oz. flaširanjem. Sploh ni tako zamudno. Enostavno namakam vso opremo v raztopino vode in arekine , v napolnjen fermentor, za cca 1 uro. Spuca in razkuži 100%. Na koncu še pošpricam s starsanom. Od takrat nobenih problemov več.
 
  • Všeč mi je
Reactions: trpo

Nejc_L

Pripravnik
18. feb 2011
317
18
18
Sl. Bistrica
Mene pa zadnje čase zajebavajo mlečnokislinske bakterije. Dva kornija sm spraznil, v dva pa sploh ne upam pogledat..
In tudi zdaj v fermentorju se mi je naredila takšna "povrhnjica" gor. V enem flaškonu je blo prav kosmato, v tem tule pa je takšna tanka plast gor, mal nitkasta se mi zdi. No, tretji flaškon pa je čist ok. Je pa pivce v fermentorju kaka 2 meseca, milk stout :) Sflaširam s povrhnjico al ne?

In ja, flaškone ščistim z vaqrekino, pred uporabo ša še z starsanom. Pa še steklo je, tako da ne vem.

 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Mogoče okužbo fašeš kje na poti od lonca do fermentorja. Preko kakih cevi ali druge opreme, ki prihaja v stik s pivom. Varekina sicer dobro opravi svoje delo.

Še glede flaš: Jaz vsake toliko naredim generalno s kristalno sodo. Vroča voda, kristalna soda (100g na 10L), namakam 20min, dobro poščetkam, sperem, star san in pivo not.
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Kakšne ščetke uporabljate za čiščenje steklenic in kje jih kupite
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Baje obstajajo tudi tanke ščetke primerne za čiščenje notranjosti cevk corni kegov, pa tudi teh še nisem nikjer zasledil.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Jaz sem ščetko za čiščenje cevk sodčkov kupil v kmetijski zadrugi - uporabljajo jih za čiščenje cevk na molznih aparatih.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Sej čisti jod pomojem ne dobiš nikjer pa tudi ni uporaben ker je pri sobni temperaturi v trdem stanju (pa še relativno nestabilen) in zelo slabo topen v vodi! To kar se povsod omenja kot jod je dejansko "jodovica" (iodophor) torej raztopina joda v nekem topilnem/stabilizacijskem agentu, ponavadi je to ali kalijev jodid ali povidon plus dodana voda. Betadin je npr. jod + povidon.
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie